De 5 beste soorten printpapier van 2021 doorgelicht

526

Ook al lijkt het een eenvoudige beslissing, de keuze van het beste kopieer- of printpapier kan een complexe aangelegenheid zijn, die precies moet worden uitgevoerd, vooral naar gelang van de verschillende behoeften. In feite is niet alle fotokopieer- en printerpapier hetzelfde. Maar in plaats daarvan kijk je bij het winkelen vooral naar de prijs van de pakken papier zonder te weten of ze ook echt aan je verwachtingen zullen voldoen.

Wanneer je papier nodig hebt om te printen of te fotokopiëren, ben je geneigd verschillende riemen papier te kopen. Het zijn meestal pakken van ongeveer 500 vellen. A4 (210 × 297 mm) is het meest gebruikte formaat, omdat het het juiste formaat is voor de printer. A3 wordt ook gebruikt in fotokopieermachines en sommige printers. Het is gelijk aan twee vellen A4-papier die aan de lange zijde naast elkaar worden gelegd.

Hoe wordt fotokopieerpapier geproduceerd

Fotokopieerpapier wordt gemaakt van een vezelachtige stof, cellulose genaamd, afkomstig van bomen: er wordt houtpulp gebruikt of cellulose van een zachte houtsoort zoals spar of populier (die speciaal wordt gekweekt omdat ze snel groeit in het kader van duurzame bosbouwinitiatieven).

Cellulose wordt verdund in water en in de papierfabriek is minstens honderd liter water nodig om een kg papier te produceren. Er worden additieven gebruikt om het te bleken. Tegenwoordig is er echter een tendens om zuurvrije en minder agressieve additieven te gebruiken, met respect voor het milieu.

Zodra de juiste consistentie is bereikt, wordt de pulpachtige substantie over een zeef uitgespreid. Afhankelijk van de gewenste helderheid van het kopieerpapier worden blauwe en/of paarse tinten gebruikt om de van nature geel gekleurde pulp in een wittere tint om te zetten.

Om het water eruit te halen en het “papier” te vormen, wordt de pulp door een machine gevoerd die het wateraandeel eruit perst. Vervolgens wordt het in een oven geplaatst om het water er verder uit te halen.

Daarna wordt het papier verzadigd met stijfsel om het te versterken en losse vezels te verwijderen. Ten slotte wordt het kopieerpapier gedroogd en geperst om een gelijk gewicht of een gelijke dikte te verkrijgen, waarna het op grote rollen wordt gewikkeld die in verschillende afmetingen kunnen worden gesneden.

Fotokopieerpapier kiezen

De keuze van multipurpose-papier voor fotokopieën en printers hangt nauw samen met het soort gebruik dat ervan zal worden gemaakt. Het is goed te weten dat er verschillende eisen voor classificatie zijn.

  • Handgeschept papier is het goedkoopst en is voornamelijk geschikt voor het drukken van tekst.
  • Gestreken papier heeft een soort glanzende coating die het bijzonder helder maakt. Het is geschikt voor kleurendruk omdat het minder inkt absorbeert.
  • De term speciaal papier verwijst naar alle papiervarianten die op de markt verkrijgbaar zijn (geassorteerde kleuren, ruw). Ze zijn duurder dan de andere, maar ze zijn minder geschikt om te bedrukken omdat ze een ruw oppervlak hebben.

Helderheid van fotokopieerpapier

De helderheid meet de witheid van het papier, d.w.z. hoe reflecterend of wit het papier is dat je gaat kopen. Papier met een hoog witpunt is geschikt voor alle soorten gebruik en is geschikt voor laser-, inkjet- en fotokopieerprinters. Het resultaat is uitstekend en van de hoogste kwaliteit.

Een lage helderheid betekent dat je niet het beste contrast tussen de inkt en de toner krijgt. Meer bepaald zal wit volledig wit lijken en zwart zal er niet zo zwart uitzien als het zou moeten. Als vuistregel geldt dat u het helderste papier moet kiezen. De helderheid van een kopieerpapier moet tussen 100 en 150 liggen.

Het papiergewicht

Papier voor printers of fotokopieerapparaten heeft precieze technische kenmerken, waardoor het kan worden gekozen op basis van het gebruik waarvoor het zal worden gebruikt.

In de eerste plaats wordt papier ingedeeld volgens zijn gewicht en zijn gramgewicht dat wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter (g/m2).

Wanneer we spreken over gewicht en grammage geven we de consistentie van het vel papier aan. Verwar het niet met de dikte van het blad, ook al is papier met een hoger gramgewicht meestal dikker.

Het gramgewicht is “het gewicht van een vel papier met een oppervlakte van één vierkante meter”. Om een voorbeeld te geven: een vel fotokopieerpapier heeft een gramgewicht van tachtig. Als we één vierkante meter van dat blad wegen, stopt de naald van de weegschaal bij tachtig gram.

Dik papier is geschikt voor officiële documenten omdat het kwaliteit uitstraalt. Dun papier daarentegen is goedkoop en kan aantonen dat het gedrukte document niet bijzonder belangrijk is.

Ondoorzichtigheid van kopieerpapier

De term opaciteit verwijst naar het licht dat door fotokopieerpapier valt. Bijna alle andere drukpapieren hebben een bepaalde vorm van doorschijnendheid. In wezen betekent dit dat als je het tegen het licht houdt, je ziet wat er aan de andere kant zit. Als je dubbelzijdig moet afdrukken, gebruik dan papier met een lage opaciteit, want dan zie je wat er op de andere kant wordt afgedrukt.

Zorg ervoor dat de opaciteit medium of hoog is – dit wordt meestal op de verpakking van het papier aangegeven. Je kunt ook overwegen eerdere gebruikersbeoordelingen te lezen om een idee te krijgen van wat u van een bepaald papier kunt verwachten met betrekking tot de opaciteit.

Glad of ruw kopieerpapier

De textuur van het papier kan glad of ruw zijn. De materialen waarvan het papier is gemaakt, bepalen de textuur ervan. Het beste fotokopieerpapier moet glad zijn.

De belangrijkste reden hiervoor is dat het de doorstroming van het papier in de laser- of inkjetprinter bevordert, waardoor wordt voorkomen dat de machine vastloopt. Ook verspreidt de inkt zich gelijkmatiger op glad papier.

Formaat van printpapier

Papier is er in een groot aantal maten. De meest voorkomende zijn A4 en A3. De meeste printers kunnen zich echter aanpassen aan verschillende papierformaten (zoals A5, Legal of Letter, die vooral in de VS worden gebruikt), maar meestal kunnen de opslaglades maar één of twee van de belangrijkste formaten bevatten.

Het meest gebruikte papier in bijna alle kantoren en professionele kantoren is A4-papier van 210 × 297 mm. Sommige printers en kopieerapparaten gebruiken ook A3, het formaat van twee A4-vellen die aan de langste zijde naast elkaar worden gelegd. Andere papierformaten worden alleen gebruikt door professionele afdrukapparatuur.

HP CHP110RIES A4 80GR Office Papier

Dit hoogwaardig printpapier van HP is stevig en kan gebruikt worden om al je documenten af te drukken.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De stevige structuur en de hoge kwaliteit van dit papier zorgt ervoor dat je printer het papier gemakkelijk oppakt en dat het aantal papierstoringen beperkt blijft.

Het gewicht van HP A4 printpapier is 80 g/m². Hierdoor is hij geschikt voor het printen van dagelijkse printopdrachten, maar ook geschikt voor het printen van grote aantallen prints. De witheid (CIE) van HP Office A4-papier is 153. Hierdoor wordt de kleur van de prints beter. Een pak HP Office A4-papier bevat 500 vellen. Het wordt geleverd per doos, pallet of halve pallet.

HIPLUS PAPIER A4 75G 500V

Dit 75 grams wit printpapier is geschikt voor kopieerapparaten, laser- en inkjetprinters.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Dit printpapier heeft een witheidsgraad van 153 CIE. Het A4 printpapier is verpakt per vijfhonderd vellen Het heeft een witheidsgraadWitheid: 163 CIE en is licht glanzend. Het wordt geleverd in een box met vier pakken papier.

Double A A4 printpapier - 2500 vel

Het papier wordt geleverd in een doos met 2500 losbladige papieren. Het is meer dan zomaar papier. Je kunt er haarscherp mee printen en kopiëren. Met dit dubbel A papier is het mogelijk dat je geen verschil ziet tussen het origineel en de kopie.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De gladheid en de fijne structuur van het papier zorgen voor een perfecte opname van de inkt of de toner.

De toepassing van moderne productietechnologieën en milieuvriendelijke printmethodes zorgt voor helderwit papier. Door de hoge helderheid van het papier is het contrast met het drukwerk groot. Het printpapier is ideaal voor laserprinters en kopieerapparaten. Maar het kan ook goed worden gebruikt voor inkjetprinters en faxapparaten.

Het speciale productieproces zorgt ervoor dat het papier niet kreukt en soepel, zonder papierstoringen, kan getransporteerd worden door het gebruikte toestel.

De milieuvriendelijke producent van het printpapier heeft een eigen plantage en een gesloten waterbeheerssysteem zorgt voor minder belasting van het milieu. Het toegekende milieucertificaat ISO 14001 staat hiervoor garant.

Het papier heeft een gewicht van 80 gram per vierkante meter en een witheidsgraad van 163 CIE. Een pak met 2500 vellen papier weegt 12,9 kg.

Double A A4- printpapier

Met dit multifunctioneel helderwit kantoorpapier kun je scherp printen zonder papierstoringen. Het is A4-papier met een gewicht van 80g/m²

Belangrijkste kenmerken en technische kenmerken

Het papier kan gebruikt worden voor zwart-wit en kleur kopieer- en faxapparatuur. Het is zowel bruikbare met inktjetprinters als met laserprinters.

Ter compensatie voor de gekapte bomen die nodig zijn om het papier te produceren zorgt de fabrikant voor eigen plantages met nieuwe bomen.

Het dubbel-A papier heeft een witheid van 163 CIE en wordt geleverd in pakken van vijfhonderd vellen.Een pak papier is vijf centimeter dit en weegt 2596 gram.

Gerelateerde berichten