De 5 beste soldeertinnen om te kopen

371

Soldeertin is een legering van metalen dat speciaal is ontworpen voor het solderen. Dit is weer een techniek om metalen met elkaar te verbinden en menig technisch ontwerp maakt wel gebruik van deze methode. Door deze metalen via soldeertin met elkaar te verbinden, kan namelijk een elektrische verbinding gemaakt worden wat weer voor allerlei doeleinden kan dienen. Er zijn verschillende soorten soldeertinnen en het kan ook voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden.

Kom in dit artikel achter de gebruiksmogelijkheden van soldeertin, wat er allemaal bij solderen komt kijken en welke vijf soldeertinnen het beste zijn.

Wat is soldeertin?

Dit betreft dus een materiaal dat speciaal is gemaakt voor het verbinden van metalen en het hoofdbestanddeel is uiteraard tin. Waar het vroeger veel in combinatie met lood werd gebruikt, is dit nu vervangen voor kleine beetjes zilver, om aan de ROHS-richtlijnen te kunnen voldoen. Metalen die gesoldeerd kunnen worden zijn onder andere blik, brons, ijzer, koper, messing, staal, zilver en zink.

Hard en zacht solderen

Onder hard solderen wordt het maken van verbindingen verstaan die zwaar belast moeten kunnen worden. Denk hierbij aan machine- of voertuigonderdelen. Om deze metalen te kunnen solderen is een zeer hoge temperatuur nodig (tot 700 graden Celsius), waardoor een gasbrander gebruikt moet worden. Deze soldeermethode wordt hierdoor ook alleen door professionals gebruikt in speciale faciliteiten.

Zacht solderen daarentegen wordt ook door professionals gebruikt voor bijvoorbeeld elektrische bedradingen en waterleidingen. Echter, het is ook toepasbaar voor hobbyisten. Bij deze soldeermethode wordt het soldeersel verhit tot maximaal 450 graden Celsius. Als gereedschap wordt hierbij meestal een soldeerbout of -pistool gebruikt. Daarnaast heb je als beginner ook schuurpapier, een veiligheidsbril en werkhandschoenen nodig voor de afwerking en veiligheid.

Solderen voor beginners

Wanneer je als beginner graag wilt solderen en mooie technische ontwerpen wilt realiseren, kun je de volgende stappen volgen.

Schoonmaken

Allereerst is het belangrijk om vuil, roest of vet op het metaal eraf te schuren of weg te halen met een schone doek. Anders hecht het soldeersel namelijk niet goed. Zeker bij grote verbindingen is het handig om de onderdelen daarna te besmeren met soldeerpasta of -vloeistof. Deze producten ontvetten en reinigen het materiaal om een betere hechting van het soldeersel te bevorderen.

Voorverwarmen

Hitte stimuleert eveneens hechting met het soldeertin, dus verwarm de onderdelen voor het solderen eerst voor. Dit kun je doen door de soldeerbout er even tegenaan te houden. Doe dit echter niet met elektronische onderdelen en kabels.

Solderen

De volgende stap is het laten smelten van het soldeersel op de verbinding. Doe dit tot het is uitgevloeid en de naad tussen de onderdelen helemaal dicht is, wat slechts een aantal seconden duurt. Gebruik niet meer dan nodig is en zorg ervoor dat de onderdelen onbeweeglijk blijven tijdens het solderen.

Bijwerken

Als het nodig is, kun je de verbinding met schuurpapier of een vijl altijd nog wat bijwerken nadat het soldeersel is uitgehard.

Soldeertin loodvrij met harskern

Als laatste zal dit loodvrije soldeersel met een harskern besproken worden. Het product wordt geleverd in een spoelvorm en het kost rond de 15 euro. Door het loodvrije aspect voldoet dit soldeersel aan de ROHS-eisen. Wat wordt er dan wel gebruikt? Het materiaal bestaat voor 99,3 procent uit tin en de overige 0,7 procent is opgebouwd uit koper. Dit maakt het veiliger in gebruik en milieuvriendelijker.

De smelttemperatuur betreft 235 graden Celsius en het product weegt 100 gram. De diameter van het draad is 0,5 millimeter en de hars- of flux kern is twee procent. De spoel is makkelijk te gebruiken en op te bergen.

Voordelen

Voordelig aan dit product is het feit dat er geen lood wordt gebruikt, dat het makkelijk te gebruiken is en een wat hogere smelttemperatuur heeft. Door dit laatste hoef je je geen zorgen te maken bij hitte.

Nadelen

Een nadeel is echter dat het draad erg dun is en daardoor vooral voor vrij kleine verbindingen geschikt is.

Soldeerpasta soldeervet 20gr

Wanneer je op zoek bent naar een compleet pakket van soldeertin, -lint en -pasta is deze set geschikt voor jou. Het koperen zuiglint zorgt hierbij voor het eenvoudig verwijderen van soldeerverbindingen. De lengte van dit lint is 1,5 meter en het heeft een dikte van twee millimeter. Daarnaast zit er soldeerpasta of -vet in het pakket om hechtingen te ondersteunen en verbindingen sterker te maken. Dit zorgt er ook voor dat een professioneler resultaat wordt verkregen en slechte hechtingen door oxidatie worden voorkomen.

Tot slot hoort bij deze set een rol soldeertin, in spoelvorm geleverd, van 100 gram met een flux kern van twee procent. Het is een verhouding van 60 procent tin en 40 procent lood, waarbij het draad een diameter van één millimeter heeft. Door de flux kern vloeit het soldeersel mooi uit en wordt er geen oxidatie op koper veroorzaakt.

Voordelen

Een eerste voordeel is dat je met dit product een volledige set krijgt en dat allemaal voor de lage prijs van ongeveer 16 euro. Het is allemaal ook makkelijk te gebruiken.

Nadelen

Daarentegen zorgt het lood in het soldeersel ervoor dat het niet het meest gezonde en natuurvriendelijke product is.

Hofftech Soldeertin 1 mm

Op de derde plaats staat deze soldeertin van Hofftech, welke in een cilinder-vorm is opgerold. Dit maakt het makkelijk op te bergen, aangezien het op iedere plek past. Het product kost ongeveer vijf euro en er zit drie meter aan soldeersel aan met een diameter van één millimeter. Het product is volledig opgebouwd uit tin en het weegt in totaal 15 gram.

Doordat het soldeersel wordt geleverd in een doorzichtige koker met een draaidop erop, kun je gemakkelijk zien hoeveel er nog van over is. Hierdoor kun je op tijd nieuwe halen om het solderen voort te kunnen zetten.

Voordelen

Door zijn compacte, slimme formaat is dit soldeersel heel makkelijk op te bergen en te gebruiken. Daarnaast is het een duurzaam product van hoge kwaliteit, waarbij je direct ziet hoeveel soldeertin er nog over is om mee te solderen.

Nadelen

Aan de andere kant zit er weinig soldeerdraad in dit product, waardoor het ook sneller op is dan andere varianten. Als je veel soldeert, kan dit vervelend zijn.

Soldeertin Soldeerdraad Ø 1mm 55 gram

Het tweede beste soldeertin wordt ook geleverd in een spoelvorm en is daardoor makkelijk te gebruiken en op te bergen. De rol weegt 100 gram en heeft een flux kern van 2 procent, wat vergelijkbaar is met de harskern zoals hierboven beschreven is. Ook bij dit soldeersel is gebruikgemaakt van een verhouding van 60 procent tin en 40 procent lood.

De diameter van het soldeerdraad is één millimeter en de flux kern zorgt ervoor dat het tin tijdens het solderen mooi uitvloeit en geen oxidatie met koper oplevert. Hierdoor kun je het ook zonder problemen op koperen stukken gebruiken. Dit product is handig voor hobbyisten, waarbij het bijvoorbeeld ideaal is voor het aan elkaar solderen van LED-strips. Het soldeertin kost rond de 13 euro.

Voordelen

Dit product is makkelijk te gebruiken en op te bergen en geschikt voor beginners en het verbinden van kleine metalen. Daarnaast is de kwaliteit erg goed en is het duurzaam doordat het lang meegaat.

Nadelen

Echter, evenals het vorige beschreven product voldoet ook deze soldeertin niet aan de ROHS-richtlijnen.

Velleman Soldeertin 60/40

Het eerste product is van Velleman en kost ongeveer 15 euro. Het soldeertin is in een spoelvorm opgerold en kan daardoor makkelijk gebruikt en opgeborgen worden. Ook raakt het soldeersel zo niet in de war. De kleur van het materiaal is zilver en het is opgebouwd uit twee componenten. Het product is voor 60 procent opgebouwd uit tin en de overige 40 procent bestaat uit het element lood.

De diameter van het soldeertin is één millimeter en het geheel weegt 100 gram. Doordat het gemaakt is van tin en lood is er een harskern bij betrokken. Dit is een vloeistof die ervoor zorgt dat de soldering of verbinding schoon wordt en mooi vloeit. Het smeltpunt van deze soldeertin betreft 185 graden Celsius.

Voordelen

Het soldeersel heeft allereerst een goede kwaliteit en is makkelijk te gebruiken doordat het geleverd wordt als spoel die te draaien is en waardoor het niet in de war raakt. Ook vloeit de soldering bij gebruik goed.

Nadelen

Daarentegen is het belangrijk het soldeersel te beschermen tegen hitte en het lood erin zorgt ervoor dat het niet in lijn is met de ROHS-richtlijnen.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten