Soldeertin is een legering van metalen dat speciaal is ontworpen voor het solderen. Dit is weer een techniek om metalen met elkaar te verbinden en menig technisch ontwerp maakt wel gebruik van deze methode. Door deze metalen via soldeertin met elkaar te verbinden, kan namelijk een elektrische verbinding gemaakt worden wat weer voor allerlei doeleinden kan dienen. Er zijn verschillende soorten soldeertinnen en het kan ook voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden.
Kom in dit artikel achter de gebruiksmogelijkheden van soldeertin, wat er allemaal bij solderen komt kijken en welke vijf soldeertinnen het beste zijn.
Wat is soldeertin?
Dit betreft dus een materiaal dat speciaal is gemaakt voor het verbinden van metalen en het hoofdbestanddeel is uiteraard tin. Waar het vroeger veel in combinatie met lood werd gebruikt, is dit nu vervangen voor kleine beetjes zilver, om aan de ROHS-richtlijnen te kunnen voldoen. Metalen die gesoldeerd kunnen worden zijn onder andere blik, brons, ijzer, koper, messing, staal, zilver en zink.
Hard en zacht solderen
Onder hard solderen wordt het maken van verbindingen verstaan die zwaar belast moeten kunnen worden. Denk hierbij aan machine- of voertuigonderdelen. Om deze metalen te kunnen solderen is een zeer hoge temperatuur nodig (tot 700 graden Celsius), waardoor een gasbrander gebruikt moet worden. Deze soldeermethode wordt hierdoor ook alleen door professionals gebruikt in speciale faciliteiten.
Zacht solderen daarentegen wordt ook door professionals gebruikt voor bijvoorbeeld elektrische bedradingen en waterleidingen. Echter, het is ook toepasbaar voor hobbyisten. Bij deze soldeermethode wordt het soldeersel verhit tot maximaal 450 graden Celsius. Als gereedschap wordt hierbij meestal een soldeerbout of -pistool gebruikt. Daarnaast heb je als beginner ook schuurpapier, een veiligheidsbril en werkhandschoenen nodig voor de afwerking en veiligheid.
Solderen voor beginners
Wanneer je als beginner graag wilt solderen en mooie technische ontwerpen wilt realiseren, kun je de volgende stappen volgen.
Schoonmaken
Allereerst is het belangrijk om vuil, roest of vet op het metaal eraf te schuren of weg te halen met een schone doek. Anders hecht het soldeersel namelijk niet goed. Zeker bij grote verbindingen is het handig om de onderdelen daarna te besmeren met soldeerpasta of -vloeistof. Deze producten ontvetten en reinigen het materiaal om een betere hechting van het soldeersel te bevorderen.
Voorverwarmen
Hitte stimuleert eveneens hechting met het soldeertin, dus verwarm de onderdelen voor het solderen eerst voor. Dit kun je doen door de soldeerbout er even tegenaan te houden. Doe dit echter niet met elektronische onderdelen en kabels.
Solderen
De volgende stap is het laten smelten van het soldeersel op de verbinding. Doe dit tot het is uitgevloeid en de naad tussen de onderdelen helemaal dicht is, wat slechts een aantal seconden duurt. Gebruik niet meer dan nodig is en zorg ervoor dat de onderdelen onbeweeglijk blijven tijdens het solderen.
Bijwerken
Als het nodig is, kun je de verbinding met schuurpapier of een vijl altijd nog wat bijwerken nadat het soldeersel is uitgehard.