Een haakse slijper wordt in het vakjargon van bouwvakkers ook wel eens een flex of slijptol genoemd. Dit gereedschap is heeft dus zijn naam te danken aan de slijpstand ten opzichte van het motorgedeelte, die haaks staat. Meer moet je niet achter zo een slijptol zoeken. Maar waarom zou je een haakse slijper kopen? En waarvoor dient het? Een klein overzicht.
Welke klussen kan een slijptol uitvoeren?
Een slijptol mag niet ontbreken in de gereedschapskist bij een eigen klusbedrijf of wanneer je een doe-het-zelver bent bij je thuis. Met de slijptol worden buizen uit metaal en metaalplaten doormidden geslepen, maar ook houtmateriaal, steen en betonijzer. Naast de slijpactiviteit kan een slijptol ook afbramen, borstelen en ontroesten. Ook het verwijderen van aangekoekt vuil of het polijsten van metalen voorwerpen wordt door een slijptol gedaan.
De verschillen tussen haakse slijpers
Er zijn verschillende modeltypes met hun specifieke eigenschappen die zich nogal kunnen onderscheiden van elkaar. Het grootste verschil bij een slijptol heeft te maken met het te bewerken materiaal. Welke werken op stapel staan en voer je het meeste uit. Dit zijn de materiaal opties:
- hout
- steen
- metaal
- betonijzer
- keramiek
Maar een slijptol kan zoveel meer dan alleen maar slijpen. Je hebt de mogelijkheid om voor een metaalborstelschijf te kiezen om te polijsten. Voor het wegwerken van bramen werd een speciale slijptol ontworpen en ontwikkeld. Ook keramieken vloertegels kunnen met een haakse slijper onder handen worden genomen. .
Blijf waakzaam op de veiligheid
Het is heel belangrijk om ook de veiligheid goed in de gaten te houden. Werken met een slijptol is nogal gevaarlijk als je er niet voorzichtig mee omspringt. Zie dat de slijptol altijd uit staat wanneer je de stekker in het stopcontact steekt. Zorg dat je altijd een veiligheidsbril en gehoorbeschermer draagt tijdens het slijpen. Een laatste hint: leg nooit de haakse slijper weg voordat de slijper helemaal tot stilstand is gekomen.
Deze 5 beste slijptollen zijn het meest populair bij doe-het-zelvers en professionelen: