De 5 beste slaapzakken doorgelicht

265

De grootte van de rugzak is van belang voor iedereen die zijn vrije tijd wil besteden aan kamperen en/of trektochten. Als je wilt gaan wandelen en in de natuur wilt overnachten, moet de slaapzak samenpersbaar genoeg zijn om comfortabel in je rugzak te kunnen worden meegenomen.

Dat betekent hoe minder centimeters, hoe beter. In de auto of tijdens het vliegen speelt de pakmaat ook een rol. Uiteindelijk moet het passen bij de rest van je uitrusting en mag hij ook niet te veel wegen.

De term “lichte slaapzak” hangt ook af van het bedoelde gebruik. Als je een dekenmodel gebruikt voor warme zomernachten, dan is het maar een paar honderd gram. Als je echter een sterke isolatie van donsveren nodig hebt, kan dat twee tot drie kg zijn. Dit hangt ook af van de grootte en het buitenmateriaal van de zak om in te slapen.

Als je hem met de auto vervoert, is het gewicht nauwelijks van belang. Maar wel als je gaat wandelen of vliegen.

Gebruikte materialen

Om een slaapzak te maken, gebruiken fabrikanten gewoonlijk gelijksoortige materialen. Ze gebruiken katoen als een verwarmende isolatielaag. Slaapzakken hebben best een dunne katoenen laag aan de binnenkant om een comfortabel huidgevoel te creëren. Vocht en katoen, daarentegen, gaan helemaal niet samen. Nat katoen droogt langzaam en zorgt ervoor dat het lichaam snel afkoelt. Daarom is het alleen zinvol om het in een droog en warm klimaat te gebruiken. Katoen verhoogt het gewicht en de pakmaat van de zak.

Verschillende vullingen

Welke vulling wordt gebruikt, hangt af van verschillende factoren. Eerst en vooral, de gemiddelde temperatuur waarvoor hij bedoeld is. Typische weersomstandigheden en luchtvochtigheid spelen ook een rol. In principe wordt een onderscheid gemaakt tussen:

 • Ganzendons / eendendons
 • Synthetische vezel
 • Katoen

Ganzedons zorg voor een goede isolatie. Dons heeft ook een relatief laag gewicht en kan tot een kleine pakmaat worden teruggebracht. Hun eigenschappen bezorgen je een aangename slaapervaring. Toch profiteer je van een goed ademend vermogen.

Met de juiste verzorging behouden ganzendons en eendendons hun functionaliteit gedurende lange tijd. Dit is ook het grootste zwakke punt van donzen slaapzakken. Het wassen en verzorgen van dons moet serieus genomen worden. Anders verliest hij zijn isolerende werking.

Slaapzakken voor de winter of voor de zomer

Een zak om in te slapen voor de winter moet natuurlijk veel warmer zijn dan een zomerslaapzak. Winterslaapzakken zijn van betere kwaliteit en kosten daarom meer dan lichte zomerslaapzakken.

Een slaapzak goed inpakken

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je een slaapzak inpakt. Voordat je de zak inpakt, moet u hem minstens een half uur ophangen en laten drogen, want ’s nachts neemt hij vocht op.

Als je hem inpakt, moet deze altijd opgeplooid zijn en niet opgerold. Het voeteneinde wordt altijd eerst in de zak gedaan, zodat de lucht beter kan ontsnappen

Kun je een zak om in te slapen wassen

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je hem het beste met de hand wassen. Er zijn nu ook veel modellen die wasmachinebestendig zijn, maar dit verschilt van model tot model. Informatie hierover is altijd direct in de slaapzak te vinden. Als hij niet echt vuil is, is het meestal voldoende hem enkele uren in de frisse lucht op te hangen en te luchten.

NOMAD Inca 900

Inca 900 is speciaal ontworpen voor mensen die reizen bij warm weer. De isolatielaag heeft zich aan deze eis aangepast, maar biedt nog steeds alle functies om tijdens de reis goed te slapen.

De belangrijkste eigenschappen

Dit capuchon-model bestaat uit een gevoerde tunnel met trekkoord

Hij is voorzien van en kinbescherming en een “foot box” structuur

Hij is voorzien van een 2-way automatische YKK-ritssluiting

Het is een donker blauw mummymodel van 989 gram

De comforttemperatuur ligt tussen de nul en de tien graden

Hij is geschikt voor een persoon tot maximaal 195 cm

NOMAD Blazer - slaapzak

Deze zak is geschikt voor alle seizoen. Het is een klassiek model met twee ritsen, zodat je extra kunt ventileren bij warm weer.

Hierdoor is hij geschikt voor alle seizoenen. Het klassieke model heeft twee ritsen, zodat je extra kunt ventileren bij warm weer. Je kunt een band gebruiken om warmte vast te houden bij koel weer. Hierdoor is hij geschikt voor verschillende weersomstandigheden.

De ultrafijne katoenen voering zorgt voor een heerlijk zachte binnenkant. Het dekenmodel laat genoeg ruimte over aan de binnenkant. Daarnaast is is hij ook nog voorzien van een waterdichte laag aan de buitenkant.

Technische kenmerken

 • De buitenlaag is van 100 % Perla katoen. Een waterdicht buitenlaag kan vocht voorkomen
 • Ook de binnenkant is voorzien van een ultrafijn katoenlaag
 • Dit dekenmodel is geschikt voor personen tot 195 cm
 • Deze zak om in te slapen biedt je nog veel slaapcomfort bij temperaturen van twee graden
 • Hij is zowel links als rechts voorzien van een rits en weeg 2300 gram
 • Hij is gemakkelijk op te bergen en mee te nemen in een compressiezak

NOMAD Condor - Slaapzak

Deze comfortabele zak is gevoerd met 100 % katoen en goed te wassen.

Deze NOMAD® Condor slaapzak is een comfortabele slaapzak gevoerd met 100% katoen.Hij is goed en gemakkelijk te wassen.

De belangrijkste eigenschappen

Slaapzakken als deze zijn ideaal voor beginnende kampeerders, jongeren en mensen die er niet teveel geld aan willen uitgeven. Hij is niet alleen geschikt voor gebruik thuis of met vrienden, maar het is ook een ideale reisgenoot tijdens weekenduitstappen of vakanties. Je kunt twee slaapzakken aan elkaar koppelen om er een groot exemplaar van te maken.

Technische kenmerken

 • Dit dekenmodel biedt comfort bij temperaturen tussen nul en tien graden.
 • Met zijn lengte tot twee meter is hij geschikt voor een volwassen persoon

Camp-Gear Slaapzak - Comfort Plus-XXL

Deze brede, comfortabele zak is geschikt voor temperaturen tot min vijf graden. Hij is zeker comfortabel bij temperaturen van plus vijf graden. Hij is voorzien van hoogwaardige dubbellaagse 3D holle vezels.

De belangrijkste eigenschappen

De binnen- en buitenhoezen van dit accessoire zijn gemaakt van zacht polyester katoen. Je kunt de ritssluiting openen en de slaapzak als deken gebruiken, of je kunt de slaapzak aan een ander Camp-Gear exemplaar vastmaken. De temperatuur van de slaapzak wordt aangepast door het voeteneinde met ritssluiting, 3D winddichte ritssluiting, trekkoord, comfortabele bovenrand en binnentas.

Technische kenmerken

 • Hij wordt geleverd inclusief etui en trekkoord
 • Hij is 220 cm lang en 90 cm breed en weeg twee kg.
 • Het is een dekenmodel die vooral comfort biedt bij temperaturen tussen en nul en tien graden.

Sea to Summit - Reactor Extreme Thermolite

Deze slaapzak is voorzien van een Thermolite® boardbag die de temperatuur van je slaapzak met ongeveer 15º verhoogt.

De belangrijkste eigenschappen

De vezels aan de binnenkant kunnen gemakkelijk vocht uit het lichaam opnemen. Deze is zeer ademend en houdt de warme lucht vast. Thermolite® is een bijzonder zacht stretchmateriaal, waardoor het comfortabel aanvoelt. Ook in warmere landen kan hij als slaapplaats worden gebruikt. Het is compact, gemakkelijk schoon te maken en droog. In vergelijking met slaapzakken is het veel gemakkelijker om een ​​lakenzak onderweg te wassen.

De technische kenmerken

 • Hij is gemaakt van 110 gram / m2 DuPont Thermolite®-materiaal
 • Hij is voorzien van een hoes met een trekkoord
 • Het zachte materiaal is rekbaar en droogt snel
 • Hij is 210 × 90 cm en weegt 399 gram
 • De buitenkant is van nylon
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten