5 beste schuurborden: de voordelen van een schuurbord

1037

Een schuurbord wordt door de band genomen gebruikt om eerder zwaardere materialen af te werken. Denk maar in eerste instantie aan cement gebonden mortels. De meeste werkgereedschappen voor stukadoors zijn voorzien van een zogenaamde wafelstructuur. Hierdoor kan het materiaal op een vrij makkelijke manier dicht worden geschuurd. Niet alleen stukadoors gebruiken dit werktuig. Ook tegelzetters doen beroep op een schuurbord om cement of zand vloeren dicht te schuren. De voordelen van schuurborden even in kaart brengen.

Wat is een schuurbord en hoe functioneert het?

Een schuurbord is eenvoudigweg een gereedschap dat bijna bij elke klus wordt gebruikt door een doe-het-zelver of professionele stukadoor. Het is een handwerktuig dat je kan onderverdelen in 2 varianten: zonder en met spons. Een schuurbord met spons wordt vaak gebruikt bij het egaliseren van allerhande pleisterwerk. Aan de ene kant is een (cilindervormig) handvat voorzien. Aan de andere vlakke kant wordt het gebruikt om pleisterwerk glad te strijken. Het doet in de meeste gevallen vooral dienst bij plafonds en wanden.

Welk materiaal wordt het meeste gebruikt?

Schuurborden worden vervaardigd uit verschillende materialen zoals rubber, hout, kunststof of metaal. Ze zijn beschikbaar in diverse afmetingen. Ze worden over het algemeen gebruikt voor voor het glad strijken van verschillende oppervlakten zoals cement en gips.

Enkele weetjes en tips voor de manusjes van alles

 • Wanneer je wanden en plafonds zelf als doe-het-zelver wil afwerken met een schuurbord, verlies dan niet uit het oog dat dit precisiewerk is. Ben je bang voor spetters of andere lichamelijke letsels, laat het dan over aan professionele stukadoors
 • Met schuurborden strijk je alles glad en zeker in de uithoeken van een woonruimte
 • Maak je werkgereedschap schoon in de tussenperiode van het drogen van plafonds en muurwanden
 • Laat het stukadoorswerk goed drogen voor dat je gaat verven en de volgende stap zet
 • Zorg dat er geen gips in je ogen gaat belanden tijdens de werkzaamheden
 • Een goede voorbereiding en een nauwgezet stappenplan is geen overbodige luxe
 • Zorg ervoor dat geen kinderen of huisdieren in de weg lopen als je stukadoorswerken uitvoert

Wat doet een stukadoor precies?

Misschien heb je de smaak te pakken wanneer je met een schuurbord oppervlakken glad schuurt en voel je je geroepen om nog andere stukadoor activiteiten in de toekomst te plannen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Stukadoors doen verschillende uiteenlopende werkzaamheden. Voor elke huisinrichting zijn er uiteraard specifieke wensen en ideeën dat heel persoonlijk is. Met de regelmaat van een klok worden plafonds en wanden van het interieur vernieuwd of verfraaid. Het is vooral belangrijk dat bepaalde materialen worden beschermd tegen mogelijke beschadiging. Het vak van stukadoor is vooral een technische aangelegenheid. Zeker als je professionele mensen aan het werk ziet bij het restaureren van monumentale oude gebouwen. Dat is niet voor elke doe het zelver weggelegd. Stukadoorswerk is meer dan alleen maar precisiewerk.

Is het nu stukadoor of stucadoor?

Stucwerk wordt in het vakjargon van een bouwvakker ook wel sierpleister, stucco, plakker of plakwerker genoemd. In principe mogen volgens de groene Vandale al deze woorden worden gebruikt. Hoewel heel veel mensen ook het woord vaak verkeerd schrijven. Zo is er de variant stucadoor of stuckadoor die regelmatig in teksten opduikt.

Volgende 5 beste schuurborden staan bij stukadoors op de buckinglist:

Triuso Schuurbord - 28 x 14 cm

Triuso is de fabrikant van dit schuurbord. Dit merk heeft een grote reputatie hoog te houden en staat bekend voor zijn hoogwaardige A-kwaliteit. Het blad is vervaardigd uit aluminium in combinatie met 10 millimeter rood spons rubber. Het handvat is vervaardigd van gesloten hout. De afmetingen zijn 140 op 280 millimeter. Het werkgereedschap is heel handig in gebruik.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Heeft een gesloten greep uit hout
+ De afmetingen zijn 140 x 280 millimeter
+ Het blad is vervaardigd uit aluminium wat de duurzaamheid bevordert

Minpunt
- Niets op aan te merken

 • Specificaties in een notendop

Merk: Triuso
Categorie: schuurbord
Kleur: rood, grijs
Afmeting aantal: 280 x 140 millimeter
Gewicht aantal: 399 gram

Silverline Wit Epoxy Schuurbord

Dit schuurbord van het merk Silverline heeft een rubberen basis met een 15 millimeter EVA kussen. De afwerking van het hoofdhandvat is gepolijst. De afwerking zelf is glad. Het gewicht bedraagt 0,410 kilogram. De secundaire constructie van het materiaal bestaat uit hout. Een fabrieksgarantie van 30 dagen is gewaarborgd. De afmetingen zijn 305 x 105 millimeter.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ De afwerking van het handvat is gepolijst
+ Afmeting bedraagt 305 op 105 millimeter
+ Heeft een rubberen basis en een 15 millimeter kussen

Minpunten
- Fabrieksgarantie van slechts 30 dagen

 • Specificaties in een notendop


Merk: Silverline
Categorie: schuurbord
Afwerking hoofdhandvat: gepolijst
Gewicht: 410 gram
Secundaire constructie: bestaat uit hout

Tooltech Schuurblok

Dit handschuurbord voelt niet alleen uitstekend aan in de hand, maar is bovendien waterbestendig en flexibel in gebruik. Het is een uitstekend werkinstrument om bijvoorbeeld meubelstukken op te schuren. Combineer het schuurbord met het schuurpapier dat je zelf hebt gekozen, klem het op een eenvoudige manier vast en je kan meteen starten met schuren. De afmeting van de schuurzool is 8 op 16 centimeter. Het is uiterst geschikt voor schuurvellen met 23 centimeter lengte.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Waterbestendig en heel flexibel in gebruik
+ Functioneert uitstekend om meubilair mee op te schuren
+ De afmeting van de schuurzool is 8 op 16 centimeter wat vrij handig is

Minpunten
- Niets op aan te merken en doet waarvoor het dient

 • Specificaties in een notendop


Merk: Tooltech
Categorie: schuurbord
Schuurzool afmeting: 8 op 16 centimeter

Het Melkmeisje 400450 Schuurbord

Dit vloerschuurbord is 440 x 150 millimeter groot. Het werktuig, dat is vervaardigd van kunststof, is een uitstekend hulpmiddel om vloeren en wanden die geëgaliseerd zijn met (mortel) cement te schuren en glad te strijken. De houten handgreep van het vloerschuurbord is stevig. Dit is de hoofdreden waarom dit gereedschap zo handig te hanteren is.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Het vloerschuurbord heeft een afmeting van 440 x 150 millimeter
+ Het materiaal bestaat uit kunststof en een houten handvat
+ Heel handig in gebruik

Minpunten
- Alleen maar specifiek te gebruiken voor vloeren

 • Specificaties in een notendop


Merk: Het Melkmeisje
Categorie: schuurborden
Uitvoering profiel: wafelprofiel
Grootte afmetingen: 440 x 150 millimeter
Gewicht aantal: 440 gram

Schuurbord 280x140mm orangje spons MM

Het schuurbord van 140 x 280 millimeter van het bekende merk Het Melkmeisje gebruik je voornamelijk voor het vochtig afwerken van schuurpleisters. Het schuurbord is vervaardigd uit kunststof met 20 millimeter oranje spons rubber. Uiterst geschikt om grof werk uit te voeren. De greep is voorzien van gesloten kunststof. De ideale oplossing voor het afwerken en aalglad maken van oppervlakken. Het is heel gebruiksvriendelijk.

 • Pluspunten- en minpunten


Pluspunten
+ Heel gebruiksvriendelijk om mee te werken
+ Ideaal voor het vochtig afwerken van schuurpleisters
+ Het materiaal is vervaardigd van kunststof

Minpunten
- Doet wat het moet doen en er valt niets op aan te merken

 • Specificaties in een notendop


Merk: Het Melkmeisje
Categorie: schuurborden
Materiaal: kunststof met 20 millimeter (oranje) spons rubber

Gerelateerde berichten