De 5 beste schuimpistolen doorgelicht

693

Het bouwschuimpistool, ook PU-schuimpistool genoemd, is een technisch apparaat dat kan worden gebruikt voor het aanbrengen van bouwschuim.

Bouwschuim is een zogenaamd montageschuim dat is gebaseerd op de chemische verbinding van polyurethaan. Het is verkrijgbaar als een-component en ook als twee-componenten variant, in de detailhandel of op het internet.

Het schuimpistool of PU-schuimpistool, heeft de belangrijke taak het benodigde bouwschuim, in de vereiste hoeveelheid, naar de plaats te brengen waar het nodig is, zodat het daar achtereenvolgens en geleidelijk kan uitharden.

Het schuimpistool, ook bekend als pistool voor schuimuitzetting is meestal een aangewezen gereedschap voor professionals in de bouw. Doe-het-zelvers kunnen echter ook goed gebruikmaken van het schuimpistool of het PU-schuimpistool en het met succes gebruiken voor hun respectieve bouwprojecten.

Uiterlijk lijkt het bouwschuimpistool dan eigenlijk op een pistool, want ook dit schuimpistool of pistool van PU-schuim heeft een ronde loop, een handvat en een trekker (hier een veerknop genoemd).

Het is belangrijk dat het schuimpistool na elk gebruik gemakkelijk kan worden gereinigd en kan worden ontdaan van resten van eventueel nog aanhangend schuim. Voor dit doel wordt het pistoolframe hoofdzakelijk gemaakt van kunststof, fluorkoolstof en ABS.

Toepassingsgebieden

Zoals aan het begin van de tekst al duidelijk is gemaakt, zijn de huidige gebruiks- en toepassingsgebieden van het  schuimpistool gericht op toepassingen in verband met bouwactiviteiten en hier bij voorkeur in de bouw van gebouwen en de woningbouw.

Het  kan ook worden gebruikt en toegepast voor bijvoorbeeld isolatiemaatregelen op de bouwplaats of voor het afdichten van de desbetreffende ruimten. Het wordt ook gebruikt voor het afdichten en isoleren van deuren of ramen in de gebouwen of delen van gebouwen die op een bouwplaats moeten worden gerenoveerd of opgeknapt.

De toepassingsgebieden en gebruiksmogelijkheden van een dergelijk modern bouwschuimpistool op de bouwplaats zijn dus uiteindelijk vrij uitgebreid en complex.

Het draagt altijd bij tot een enorme besparing van tijd en dus uiteindelijk ook van materiaalkosten op de bouwplaats. Het schuimpistool, is daarom vrij populair en geliefd bij doe-het-zelvers en hobbyisten.

Schoonmaken van het schuimpistool

Om ervoor te zorgen dat het bouwschuimpistool niet verstopt raakt en altijd beschikbaar is wanneer het nodig is, moet het na elk gebruik grondig worden gereinigd en ontdaan van resten oud bouwschuim die zich er nog  kunnen aanhechten.

Voor de onontbeerlijke en verplichte reinigingsprocedure van een dergelijk schuimpistool helpt de antikleeflaag met teflon. Om de reinigingsprocedure te vergemakkelijken, worden speciale reinigingsmiddelen voor schuimpistolen, aangeboden en aangeprezen in de detailhandel of op het internet. Deze producten zijn verkrijgbaar in spuitbussen en zijn als het gaat om toepassingswijze en dosering vergelijkbaar met de bekende ovenspray.

Ze worden aangebracht op het bouwschuimpistool, het schuimpistool dat op bevuild is met uitgehard bouwschuim, en kunnen vervolgens, na een korte reactietijd, weer worden verwijderd.

Natuurlijk gebeurt het bij intensief gebruik in de bouw af en toe dat zo’n bouwschuimpistool, verstopt kan raken. Dit wordt meestal veroorzaakt door bestanddelen van verhard bouwschuim, die zich op of in het mondstuk kunnen bevinden. In het belang van een succesvolle en niet in de laatste plaats ook veilige omgang met het gereedschap, moeten dergelijke onaangename verstoppingen bij het bouwschuimpistool zo snel mogelijk worden verwijderd en opgeheven.

Daartoe moet de bus schuim uit het bouwschuimpistool worden verwijderd en moet de bijbehorende verstopte spuitmond worden behandeld met een speciale reiniger, die in winkels en ook al op internet te koop of te bestellen is, tot hij weer vrij is.

Wat moet je weten over bouwschuim

Iedereen kent bouwschuim. Afhankelijk van, de toepassing of het ingrediënt (polyurethaan) kan het ook worden aangeduid als montageschuim, isolatieschuim, vulschuim en  als PU- en PUR-schuim. Het is verkrijgbaar in twee varianten – een-componentenschuim (K1) of twee-componentenschuim (K2)

Waarmee moet ik rekening houden bij het gebruik van bouwschuim

Installatieschuim wordt hoofdzakelijk gebruikt voor afdichting in de bouw, waarbij het meestal gaat om de installatie van ramen en deurkozijnen. Het wordt echter ook gebruikt voor het verlijmen van diverse materialen zoals hout, metaal (niet op onbehandeld metaal), beton, kunststoffen, …. Door hun zwelling vullen ze holten, voegen en de kleinste spleten en hebben ze een isolerende functie.

De uitharding van het isolatieschuim wordt veroorzaakt door reactieve silaangroepen. Na uitharding is het schuim bestand tegen water, olie, benzine, alkaliën en diverse oplosmiddelen. Het rot niet en is beschermd tegen schimmel. Bouwschuim is echter niet bestand tegen Uv-straling wat betekent dat het uitgeharde schuim poreus wordt en zijn elasticiteit verliest wanneer het over een periode van jaren aan directe Uv-straling wordt blootgesteld.

Door het gebruik van een schuimpistool wordt een zuinig gebruik van het bouwschuim verkregen. Daartoe moet de bus op het schuimkanon worden geschroefd met het ventiel naar boven. Wanneer de inhoud van de bus niet volledig wordt geledigd, laat je het pistool op de bus zitten tot hij definitief opgebruikt is;

Kort samengevat: het verschil tussen K1 en K2-schuim

K1-schuim heeft vocht om uit te harden, terwijl K2-schuim uithardt door een chemische reactie, waardoor het ideaal is voor grote holten. Bovendien is het vrij van expansiedruk, hardt het sneller uit en bereikt het een hogere sterkte.

Soudal Schuimpistool 109953

Korte beschrijving van het schuimpistool

Doordat dit compacte pistool, voorzien van schroefdraad, gemaakt is van kunststof is het ook gemakkelijk te reinigen.

Technische kenmerken

Het pistool van het merk Soudal is gemaakt van metaal. Het is gemakkelijk te monteren en te demonteren en laat zich gemakkelijk reinigen.

HBM Professioneel Purpistool

Dit metalen doseerpistool dat ook door professionelen gebruikt wordt heeft een zachte handgreep en is geschikt voor het verwerken van polyurethaanschuim. Laat de nog niet volledig lege spuitbussen altijd op het pistool staan. Bij het vervangen van de spuitbus onmiddellijk spuiten om er zeker van te zijn dat er geen vocht in het spuitpistool zit.

Technische eigenschappen

Het pistool dat geproduceerd is bij HBM-machines is gemaakt van roestvrij staal. De producent staat bekend om zijn duurzaam materiaal.

Ivana metalen purpistool NBS

Korte beschrijving van het schuimpistool

Dit  handige 4TECX Purpistool Pro met perfecte dosering is voorzien van een universele adapter. Op die manier is het bruikbaar op verschillende soorten schuimbussen. Door de gemakkelijk los te maken stelschroef is het pistool ook gemakkelijk schoon te maken.

Technische eigenschappen

Het pistool is gemaakt van staal en aluminium. De trekker is gemaakt van aluminium. Op alle metalen onderdelen is een PTFE-coating aangebracht wat het reinigen gemakkelijker maakt. Het pistool weegt 350 gram en is van het merk 4tecx.

Doseerpistool Economy Pur

Korte beschrijving van het schuimpistool

Het zuinige doseerpistool is voorzien van schroefdraad, waardoor deze eenvoudig op de Zwaluw pistoolschuim spuitbus kan worden bevestigd.

Technische kenmerken

Het pistool is gemaakt van kunststof en weeg 362 gram. Het is van het merk Zwaluw en is in de eerste plaats geschikt voor producten van dit merk.

Soudal Schuimpistool 110226

Korte beschrijving van het pistool

Dit  compacte Click Fix schuimpistool is gemaakt van kunststof. Het is gemakkelijk te reinigen na gebruik. De kunststof afwerking is gemakkelijk schoon te maken. Het past op veel schuimbussen en zeker op die van de belangrijkste leveranciers zoals Soudal er een is. Het is een eenvoudig en gemakkelijk hanteerbaar pistool. Meer technische gegevens over dit gereedschap zijn er niet beschikbaar

HBM Professioneel Purpistool

Dit metalen doseerpistool dat ook door professionelen gebruikt wordt heeft een zachte handgreep en is geschikt voor het verwerken van polyurethaanschuim. Laat de nog niet volledig lege spuitbussen altijd op het pistool staan. Bij het vervangen van de spuitbus onmiddellijk spuiten om er zeker van te zijn dat er geen vocht in het spuitpistool zit.

Technische eigenschappen

Het pistool dat geproduceerd is bij HBM-machines is gemaakt van roestvrij staal. De producent staat bekend om zijn duurzaam materiaal.

Gerelateerde berichten