De 5 beste saturatiemeters van 2023

2843

Voor veel mensen is het meten van de hoeveelheid zuurstof in je bloed belangrijk om inzicht te verkrijgen in de functionaliteit van je lichaam. Het meten van dit zuurstofgehalte kan door middel van een saturatiemeter. Niet alleen patiënten met hart- en longaandoeningen kunnen hier baat bij hebben, ook voor topsporters, EHBO’ers en bergwandelaars is het handig.

Hoe werken saturatiemeters precies, voor wie is het apparaat allemaal geschikt en wat zijn de vijf beste modellen voor jou?

Wat zijn saturatiemeters precies?


Een saturatiemeter is een klein apparaat dat voorzien is van een infrarood sensor en een vingerclip. Je kunt er op een snelle manier mee meten wat de zuurstofwaarden van je bloed zijn en in hoeverre er zuurstofverzadiging optreedt. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door middel van hemoglobine, wat eiwitten zijn die zuurstof- en koolstofdioxide moleculen aan zich kunnen binden.

Naast het zuurstofgehalte van je bloed geeft een saturatiemeter ook aan hoe hoog je hartslag is. De zuurstofwaarden worden aangegeven in %SpO2. Een gezonde waarde ligt hierbij tussen de 95% SpO2 en 100% SpO2.

Hoe gaat een saturatiemeting in zijn werking?


Wanneer je je vinger in de clip plaatst, meet de fotocel, oftewel het infrarood, de hoeveelheid licht die doorgelaten wordt. Het ijzer in hemoglobine zorgt voor de rode kleur van bloed en wanneer hemoglobine aan zuurstof is gebonden, wordt er een andere kleur rood gevormd dan zonder de binding. Dit is het herkenningspunt van de saturatiemeter en aan de hand hiervan wordt de %SpO2 gegeven. Uiteraard omvat dit wel een momentopname en kan het door de dag heen veranderen.

Op het moment van de saturatiemeting wordt aangegeven hoeveel zuurstof er dan in je bloed zit. Het is ook belangrijk vaker een meting uit te voeren om een beter beeld te krijgen van de waarden.

Voor wie is de saturatiemeter geschikt?


Voor mensen met longaandoeningen is de saturatiemeter zeer geschikt. Denk hierbij aan patiënten met astma, COPD en corona. Echter, ook is het een handig apparaatje voor bergwandelaars, EHBO’ers, topsporters en stoppende rokers. Bij mensen die stoppen met roken kun je bijvoorbeeld goed het verschil zien als de longfunctie verbetert. De longen herstellen dan namelijk, waardoor meer zuurstof in het bloed opgenomen kan worden, wat aangegeven zal worden door de meter.

Sporters en bergwandelaars gebruiken de meter om het zuurstofgehalte in de gaten te houden. Bij inspanning wordt er namelijk meer zuurstof verbruikt, waardoor je een lager zuurstofpercentage in je bloed zult aantreffen. Dit lage gehalte aan zuurstof in het bloed wordt ook wel desaturatie genoemd en bij rust zal het percentage weer stijgen. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden, aangezien een constante daling van de saturatiewaarde schade kan opleveren aan je longen en organen.

TSC Saturatiemeter - Oximeter - Zuurstofmeter

Op de laatste plaats staat de meter van TSC die je al voor 18 euro in huis kunt halen en waarbij je gratis batterijen, een draagkoord en een opberghoes krijgt meegeleverd. Meet nu je gezondheid met behulp van dit apparaatje, welke ook je hartslag meet. In noodsituaties kun je controleren of je zuurstofniveau te laag is. Er wordt ook een alarm afgegeven wanneer de waardes buiten de normale niveaus zijn, zodat jij op tijd kunt handelen.

De meting wordt snel uitgevoerd en binnen twee seconden kun je de resultaten al zien. Ook gaat de meter na acht seconden zonder activiteit op stand-by om batterij te besparen. Het LED-scherm zorgt voor grote, heldere cijfers, waardoor ook mensen met minder goed zicht het kunnen lezen. De meter is compact en licht, slechts 50 gram, en daardoor makkelijk mee te nemen.

Voor- en nadelen


Het professionele ontwerp, de extra voorzieningen en het makkelijke gebruik worden als voordelen gezien van deze saturatiemeter. Aan de andere kant reikt de kwaliteit van het product niet ver en kunnen er na een korte tijd al storingen optreden.

Contec CMS50D1 Saturatiemeter Professioneel Beste Getest

In de middenmoot staat de saturatiemeter van Contec, welke een prijs heeft van rond de 40 euro. Het apparaat wordt geleverd inclusief een draagkoord en ook hierbij worden zowel het zuurstofgehalte als de hartfrequentie gemeten via de vingerclip. Het beeldscherm kan roteren, waardoor het horizontaal en verticaal gebruikt en afgelezen kan worden. Ook de cijfers op het display kunnen worden vergroot, zodat het door iedereen gebruikt kan worden.

Zorg er bij de metingen voor dat je altijd dezelfde vinger meet, geen nagellak ophebt, schone en warme handen hebt en dat er geen felle lichtbron in de buurt is. Het LCD-display is voorzien van twee kleuren en het apparaat heeft een laag energieverbruik omdat het automatisch stopt wanneer er niks mee gedaan wordt. In theorie kan de meter gebruikt worden voor 32 uur lang continu meten of voor het maken van gemiddeld 2500 metingen.

Voor- en nadelen


De voordelen zijn het makkelijke gebruik en duidelijke scherm. Nadelen zijn echter dat het apparaatje duurder is en niet altijd dezelfde kwaliteit vertoont.

Beurer PO40 - Saturatiemeter/Pulseoximeter - Hartslagmeter - Medisch product

Op de tweede plaats staat het model van Beurer, welke compact is. Als de meting niet goed is gelukt, krijg je direct een melding en na de afloop van de meting zal de meter vanzelf uitschakelen. De breedte is 57 millimeter, de diepte 35 millimeter en de hoogte 30 millimeter.

De prijs bedraagt overigens tussen de 45 en 50 euro. Het ontwerp van deze meter is zeer eenvoudig, waarbij er een grote aan/uitknop te vinden is en daarnaast het display met de %SpO2 en bpm waardes. Door zijn goede kwaliteit wordt het apparaat niet alleen aanbevolen voor thuisgebruik, ook op medisch niveau, zoals in ziekenhuizen, wordt het model ingezet.

Voor- en nadelen


Voor de ietwat hogere prijs van het product krijg je een zeer goede kwaliteit terug. Het is niet voor niets dat het ook wordt ingezet door professionals op medisch gebied. Tevens is het apparaat accuraat, niet gevoelig voor afwijkingen en makkelijk mee te nemen. Een nadeel aan deze meter kan echter wel zijn dat de meting niet heel lang in beeld blijft als je je vinger weghaalt. Dit betekent dat je de waardes even moet noteren.

Saturatiemeter - Grijs, wit

Op de tweede plek staat deze grijs-witte saturatiemeter om zowel je hartslag als het zuurstofgehalte in je bloed eenvoudig te meten. Het meetbereik voor de hartslagmeting ligt tussen de 30 en 250 bpm. Het apparaatje is eenvoudig te bedienen door het OneTouch systeem op het scherm, waarbij het display ook erg helder is, zodat iedereen het kan gebruiken.

Tevens zal de meter automatisch uitschakelen wanneer er voor lange tijd niks meer mee gedaan wordt om batterij te kunnen besparen. Het apparaatje weegt 55 gram en heeft een scherm van 1,1 inch voor het zien van de resultaten. Naast de meter worden ook een handleiding en een draagband meegeleverd om het gebruik van de meter te vereenvoudigen. Je kunt de meter aanschaffen voor ongeveer 20 euro.

Voor- en nadelen


De voordelen van deze meter zijn de lage prijs, het eenvoudige gebruik en het duurzame aspect, waardoor het langer mee kan gaan. Er wordt ook goed aangegeven wanneer het apparaatje bijna leeg is. Daarentegen omvatten de nadelen een niet altijd even nauwkeurige meting, waarbij afwijkingen uiteen kunnen lopen, en het feit dat er geen batterij wordt meegeleverd.

Medisana PM 100 - Saturatiemeter

Tot slot staat op nummer één van beste saturatiemeters de variant van Medisana, welke een vergelijkbaar ontwerp heeft als de vorige en een prijs heeft van 45 euro. Ook hierbij wordt een helder display gegeven met de %SpO2 en bpm waardes om zowel de saturatiewaarde als de hartslag te meten. Daarnaast is een knop beschikbaar voor het aan- en uitdoen van het apparaat. Het display is draaibaar om een optimale leesbaarheid te ondersteunen en de gegevens worden weergegeven in golf- en staafdiagrammen, waarbij zes verschillende mogelijkheden zijn.

De helderheid van het display is in wel tien standen in te stellen en kan eenvoudig bediend worden. Er is een automatische uitschakeling na acht seconden van geen gebruik. Het model weegt 53 gram en is medisch gecertificeerd, waardoor ook dit product geschikt is voor professionals op medisch gebied. De hartslag wordt gemeten tussen de 30 en 235 slagen per minuut (bpm).

Voor- en nadelen


Deze meter is de beste vanwege zijn hoogwaardige kwaliteit, eenvoudige gebruik en de vele opties van het weergeven van de resultaten. Het enige nadeel eraan is dat er geen opbergdoosje wordt meegeleverd.

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten