Een multifunctioneel gereedschap is een stuk gereedschap dat verschillende taken kan uitvoeren. Naast zagen, frezen en raspen kunnen veel multigereedschappen ook polijsten, graveren en slijpen. Van hout tot kunststof tot metaal of beton, elk materiaal kan worden behandeld. Als de verschillende hulpstukken eenmaal aan het materiaal zijn aangepast, zijn er geen grenzen meer aan het materiaal. Vanwege deze vele mogelijkheden zijn de multifunctionele gereedschappen populair bij professionals. Maar ook als hobby-ambachtsman kun je er je voordeel mee doen.
In tegenstelling tot een grote machine is de motor van een multigereedschap zwakker, maar door de oscillatie of rotatie is de kracht voldoende voor kleine klusjes. Bovendien kun je met een multifunctioneel gereedschap ook op moeilijk bereikbare plaatsen werken. Je kunt het multifunctionele gereedschap zowel via een oplaadbare accu als via een stroomaansluiting bedienen.
Waarom heb je een multifunctioneel gereedschap nodig?
Multigereedschappen kunnen een hele reeks verschillende klussen aan, zolang de kracht, de hulpstukken en de nodige accessoires beschikbaar zijn. De basis van alle multifunctionele gereedschappen omvat enkele basisfuncties met verschillende gebruiksmogelijkheden voor binnen en buiten. Afhankelijk van de andere hulpstukken en accessoires die je krijgt, zijn nog meer toepassingen mogelijk. Hieronder laten we je kennismaken met de drie typische basisfuncties en de klussen die je ermee kunt doen:
- Snijden: tot de standaarduitrusting van multigereedschappen horen verschillende zaagbladen. Hierbij horen algemene en segmentzaagbladen, houtzagen, decoupeerzagen en metaalzagen. Met deze hulpstukken kun je snijden en invallend zagen – bijvoorbeeld in hout, kunststof en non-ferrometaal. Tegelijkertijd kun je met de zaagbladen ook op krappe en moeilijk bereikbare plaatsen werken. Dit betekent dat zuivere sneden kunnen worden gemaakt, zelfs in hoeken of randen. Dankzij het kleine multigereedschap kun je je snijwerkzaamheden nauwkeuriger en sneller uitvoeren dan met welk ander gereedschap dan ook.
- Slijpen: slijpen is ook een van de basisfuncties van een multigereedschap. Voor dit doel krijg je een slijpschijf en verschillende schuurbladen, die je op de slijpschijf bevestigt. De schuurvellen verschillen in korrel en textuur, die je gebruikt afhankelijk van het materiaal en de ondergrond. Je kunt de meeste multifunctionele gereedschappen gebruiken voor het bewerken van verschillende houtsoorten, maar je kunt ook metalen oppervlakken schuren en polijsten.
- Schrapen: met deze functie kun je gemakkelijk vlekken verwijderen en oppervlakken verwijderen of egaliseren. Schrapen wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer je mortel van een muur wilt verwijderen of behang wilt verwijderen.
Het gebruik van deze drie basisfuncties varieert echter met de bijgeleverde hulpstukken, zodat je sommige multitools bijvoorbeeld niet op metaal kunt gebruiken. Bovendien kunnen de hulpstukken een verschillende vorm hebben. Met sommige multifunctionele gereedschappen kun je de schuurbladen in ronde en driehoekige vormen krijgen. Daarom moet u weten waarvoor je het gereedschap vooral nodig hebt voordat je het koopt.
De roterende multitool
Met dit gereedschap draaien alle opzetstukken in een cirkel. Naast zagen, schrapen en slijpen zijn met de roterende beweging ook andere functies mogelijk, zoals boren, polijsten of graveren. Voor sommige functies moet je het multigereedschap in een rechte hoek vergeleken met het materiaal houden, zodat het gehele oppervlak van het hulpstuk het materiaal raakt. Andere functies maken een soortgelijke bediening mogelijk als het oscillerende multigereedschap. In tegenstelling tot het oscillerende model, kun je zelfs delicaat werk doen. Bepaalde multifunctionele gereedschappen bieden je daartoe een flexibele schacht. Tegelijkertijd maken bredere aanbouwdelen ook grotere en duurzamere werkzaamheden mogelijk.