De 5 beste rolmeters om thuis te gebruiken

393

De belangrijkste eigenschappen van een goede rolmeter

Nauwkeurigheid

Voordat je je ergens anders zorgen over maakt, moet een rolmeter nauwkeurig zijn. Als dat niet zo is, doet de rest er niet toe. Gelukkig zijn het niet alleen de beste rolbandmaten die we nauwkeurig vinden.

Duurzaamheid

Als je eenmaal weet dat je rolmeter nauwkeurig is, is duurzaamheid de volgende grote zorg. Alle goede rolmeters kunnen tientallen, zo niet honderden keren vanaf een werkbank op beton vallen. Bij het testen wordt elke rolmeter gecontroleerd na een val van verschillende hoogtes om te zien of het blad van de meter nog steeds kan uitschuiven. Op die manier wordt de stevigste rolmeter eruit gehaald.

Bij het testen wordt ook gekeken hoe snel frontjes en onderdelen eraf vliegen. Deze elementen bepalen mee de duurzaamheid van de rolmeter.

Clipontwerp

Een goede clip kan je ervaring met een rolmeter  maken of kraken. Tenslotte, als ze niet in je gereedschapskist of op een werkbank liggen, klem je de rolmeter meestal aan je riem. De sterkte van de clip is een deel van de vergelijking, een ontwerp dat zonder al te veel moeite aan en van je riem glijdt is de andere.

Afleesbaarheid

Als je rolmeter nauwkeurig is  en tegen een stootje kan, moet je de markeringen gemakkelijk kunnen lezen. Bij het zoeken naar de beste rolmeter  moet je kijken naar de mogelijkheden om de  zichtbaarheid te verbeteren.

Het uitgooien van de meter

Fabrikanten prijzen graag de “standout” van hun rolmeter aan en er zijn genoeg grapjes over te maken op de werf. Zolang je met de “standout” verder komt dan de lengte van het plaatmateriaal kun je best tevreden zijn. Je kunt zeker een argument hebben voor 25 tot 40 centimeter dik timmerhout waar je mee zou kunnen werken, maar je schuift de haak meestal over die langere stukken.

Nauw verwant, maar zelden besproken, is het uitwerpen van de rolmeter. Het doel is om niet van het ene uiteinde van het materiaal naar het andere te hoeven lopen, dus hoe verder je het blad van het meetlint kunt gooien, hoe beter. Veel professionals gooien het meetlint ver en gaan dan verder met het blad over de bovenkant van het materiaal te gooien tot het einde is bereikt.  Beschermende coatings op de bladen zullen de wrijving verminderen zodat het uitgooien gemakkelijker wordt.

Het haakontwerp

Een rolmeter moet absoluut gemakkelijk haken aan de boven- en onderkant. De beste meter haakt stevig aan de zijkanten en draait zelfs natuurlijk zodat de rand van het blad gelijk ligt met het materiaal. Over het algemeen geldt: hoe groter de haak, hoe beter, maar je kunt het ook overdrijven. Te veel massa zal de haak doen flippen wanneer je probeert te grijpen aan de zijkant.

Ergonomie

Bij de ergonomie van rolmeters gaat het niet zozeer om het gewicht, maar meer om hoe ze natuurlijk in uw hand liggen. De beste rolmeters hebben allemaal een uitstekende pasvorm met een standaard rolmetergreep.

Bonusfuncties

Magnetische haak

Een magnetische haak helpt bij het maken van lay-outs of metingen rond staal.

Nylon coating op het blad

Nylon coating op het blad helpt de hoeveelheid slijtage te verminderen die uiteindelijk begint te roesten en af te bladderen.

Vingerrem

Sommige veren in deze rolbandmaten knellen behoorlijk in je vingers als je niet voorzichtig bent. Sommige rolmeters hebben vingerremmen aan de onderkant om je te helpen de terugkeer van je blad te controleren.

Dubbelzijdige bladbedrukking

Het bedrukken van beide kanten van de band is handig als je met verschillende scenario’s werkt.

Automatische vergrendeling

Of je het nu leuk vindt of niet, automatische vergrendeling zorgt ervoor dat de meter stopt wanneer je hem uittrekt in plaats van je te dwingen de duimvergrendeling te gebruiken.

Kreator KRT702050 Metalen rolmeter

Als je langere lengtes moet meten, zoals in de tuin of thuis, dan is dit metalen meetlint van vijftig meter handig. Het meetlint heeft een metalen handvat, een opvouwbare telescoopsteel en een metalen aardingspen.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

 • Het is een van de langere rolmeters met zijn meetbereik van vijftig meter.
 • De meter heeft een sterke kunststofbehuizing van ABS.
 • Het metalen handvat zorgt voor meer comfort tijdens het gebruik.

De meter weegt 692 gram en is voorzien van een inklapbare oprolhendel

JACKMEND 2 in 1 Laser Rolmaat

Met deze laserrolmeter kun je tot op de millimeter nauwkeurig meten. Er kan met vier verschillende methoden worden gemeten. Afstanden, volume en oppervlaktes meten en berekeningen met de stelling van Pythagoras kunnen allemaal uitgevoerd worden.

Met de laser mag de afstand tot veertig meter bedragen. Het klassieke stalen meetlint is vijf meter lang.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

 • Het meettoestel is water- en stofdicht.
 • Het is schokbestendig.
 • De meeteenheden worden in centimeter, inch en voet weergegeven.
 • Zowel geschikt voor professionals als voor doe-het-zelvers.
 • De lazer kan tot vijf uur gebruikt worden en daarna op een milieuvriendelijke manier opgeladen worden via de meegeleverde USB-kabel.
 • Het toestel heeft ook een standaard meetlint waarmee tot op 1,5 mm nauwkeurig kan gemeten worden.
 • De zwart-wit gecoate strip is duidelijk leesbaar.
 • De meter is gemaakt van hoogwaardig ABS en TPE kunststof waardoor het geschikt is voor verschillende werkomgevingen
 • Met een super fixeerclip kun je de meter aan je broeksriem bevestigen.
 • Voorzien van een Lcd-scherm.
 • Het toestel weegt 370 gram.

VirtuFit Omtrekmeter

Dit handig en compact omtrek-meetlint is speciaal wordt gebruikt om lichaamsdelen te meten. Met deze omtrekmeter kun je snel en eenvoudig de tailleomtrek meten, evenals dijen, armen, dijen…

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken.

 • Het automatisch spansysteem zorgt voor nauwkeurige meting.
 • Met het flexibele oprolsysteem kun je het lint uitvouwen tot een maximale lengte van 150 cm
 • De meetresultaten worden weergegeven in centimeters.
 • Tijdens het meten van de omtrek van een lichaamsdeel bevestig je het ene uiteinde ervan in de plastic doos. Het meetlint wordt automatisch aangetrokken zodat je altijd de juiste druk uitoefent en altijd op dezelfde manier meet.
 • De meter is gemaakt van plastiek en heeft een meetbereik van 151 cm
 • Hij is gemakkelijk afleesbaar.

STANLEY 1-30-657 Rolbandmaat Tylon

Deze compacte lichtgewicht rolmeters hebben een innovatief ergonomisch ontwerp. De softgrip zorgt voor maximaal comfort tijdens het gebruik. Het schokbestendige frame beschermt de binnenkant.

Belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

 • Voorzien van een nieuw type Tylon-beschermlaag die de levensduur en de leesbaarheid anderhalve keer verlengd.
 • De matte niet reflecterende coating voorkomt lichtreflectie bij het aflezen.
 • De meter is voorzien van duidelijke en gemakkelijk afleesbare cijfers.
 • Voorzien van een handmatig vergrendelingssysteem.
 • Handige clip voor het eenvoudig meenemen van het meetlint.
 • De lengte van de meter acht meter en de breedte 25 mm.
 • De meter die 386 gram weegt is voorzien van een drukknop.
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten