De 5 beste radiatorkranen: thermostatisch versus gewone radiatorkraan

1385

Dankzij de hulp van een radiatorkraan, wordt de warmwater toevoer tussen de centrale verwarming en de radiator geregeld. Hierdoor kan je een keuze maken tussen twee verschillende soorten radiatorkranen: enerzijds heb je de mogelijkheid voor een thermostatische te kiezen en anderzijds om een gewone reguliere radiatorkraan. Het grote verschil tussen deze 2 mogelijkheden ligt in het feit dat de toevoerregeling van het water naar de radiator via een gewone radiatorknop gebeurt op een handmatige manier. Als er gebruik wordt gemaakt van een thermostatische knop, zal de warmte volautomatisch worden gecontroleerd door middel van de aanwezige thermostaat.

Het grote verschil tussen een thermostaatknop en een radiatorkraan

Zoals het woord al duidelijk aangeeft. Met een thermostaatknop kan je de temperatuur in de kamer regelen volgens de eigen wensen. Het thermostatisch onderdeel in de knop staat dan helemaal open. Hoe meer warmte de radiator uitstraalt, hoe meer de radiatorkraan dicht knijpt en hoe minder effectief warm water er dus naar de radiator toestroomt. Dit in tegenstelling met een radiatorkraan die de kamertemperatuur niet kan regelen. Om een lang verhaal kort te maken. Als het voldoende warm is, kan je alleen maar de radiatorkraan dichtdraaien om de verwarming te doen stoppen.

Hoe herken je een thermostaatknop en een radiatorkraan?

  • Thermostaatknop

Een standaard thermostaatknop herken je heel makkelijk aan het opschrijft 1 t/m 5. Daarnaast zie je dit ook aan de (enkele) slag die je nodig hebt om de radiatorkraan dicht of open te draaien.

  • Radiatorkraan

Een radiatorkraan beschikt niet over cijfers tussen 1 t/m 5 en is dus ook niet geschikt voor een slimme thermostaatknop. Met een aantal slagen kan je de kraan dicht of open draaien, maar dan eerder op buikgevoel.

Het kopen van een radiatorkraan: waar moet je opletten?

Als je een radiatorkraan wil gaan kopen, zal je met volgende parameters rekening mee moeten houden:

  • In welke ruimte wil je de radiatorkraan plaatsen

Als je een radiator strategisch slim plaatst, verspreidt de generator de warmte evenredig over het totale ruimteoppervlak. Eén van die opties is om de verwarming te plaatsen vlakbij de deur of traditioneel onder een raam. Dit werkt uitstekend luchtcirculatie in de hand.

  • De ruimte die je nodig hebt bij het plaatsen van een radiator

De afmeting van een radiator is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Je hebt immers ook extra ruimte nodig voor de aansluitingen en ophangbeugels. Hou er rekening mee dat je 5 centimeter achter de radiator en minimaal 10 centimeter onder de radiator nodig hebt.

Volgende 5 radiokranen zijn momenteel het meest populair:

Honeywell Rondostat HR-20


De HR-20 Rondostat van Honeywell is een radiatorthermostaat die makkelijk te programmeren is. De installatie verloopt als een fluitje van een cent. Door de nieuwe voorziene display zijn de dategegevens nog makkelijk af te lezen vanuit verschillende invalshoeken. Het grote voordeel van deze thermostaatknop is dat je energie kan besparen tot maar liefst 30 procent. De Rondostat HR-20 wordt via een elektronische manier aangestuurd dankzij AA batterijen. Via deze thermostaatknop kan je de temperatuur regelen op een heel nauwkeurige manier. Verwarmingsperiodes kan je makkelijk zelf instellen volgens je eigen persoonlijke behoeften. De temperatuur stel je in tussen de 5 en 28 graden Celsius. Je kan alles handmatig instellen.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ De thermostaat is heel makkelijk in te stellen volgens je eigen wensen
+ Uitstekende prijs / kwaliteitsverhouding
+ Zodra het raam openstaat, sluit de thermostaat

Minpunten
- Je hoort de thermostaat werken bij het openen en sluiten van het raam
- De fabrieksgarantie is slechts 2 jaar
- De handleiding is enkel in het Engels verkrijgbaar

Technische specificaties in een notendop


Merk: Honeywell
Radiatorkranen type: recht
Materiaal bestaat uit: plastiek
Gewicht aantal: 0,25 kg
Handleiding: enkel in het Engels
Thermostatisch: ja
Montagemateriaal inclusief: ja
Kleur: wit

Thermostaatknop - Radiatorknop


Met een thermostaatknop heb je de mogelijkheid om de temperatuur in de kamer te regelen volgens je eigen wensen. In de knop zit een speciaal element ingebouwd dat heel gevoelig reageert voor de omgevingstemperatuur in de kamerruimte. Als het bijvoorbeeld te koud is, dan kan er warm cv water naar de radiator vloeien. Een radiator kraan beschikt beschikt niet over de mogelijkheid om de temperatuur op deze manier te regelen.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Het is heel makkelijk te regelen
+ Alles is voorzien met duidelijke markeringen
+ Het gebruik ervan wijst zichzelf aan

Minpunten
- Het nulpunt zit niet volledig symmetrisch bovenaan

Technische specificaties in een notendop


Merk: Belrad
Radiatorkranen type: haaks
Smart home platform: Audio Pro
Gewicht aantal: 0,005 kg
Montagemateriaal inclusief: ja
Kleur: wit

Belrad Aansluitset Voor Midden Uitgang


Als je een radiator wil aansluiten op je aanwezige leidingen, dan heb je een aansluitset nodig. De complete set van Amrad bestaat meestal uit diverse basisonderdelen zoals een H-blok, thermostaatkraan en aansluitkoppelingen. Wanneer je op zoek bent naar een passende aansluitset, bekijk dan eerst wat de situatie is in je thuisomgeving. Zo zal je moeten nachecken vanwaar de leidingen komen: rechts, links, boven of onder. Op basis van deze gegevens kies je welke aansluitset van je radiator het beste is.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ De aansluitset bestaat uit verschillende onderdelen zoals een H-blok, aansluitkoppelingen en thermostaatkraan
+ Het design is modern en stijlvol en past in elke ruimte
+ Gebruiksvriendelijk om te installeren

Minpunten
- Het gewicht is 3 kg

Technische specificaties in een notendop


Merk: SanitairZone
Gewicht aantal: 3 kg
Montagemateriaal inclusief: ja
Kleur: zilver - chrome

Tado Slimme Radiatorknop - 4 stuks

De Slimme Radiatorknop van Tado is de geknipte klimaatassistent die een handje helpt om een gezond en comfortabel temperatuurklimaat te onderhouden, terwijl de energieconsumptie niet uit het oog wordt verloren. Het grote voordeel is dat de nieuwe producten van Tado volgende platformen ondersteunen: Google Assistant, Apple Homekit, IFTTT en Alexa. Je kan met deze slimme radiatorknop alle kamers qua temperatuur beheren volgens je eigen wensen. Via de Tado app kan je alle kamerzones volledig in de gaten houden.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Je kan op een heel slimme manier je verwarming aansturen
+ Stookkosten kunnen worden beperkt via de thermostaat
+ Ondersteunt Google Assistant en Apple Home Kit

Minpunten
- De handleiding is niet in het Nederlands ter beschikking, maar enkel in het Engels

Technische specificaties in een notendop


Merk: Tado
Radiatorkranen type: recht
Smart home platform: Google Assistant
Besturing via mobiele app: ja
Gewicht aantal: 1,184 kg
Montagemateriaal inclusief: ja
Kleur: wit

Plieger Thermostatisch Radiatorkraan

De Thermostatische radiatorkraan van Plieger heeft een witte knop. De kraan gebruik je vooral wanneer de centrale verwarming buis onder uit de vloer komt. Het grote voordeel van deze thermostatische kraan is dat je de temperatuur in de kamer automatisch zelf kan regelen. Het design oogt heel modern en past in elke ruimte.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding
+ Heel gebruiksvriendelijk
+ Het materiaal is duurzaam

Minpunten
- Een smartphone platform staat niet ter beschikking

Technische specificaties in een notendop


Merk: Plieger
Radiatorkranen type: haaks
Smart home platform: staat niet ter beschikking
Materiaal bestaat uit: staal
Gewicht aantal: 0,325 kg
Montagemateriaal inclusief: ja
Kleur: wit

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten