De 5 beste platenspelers om te kopen

784

Op nostalgische manier ouderwetse hits beluisteren van vinylplaten via een platenspeler is een terugkerende trend. We grijpen terug naar de muziek van vroeger en gaan los op hits van Michael Jackson, Fleetwood Mac of Whitney Houston. Echter, dan moet je wel een platenspeler in huis hebben. Dit apparaat, ook wel een draaitafel genoemd, kan op mechanische manier platen in beweging brengen waar vervolgens muziek uit voortkomt.

Wat is een platenspeler precies, welke soorten zijn er beschikbaar en welke vijf platenspelers zijn het beste voor jou om nostalgische oude hits terug te luisteren?

Wat is een platenspeler precies?

De platenspelers van vroeger hadden een opwindingsmechanisme waarmee de plaat in beweging werd gebracht. Bij echt oude grammofoons, een bijnaam voor platenspelers, werd een externe hoorn gebruikt om het geluid te versterken. Tegenwoordig beschikken de apparaatjes over nauwkeurige elektromotors, welke steeds populairder worden. Door de opkomst van cd-spelers werd de platenspeler een tijdje in de kast gelegd, maar door de tijd heen is de populariteit teruggekomen. Mensen zien het fenomeen als hip en vinylplaten worden massaal op leuke rommelmarktjes tweedehands aangeschaft.

De populariteit komt tevens doordat platen met een elektromotor eenvoudig te kopiëren zijn. Hierbij is de metalen naald van vroeger vervangen met een elektronische en je kunt moderne varianten aansluiten op een versterker of radio. De echte liefhebbers prijzen platenspelers vanwege hun authentieke geluid.

Een jukebox

De vergrote versie van een platenspeler wordt geleverd in de vorm van een jukebox. Vroeger stonden deze in ieder café of uitgaansgelegenheid, waarbij diverse singles tegelijk afgespeeld konden worden. Je kon hierbij een liedje af laten spelen na het inwerpen van een muntje. Tegenwoordig worden deze oude jukeboxen vooral nog als decoratie in huizen gebruikt.

Een platenverwisselaar

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de platenverwisselaar in beeld. Dit is een opzetstuk voor platenspelers die ervoor zorgt dat de platen één voor één worden opgestapeld en afgespeeld. Platenspelers zelf hebben een dikke as waar het gat van een plaat precies omheen past. Tot ongeveer tien centimeter boven de speler worden de platen opgestapeld. Ook een platenverwisselaar hoort tot de verzameling van echte liefhebbers van deze manier van muziek afspelen.

House of Marley Stir It Up Wireless Bluetooth Platenspeler

Het laatste model wordt geleverd door het merk House of Marley en heeft een prijs van rond de 200 euro. Echter, hier krijg je een hoogwaardig apparaatje voor terug in een mooi jasje. Er wordt gebruikgemaakt van bluetooth, waardoor draadloze koptelefoons en speakers verbonden kunnen worden. Tevens zit er een ingebouwde USB-audiokaart in, waardoor je LP's kunt opnemen op je computer.

Daarnaast bevat deze platenspeler een audio technica naald en anti-skating technologie, waardoor vinylplaten langer mee kunnen gaan en het geluid wordt geperfectioneerd. De draaitafel kan ook via een kabel aangesloten worden op koptelefoons of luidsprekers via verschillende uitgangen. De speler wordt geleverd inclusief een stofhoes.

Voordelen


Het elegante design van deze speler is een groot voordeel, waardoor het een echte toevoeging is in jouw interieur. Daarnaast biedt het apparaat veel mogelijkheden en worden platen optimaal beschermd.

Nadelen


Echter, voor deze voordelen moet je wel een flinke prijs betalen, waardoor het niet voor iedereen geschikt is. Ook is de gebruiksaanwijzing niet altijd even duidelijk, waardoor je in het begin even op onderzoek uit moet gaan.

Welke platenspeler vult jouw interieur aan en zorgt tegelijkertijd voor een authentieke sfeer en mooie, nostalgische muziek?

Fenton RP115

Vergelijkbaar met de uitvoering van Denver brengt Fenton deze platenspeler in een kleine, vierkante koffer uit voor een prijs van 50 euro. Het model is te verkrijgen in verschillende kleuren en heeft een echte muzikanten-look. Een leuke toevoeging aan je interieur dus, maar het apparaat heeft nog meer kwaliteiten. Via bluetooth kun je namelijk muziek naar de speler toe streamen en de ingebouwde speakers zorgen voor hoogwaardig geluid. Ook bij deze platenspeler kunnen platen gedigitaliseerd worden via een USB-verbinding met je computer.

Het display is duidelijk en overzichtelijk, waardoor het apparaat makkelijk te bedienen is. Het toerental is overigens aanpasbaar, waardoor je veel verschillende soorten platen kunt afspelen. Tot slot is er een aansluiting beschikbaar voor een externe audiobron, zoals een stereo of geluidsbox.

Voordelen

Met deze platenspeler zijn vele gebruiksopties mogelijk en het apparaat is zeer gebruiksvriendelijk. Het ontwerp is daarnaast ook erg vrolijk, simpel en authentiek, waardoor het een echte eyecatcher in huis is.

Nadelen

Aan de andere kant kan het geluid soms wat blikkerig klinken en komen bastonen niet altijd even goed naar voren. De speler is tevens wat kwetsbaar, waardoor je er voorzichtig mee om moet gaan.

Lenco LS-50

De uitvoering van Lenco betreft een speler van platen met een transparant uiterlijk. Op een houten bord op pootjes kunnen platen afgespeeld worden en een doorzichtige overkapping sluit het geheel af wanneer de platenspeler niet wordt gebruikt. Het apparaat kost ongeveer 90 euro en is er in het lichtbruin of lichtgrijs te verkrijgen. Het gaat om een moderne variant met twee ingebouwde speakers die eenvoudig te bedienen is.

Op het gebied van snelheden zijn 33, 45 of 78 RPM mogelijk en voor meer geluid kun je via een koppeling altijd nog een externe box aansluiten. Er is ook een USB-poort aanwezig om de fysieke plaat om te zetten naar digitale bestanden in de vorm van een MP3-bestand.

Voordelen

Het ontwerp is erg stijlvol en elegant, zonder te veel poespas. Het geluid is daarnaast van goede kwaliteit en je kunt met het apparaat vele kanten op. Het is namelijk een leuke toevoeging op een feestje, maar je kunt platen er ook mee digitaliseren.

Nadelen

Er zitten echter ook nadelen aan, waaronder de hogere prijs ten opzichte van andere modellen met dezelfde set aan functies. Ook gaat de naald niet automatisch terug naar het begin, waardoor een extra handeling vereist is.

Denver VPL-120

De volgende beste platenspeler wordt geleverd door het merk Denver en beschikt over een veel modernere uitstraling. De speler is te verkrijgen in verschillende kleuren en wordt geleverd in de vorm van een vierkante, draagbare koffer. Bij het openen van de koffer kunnen platen afgespeeld worden. Ook bij deze variant zitten er ingebouwde speakers in, waardoor je geen externe speakers hoeft aan te schaffen.

Met dit model van Denver kun je niet alleen platen af laten spelen, je kunt ze ook digitaliseren. Dit doe je door het apparaat met een USB-kabel aan te sluiten op je computer of laptop, waardoor LP's naar MP3-bestanden kunnen worden omgezet. Dit gaat met behulp van meegeleverde software.

Voordelen

Voor mensen die zoeken naar een wat modernere variant van platenspelers is dit model van rond de 50 euro een goede uitkomst. Het is makkelijk te gebruiken en je kunt ook gemakkelijk platen overzetten naar online bestanden.

Nadelen

Aan de andere kant is de kwaliteit wel beperkt. De naald slaat bijvoorbeeld over wanneer er te veel bas te horen is. Ook kan het geluid soms wat schel klinken en is het apparaat niet te gebruiken voor platen van 78 toeren.

Soundmaster PL 186 H

Zoek jij naar een antieke muziekspeler als decoratie in je huis? Of zoek je naar een platenspeler voor het authentieke geluid dat het produceert, waardoor jij een nostalgisch gevoel krijgt? Dan is de PL 186 H van Soundmaster met een kostenplaatje van ongeveer 50 euro echt iets voor jou. Het model is ontworpen met een bruine doos om de speler heen en een openslaande deksel over de plek waar de plaat gedraaid wordt. Hierdoor heeft het een ouderwetse look, afgestemd op de jaren 70 van de vorige eeuw.

Echter, het is wel voorzien van allerlei moderne gemakken. Er zit namelijk een ingebouwde radio in, waardoor je er geen externe speaker voor nodig hebt. Het gaat hierbij om twee speakers van ieder 15 Watt met een goede geluidskwaliteit. Ter bediening van het apparaat zitten aan de voorkant duidelijke draaiknoppen en schuifsystemen. Je kunt er overigens ook een hoofdtelefoon op aansluiten, voor wanneer je huisgenoten hebt die niet mee willen genieten. De platenspeler heeft drie snelheden, namelijk 33, 45 en 78 RPM (rotations per minute).

Voordelen

Het heldere display van deze platenspeler kan als een voordeel gezien worden. Tevens heeft het apparaat veel gebruiksmogelijkheden, wat het aantrekkelijk maakt. De geluidskwaliteit is goed en zorgt er in combinatie met de ouderwetse uitstraling voor dat je helemaal teruggaat naar vroeger.

Nadelen


De druk van de naald op de platen is daarentegen vrij stevig, waardoor het afspelen niet altijd soepel gaat. Tevens kan het geluid soms kraken, wat een nadeel is van dit model.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten