De 5 beste plakspanen om glad te strijken

332

Waarvoor gebruik je een plakspaan

Als je gips, beton of tegellijm wilt gladstrijken doe je dat met een plakspaan.

Om ervoor te zorgen dat je niet teleurgesteld wordt wanneer je het in je eigen huis test, moet je ervoor zorgen dat het van hoge kwaliteit is. Als je de troffel vaak gebruikt, kies dan een troffel met een hoogwaardig handvat om blaren op je handen te voorkomen.

Koopadvies voor de juiste plakspanen

Een vlakspaan (vaak plakspaan of troffel genoemd) wordt voor veel verschillende werkzaamheden gebruikt en is vooral nuttig voor gipsplaten, het spreiden van tegellijm en het bepleisteren van gevels.

Normaal staal kan roesten door contact met pleisterwerk of plamuur. Om de troffel roestvrij te houden, gebruiken de meeste troffels roestvrij staal als materiaal voor het blad. Roestvast staal kan echter ook roesten, dus je moet de troffel na gebruik altijd goed schoonmaken.

Wat is de beste troffel?

Als je een goede troffel wilt kopen, moet je op verschillende aspecten letten. Het handvat moet bijvoorbeeld van hout of softgrip zijn, omdat anders blaren op de handen kunnen ontstaan wanneer gedurende lange tijd over grote oppervlakken wordt gewerkt. Het lage gewicht van ongeveer 300 gram is vooral merkbaar bij langer gebruik.

De troffel moet ook van hoge kwaliteit zijn, anders kan het blad verbuigen of, in ongewone gevallen, kan het blad loskomen van het handvat wanneer de troffel op de proef wordt gesteld. plakspanen met een goede hantering hebben een flexibel blad, want daarmee kun jeu bijzonder gemakkelijk gladde oppervlakken creëren.

Als het blad van de troffel losraakt, moet je de hele troffel vervangen, omdat het meestal niet praktisch is om deze te repareren.

Waarop moet je letten bij het kiezen van de vorm?

De verschillende vormen van de troffel passen bij het beoogde gebruik: als je tegels legt, moet de troffel gekarteld zijn, omdat je zo de lijm gelijkmatig kunt structureren. Een Venetiaanse troffel daarentegen kan bijzonder goed scoren met fijne troffeltechnieken zoals “Stucco Veneziano” voor structurering. Dit komt doordat de hoeken van de vlakspaan sterk zijn afgerond om scoring, d.w.z. fijne groeven in het oppervlak, te voorkomen.

Als je krassen wilt voorkomen, raden we een licht afgeronde troffel aan. Dit maakt gladde oppervlakken mogelijk, maar is meestal groter dan een Venetiaanse troffel. Een plastic troffel is zeer licht, maar alleen geschikt voor kleine reparaties. Helaas is het niet bestand tegen de eisen van gipsplaten of tegels.

Plakspanen zijn niet geschikt voor siliconen voegen in de badkamer glad te strijken. Het is beter om daarvoor een meer geschikt gereedschap te gebruiken dat samen met de siliconen kan aangekocht worden.

Welke afmetingen worden aanbevolen voor plakspanen

Er zijn eigenlijk geen specifieke aanbeveling over de grootte. Dit is spijtig omdat naast de vorm ook de grootte vooral wordt bepaald door het beoogde gebruik. Als je smalle, moeilijk bereikbare plaatsen wilt troffelen, kun je het beste kiezen voor een kleine troffel met een bladoppervlak van 20 x 8 cm.

Als je daarentegen van plan bent de troffel vaak te gebruiken bij de bouw van gipsplaten, zul je veel langzamer werken en meer werk hebben met een kleine troffel. Voor grote oppervlakken, kies een model met minstens 27 x 13 cm bladoppervlak.

Gebruik door de doe-het-zelver

Als je een stukadoor inhuurt om je huis te stuken, dan kost je dat als snel twintig euro per vierkante meter. Als je het zelf doet kun je het voor bijna een tiende van dat bedrag doen. Stel dus dat je honderd vierkante meter gestuukt moet hebben dan ben je bij een stukadoor tweeduizend euro kwijt. Doe je het zelf, dan kost het je zo’n 250 euro.

Het Melkmeisje Plakspaan

Deze platte, rechthoekige plakspaan is gemaakt van glanzend gepolijst staan.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Er zitten geen klinknagels in het vlakke deel. De plakspaan heeft een open handvat van gelakt hout. Het gereedschap weegt 325 gram en wordt snel en gratis verzonden naar professionals en doe-het-zelvers.

Lijmkam 4

Je kunt deze lijmkam gebruiken voor het plaatsen van vloer- of wandtegels.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Voor afmetingen kleiner dan of gelijk aan 40 × 40 cm gebruikt je een kam van vier tot acht mm die een dikte geeft van +/- 3 mm (enkelvoudige verlijming) en voor afmetingen groter dan 40 × 40 cm gebruikt u een kam van tien mm die een dikte geeft van +/- 5 mm (dubbele verlijming).

Grote tegels moeten vaak dubbel worden gelijmd.

De lijmkammen hebben verschillende kleuren en de tanden hebben afmetingen van vier, zes of acht millimeter. De grootte van de plakspaan en de hoeveelheid lijm (kit) zijn meestal afhankelijk van het te lijmen materiaal.

Plakspaan 20cm

De plakspaan van Color Expert is gemaakt van roestvrij staal en heeft een houten handvat.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken Deze troffel is een handgereedschap waarmee jee en pleisterlaag op de muur glad kunt maken. Je kunt de plakspaan ook gebruiken om andere producten zoals lijm voor vloeren mee glad te strijken. Ook bij het egaliseren van een gietvloer is het een nuttig gereedschap. Zowel professionelen als doe-het-zelvers gebruiken dit gereedschap.

Gyproc Handschuurder

Met deze handschuurder kun je de naden van de gipsplaten gladstrijken. De kwaliteit van het schuurwerk is bepalend voor het type coating of bekleding dat wordt gebruikt. Het schuren van de stootvoegen is meer of minder belangrijk als de platen worden gekleed of gecoat.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De handschuurmachine is verkrijgbaar met een schuurrooster. Bij het schuren van gipsplaat heeft het schuurrooster het voordeel dat het niet zoals schuurpapier binnen zeer korte tijd volledig met schuurstof wordt bedekt. In plaats daarvan kun je dan gewoon het schuurrooster uitkloppen.

Schuur altijd voorzichtig en zorg ervoor dat je geen deuken in de voegen schuurt. Zelfs kleine "putjes" die nu nauwelijks zichtbaar zijn, zullen later op een geschilderde muur duidelijk opvallen

Aan de andere kant moet je ervoor zorgen dat je de bramen echt helemaal wegschuurt, want dit is ook op een geschilderde muur goed zichtbaar. Het is het beste om een metalen profiel te gebruiken om het op te leggen. Wanneer het over de gehele lengte vlak is, is het doel van het schuren bereikt.

De schuurblok van Gyproc met rubberen grondvlak wordt snel en zonder extra kosten geleverd bij doe-het-zelvers en professionals.

Gerelateerde berichten