Op het gebied van koffiezetapparaten zijn er verschillende varianten, die elk waarschijnlijk interessant zijn voor verschillende soorten gebruikers. Terwijl de volautomatische koffiemachine bijvoorbeeld een “random-zorgeloos-pakket” vormt voor al wie van gemak houdt, is de pistonmachine geliefd bij vrienden van fijn afgestemde koffiespecialiteiten. Deze machines bereiden de koffie met stoom.
De pistonmachine bestaat uit een watercircuit met een boiler en heeft gewoonlijk een elektrische pomp, een stoomkraan en een zeteenheid. Hier wordt de pistonfilter geplaatst, waaraan de machine haar naam dankt.
Als je dergelijke machine gebruikt en koffie van verse bonen wilt krijgen, hebt je ook een elektrische molen nodig of moet je de bonen met de hand malen. Sommige pistonmachines zijn uitgerust met een eigen molen. Het is belangrijk dat de bonen fijngemalen zijn om espresso te maken met het dit apparaat. Of het water automatisch wordt verwarmd, verschilt van model tot model. Hetzelfde geldt voor de drukopbouw – een noodzakelijk onderdeel van de bereiding.
Wat is belangrijk bij de aankoop van een pistonmachine
Bij een vergelijking van deze koffiemachines gaat de aandacht vooral uit naar de onderdelen en functies.
- Materiaal van de ketel en de inhoud van het waterreservoir
- De opwarmtijd
- Het pomptype (roterende pomp/trilpomp)
- De wateraansluiting
- Het gewicht en behuizing
- Het volume en de prestaties
Last but not least zijn het vermogen, de pompdruk en een matig volume belangrijke aspecten die bij de aankoop in aanmerking moeten worden genomen. Het apparaat mag namelijk geen geluidsoverlast veroorzaken, maar voor een onnavolgbare smaak en aroma zorgen, zoals we die kennen uit de koffiehuizen. Een groot waterreservoir zorgt ervoor dat het niet voortdurend moet worden bijgevuld. Als je vaak snel moet zijn, speelt de opwarmtijd een belangrijke rol.
Wat heb je nodig om espresso te zetten met deze machine
Als je espresso op Italiaanse manier wilt bereiden met dit machine heb je niet alleen een goed toestel nodig maar ook fijn gemalen koffie van de beste kwaliteit.
Bovendien heb je een goede hand nodig om de koffie te bereiden, want door de handmatige bediening kun je de koffiespecialiteit perfectioneren volgens je persoonlijke smaakvoorkeuren. Als je het de eerste keer niet goed doet, is dat geen probleem. Na een paar pogingen, werkt het meestal beter. Het loont de moeite de gebruiksaanwijzing van de machine goed te lezen en tips te vragen aan professionele barista’s, zoals die op het internet te vinden zijn.
Wat is een barista
Barista is het Italiaanse woord voor barman. De barista moet niet alleen de perfecte koffie zetten. Hij moet ook vertrouwd zijn met de verschillende variëteiten van koffie. Met de instellingen op de machines heeft hij de mogelijkheid om het aroma te beïnvloeden. Elke particuliere gebruiker kan ook de parameters van de espressomachine zo instellen dat de espresso als een gelijkmatige stroom in het kopje loopt. Om dit te bereiken moeten drie parameters op elkaar worden afgestemd:
- Hoe fijner de espressobonen gemalen zijn, hoe langzamer het water door de zeef kan stromen. Hoe grover de koffie gemalen is, hoe sneller het water erdoor loopt.
- Hoe meer gemalen koffie in de filter, hoe langzamer het water erdoor loopt. Hoe minder koffie, hoe sneller het water loopt.
Hoe lager de aandrukkracht en hoe losser het koffiedik in de filter blijft, hoe sneller het water kan passeren. - Professionele barista’s weten precies hoe ze deze drie parameters moeten aanpassen om het best mogelijke resultaat te krijgen.