De 5 beste pistonmachines van 2022 bekeken

115

Op het gebied van koffiezetapparaten zijn er verschillende varianten, die elk waarschijnlijk interessant zijn voor verschillende soorten gebruikers. Terwijl de volautomatische koffiemachine bijvoorbeeld een “random-zorgeloos-pakket” vormt voor al wie van gemak houdt, is de pistonmachine geliefd bij vrienden van fijn afgestemde koffiespecialiteiten. Deze machines bereiden de koffie met stoom.

De pistonmachine bestaat uit een watercircuit met een boiler en heeft gewoonlijk een elektrische pomp, een stoomkraan en een zeteenheid. Hier wordt de pistonfilter geplaatst, waaraan de machine haar naam dankt.

Als je dergelijke machine gebruikt en koffie van verse bonen wilt krijgen, hebt je ook een elektrische molen nodig of moet je de bonen met de hand malen. Sommige pistonmachines zijn uitgerust met een eigen molen. Het is belangrijk dat de bonen fijngemalen zijn om espresso te maken met het dit apparaat. Of het water automatisch wordt verwarmd, verschilt van model tot model. Hetzelfde geldt voor de drukopbouw – een noodzakelijk onderdeel van de bereiding.

Wat is belangrijk bij de aankoop van een pistonmachine

Bij een vergelijking van deze koffiemachines gaat de aandacht vooral uit naar de onderdelen en functies.

 • Materiaal van de  ketel en de  inhoud van het  waterreservoir
 • De opwarmtijd
 • Het pomptype (roterende pomp/trilpomp)
 • De wateraansluiting
 • Het gewicht en behuizing
 • Het volume en de prestaties

Last but not least zijn het vermogen, de pompdruk en een matig volume belangrijke aspecten die bij de aankoop in aanmerking moeten worden genomen. Het apparaat mag namelijk geen geluidsoverlast veroorzaken, maar voor een onnavolgbare smaak en aroma zorgen, zoals we die kennen uit de koffiehuizen. Een groot waterreservoir zorgt ervoor dat het niet voortdurend moet worden bijgevuld. Als je vaak snel moet zijn, speelt de opwarmtijd een belangrijke rol.

Wat heb je nodig om espresso te zetten met deze machine

Als je espresso op Italiaanse manier wilt bereiden met dit machine heb je niet alleen een goed toestel nodig maar ook fijn gemalen koffie van de beste kwaliteit.

Bovendien heb je een goede hand nodig om de koffie te bereiden, want door de handmatige bediening kun je de koffiespecialiteit perfectioneren volgens je persoonlijke smaakvoorkeuren. Als je het de eerste keer niet goed doet, is dat geen probleem. Na een paar pogingen, werkt het meestal beter. Het loont de moeite de gebruiksaanwijzing van de machine goed te lezen en tips te vragen aan professionele barista’s, zoals die op het internet te vinden zijn.

Wat is een barista

Barista is het Italiaanse woord voor barman. De barista moet niet alleen de perfecte koffie zetten. Hij moet ook vertrouwd zijn met de verschillende variëteiten van koffie. Met de instellingen op de machines heeft hij de mogelijkheid om het aroma te beïnvloeden. Elke particuliere gebruiker kan ook de parameters van de espressomachine zo instellen dat de espresso als een gelijkmatige stroom in het kopje loopt. Om dit te bereiken moeten drie parameters op elkaar worden afgestemd:

 • Hoe fijner de espressobonen gemalen zijn, hoe langzamer het water door de zeef kan stromen. Hoe grover de koffie gemalen is, hoe sneller het water erdoor loopt.
 • Hoe meer gemalen koffie in de filter, hoe langzamer het water erdoor loopt. Hoe minder koffie, hoe sneller het water loopt.
  Hoe lager de aandrukkracht en hoe losser het koffiedik in de filter blijft, hoe sneller het water kan passeren.
 • Professionele barista’s weten precies hoe ze deze drie parameters moeten aanpassen om het best mogelijke resultaat te krijgen.

illy - X1 Almond Ground

Met zijn glanzende roestvrijstalen behuizing en bronzen kleppen heeft dit toestel een uitstekende stabiliteit. Het is zowel vanbinnen als vanbuiten een machine van hoge kwaliteit.

De belangrijkste eigenschappen.

Bij de introductie in 1995 spande dit toestel al de kroon onder de moderne designtoestellen.

Deze machine zet je perfecte kopje koffie voor echte kenners.Je kunt ook water opwarmen voor thee en met de stoomfunctie zet je een heerlijke cappuccino.

Technische kenmerken

 • Het toestel is geschikt voor gemalen koffie.
 • Voorzien van een stoompijpje voor de melkschuimer.
 • De pomp heeft een druk van 18 bar
 • Energiezuinig dankzij de automatische uitschakeling.
 • Het toestel is 33 cm hoog en heeft een snoerlengte van een meter.
 • Het apparaat heeft een vermogen van 1050 Watt en weegt ruim tien kg.

Quickmill 3035

De Quick Mill pistonmachine wordt geroemd om zijn lange levensduur en hoge kwaliteit. Het warmteblok met koperen buis is de perfecte bescherming om kalkaanslag te voorkomen.

De belangrijkste kenmerken

Dankzij de ingebouwde koffiemolen kun je profiteren van vers gemalen koffie zoals de barista die gebruikt. Het toestel is volledig gemaakt van roestvrij staal en heeft een uitneembare watertank van 1,8 liter.

Technische kenmerken

 • Het toestel weeg 13 kg en heeft een pompdruk van 16 bar.
 • Geschikt voor koffiepads, koffiebonen en gemalen koffie.
 • Voor het melkschuim wordt gebruikgemaakt van een stoompijpje.

De'Longhi Dedica Style EC685.M

Met deze De'Longhi  pistonmachine  maak je de lekkerste espresso als een echte barista. De zuigmotor van het toestel is maar vijftien cm breed en heeft een vermogen van 1300 watt. Het apparaat heeft een interne en externe metalen behuizingen. Het is een echte troef in je  keuken.

De belangrijkste eigenschappen

Deze machine is voorzien van een verstelbaar stoompijpje zodat je zelf heerlijke cappuccino kunt maken. Je  kunt maximaal twee kopjes koffie tegelijk zetten en deze kopjes kunnen voorverwarmd worden met de verwarmingsplaat op de pistonmachine.

De zuigermotor maakt gebruik van hot block-technologie. Dit zorgt ervoor dat het water precies op de gewenste temperatuur wordt gehouden om de perfecte espresso te verkrijgen. Daarnaast bevat de De'Longhi pistonmachine ook een anti-druppelbakje. Voor het verwijderen van koffieresten gebruik je een uitneembare lekbak. De watertank kan ook worden uitgenomen om bij te vullen.

Technische kenmerken

 • Geschikt voor gemalen koffie en pads.
 • De snoerlengte van het 30,3 cm hoge apparaat is een meter.
 • Het toestel heeft een vermogen van 1300 Watt en weeg 5500 gram.
 • Het is een zilverkleurig toestel dat gemaakt is van roestvrij staal.

Smeg ECF01BLEU

Deze gebruiksvriendelijke pistonmachine van Smeg is eenvoudig in het gebruik. Via het bedieningspaneel kun je zowel de koffietemperatuur als de hoeveelheid koffie bepalen.

De belangrijkste eigenschappen

Dankzij het stoompijpje kun je melk opschuimen om een heerlijke cappuccino te maken. Alle functies kunnen ook handmatig uitgevoerd worden.

Er is een afzonderlijk rekje voorzien om je kopje warm te houden.

Door de afneembare watertank en lekbak is het toestel gemakkelijk schoon te maken. De koffiemachine geeft zelf aan wanneer deze schoongemaakt moet worden.

Technische kenmerken

 • Geschikt voor pads en gemalen koffie.
 • De melkopschuimer is van het type stoompijpje.
 • Je kunt twee kopjes per keer klaarmaken.
 • De machine is voorzien van een automatisch ontkalkingssysteem.
 • De bodem is voorzien van antislip.
 • De verplaatsbare watertank heeft een inhoud van 1,5 liter.

Smeg ECF01CREU

Deze pistonmachine is gebruiksvriendelijk. Op het bedieningspaneel zijn de temperatuur en de hoeveelheid koffie in te stellen.

De belangrijkste eigenschappen

Om een heerlijke cappuccino te maken kun je het stoompijpje gebruiken. Je kunt het ook handmatig instellen. Je kunt het lekkere kopje koffie warm houden door gebruik te maken van een daarvoor geschikt warmhoudertje.

De watertank van een liter is afneembaar. Ook het lekbakje is verplaatsbaar waardoor het apparaat makkelijk schoon te maken is.

Met de automatische stand-by functie en de automatische uitschakelfunctie kun je energie besparen. Een indicatielampje geeft aan wanneer het toestel moet gereinigd worden.

Technische kenmerken

 • Het toestel is voorzien van een melkopschuimer.
 • Je kunt twee kopjes per keer maken.
 • De pomp heeft een druk van 35 bar.
 • Het toestel heeft een snoerlengte van 1,5 meter en een vermogen  van 1350 Watt.
 • De pistonmachine is 30,3 cm hoog en weegt 6086 gram.
Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten