5 beste peesbeschermers: voorkomt verwondingen bij paarden

41

Er zijn tegenwoordig een hele resem peesbeschermers voor paarden beschikbaar. Het onderwerp peesbeschermer zorgt – hoe je het ook draait of keert – vaak tot verhitte discussies in paardenmiddens. Velen stellen zich de vraag welk nut het heeft? Of is het meer een trendy mode accessoire? Nochtans hebben de talrijke voorstanders een andere mening hierover. Zij zien vooral dat de peesbeschermer volgende voordelen biedt: het ondersteunt de poten van de viervoeter zoals de gewrichten, pezen en spieren. Ook wordt het beschermen tegen verwondingen van het been van het paard als ultiem bewijs genoemd.

Peesbeschermer uitstekend geschikt voor schokprotectie

Een peesbeschermer helpt het onderbeen te ondersteunen door de ledematen van het paard te beschermen tegen letsels en andere trauma’s, vooral tijdens krachtige oefeningen en doorgedreven trainingen. De meeste zogenaamde ‘laarzen’ zijn vervaardigd uit leer of polyurethaan. Er bestaan verschillende bevestigingssystemen. Een peesbeschermer is heel nuttig voor paarden die worden ingezet in ruitersporten zoals springen en polo, die een vrij groot risico met zich meebrengen. Peesbeschermers zijn ook heel nuttig om te voorkomen dat paarden met vrij grote passen hun pezen aan de voorkant beschadigen met de achterpoten.

Is een peesbeschermer nu nuttig of niet?

Zoals eerder vermeld heb je allerhande soorten peesbeschermers. Over het algemeen wordt wel eens gesuggereerd dat beenbeschermers nauwelijks ondersteuning bieden aan de pezen van je viervoeter. Maar die doemtheorie klopt helemaal niet. Een peesbeschermer heeft wel degelijk een effect wanneer het erop aankomt een paardenbeen te beschermen tegen externe factoren van buitenaf. Als je bijvoorbeeld springt met je paard, is de kans heel groot dat de benen elkaar gaan aantikken tijdens de sprong. Ook bij beenstanden die afwijken, kunnen de benen onvoorzien elkaar aantikken en raken. Hierdoor is wel bescherming broodnodig. Aan te raden is peesbeschermers te gebruiken met een harde kap. Voor de goede orde: bandages zijn minder aangewezen omdat ze nauwelijks beschermen tegen inwerkingen van buitenaf omdat ze meestal van zachte materialen zijn gefabriceerd. In hoogst uitzonderlijke gevallen worden peesbeschermers gebruikt bij viervoeters die in de wei staan omdat ze soms rare sprongen maken waardoor ze zichzelf kwetsen.

Breng peesbeschermers op de juiste manier aan

Er bestaan verschillende soorten beenbeschermers voor paarden. Zo heb je peesbeschermers met zachte of harde schaal, een bont voering of neopreen en beenbeschermers die vervaardigd zijn uit leer. Door deze verschillende functies zal er altijd eentje bij zijn die bij je paard past. Het belangrijkste is dat je peesbeschermers aanbrengt op de juiste manier. Een beenbeschermer die veel te strak is aangespannen, kan de bloedtoevoer naar het been van het paard belemmeren. Te losse of te grote beenbeschermers van de andere kant kunnen afzakken en hun meerwaarde verliezen. Zie ook dat de beschermers op de juiste plaats zitten. Zo mogen ze niet te hoog worden aangebracht. Kwestie dat het paard last gaat ondervinden bij het buigen van de knie. Een ander aandachtspunt is dat de beschermers goed om de kogels van je paard vallen, zodat ze optimaal worden beschermd. De keuze van peesbeschermers hangt ook helemaal af van de activiteiten die je paard uitvoert.

Deze 5 beste peesbeschermers ondersteunen de benen van je paard optimaal

HB Gold Rush Glitter Trainingsboots

Deze luxe lak trainingboots zijn afkomstig uit de showtime lijn van fabrikant HB die een reputatie hoog moeten houden in de ruitersport. De peesbeschermer is omzoomd met zachte teddy sterke elastiek. Wat vooral opvalt is de versiering met Gold Rush Glitter. De binnenkant van de achterzijde van het pijpbeen is 25 centimeter hoog. Je kan echter kiezen uit verschillende maten, afhankelijk van de grootte van je paard, pony of shet. Er zijn verschillende kleuren voor handen.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Is gevoerd met zachte teddy sterke elastiek
+ De versiering is opvallend dankzij de Gold Rush glitter
+ Is een onderdeel van de bekende showtime lijn van HB

Minpunten
- Geen minpuntje te bekennen

Specificaties in een notendop

Merk: HB
Categorie: peesbeschermers
Maat: M
Kleur keuze: rood
Materiaal bestaat uit: kunststof
Dier type: paard

BR Peesbeschermer Event

Deze peesbeschermer is afkomstig uit de event serie van BR waarbij de kleuren kan combineren met andere assortiment van het bekende merk BR zoals oren nettten, halsters, bandages, strijklappen en zadeldekjes om er maar een paar op te noemen. De peesbeschermers, gemaakt van polyurethaan, hebben een neopreen voering en klittenbandsluiting. Uiteraard voorzien met overslag. Het is ideaal om de voorbenen van een paard te beschermen. De omvang past als gegoten.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Klittenbandaansluting kan je vanuit de zijkant aanbrengen
+ De peesbeschermer komt uit de Event serie van BR
+ De peesbeschermers hebben een neopreen voering. De omvang past uitstekend en afgemeten

Minpunten
- Geen minpunt te ontdekken

Specificaties in een notendop


Merk: BR
Categorie: peesbeschermers
Maat: full
Materiaal: kunststof
Kleur: roze
Dier type: paard

Qhp Peesbeschermerset

Deze set van 2 peesbeschermers heeft een neopreen voering en een harde plastic schaal, die je afsluit met een klittenband. De peesbeschermer gebruik je zoals het woord al zegt om het been van het paard te beschermen tegen het aantikken. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren volgens je eigen wensen. De harde plastieken schaal is voorzien van strepen die glanzen. Op de klittenband staat het ruitermerk van producent QHP. Als extra optie zijn bijpassende (open) strijklappen te verkrijgen. De full hoogte is 24 centimeter. Voor een pony 20 centimeter en voor een shet 17 centimeter.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ De harde plastieken schaal is voorzien van strepen die glanzen
+ Het design oogt mooi en is van hoogwaardige kwaliteit
+ De voering is vervaardigd van neopreen

Minpunten
- De productinformatie kan iets duidelijker

Specificaties in een notendop

Merk: QHP
Categorie: peesbeschermers
Maat: full
Kleur: multi
Materiaal bestaat uit: kunststof
Type dier: paard

Busse-ruitersport- Spring Peesbeschermers


Deze gevormde anatomische peesbeschermer met een omrande harde schaal, is afkomstig van het ruitermerk Busse. De set bestaat uit 2 stuks. De (dikke) bekleding bestaat uit synthetisch, zacht rubber met huidvriendelijk Jersey aan de binnenvoering. Het is ook aan alle randen voorzien. De voorpijpen zijn vrij eenvoudig en heel makkelijk elastisch te overtrekken. Een dubbele tweevoudige kittenbandsluiting kan je zijdelings aanbrengen. De lengte bedraagt 21 centimeter. Bovendien zijn deze peesbeschermers heel onderhoudsvriendelijk. Je kan kiezen tussen kaki en donkerblauw als kleur.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Deze set bestaat uit 2 stuks. De peesbeschermer is anatomisch gevormd met harde schaal
+ De dubbele tweevoudige klittenbestandsluiting kan je zijdelings aanbrengen

Minpunten
- Doet wat het moet doen en niets op aan te merken

Specificaties in een notendop

Merk: Busse
Categorie: peesbeschermers
Materiaal: kunststof
Maat: Pony
Kleur: blauw
Type dier: paard

BR Event - Peesbeschermer

Deze peesbeschermer is vervaardigd uit polyurethaan met neopreen voering en klittenbandsluiting met overslag. De peesbeschermer is een onderdeel uit de Event serie van het bekende merk BR. Je kan kiezen uit verschillende kleuren en combineren met andere producten van BR zoals zadeldekjes, strijklappen, bandages, orennetjes, halsters en noem maar op. Het materiaal bestaat dus volledig uit kunststof. De afmeting is full.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Je kan kiezen uit verschillende kleuren
+ Het materiaal bestaat uit kunststof
+ Het is een onderdeel uit de bekende Event serie van BR

Minpunten
- Doet waarvoor het dient en niets op aan te merken

Specificaties in een notendop

Merk: BR
Categorie: peesbeschermers
Maat: full
Kleur: seaspray - multi
Dier type: paard

Gerelateerde berichten