De 5 beste PC voeding: het nut van een krachtpatser

652

Een PC voeding is één van die computeronderdelen die je koopt in verschillende prijsklassen. Een 500 Watt voeding heb je al onder de 50 euro, maar voor de iets zwaardere versies betaal je al vlug 100 euro of meer. Maar waar zitten die prijsverschillen en is een duurdere voeding wel echt zoveel beter. Waar moet je op letten bij de aanschaf van de voeding? Hieronder lees je enkel tips bij aankoop van een PC voeding.

Wat doet een voeding voor een PC nu eigenlijk?

Een PC voeding distribueert het stroomsignaal dat uit je stopcontact komt. En dat gebeurt over alle componenten die in je computer aanwezig zijn. Het is daarom ook superbelangrijk dat je bij de aanschaf van de voeding de juist keuze maakt. Stel dat de voeding een te laag voltage heeft, kan je computer niet alleen minder goed functioneren. De kans is zelfs reëel dat bepaalde pc componenten schade oplopen.

De taak van de computervoeding

Het takenpakket van een computervoeding lijkt op het eerste gezicht heel simpel: 230 volt wisselspanning transformeren naar een aantal gelijkspanningen, waar alle onderdelen van een PC mee in verbinding staan. Het is de bedoeling dat de gelijkspanning zo stabiel mogelijk blijft. Hiermee wordt bedoeld dat die gelijkspanningen op een haast onveranderlijke waarde blijven. Ook wanneer heel zware hardware van de PC de belasting van de voeding onder druk zet.

Welke spanning wordt het meeste gebruikt?

Tegenwoordig worden volgende gelijkspanningen in een PC gebruikt: gele draden voor 12 V, rode draden bij 5 V en oranje draden bij 3,3 V. Op dit ogenblik is 12 V de meest belangrijke stroomspanning. Bijna alle PC componenten worden gevoed via 12 V. Dat geldt niet alleen voor videokaarten, moederborden en processoren. Maar ook optische drives en harddisks zijn vaak afhankelijk van deze 12 V spanning.

De soorten PC voeding


Er staan 2 verschillende soorten voeding ter beschikking. Het grote verschil situeert zich op de manier waarmee je aansluit:

  • Standaard voeding


Bij dit soort voeding zitten alle kabels om aan te sluiten vast aan de voeding zelf. Die worden op hun beurt aangesloten op de verschillende componenten van je computer. De kabels die niet worden aangesloten, liggen gewoon los in de computerkast.

  • Modulaire voeding


Deze soort van voeding telt slecht maar één kabel, die wordt aangesloten op het moederbord. De andere kabels kunnen worden aangesloten wanneer je dit persoonlijk noodzakelijk acht. Via deze manier voorkom je een wirwar en labyrint van kabels binnen je computer en bespaar je ruimte voor je computer.

Het vermogen is verschillend van computer tot computer


De wattage of het vermogen van de voeding varieert van PC tot PC. Heel veel heeft te maken hoeveel onderdelen in je computer steken en welke componenten zijn geïnstalleerd. In de technische specifieke gegevens van de verschillende componenten kan je nachecken hoeveel voeding ze afzonderlijk nodig hebben. Wanneer je van plan bent een pc voeding aan te schaffen, is het belangrijk dat je eventueel rekening houdt met eventuele toekomstige uitbreidingen.

De pc voeding en het geluidsniveau

Als je zo geluidloos mogelijk wil werken op je computer, dan zal je moeten kijken hoeveel geluid je PC voeding voortbrengt. Dit staat over het algemeen vermeld in de technische specificaties van de voeding. Om een lang verhaal kort te maken. Als je een keuze moet maken in verband met de PC voeding zal je op 3 voorname parameters moeten letten: het aantal aansluitingen, de productie van het geluid en de hoeveelheid wattage.

Corsair Builder CX550M


De Builder CX550M van het merk Corsair beschikt over een ATXv2.4 voeding met een vermogen van 550 Watt. Dankzij de ingebouwde 12 centimeter lange ventilator is de voeding behoorlijk stil. Als je een activiteit voor je werk uitvoert of ongestoord een film wil bekijken, zal de ventilator van de voeding geen storende factor worden. De voeding heeft overigens 6 x S-Ata aansluitingen. Dit toestel is de trotse eigenaar van een 80 Plus Bronze certificaat.


Pluspunten
+ Dit toestel beschikt over een 80 Plus certificaat
+ De ventilator is 12 centimeter lang en is haast geruisloos

Minpunten
- Het vermogen van de 550 Wat ligt aan de lage kant voor krachtige computersystemen

Techniche specificaties in een notendop


Merk: Corsair
Categorie: interne PC voeding
PSU certificatie: 80 Plus Bronze

Corsair VS450 power supply

Het modeltype VS450 van fabrikant Corsair is een voeding voor computers die je plaatst op basiscomputers zoals een laptop voor zakelijke doeleinden of een pc die je enkel gebruikt voor op internet te browsen. Kortom, je wil een modale computer met een (geïntegreerde) videokaart en basis processor van stroom voorzien. Niks meer, niks minder. De voeding beveiligt de computeronderdelen tegen wisselende spanningen, zowel voor onder- als bovenspanning. De fan in de processor schakelt automatisch uit als je je computer niet helemaal belast. Op die manier kan je in alle rust en onbekommerd naar Netflix kijken. De voeding beschikt over een 80 Plus certificaat. Dit houdt in dat 80 procent van het vermogen in realiteit wordt gebruikt om je computersysteem van stroom te bevoorraden.

Pluspunten


+ Voor een basiscomputer heb je met een vermogen van 450 Watt voldoende
+ Wanneer je aan een document werkt of naar een spannende film zit te kijken, schakelt de ventilatie van de voeding automatisch uit
+ De voeding beveiligt tegen onderspanning

Minpunten


- Voor een krachtige processor heb je een voeding met meer vermogen nodig

Techniche specificaties in een notendop


Merk: Corsair
Categorie: interne PC voeding
PSU certificatie: 80 Plus

LC500H-12 500W Power Supply

Deze voeding ondersteunt AMD en Intel moederborden. Het toestel bevat 500 Watt wat niet echt heel krachtig is. Het geluid wat deze voeding maakt is aan de vrije lage kant. Dat is uiteraard goed nieuws voor gebruikers van een computer die rustig willen werken achter hun pc. De voeding gedijt het beste in een kamertemperatuur van 25 graden Celsius. De voeding van de computer beschermt je tegen fluctuerende stroompieken, onderspanning, overspanning, oververhitting of eventuele mogelijke kortsluiting. De voeding is niet modulair.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ De prijs / kwaliteitsverhouding is uitstekend
+ De voeding beveiligt de computer tegen stroompieken, onderspanning, overspanning en eventuele mogelijke kortsluiting
+ De ventilator van de voeding maakt heel weinig geluid

Minpunten
- De voeding is niet modulair. Wat betekent dat de meegeleverde kabels niet zijn los te koppelen
- Het toestel heeft slechts een vermogen van 500 Watt

Techniche specificaties in een notendop


Merk: Lc-Power
Categorie: interne PC voeding
Voeding type: LC500H-12
Vermogen: 500 Watt
Modulair: niet modulair

Ewent EW3907

De voeding van een basiscomputer kan je perfect vervangen met het modeltype Ew3907 van producent Ewent. Met de 500 Watt pc voeding kan je een computer met een ATX moederbord van stroom voorzien. Door de niet zo hoge wattage is de pc voeding uiterst geschikt voor niet al te zware kantoorcomputers. De ventilator, die volledig is ingebouwd in het apparaat, koelt de voeding op een subtiele manier zonder veel geluid. De voeding beschermt je computer tegen overspanning, fluctuerende stroompieken, onderspanning, oververhitting of mogelijke kortsluiting. De EW3907 is de elegante opvolger van de Ew 3900. De behuizing bestaat uit metaal.

Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Met een niet zo groot vermogen van 500 Watt kan je een niet al te zware computer van voeding voorzien
+ De kabel om op netstroom aan te sluiten, wordt standaard meegeleverd
+ Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding

Minpunten
- Bij deze voeding ontbreekt een 80 plus certificaat wat concreet betekent dat het apparaat duidelijk minder energiezuinig is
- De voeding is niet modulair

Techniche specificaties in een notendop

Merk: HKC
Categorie: interne PC voeding
Voeding type: SZ-450PDR Silent Power Supply 450W
Vermogen: tussen 400 en 600 Watt

HKC SZ-450PDR

De SZ-450PDR van het merk HKC heeft als voornaamste troefkaart dat de voeding haast geruisloos werkt. Wie op zoek is naar een geluidsniveau dat nauwelijks stoort tijdens zijn werk of tijdens het gamen, zit hier op het juiste adres. De voeding met een vermogen van 450 Watt is weliswaar aan de lage kant, maar de werking van deze pc voeding doet wat ervan wordt verwacht. De prijs/kwaliteit van het toestel beantwoordt sowieso aan de hoge verwachtingen wanneer je de lat zelf niet te hoog wil leggen.

Pluspunten


+ Levert uitstekende kwaliteit
+ De prijs/kwaliteit is heel goed
+ Het vermogen van 450 Watt ligt aan de lage kant
+ Het geluidsniveau is erg laag en stoort niet

Minpunten


- Het vermogen van 450 Watt ligt aan de lage kan

Techniche specificaties in een notendop


Merk: HKC
Categorie: interne PC voeding
Voeding type: SZ-450PDR Silent Power Supply 450W
Vermogen: tussen 400 en 600 Watt

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten