De 5 beste onkruidstekers voor je tuin

5066

Onkruid is de kwelgeest voor iedere tuinliefhebber en doemt op de meest onlogische en onhandige plekken op om ons gezichtsveld te verpesten. Hoe meer onkruid je ook verwijdert uit je tuin, hoe sneller het lijkt terug te komen. Daarnaast neemt deze klus ook veel tijd in beslag en kan het belastend zijn voor je lichaam. Vandaar dat er de onkruidsteker is ontwikkeld om het verwijderen van onkruid te vergemakkelijken en jou snel weer een tuin vrij van ongenodigde gasten te kunnen geven.

De onkruidsteker is een handig gereedschap en maakt het werk fysiek minder belastend. Er zijn verschillende soorten onkruidstekers op de markt, waarop de vraag zich voordoet welke vijf onkruidstekers de beste zijn. Lees hier welke onkruidsteker jou het beste kan helpen.

Hoe werkt een onkruidstekers precies?


Een onkruidsteker kan gebruikt worden voor onder andere fluitenkruid, ganzenvoet en paardenbloemen. Ook veel andere soorten onkruid kunnen eenvoudigweg verwijderd worden. Een onkruidsteker heeft een eenvoudige werking en moet je verticaal over het te verwijderen onkruid plaatsen. Daarna druk je het de grond in en maak je een beweging van 180 graden met de klok mee. Vervolgens trek je de steel omhoog en heb je alle onkruid met wortel en al verwijderd.

De onkruidsteker is in vergelijking met andere soorten gereedschappen voor in de tuin een handig middel voor het verwijderen van onkruid. Het werkt efficiënt en het onkruid zal inclusief wortels worden verwijderd, waar andere handgereedschappen enkel de bovengrondse onkruid weghalen. Het onkruid zal hierdoor binnen korte termijn niet terugkomen, waardoor ergernis, moeite en tijd bespaard worden.

Verschillende soorten onkruidstekers


In principe werken onkruidstekers allemaal op dezelfde manier, maar door de tijd heen zijn er wel verschillende modellen ontwikkeld. Zo zijn er onkruidstekers met een lange en varianten met een korte steel. Een onkruidsteker met een lange steel kan hierbij het onkruid verwijderen eenvoudiger maken en is omvangrijker. Echter, deze soort kan er wel voor zorgen dat het werkje net iets minder specifiek wordt gedaan, waardoor je ook goede bloemen en plantjes eruit kan trekken.

Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een onkruidsteker?


Ten eerste moet je de werklengte van de onkruidsteker bepalen. Deze lengte kan erg verschillen en kun je het beste baseren op de lengte van je lichaam. Daarnaast is het materiaal belangrijk, waarbij veel verschil tussen onkruidstekers kan zijn. Het wordt aangeraden om voor een model te kiezen dat gemaakt is van hoogwaardig staal, aangezien deze vaak een lange levensduur hebben.

Ook niet onbelangrijk is een uitrusting van duroplast ommanteling, wat de bescherming van de onkruidsteker tegen roestvorming aanduidt. Deze gaat hierdoor langer mee, maar is over het algemeen ook duurder. Tevens is er nog de keuze tussen een compacte uitvoering of grotere modellen, waarbij het simpelweg ligt aan jouw voorkeuren tijdens het tuinieren.

De vijf beste onkruidstekers voor iedere tuinliefhebber


Een onkruidsteker maakt het weghalen van allerlei soorten onkruid een stuk makkelijker en efficiënter. Echter, welke vijf soorten zijn het beste voor jou?

Onkruidsteker Met voetplaat, T-greep Basetech

Op de vijfde en laatste plaats is geëindigd de onkruidsteker van Basetech, welke onkruid bij de wortel aanpakt tot diep in iedere tuinbodem. Je hoeft je handen niet vuil te maken, maar pakt wel gelijk het hele probleem aan, waardoor onkruid vrijblijvend verwijderd kan worden. Het apparaat is gebruiksvriendelijk en je hoeft niet te werken met chemische middelen, waardoor goede planten en bloemen in je tuin bespaard blijven.

Daarnaast is deze onkruidsteker voorzien van een handige uitwerp-functie, wat het weggooien van het onkruid ook makkelijker maakt. De stalen klauwen zijn uiterst stabiel, waardoor je het onkruid in zijn geheel kunt weghalen. Tevens is het een licht en handzaam model en is het ook geschikt voor het plaatsen van bloembollen. Tot slot belast je je lichaam minder doordat je niet hoeft te bukken.

Voor- en nadelen
De voordelen van deze onkruidsteker zijn zijn makkelijke gebruik en het ontlasten van je rug. Daarnaast is het een veilig product en werkt het ook voor het plaatsen van bloembollen. Echter, nadelen zijn de ietwat weinige kracht die gegeven kan worden bij het verwijderen van onkruid, wat voor zijn prijs van meer dan 40 euro toch te matig is.

WOLF-Garten Onkruidsteker KS-2K

WOLF-Garten biedt voor ongeveer 15 euro een onkruidsteker als handgereedschap met een softgrip. Door dit zachte handvat ligt het gereedschap fijn in je hand en en krijg je goede grip op de onkruidsteker wanneer je het gebruikt. Deze onkruidsteker verschilt van zijn voorganger door zijn korte steel, welke namelijk maar 3,5 centimeter lang is. Het gewicht van het handgereedschap is ook slechts 145 gram.

De kop van de onkruidsteker heeft een multifunctioneel doeleinde, aangezien het afneembaar is en andere koppen erop gezet kunnen worden. Hierdoor kun je er niet alleen onkruid mee verwijderen, maar ook kunnen er een kleine hark en andere soorten gereedschap op geplaatst worden voor in de tuin.

Voor- en nadelen
Deze onkruidsteker met een korte steel heeft dus niet de voordelen van het ontlasten van je lichaam, aangezien je wel zal moeten bukken tijdens het gebruik ervan. Echter, het behaald wel pluspunten bij het stevige handvat, de goede kwaliteit en de multifunctionele inzetbaarheid, welke het voor veel tuinliefhebbers geschikt maakt.

Fiskars Xact Onkruidtrekker

Op nummer drie staat de onkruidtrekker van Fiskars die je voor een prijs van rond de 40 euro kunt aanschaffen. Dit handgereedschap snijdt het onkruid uit je tuin op een gebruiksvriendelijke manier en zonder andere bloemen en planten aan te tasten. De onkruidsteker heeft een lange steel, waardoor het staand bediend kan worden. De messen in het apparaatje zijn van roestvrij staal gemaakt en kun je openen door middel van een hendel.

Het onkruid wordt hierbij met wortel uit de grond gehaald en zonder dat je voorover hoeft te bukken. De onkruidtrekker is overigens vooral ontworpen voor het verwijderen van paardenbloemen en is gemaakt van FiberComp, wat een licht en duurzaam materiaal is en uit glasvezel versterkte polyamide bestaat. De totale lengte is 100 centimeter en het model weegt 917 gram.

Voor- en nadelen


Het fijne aan deze onkruidtrekker is zijn makkelijke gebruik en krachtige trekfunctie door de hendel. Ook is het materiaal duurzaam, waardoor het milieu wordt ontlast. Een nadeel is echter dat het gereedschap wel enigszins grote gaten kan achterlaten in je tuin na het verwijderen van het onkruid.

GARDENA City Gardening Onkruidsteker

GARDENA staat met zijn onkruidsteker van slechts 15 tot 20 euro op de tweede plaats en heeft een handgreep met zachte bekleding, waardoor het comfortabel in je hand ligt tijdens het gebruik ervan. De hoek aan het einde van deze greep voorkomt tevens dat je hand tijdens het verwijderen van onkruid wegglijdt. De duroblast coating zorgt voor een lange levensduur en er is wel 25 jaar garantie op het handgereedschap.

Deze onkruidsteker van GARDENA betreft een model met een korte steel, waarbij veel kracht gezet kan worden dichtbij de grond. Met wortels en al wordt het onkruid verwijderd.

Voor- en nadelen


De belangrijkste voordelen van dit handgereedschap voor het weghalen van onkruid zijn de gebruiksvriendelijke vormgeving, waarbij het handvat comfortabel in je hand ligt, het hoogwaardige staal en de coating die de onkruidsteker beschermt tegen corrosie en roestvorming. Door deze eigenschappen is het gereedschap ook vuilafstotend, waardoor het langer meegaat en een duurzaam product vormt.

Nadelen aan deze onkruidsteker zijn het feit dat je moet bukken en daarmee je rug belast tijdens het verwijderen van onkruid. Ook is het vooral geschikt voor kleinere tuinen, zoals in de stad.

1. Fiskars SmartFit Telescopische Onkruidtrekker

Op nummer één staat de telescopische onkruidsteker van Fiskars, welke een lange steel heeft en secuur onkruid kan verwijderen in iedere soort tuin. Het gereedschap beschikt over een telescopische steel met een lengte van 99 tot 119 centimeter. Diverse soorten onkruid, waaronder paardenbloemen, kunnen eenvoudig worden verwijderd, waarnaast de onkruidtrekker ook makkelijk te gebruiken is. De grijparmen van roestvrij staal grijpen het onkruid bij de wortel en haalt het uit de bodem.

De steel is tevens verstelbaar, waardoor het door iedereen makkelijk gebruikt kan worden op de juiste werkhoogte. Het gewicht is 1386 gram en de prijs van deze onkruidsteker bedraagt rond de 50 euro.

Voor- en nadelen


Deze onkruidsteker is de beste, omdat het voor iedereen makkelijk te gebruiken is en ook nog verstelbaar is, waardoor je op de optimale manier wordt ondersteund in het verwijderen van onkruid. Ook is het materiaal duurzaam, veilig te gebruiken en haalt onkruid efficiënt weg uit iedere tuin. Nadelen aan het apparaatje beperken zich tot het innemen van meer ruimte bij de opslag en dat het onkruid verwijderen verslavend maakt.

Gerelateerde berichten