Onkruid is de kwelgeest voor iedere tuinliefhebber en doemt op de meest onlogische en onhandige plekken op om ons gezichtsveld te verpesten. Hoe meer onkruid je ook verwijdert uit je tuin, hoe sneller het lijkt terug te komen. Daarnaast neemt deze klus ook veel tijd in beslag en kan het belastend zijn voor je lichaam. Vandaar dat er de onkruidsteker is ontwikkeld om het verwijderen van onkruid te vergemakkelijken en jou snel weer een tuin vrij van ongenodigde gasten te kunnen geven.
De onkruidsteker is een handig gereedschap en maakt het werk fysiek minder belastend. Er zijn verschillende soorten onkruidstekers op de markt, waarop de vraag zich voordoet welke vijf onkruidstekers de beste zijn. Lees hier welke onkruidsteker jou het beste kan helpen.
Hoe werkt een onkruidstekers precies?
Een onkruidsteker kan gebruikt worden voor onder andere fluitenkruid, ganzenvoet en paardenbloemen. Ook veel andere soorten onkruid kunnen eenvoudigweg verwijderd worden. Een onkruidsteker heeft een eenvoudige werking en moet je verticaal over het te verwijderen onkruid plaatsen. Daarna druk je het de grond in en maak je een beweging van 180 graden met de klok mee. Vervolgens trek je de steel omhoog en heb je alle onkruid met wortel en al verwijderd.
De onkruidsteker is in vergelijking met andere soorten gereedschappen voor in de tuin een handig middel voor het verwijderen van onkruid. Het werkt efficiënt en het onkruid zal inclusief wortels worden verwijderd, waar andere handgereedschappen enkel de bovengrondse onkruid weghalen. Het onkruid zal hierdoor binnen korte termijn niet terugkomen, waardoor ergernis, moeite en tijd bespaard worden.
Verschillende soorten onkruidstekers
In principe werken onkruidstekers allemaal op dezelfde manier, maar door de tijd heen zijn er wel verschillende modellen ontwikkeld. Zo zijn er onkruidstekers met een lange en varianten met een korte steel. Een onkruidsteker met een lange steel kan hierbij het onkruid verwijderen eenvoudiger maken en is omvangrijker. Echter, deze soort kan er wel voor zorgen dat het werkje net iets minder specifiek wordt gedaan, waardoor je ook goede bloemen en plantjes eruit kan trekken.
Waar moet je rekening mee houden bij de aanschaf van een onkruidsteker?
Ten eerste moet je de werklengte van de onkruidsteker bepalen. Deze lengte kan erg verschillen en kun je het beste baseren op de lengte van je lichaam. Daarnaast is het materiaal belangrijk, waarbij veel verschil tussen onkruidstekers kan zijn. Het wordt aangeraden om voor een model te kiezen dat gemaakt is van hoogwaardig staal, aangezien deze vaak een lange levensduur hebben.
Ook niet onbelangrijk is een uitrusting van duroplast ommanteling, wat de bescherming van de onkruidsteker tegen roestvorming aanduidt. Deze gaat hierdoor langer mee, maar is over het algemeen ook duurder. Tevens is er nog de keuze tussen een compacte uitvoering of grotere modellen, waarbij het simpelweg ligt aan jouw voorkeuren tijdens het tuinieren.
De vijf beste onkruidstekers voor iedere tuinliefhebber
Een onkruidsteker maakt het weghalen van allerlei soorten onkruid een stuk makkelijker en efficiënter. Echter, welke vijf soorten zijn het beste voor jou?