De 5 beste notenkrakers om te kopen

475

Noten zijn erg goed voor je en kunnen dienen als een gezond tussendoortje. Er zijn heel veel soorten noten, zoals walnoten, cashewnoten, hazelnoten en macadamia noten. Om deze gezonde vervangers te kunnen eten, moet de noot eerst bevrijd worden uit zijn schelp. Dit kun je doen met je handen, maar hiervoor kun je ook een handige notenkraker gebruiken. Dit is een apparaatje dat letterlijk noten voor je kraakt, zodat jij de inhoud kunt oppeuzelen. Een goede notenkraker is overigens geschikt voor zowel kleine als grote en harde noten en dus een handig gereedschap in de keuken.

Waar is een notenkraker precies geschikt voor en welke vijf varianten zijn het beste als keukengereedschap om iedere soort noot op perfecte wijze mee te kraken?

Wat kun je precies met een notenkraker?

Notenkrakers vormen huishoudelijk gereedschap, wat veelal in een keuken opgeslagen ligt en waarmee noten geopend kunnen worden. Vervolgens kan de inhoud van de noot door mensen gegeten worden als tussendoortje of gebruikt worden in een maaltijd. Meestal werkt het apparaatje volgens het hefboomprincipe. Dit betekent dat het een soort tang is die je dicht kunt knijpen en waardoor de noot gekraakt wordt. Echter, er zijn ook andere soorten, zoals modellen die een bankschroefprincipe volgen en de noot al aandraaiend openen.

Dit type gereedschap is al lang bekend, namelijk sinds de 15e eeuw. Toentertijd waren het uit hout gesneden koningen, ridders of soldaten. Deze hadden dan een grote mond waarin de noot gepositioneerd kon worden en waarin de noot gekraakt werd. Tegenwoordig zijn er vooral tang- en schroefconstructies te verkrijgen. Hierbij kun je kiezen voor allerlei soorten ontwerpen, waardoor jij kunt kiezen voor het product dat het beste bij jou past. Overigens moet je goed opletten of de notenkraker geschikt is voor de noten die jij ermee wilt kraken.

Welke vijf notenkrakers zijn het beste?

Een notenkraker is dus een handig gereedschap om diverse soorten noten te openen, waardoor jij ze kunt opeten of ermee kunt koken. De volgende vijf soorten zijn het beste om voor jou een keukenwerkje te versimpelen.

Wolff Premium notenkraker

De laatste beste notenkraker is van het merk Wolff en betreft eveneens voorgaande modellen een tangconstructie. Het is een compact, eenvoudig ontwerp met een kostenplaatje van rond de 15 euro. Op drie plekken in de kraker kunnen noten geopend worden, voor elke noot een plek, namelijk klein, middel en groot. De handgrepen zijn voorzien van een antislip pad, waardoor je ook niet de grip kunt verliezen. Het staal waartussen de noten gekraakt worden, is 8 millimeter dik en maakt het proces uiterst soepel.

Het apparaatje is duurzaam en gaat lang mee en is tevens heel makkelijk te gebruiken. Ook het opbergen van het model is eenvoudig doordat het helemaal in te vouwen is. Voor het materiaal is gebruikgemaakt van deuk- en krasbestendig, gegalvaniseerd staal. Vanwege de chemicaliën in afwastabletten wordt het niet aangeraden het in de vaatwasser te doen.

Voordelen

Deze notenkraker is in allerlei opzichten eenvoudig, namelijk in ontwerp, gebruik en opberging. Het materiaal is erg sterk en ondersteunt het kraken van noten volledig. Er wordt veel kwaliteit geleverd tegen een redelijke prijs.

Nadelen

Dit apparaatje is van allerlei gemakken voorzien, maar mist wel een opvallend uiterlijk. Het kan gezien worden als een wat saaie variant.

Welke van deze vijf notenkrakers kies jij als nieuw keukengereedschap om allerlei soorten noten op een effectieve manier mee te kunnen openen?

Drosselmeyer Notenkraker

Op de vierde plaats staat de variant van het merk Drosselmeyer, welke te verkrijgen is in diverse kleuren, waaronder zwart, rood en grijs. Het betreft een elegant, uniek ontwerp in de vorm van een lange buis die naar beneden toe dunner uitloopt. Het is de bedoeling dat de noot boven in de koker wordt gestopt, waarbij de hendel ingedrukt kan worden. Als gevolg van deze handelingen wordt de noot gekraakt. Voor dit designer model betaal je een prijs van rond de 30 euro.

Dit is de eerste notenkraker waarbij gebruik wordt gemaakt van een dubbele hefboom, waarbij de schil in een reservoir wordt opgevangen. Het is een snelle en schone manier van het kraken van noten. Voor het ontwerp is gebruikgemaakt van krachtig gietijzer, wat een sterk en betrouwbaar materiaal betreft. Het product is 11 centimeter lang en weegt 0,4 kilogram.

Voordelen

Een voordeel van dit model is het unieke, originele ontwerp, waarbij gebruik is gemaakt van sterk materiaal. Het mechanisme is ook gemakkelijk te bedienen en laat geen rommel achter, doordat de schil intern wordt opgevangen. Overigens is het een veilige variant, waarbij je niet bang hoeft te zijn voor vingers die bezeerd worden.

Nadelen

Aan de andere kant verwacht je voor de vrij hoge prijs ook wel dat noten altijd goed gekraakt worden. Dit is niet het geval, aangezien de kraker de noten niet altijd goed genoeg breekt.

Notenkraker - Walnotenkraker - Eekhoorn figuur

Wanneer je zoekt naar een originele notenkraker die naast het vervullen van zijn functionele taak ook een bijzonder uiterlijk heeft, dan is dit model echt iets voor jou. Het wordt namelijk geleverd in de vorm van een eekhoorn. Het maakt gebruik van de tangconstructie, waarbij de noot voor de buik van de eekhoorn geplaatst kan worden. Voor de kraker is gebruikgemaakt van hoogwaardig, verzinkt metaal. Hierdoor heeft het apparaatje een zilveren uitstraling.

Dit product weegt 225 gram, is 18 centimeter lang en kan ook dienen als een leuk cadeau voor familie en vrienden. Het is ook geschikt voor kinderen en kost overigens ongeveer 15 euro. Het apparaatje kan als walnotenkraker werken, maar is ook te gebruiken voor veel andere soorten noten.

Voordelen

Allereerst heeft deze kraker van noten een bijzonder, uiterst origineel uiterlijk dat ook leuk is om te geven als cadeau of voor kinderen om te gebruiken. Daarnaast levert het model ook goed werk en het is makkelijk te gebruiken, waarbij het fijn in de hand ligt.

Nadelen

Een nadeel is echter dat het apparaatje vooral bruikbaar is voor het kraken van grote noten, zoals walnoten. Kleinere noten passen niet goed tussen de hendels.

Westmark Herkules Notenkraker

De tweede notenkraker die besproken wordt, is tevens van Westmark en is ook een tang, waartussen de noot gekraakt kan worden. Het model is echter verschillend op het gebied van ontwerp en prijs. Het kost namelijk ongeveer 8 euro en is geheel gemaakt van aluminium, zonder dat er ander materiaal om de hendels zit. Dit zorgt ervoor dat het een simpelere variant is. Het apparaatje is ook kleiner dan het vorige beschreven model, namelijk 10 centimeter.

Een ander verschil is dat deze notenkraker in de vaatwasser kan, zodat je het niet zelf af hoeft te wassen. Het model is erg compact en past daardoor gemakkelijk in kastjes en laadjes. Tevens is het heel licht, aangezien het slechts 0,1 kilogram weegt. Dit draagt allemaal bij aan het eenvoudige ontwerp van deze notenkraker.

Voordelen

Zoals gezegd, is het beschreven model erg compact en licht, waardoor het makkelijk te gebruiken en op te bergen is. Ook is het vaatwasmachinebestendig en een simpel model. Hierdoor past het overal bij.

Nadelen

De notenkraker is daarentegen niet voor alle noten geschikt en het ontwerp is wat kwetsbaar. In combinatie met het saaie uiterlijk zorgt dit voor een nadeel.

Westmark Estetico Notenkraker

De eerste beste notenkraker wordt geleverd door het merk Westmark en volgt het tangprincipe. Dit betekent dat je er noten mee kunt kraken door twee hendels naar elkaar toe te bewegen. Hiertussen zit de noot die dan effectief wordt geopend. Het model kost rond de 20 euro en is 18 centimeter lang. De grepen van de tang zijn gemaakt van toepasselijk walnotenhout dat mooi is afgewerkt en het ontwerp elegant maakt. Het deel van de tang waar noten mee gekraakt worden, is daarentegen gemaakt van gepolijst, gegoten zink dat voor een zilveren uiterlijk zorgt. Dit materiaal is daarnaast voorzien van een laag nikkel.

Met dit apparaatje kunnen verschillende soorten en maten noten gekraakt worden. Denk hierbij aan amandelen, hazelnoten, pecannoten en walnoten. De tang kan niet in de vaatwasmachine, aangezien de materialen dan aangetast worden. De notenkraker is makkelijk te gebruiken en ook erg hygiënisch doordat het ook eenvoudig te reinigen is.

Voordelen

Het ontwerp van dit model is een eerste voordeel, aangezien het eenvoudig is, maar toch erg stijlvol door de gebruikte materialen. Ook is het makkelijk te gebruiken en reinigen, wat het een geschikt keukengereedschap maakt.

Nadelen
Aan de andere kant is het wel een wat dure variant in vergelijking met anderen. Tevens kan het niet in de vaatwasmachine, waardoor het met de hand afgewassen moet worden

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten