De 3 beste noise cancelling koptelefoons onder 200 euro

409

Noise cancelling, wat is dat precies, vraag je je misschien af en heb ik dat wel nodig? Letterlijk betekent het ‘lawaai tenietdoen’, maar dat kan natuurlijk niet. Het lawaai gaat niet weg, maar het zou wel fijn zijn als je er geen last meer van ondervindt. Daar is noice cancelling voor ontwikkeld.

Is noice cancelling niet heel erg duur?

Toen het in de negentiger jaren op de markt verscheen, was het in eerste instantie meer voor de professionals en waren deze koptelefoons onbetaalbaar voor de meeste mensen. Tegenwoordig is dat niet meer zo en kan je binnen een budget van tweehonderd euro een goede headset met noise cancelling aanschaffen.

Je wilt echter natuurlijk niet onnodig veel geld uitgeven, door een koptelefoon te kopen met allerlei extra’s waar je geen geen behoefte aan hebt. In dit artikel leggen we je daarom eerst uit wat noice cancelling is, zodat je kan beoordelen of je hier behoefte aan hebt of niet. Als je dan besluit om een koptelefoon met noise cancelling aan te schaffen, weet je waar je op moet letten. Wij hebben er alvast drie voor je uitgelicht, binnen een budget van tweehonderd euro.

Er zijn twee soorten noice cancelling te onderscheiden

Passive noice cancelling.

De eenvoudigste vorm is passive noice cancelling. Dit kan je het beste vertalen met geluidsisolatie. Dit bereik je al met een koptelefoon die goed aansluit over je oren (over-ear) of oortjes die goed passen in de gehoorgang (in-ear), zijn hier voorbeelden van. Sommige over-ear koptelefoons hebben dubbelwandige oorkussens. Alleen deze maatregelen kunnen al heel veel geluid van buitenaf weren.

Active noise cancelling

Een wat geavanceerdere techniek is active noise cancelling (afgekort ANC). Een andere term die je wel eens zal zien is ruisonderdrukking, maar active noise cancelling filtert meer dan alleen ruis uit. Waar bij passive noice cancelling harde geluiden nog gehoord kunnen worden is dat bij active noice cancelling niet meer het geval. Deze techniek, een soort antigeluid, integreert en neutraliseert alle bijgeluiden en al het omgevingsgeluid. Je bent echt helemaal afgesloten van de buitenwereld.

Heb ik noice cancelling nodig?

Uiteraard bepaal jij dat helemaal zelf, maar we willen toch voor de duidelijkheid wat kanttekeningen aanbrengen.

Voor wie niet? Als je in je auto bent wil je nog wel geluiden uit het verkeer kunnen horen, zoals sirenes bijvoorbeeld. Als je buiten aan het hardlopen of aan het fietsen bent is het ook niet verstandig om helemaal afgesloten te zijn van de buitenwereld. Thuiswerkers (met kinderen) hebben ook in het algemeen geen behoefte aan totale afsluiting.

Voor wie wel? Gamers en muziekliefhebbers willen natuurlijk wel ongestoord kunnen genieten en zich even wanen in een andere wereld. Even jezelf pauzeren van deze wereld zeg maar. Als je dit in een veilige omgeving doet kan je gerust even lekker en ontspannen je gang gaan. Vooral voor gamers is het geluid van grote invloed op de totale beleving. Een gamer stelt daarom vaak hoge eisen aan het geluid en aan het weren van omgevingsgeluiden. Maar ook als je in een trein of vliegtuig zit is noice cancelling geen overbodige luxe, als je tijdens langere reizen wilt genieten van je lievelingsmuziek.

Bescherm je oren tegen gehoorschade

Met goede noice cancelling hoef je nooit meer het volume op te schroeven om bepaalde storende geluiden niet meer te hoeven horen. Dit voorkomt gehoorschade. Eenmaal gehoorschade is vaak moeilijk te herstellen, dus wees zuinig op je oren.

Verschillende niveaus van noice cancelling

In de trein of in een vliegtuig zijn er bijvoorbeeld altijd storende bijgeluiden van de trein of het vliegtuig zelf. Dit is vaak met basis of middenklasse niveau noice cancelling wel op te lossen, maar het geluid van menselijke stemmen is bijvoorbeeld lastiger om uit te filteren. Hiervoor heb je echt topklasse noice cancelling nodig en dat maakt het prijziger. Onder de tweehonderd euro heb je meestal basisklasse of middenklasse, geen topklasse. Toch kan een goed sluitende over-ear headphone ook al het gevoel geven afgesloten te zijn van de buitenwereld. Je moet het allemaal even uitproberen om voor jezelf het te kunnen beoordelen.

Een selectie noise cancelling koptelefoons voor jou

Heb je geen tijd of geen zin om zelf te zoeken naar de beste koptelefoons? Wij vonden drie goede hoofdtelefoons, goedkoper dan tweehonderd euro. Alle drie zijn over-ear, draadloze koptelefoons met zowel passive als active noise cancelling en ze werken met bluetooth versie 5.0.

House of Marley Exodus ANC

Test het uit

Je moet het zelf ervaren om te oordelen hoe hoog je eisen zijn op het gebied van noice cancelling en de geluidsweergave in het algemeen. Vergeet ook niet dat veiligheid belangrijk is. Je helemaal afsluiten van de wereld is alleen aan te raden in een veilige omgeving, zoals thuis bijvoorbeeld, maar zeker niet in het verkeer.

Sennheiser PXC 550-II

Dit is een heel geschikte over ear koptelefoon om ontspannen te luisteren naar muziek. Ruis, omgevingsgeluiden, alles wordt geweerd door de noice cancelling technologie. Je geniet van een natuurgetrouwe geluidsweergave. Met de equalizer kan je zelf ook geluidsinstellingen aanpassen naar je eigen smaak. De batterijduur is twintig uren. Deze koptelefoon heeft een interne microfoon waarmee je handsfree belt. Daarnaast is dit een fijne set voor onderweg en om mee te sporten, door de zweetbestendige materialen.

Sony WH-H910N

Deze koptelefoon met active noice cancelling op topniveau is verkrijgbaar in de kleuren zwart, blauw en groen. Het is een goed zittende over-ear draadloze koptelefoon met een uitstekende geluidskwaliteit.

Je kan gebruik maken van de Sony Headphones Connect app, waarmee je het geluid naar wens kan instellen via een equalizer. De maximale accuduur bedraagt 35 uren. Vooral de uitstekende geluidskwaliteit wordt door gebruikers gewaardeerd.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten