Zoals voor bijna elk aspect van de paardenhouderij is er geen vast formule om te bepalen wat voor een soort riem het beste is voor je paard. Het belangrijkste is dat je aandacht besteedt aan waar je paard goed zich goed bij voelt. Maar voordat je begint te experimenteren, is het goed om te weten wat een neusriem- of kaptoom – moet doen. In verschillende mate en afhankelijk van het type en de strakheid van de aanpassing, zijn neusriemen bedoeld om helpen om de mond van je paard zachtjes gesloten en stil te houden. Dit bevordert het contact met het bit, wat onmisbaar is voor communicatie en controle.
Verschillende soorten neusriemen
De meest gebruikte neusriemen in de hunter/jumper, dressuur en eventing disciplines zijn een gewone of een slinger, met of zonder een flash attachment, een drop noseband en een figure eight.
De gewone riem
Een gewone riem voor de neus omsluit de neus van je paard op een punt ongeveer twee vingerbreedten onder zijn jukbeen. Deze riem is meestal geschikt voor een goed getraind paard dat het bit zonder problemen accepteert. Hij schudt of draait zijn hoofd niet wanneer je probeert contact te maken en te houden, en hij wroet niet in je hand of laat zijn tong niet uit de zijkant van zijn mond hangen. Dergelijke acties vereisen een open mond en zijn vaak, hoewel niet altijd, indicatoren dat je paard bitdruk probeert te vermijden.
Afhankelijk van de anatomie van het gezicht van je paard en hoe strak de riem is vastgemaakt, kan een gewone neusriem op zichzelf tot op zekere hoogte voorkomen dat je paard zijn kaak kruist.
De meningen verschillen over in hoeverre een juist geplaatste riem kan helpen de mond van een paard dicht te houden. Een riem die net onder zijn jukbeen wordt geplaatst raakt zijn kaak ongeveer halverwege en kan dus voor enige afsluiting zorgen. Maar flitsbevestigingen en druppelneusriemen worden beschouwd als sterkere hulpmiddelen om de mond dicht te houden.
Slinger neusriem
Dit is een gewone neusriem met een hefboommechanisme onder de kin van het paard. De hefboomwerking wordt meestal bereikt door het gebruik van ringen of rolstangen aan weerszijden, waar een leren riem doorheen wordt geregen voordat hij wordt vastgemaakt. De hefboomwerking maakt een strakkere, preciezere pasvorm mogelijk die de druk gelijkmatig zou moeten verdelen. Omdat hij strakker kan worden afgesteld, is een slingerneusriem opgevuld in het kaakgebied.
Krukneusriemen zijn al lang gebruikelijk in de dressuur, vooral op de hogere niveaus waar paarden werken in dubbele hoofdstellen die niet geschikt zijn voor een flitsbevestiging aan de riem. Ze worden ook aangetroffen in de hunter en equitation divisies, waar ze worden beschouwd als een “conventionele neusriem”.