De 5 beste neusriemen voor je paard

53

Zoals voor bijna elk aspect van de paardenhouderij is er geen vast formule om te bepalen wat voor een soort riem het beste is voor je paard. Het belangrijkste is dat je aandacht besteedt aan waar je paard goed zich goed bij voelt. Maar voordat je begint te experimenteren, is het goed om te weten wat een neusriem- of kaptoom – moet doen. In verschillende mate en afhankelijk van het type en de strakheid van de aanpassing, zijn neusriemen bedoeld om helpen om de mond van je paard zachtjes gesloten en stil te houden. Dit bevordert het contact met het bit, wat onmisbaar is voor communicatie en controle.

Verschillende soorten neusriemen

De meest gebruikte neusriemen in de hunter/jumper, dressuur en eventing disciplines zijn een gewone of een slinger, met of zonder een flash attachment, een drop noseband en een figure eight.

De gewone riem

Een gewone riem voor de neus omsluit de neus van je paard op een punt ongeveer twee vingerbreedten onder zijn jukbeen. Deze riem is meestal geschikt voor een goed getraind paard dat het bit zonder problemen accepteert. Hij schudt of draait zijn hoofd niet wanneer je probeert contact te maken en te houden, en hij wroet niet in je hand of laat zijn tong niet uit de zijkant van zijn mond hangen. Dergelijke acties vereisen een open mond en zijn vaak, hoewel niet altijd, indicatoren dat je paard bitdruk probeert te vermijden.

Afhankelijk van de anatomie van het gezicht van je paard en hoe strak de riem is vastgemaakt, kan een gewone neusriem op zichzelf tot op zekere hoogte voorkomen dat je paard zijn kaak kruist.

De meningen verschillen over in hoeverre een juist geplaatste riem kan helpen de mond van een paard dicht te houden. Een riem die net onder zijn jukbeen wordt geplaatst raakt zijn kaak ongeveer halverwege en kan dus voor enige afsluiting zorgen. Maar flitsbevestigingen en druppelneusriemen worden beschouwd als sterkere hulpmiddelen om de mond dicht te houden.

Slinger neusriem

Dit is een gewone neusriem met een hefboommechanisme onder de kin van het paard. De hefboomwerking wordt meestal bereikt door het gebruik van ringen of rolstangen aan weerszijden, waar een leren riem doorheen wordt geregen voordat hij wordt vastgemaakt. De hefboomwerking maakt een strakkere, preciezere pasvorm mogelijk die de druk gelijkmatig zou moeten verdelen. Omdat hij strakker kan worden afgesteld, is een slingerneusriem opgevuld in het kaakgebied.

Krukneusriemen zijn al lang gebruikelijk in de dressuur, vooral op de hogere niveaus waar paarden werken in dubbele hoofdstellen die niet geschikt zijn voor een flitsbevestiging aan de riem. Ze worden ook aangetroffen in de hunter en equitation divisies, waar ze worden beschouwd als een “conventionele neusriem”.

Harrys Horse Hoofdstel

Dit hoofdstel heeft een Hannoverse neusriem. Ze is zacht en wordt geleverd met webteugels. De frontriem is afgewerkt met wit stiksel.

De riem van QHP is bruin en geschikt voor een pony

Je kunt dit product van Harry’s Hose snel en kosteloos in huis halen om je paard meer élégance te geven.

IJslander Hoofdstel

Wanneer de mond van het paard geopend wordt hebben de neuskussen een sterk effect op de neus vanwege de hefboomwerking van het systeem

De eigenschappen en de technische kenmerken

Met de gesp kun je de riem van de neusbeugel verbinden met het bri-apparaat. De neusbeugel heeft een zilveren gesp terwijl de Tabacco riem een matte messing gesp heeft.

De neusbeugel is van het merk BR en wordt snel en gratis geleverd.

Kentucky Neusriem Cover Wol

Deze beugelneusriem is buitengewoon zacht en gemakkelijk aan te brengen en los te maken. Voor paarden met een gevoelige huid biedt deze riem comfort en bescherming.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze beugelneusriem voorkomt wrijving en slijtage beschermt het leer tegen vuil en zweet tijdens het transport van je paard. De band is modieus en oogt professioneel. Hij kan gewassen worden bij een temperatuur van dertig graden./P> De neusbeugel met een naturel, zwarte en bruine kleur wordt snel en gratis geleverd

Beugelneusriem Zwart / Zilver Full

Dit is een paardenneusriem met hefboomwerking. Wanneer de mond van het paard geopend word, heeft de neusriem een sterk effect op de neus vanwege de hefboomwerking.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De neusriem is geschikt voor het gebruik van een gesp om de riem van de neusgordel te verbinden met het bri-apparaat van het hoofddeksel, zoals een anatomisch BR dle-apparaat. De zwarte paardenrupsneus heeft een glanzende zilveren gesp, terwijl de neusriem een mat messing gesp heeft.

Technische kenmerken

  • Deze neusbeugelriem met full maat heeft een zwart kleur, gecombineerd met zilver.
  • Het merk BR staat garant voor kwaliteit
  • Dit product wordt snel en gratis geleverd

Flash Neusriem

Dit is een dun riempje dat op het middelpunt van een gewone of slingerneusriem wordt bevestigd. De riem valt schuin naar beneden onder het bit en wordt onder de kin vastgemaakt. Het is effectief in het gesloten houden van de paardenmond, zozeer zelfs dat het een "mouth closer" wordt genoemd.

Een flits neusriem.

Dankzij de lage positie op het hoofd, wordt het ook gebruikt om te voorkomen dat je paard zijn kaak kruist, zijn tong over het bit legt en andere ontwijkende manoeuvres uitvoert, die allemaal vereisen dat hij zijn mond verder open kan doen dan nodig is om correct met het bit om te gaan.

De flash is ontwikkeld om de mond te helpen sluiten, terwijl het ook een riem heeft die een staande martingaal kan verankeren. Het is alomtegenwoordig geworden in de springring en in de scholing voor alle divisies.

De correcte plaatsing van de riem

De correcte plaatsing is van kritiek belang opdat de beugelneusriem zijn werk goed zou doen. De eerste stap is het correct bevestigen van de gewone riem, ongeveer twee vingers breed onder het jukbeen en recht om de neus van het paard lopend. Dan kan de beugelneusriem worden vastgemaakt, gevolgd door het controleren of de riem strak genoeg is vastgemaakt zodat de riem niet naar beneden trekt op het gezicht van je paard. Het middelpunt van een riem moet altijd tegen het neusbeen rusten in plaats van tegen het zachte kraakbeen bij de neusgaten. Als je de riem te laag vastmaakt, over het kraakbeen heen, kan dat de luchttoevoer van je paard beperken, wat cruciaal is bij elk werk en vooral bij cross country, springen en galopperen.

De drop neusriem

Een andere naam is de Hannoverse beugelneusriem. De riem is uitgevonden door een Duitse trainer die op de Spaanse Rijschool werkte. Zo omsluit deze riem de neus van het paard op een lager punt dan zijn gewone tegenhanger: onder het bit en op een punt evenwijdig aan de kingroef van het paard, maar nog steeds rustend op het neusbeen.

Op de juiste manier gedragen, is deze beugelneusriem duidelijke herinnering voor je paard om zijn mond gesloten te houden en voorkomt dat hij zijn kaak kruist. Het is een populair hulpmiddel bij het trainen van jonge paarden die net leren om het bit te accepteren.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten