De 5 Beste Motorolie voor je auto bekeken

1342

De belangrijkste functie van motorolie is het smeren van de bewegende delen van de motor. Dit vermindert mechanische slijtage. Anders zou metaal op metaal schuren en binnen korte tijd vastlopen. De motorolie moet van dien aard zijn dat ze de motor onder alle mogelijke omstandigheden voldoende smeert.

Als het koud is, moet de olie dun zijn, zodat de starter de motor gemakkelijker kan starten en de olie zo snel mogelijk bij alle smeerpunten komt. Bij hoge belasting mag de smeerfilm echter niet afbreken, zodat de olie bij hoge temperaturen dikker en viskeuzer moet zijn. De motorolie is er ook om de delen van de motor te koelen die niet door de normale koelvloeistof worden bereikt, zoals de zuigers. De olie is er om te beschermen tegen corrosie, de motor te reinigen en voor een goede krachtoverbrenging te zorgen. Zoals u ziet is de juiste olie dus een belangrijke factor om ervoor te zorgen dat uw voertuig betrouwbaar is en lang meegaat op de weg. De verkeerde olie of te weinig olie kan fatale gevolgen hebben voor de levensduur van de motor.

Niet alle motorolie is hetzelfde

Als je nieuwe motorolie wilt kopen en je gaat naar een speciaalzaak, is het eerste wat je zult doen, duizelig worden als je naar de desbetreffende schappen kijkt. Omdat er zoveel verschillende soorten en vormen van het smeermiddel zijn, is de keuze alleen gemakkelijk als je precies weet wat je wilt.

De soorten productie

In principe worden motoroliën in drie soorten onderverdeeld:

 • Minerale olie: deze olie bestaat uit basisoliën die rechtstreeks uit aardoliedistillaten worden verkregen.
 • Semi-synthetische olie: Semi-synthetische olie wordt geproduceerd uit een mengsel van minerale oliën en synthetische basisoliën.
 • Synthetische olie: Deze olie wordt uitsluitend gemaakt van basisoliën die synthetisch zijn of niet rechtstreeks zijn afgeleid van aardoliedistillaten.

De eigenschappen van deze drie oliën moeten verschillend worden beoordeeld. Als de motoroliën echter dezelfde specificaties hebben, is het mengen van de verschillende motoroliën in principe geen probleem, bijvoorbeeld bij het bijvullen.

De viscositeitsklassen

Normaliter worden motoroliën voor motorvoertuigen onderverdeeld in zomer- en winterolie. Maar tegenwoordig is dat niet meer gebruikelijk, omdat motoroliën zo efficiënt zijn geworden dat ze het hele jaar door kunnen worden gebruikt. Anders zou je de olie twee keer per jaar moeten verversen. Vandaag spreken de deskundigen over zogenaamde multi-grade oliën.

Voor multigrade oliën wordt de viscositeit uitgedrukt in twee getallen. Het eerste getal dat voor de letter W komt, geeft de viscositeit bij lage temperatuur aan en het getal na het koppelteken geeft de viscositeit bij hoge temperatuur aan.

De combinatie van cijfers en letters die de viscositeit van de olie uitdrukt, is zeer belangrijk om de juiste olie voor je motor te vinden. Hoe kleiner het cijfer voor de W, hoe dunner de olie en hoe beter de olie is voor koude starts. Het tweede cijfer geeft de viscositeit bij hoge temperaturen aan. Hoe hoger, hoe sterker de olie belastbaar is in warme toestand.

Welke olie je nodig hebt, hangt echter niet alleen af van deze waarden, maar ook van de specificaties van je voertuigfabrikant. De olie moet aan deze specificaties voldoen, anders kunt u uw motor beschadigen.

iXoil FIXO 4-TAKT 10W40 -

Beschrijving van de motorolie

Deze olie is geschikt voor alle hoogwaardige Japanse en Europese viertaktmotoren. Het is een synthetische multi-grade olie voor viertaktmotorfietsen.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

 • In de meeste extreme rijomstandigheden zorgt deze olie voor een minimale interne wrijving
 • De olie is semi-synthetisch en heeft een viscositeit van 10w40
 • De olie is vooral geschikt voor je vier-takt motor of scooter.

Castrol Edge Titanium FST 5W30

De fabricagemethode van 5w30 oliën is zeer belangrijk omdat de consument zich zo een beeld kan vormen van de kwaliteit ervan. De merken van vandaag gebruiken verschillende technologieën om hun producten efficiënter te maken en te voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de gebruikers.

De belangrijkste eigenschappen

Castrol staat bekend om de prestaties van haar oliën en heeft Castrol Edge 5W ontworpen met Titanium FST-technologie. Deze fabricagetechniek biedt diverse voordelen en zorgt voor betere motorprestaties. De olie zorgt voor een betere bescherming van de motor door een zo goed mogelijke vloeibaarheid van de tandwielen.

De motor heeft een langere levensduur. Het minimaliseert oververhitting door wrijving sterk te verminderen. Dit minimaliseert slijtage, bespaart je veelvuldige vervanging van onderdelen en zorgt voor een sneller reagerende auto.

Voordat je in een bepaalde olie te investeren, is het belangrijk de weerstand en de consistentie ervan te kennen. In principe zou een 5w30-olie ervoor moeten zorgen dat het interval tussen olieverversingen wordt verlengd. Dit betekent dat u uw olie niet te vaak hoeft te verversen.

Technische kenmerken

 • Over het algemeen kan je voertuig met dit type olie tot 20.000 kilometer rijden
 • Het is een volsynthetische olie
 • Ze is geschikt voor benzine- en dieselmotoren en heeft een viscositeit van 5w30
 • Ze wordt geleverd in bussen van een liter

Kroon-Oil Torsynth 1

Doordat deze motorolie bijzonder dun wordt bij lage temperaturen blijft het onder alle omstandigheden gemakkelijk om je auto of motor te starten. De olie sijpelt snel in de kleinste onderdelen, waardoor er minder motorslijtage is en er brandstof bespaard wordt.

De belangrijkste eigenschappen

Bij hogere temperaturen is de dikte van 5W40 olie net voldoende om de motor soepel te laten draaien. Dit kan voorkomen dat onderdelen beschadigd raken of vast komen te zitten, maar het kan ook zorgen voor een goede warmteafvoer en vervuilende stoffen.

Dot is de juiste motorolie voor je voertuig. Het is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je voertuig. De levensduur en de prestaties van de motor zijn in grote mate afhankelijk van een goede smering met Kroon-Oil.

 • Het is een synthetische olie met een viscositeit van 5w40
 • Ze is geschikt voor benzinemotoren

Kroon-Oil Torsynth 5W-30

Dit is een moderne synthetische motorolie die zorgt voor brandstofbesparing. Het is een motorolie op basis van synthetische oliën met een hoge viscositeitsindex.

De belangrijkste eigenschappen

Door uitgebalanceerde additieven toe te voegen heeft de olie volgende eigenschappen:

 • Je bespaart tot twee procent op je brandstof
 • De olie zorgt voor een soepele koude start.
 • Het is een veilig smeermiddel bij hoge temperaturen
 • De motorolie heeft een uitstekende reinigende en dispergerende werking
 • Ze zorgt voor een extreem sterke slijtvastheid, corrosiebestendigheid en schuimvorming
 • Ze is geschikt voor auto's met de nieuwste katalytische conversietechnologie

Het is een algemene brandstofzuinige motorolie die geschikt is voor alle benzine- en dieselmotoren zonder turbocompressor in personenauto's en vrachtwagens.

Technische kenmerken

 • De volsyntische vier-takt motorolie is geschikt benzinemotoren
 • Ze heeft een viscositeit van 5w30
 • Ze wordt geleverd in een bus van vijf liter

Castrol 14DB89 Power

Dit is een 100 % synthetisch smeermiddel van de laatste generatie. Ze is geschikt voor de smering van 2-taktmotoren die aan zware en intensieve belastingen worden blootgesteld.

De belangrijkste eigenschappen

Dankzij de revolutionaire samenstelling is de verbranding van het brandstof/oliemengsel zo goed mogelijk, waardoor snel optrekken zonder schokken mogelijk is en de motor in perfecte conditie blijft

De olie wordt aanbevolen voor de smering van alle 2-takt motoren van weg- of off-road motorfietsen van Japanse of Europese oorsprong en kan worden gebruikt in injectiesmeersystemen of in een mengsel bereid op twee % of volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

Technische kenmerken

 • De olie zorgt voor snellere verbranding en betere bescherming
 • Betere acceleratie
 • Geschikt voor mening of afzonderlijke smering
 • UItzonderlijke weerstand tegen extreme motorbelasting
 • Geschikt voor benzinemotoren
 • Het is een volsyntetische motorolie
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten