De 5 beste montagekits: hoe kan je het best gebruiken?

1193

Een montagekit is een hechtingsmiddel dat erg krachtig is. Het is zo beresterk om kleine muurkasten, tegels of grote spiegels te bevestigen. Heb je twijfels of je lijm voldoende robuust is om een bepaald voorwerp dat je voor ogen hebt te monteren, dan kies je altijd best voor een honderd procent sterke variant. In het andere geval dringt zich een advies bij de vakman op. Om je alvast een handje toe te steken, lijsten we hieronder de 5 beste montagekits voor je op.

Het gebruik van een montagekit

Voor dat je lijm gebruikt, zal je met een paar factoren rekening moeten houden. Gebruik de kit alleen maar bij een temperatuur tussen de 5 en 40 graden Celsius. Een te lage of te hoge temperatuur, stuurt de werking van de kit immers danig in de war. Dan denken we vooral aan het droogproces. Daarnaast zal je het materiaal moeten voorbereiden waar je de kit op wil aanbrengen. Om het je gemakkelijker te maken, werk je best met strepen of stippen. Hoofdzaak is dat je de kit zo gelijkmatig mogelijk aanbrengt. De lijm druk je stevig aan op het oppervlak en corrigeer je lichtjes waar dat eventueel nodig is.

Veelgestelde vraag: hoe lang moeten montagekits drogen?

De tijdspanne om te drogen verschilt van merk tot merk en welk soorten montagekits worden gebruikt. Hoe dik de laag lijm is, speelt hierbij ook een grote rol. Stielmannen adviseren vaak om een etmaal te wachten. Dan weet je tenminste dat de montagekits volledig zijn opgedroogd. Vooral in vochtige ruimtes, is die langere wachttijd aangewezen. Wanneer je een sneldrogende variant gebruikt, dan is de kit al na 6 tot 12 uur meestal volledig opgedroogd. De meeste vakmannen raden – hoe dan ook – voorzichtig aan om minstens een dag te wachten.

Wat doe je als lijmresten een beetje overblijven?

Wanneer er na het monteren nog enkele lijmresten overblijven, verwijder je dit om de klus volledig netjes te klaren. Het beste is om dit meteen na het monteren te doen, wanneer de kit nog vochtig is. Dit doe je met terpentine. Zorg er wel voor dat je het object dat je hebt gemonteerd, niet verschuift. Stel dat je kit al is opgedroogd, dan kunnen de lijmresten spijtig genoeg niet meer worden verwijderd met terpentine. Als reddingsboei heb je dan gereedschap nodig zoals een zogenaamde schraper of mesje. Als het om vrij grote hoeveelheden gaat, dan moet je in het slechtste geval de resten wegwerken met een schuurmachine.

Welke soorten montagekits bestaan er?

Alle montagekits zijn over het algemeen geschikt om te monteren en objecten te bevestigen. Maar sommige soorten lijm beschikken nog over extra eigenschappen. De zogeheten ‘reguliere’ montagekits zijn heel polyvalent om de meeste karweitjes uit te voeren. Maar sommige lijmsoorten hebben extra eigenschappen die de versteviging bevorderen. Met name ‘sneldrogend’ en ‘extra sterk’. Voor wie minder geduld aan de dag legt, zijn er dus deze twee opties om kostbare tijd te besparen. Als je zware objecten moet monteren, is het uiterst verstandig om voor extra zware montagekits te opteren. Nog even vermelden dat lijmen in verschillende kleuren te verkrijgen zijn.

Sika Sikaflex 221 wit

De Sikaflex 221 van fabrikant Sika is een multifunctionele hoogwaardige en kwaliteitsvolle (1-C polyurethane) afdichtkit. De lijm hardt meteen uit bij het blootstellen aan luchtvochtigheid en vormt op die manier een zogeheten elastomeer dat duurzaam is. Elastomeer staat synoniem voor een kunststof die een vrij groot elastisch vermogen heeft. Deze lijm is daar een schoolvoorbeeld van. Sikaflex 221 beschikt over twee certificaatnormen: ISO 9001 voor het kwaliteitsborgsysteem en ISO 14001 dat garant staat voor een milieuzorgsysteem. Het product dat reukarm en goed schuurbaar is, kleeft uitstekend op een groot aantal soorten oppervlakten. De lijm is bestand tegen alle weersomstandigheden.

Kenmerken van de montagekit


+ De lijm hardt meteen bij blootstelling aan luchtvochtigheid
+ De Silkaflex 221 beschikt over 2 belangrijke ISO certificaten
+ De lijm is probleemloos toepasbaar voor verschillende oppervlakten
+ Het is een multifunctionele afdichtingskit
+ Het product is bestendig tegen alle weersomstandigheden

Technische specificaties in een notendop


Merk: Sika
Categorie: montagekit
Tijd om te drogen: 6 uren
Gewicht aantal: 500 gram
Inhoud product: 300 milliliter

Bison polymax express

De polymax express kit van het merk Bison is zowel binnen als buiten toepasbaar en beschikt over een goed vullend vermogen. De montagelijm is bestendig tegen alle temperaturen. In de vrieskou tot -40 °C tot zelfs +100 °C. De kit biedt een uitmuntende hechting en is bovendien reukloos. De lijm is voor allerhande karweien inzetbaar. Een kleine bloemlezing wat allemaal mogelijk is: (natuur)steen, glas, pleisterwerk, beton, RVS en andere metalen, staal, aluminium, ijzer. Het zou ons te ver leiden om alles op te noemen. Wanneer je aan de slag gaat met de Polymax express kit moeten de oppervlakten eerst vet- en stofvrij worden schoongemaakt. Kleine tip: na gebruik bewaar je best de kit op een koele, droge en vorstvrije ruimte.

Kenmerken van de montagekit


+ De lijm is elastisch en bovendien reukloos
+ Het is zowel binnen als buiten toepasbaar
+ Oppervlakken moeten op voorhand stof- en vetvrij worden gemaakt
+ Het afdichten van vensterbanken en plinten vormt geen enkel probleem
+ De lijm moet in een koele en vorstvrije droge opslagplaats worden bewaard

Technische specificaties in een notendop


Merk: Bison
Categorie: montagekit
Kleur: zwart
Gewicht aantal: 475 gram
Inhoud product: 425 milliliter

Pattex Montagelijm Waterproof

  • Algemene productomschrijving


De montagelijm van Pattex is een hoogwaardige kwaliteitsvolle snel hechtende lijm die meteen gebruiksklaar is. Het vermogen is licht vullend en kan zelfs voor oneffen oppervlakten worden ingeschakeld. Maar waarvoor gebruik je de montagekit nog? Een kleine bloemlezing waar je de kit kunt toepassen: tegels en drempels, schroten uit kunststof en hout, vensterbaken, steen, beton, metaal en allerlei kunststoffen. De snellijm is reukloos, overschilderbaar en oplosmiddelvrij. Het wordt overigens veel gebruikt voor (decoratieve) ornamenten die uit polystyreen, gips of polyurethaan bestaan.

  • Kenmerken van de montagekit


+ Het is een kwaliteitsvolle hoogwaardig hechtlijm
+ Oneffen oppervlakken opvullen vormt geen enkele probleem
+ De lijm is te gebruiken voor verschillende doeleinden en diverse bodems
+ Het wordt vaak gebruikt voor decoratieve ornamenten
+ De lijm is na het drogen meteen gebruiksklaar

  • Technische specificaties in een notendop


Merk: Pattex
Categorie: montagekit
Kleur: wit
Gewicht aantal: 533 gram
Inhoud product: 450 milliliter

Pattex Montagelijm

Deze multifunctionele montagepasta is uiterst geschikt voor elastische verlijming voor bijna alle doeleinden en materialen. Het wordt polyvalent gebruikt als steenlijm, metaallijm, PVC lijm of bijvoorbeeld voor het hechten van regengoten. Deze bouwlijm beschikt over een heel sterke hechting en is uiterst sterk na het drogen. In die mate zelfs dat het de functionaliteiten van werkzaamheden op mechanisch vlak vaak vervangt. De montagekit is zowel voor binnen als buiten perfect toepasbaar en plakt goed. Dit heeft te maken omdat de lijm zowel verouderings-, weer- en waterbestendig is. De lijm is bestand tegen extreme temperaturen: van min 30 graden Celsius tot en met plus 80 graden Celsius.

Kenmerken van de montagekit


+ Kan worden gebruikt voor praktisch alle materialen. Zelfs op natuursteen
+ Functioneert uitstekend als metaallijm, PVC lijm en steenlijm
+ Vlak na het drogen is de hechting reeds heel sterk
+ De lijm is bestand tegen extreme temperaturen zowel bij vrieskou als tropische zomertemperaturen

  • Technische specificaties in een notendop


Merk: Pattex
Categorie: montagelijm
Kleur: wit
Tijd om te drogen: 1 uur
Gewicht aantal: 476 gram
Inhoud product: 400 milliliter

Bison Kit Contactlijm

Deze doorzichtige contactlijm (die vloeibaar is), bestaat uit polyurethaan rubber in combinatie met oplosmiddelen en kunstharsen. Het resultaat mag gezien worden. Het zorgt immers voor een vaste directe verbinding. Drie factoren zorgen voor een bijkomend voordeel van deze montagekit: de bestendigheid tegen vorst, chemicaliën en vocht zijn vrij goed tot uitstekend te noemen. De Kit Contactlijm van producent Bison kan je toepassen op verschillende domeinen. Eerst en vooral leent de lijm zich uitstekend voor schoenzolen uit kunststof, textiel, canvas, kurk en (kunst)leer. Maar ook op zacht kunststofmateriaal gedijt deze Bison montagekit uitstekend. Denken we maar in eerste instantie aan pvc en polystyreen. Ook werkt de lijm uitstekend op transparante oppervlakken zoals polycarbonaat, plexiglas en perspex waarbij de lijmnaad met het blote oog goed te zien is.

Kenmerken van de montagekit


+ Zorgt meteen voor de vaste directe verbinding
+ Bestendig tegen vorst, water en chemicaliën
+ Toepasbaar op verschillende domeinen waaronder transparante oppervlakken en kunststof
+ De bestanddelen van deze montagekit bestaan uit oplosmiddelen, kunstharsen en polyurethaanrubber

Technische specificaties in een notendop


Merk: Bison
Categorie: Kit en hittebestendige kit
Kleur lijm : transparant
Gewicht aantal: 123 gram
Inhoud product: 100 milliliter

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten