Een montagekit is een hechtingsmiddel dat erg krachtig is. Het is zo beresterk om kleine muurkasten, tegels of grote spiegels te bevestigen. Heb je twijfels of je lijm voldoende robuust is om een bepaald voorwerp dat je voor ogen hebt te monteren, dan kies je altijd best voor een honderd procent sterke variant. In het andere geval dringt zich een advies bij de vakman op. Om je alvast een handje toe te steken, lijsten we hieronder de 5 beste montagekits voor je op.
Het gebruik van een montagekit
Voor dat je lijm gebruikt, zal je met een paar factoren rekening moeten houden. Gebruik de kit alleen maar bij een temperatuur tussen de 5 en 40 graden Celsius. Een te lage of te hoge temperatuur, stuurt de werking van de kit immers danig in de war. Dan denken we vooral aan het droogproces. Daarnaast zal je het materiaal moeten voorbereiden waar je de kit op wil aanbrengen. Om het je gemakkelijker te maken, werk je best met strepen of stippen. Hoofdzaak is dat je de kit zo gelijkmatig mogelijk aanbrengt. De lijm druk je stevig aan op het oppervlak en corrigeer je lichtjes waar dat eventueel nodig is.
Veelgestelde vraag: hoe lang moeten montagekits drogen?
De tijdspanne om te drogen verschilt van merk tot merk en welk soorten montagekits worden gebruikt. Hoe dik de laag lijm is, speelt hierbij ook een grote rol. Stielmannen adviseren vaak om een etmaal te wachten. Dan weet je tenminste dat de montagekits volledig zijn opgedroogd. Vooral in vochtige ruimtes, is die langere wachttijd aangewezen. Wanneer je een sneldrogende variant gebruikt, dan is de kit al na 6 tot 12 uur meestal volledig opgedroogd. De meeste vakmannen raden – hoe dan ook – voorzichtig aan om minstens een dag te wachten.
Wat doe je als lijmresten een beetje overblijven?
Wanneer er na het monteren nog enkele lijmresten overblijven, verwijder je dit om de klus volledig netjes te klaren. Het beste is om dit meteen na het monteren te doen, wanneer de kit nog vochtig is. Dit doe je met terpentine. Zorg er wel voor dat je het object dat je hebt gemonteerd, niet verschuift. Stel dat je kit al is opgedroogd, dan kunnen de lijmresten spijtig genoeg niet meer worden verwijderd met terpentine. Als reddingsboei heb je dan gereedschap nodig zoals een zogenaamde schraper of mesje. Als het om vrij grote hoeveelheden gaat, dan moet je in het slechtste geval de resten wegwerken met een schuurmachine.
Welke soorten montagekits bestaan er?
Alle montagekits zijn over het algemeen geschikt om te monteren en objecten te bevestigen. Maar sommige soorten lijm beschikken nog over extra eigenschappen. De zogeheten ‘reguliere’ montagekits zijn heel polyvalent om de meeste karweitjes uit te voeren. Maar sommige lijmsoorten hebben extra eigenschappen die de versteviging bevorderen. Met name ‘sneldrogend’ en ‘extra sterk’. Voor wie minder geduld aan de dag legt, zijn er dus deze twee opties om kostbare tijd te besparen. Als je zware objecten moet monteren, is het uiterst verstandig om voor extra zware montagekits te opteren. Nog even vermelden dat lijmen in verschillende kleuren te verkrijgen zijn.