De 5 beste mini itx moederborden om te kopen

147

Moederborden zijn zeer belangrijke onderdelen van computers en laptops. In principe is een moederbord een soort printplaat dat elektronica heeft. De afgelopen jaren zijn moederborden enorm ontwikkeld en ze zijn momenteel dan ook onmisbaar geworden. Een laptop waarvan het moederbord bijvoorbeeld ernstig beschadigd raakt, is vaak een laptop die niet meer bruikbaar is zonder grote reparatie. Naast normale moederborden zijn er echter ook mini itx moederborden. Een mini itx moederbord gebruikt een stuk minder energie dan de zogenaamd gewone moederborden. Het formaat van de processor is vaak wel hetzelfde. Hieronder vindt je de 5 beste mini itx moederborden en lees je per variant meer over de specificaties, voordelen en nadelen.

Gigabyte B550I AORUS PRO

Dit mini itx moederbord is het laatste uit dit rijtje. De processorfabrikant van deze variant is AMD en de processor socket is socket AM4. Tot de compatibele processors behoren onder andere AMD Ryzen 3 3rd Gen en AMD Ryzen 5. Het geheugen slots type is wederom zoals bij velen het geval is DIMM. De maximale resolutie is zeker 5120 x 2880. Ook dit is dus een geweldig voordeel van het product. Het maximale interne geheugen is 64 GB. Dit is de op 1 na hoogste van dit rijtje. In heel veel gevallen is dit dan ook ruim voldoende geheugen. Het apparaat beschikt over 2 USB 2.0 poorten, maar over zeker 5 USB 3.0 poorten. Dit laatste komt niet erg vaak voor. Daarom is dit ook meteen een punt waarmee deze variant zich onderscheid van vele anderen. Ook is er een DisplayPort aanwezig en zijn er zeker 2 HDMI ingangen. Tevens komen meerdere HDMI ingangen niet erg vaak voor bij de moederborden. Het moederbord chipset is AMD B550 en een ander groot voordeel is dat het moederbord ook een handleiding bevat in het Nederlands

ASUS PRIME H310I-PLUS

Het volgende mini itx moederbord uit dit rijtje is deze Asus Prime variant. Wat natuurlijk meteen opvalt is dat deze variant, net zoals de eerste uit dit rijtje, relatief goedkoop is. Dat betekent echter niet dat het geen goede keuze is, want ook dit apparaat is kwalitatief uitstekend. De ondersteunende geheugentypes van de Asus Prime zijn DDR4-SDRAM en het geheugen slots type is wederom DIMM. De processorfabrikant is Intel en tot de compatibele processors behoren onder andere Intel Core i5 en Intel Core i7. Daarnaast is de processor socket bij dit apparaat LGA 1151. Het maximale interne geheugen is 32 GB en er zijn in totaal 2 geheugensloten aanwezig. Ook bij deze variant is het dus zo dat het maximale interne geheugen voldoende is voor veel zaken, maar het is niet het grootste pluspunt van het apparaat.

Verder is er 1 ethernet poort aanwezig en heeft het apparaat 2 4-pin casefan headers. Het mini itx moederbord beschikt over een M.2 slot, maar PCIe x1 sloten ontbreken wel. Voor sommigen is dit natuurlijk een nadeel, maar het komt ook vaak genoeg voor dat dit geen probleem is omdat de gebruiker dit simpelweg niet nodig heeft. Deze variant heeft 1 PCIe x16 slot en en ook nog eens 4 SATA-aansluitingen. Wat betreft de USB 2.0 poorten zijn er in totaal 2 aanwezig. Ook de USB 3.0 poorten ontbreken niet, sterker nog dit zijn er zeker 4. Dit zijn er behoorlijk wat, maar daar tegenover staat wel dat het apparaat geen USB 3.1 poorten en ook geen USB-C poorten heeft. Het is dus een kwestie van afwegen wat je zelf belangrijker vindt. De fabrieksgarantie is 1 jaar geldig en bij het product bevindt zich ook een Nederlandse handleiding.

Asrock Fatal1ty B450 Gaming-ITX

Het volgende mini itx moederbord is er wederom eentje met het type interne geheugen DDR4. De processorfabrikant van deze variant is AMD en de processor socket is socket AM4. Tot de compatibele processors behoren onder andere AMD Athlon, AMD Ryzen 3 en AMD Ryzen 5. De ondersteunende geheugentypes zijn DDR4-SDRAM. Het geheugen slots type is DIMM. Verder is er bij dit product sprake van een maximale resolutie van 4096 x 2160 Pixels. Dit is dus uitstekende en zeer heldere kwaliteit. Het maximale interne geheugen van deze variant is 32 GB. Weinig is dit niet, maar indien één van de belangrijkste punten voor jou een groot intern geheugen is kan bijvoorbeeld de vorige variant uit dit rijtje eventueel een betere keuze zijn.

Dit product heeft grote voordelen, maar de hoeveelheid interne geheugen is niet het grootste voordeel dat aanwezig is. Verder is er zoals bij de meeste varianten het geval is 1 ethernet poort aanwezig. Vaak is dit natuurlijk meer dan genoeg. Als het gaat om de USB poorten bevat dit apparaat 2 USB 2.0 poorten en ook 2 USB 3.0 poorten. Tevens is er een DisplayPort aanwezig. Het moederbord chipset is AMD B450 en je hebt tevens de mogelijkheid gebruik te maken van HDMI. Dit is bij de meeste moederborden het geval, maar het is toch weer een pluspunt dat erbij komt. Wat betreft de kwaliteit/prijs verhouding is deze variant een prima mini itx moederbord keuze.

ASUS ROG STRIX B560

Daar waar het vorige mini itx moederbord uit dit rijtje al een prima variant was, is dit apparaat een veel uitgebreidere variant. Dit mini itx moederbord is met name een goede keuze voor bij het gamen. Grote games, zware games en dus grote bestanden zijn prima haalbaar met dit apparaat. Het type intern geheugen is DDR4. Dit komt bij deze apparaten best vaak voor en is dan ook een prima type. Bij dit specifieke product is een enorm voordeel wel de gigantische hoeveelheid aan interne opslagruimte. Het gaat hierbij namelijk om 128 GB. Voor een maximaal intern geheugen van een mini itx moederbord is dit behoorlijk veel. Indien je zelf zoekende bent naar een variant met een hoog geheugen kan dit dus best de juiste keuze voor je zijn. Het type moederbord is Socket 1200en de form factor is ATX. Verder bevat ook deze variant een ethernet poort. Wat betreft de USB 2.0 poorten zijn er ook bij dit moederbord 4 aanwezig. Erg voordelig dus.

Nog een groot voordeel van dit apparaat is echter wel dat er ook 2 USB 3.0 poorten aanwezig zijn. Daarnaast zijn er zelfs nog 2 USB 3.1 poorten en 2 USB-C poorten aanwezig. Hiermee heeft dit moederbord van Asus aardig wat USB ingangen wat een groot pluspunt is. Voor gamers die zoeken naar een mini itx moederbord met veel ingangen en verschillende USB ingangen is dit dus de ideale keuze. Tevens is er één DisplayPort, maar geen VGA poort. Ook een HDMI ingang ontbreekt niet bij het apparaat. Één van de weinige minpunten van dit product is overigens wel dat de handleiding er enkel in het Duits bij zit. In veel gevallen zorgt dit niet voor problemen, maar bij de mensen die graag nog even alle informatie op papier lezen kan dit best vervelend zijn. Al met al wordt het product ervaren als een kwalitatief goede keuze.

Intel BOXD2700MUD moederbord Intel

Dit mini itx moederbord is een variant waarvan de processorfabrikant Intel is. Intel is op dit vlak behoorlijk actief en houdt zich dan ook behoorlijk bezig met de productie van deze producten. De aanwezige ondersteunende geheugentypes die aanwezig zijn bij deze variant zijn DDR3-SDRAM. Verder is de supported memory clock speeds zeker 800,1066 MHz. Dit zijn behoorlijk grote specificaties die veel kenners dan ook iets goeds vinden. Het maximale interne geheugen van dit apparaat is 4 GB. De ondersteunde opslagstationinterfaces zijn SATA-II. Verder heeft dit mini itx moederbord een ethernet poort en ook nog eens 4 USB 2.0 poorten. De aanwezigheid van USB poorten worden vaak als een goed pluspunt ervaren.

Een nadeel van deze variant is daarbij wel dat er geen USB 3.0 poorten poorten aanwezig zijn. Het is zeker niet zo dat dit altijd nodig is. De USB 2.0 poorten zijn in veel gevallen ruim voldoende, maar voor de liefhebbers kunnen USB 3.0 poorten wel belangrijk zijn. Indien je deze poorten dus nodig had kan het best zo zijn dat je zult moeten kijken naar één van de volgende moederborden uit dit rijtje. De netwerkfuncties van dit apparaat zijn 10/100/1000 Mbit/sec. Het ethernet interface type is Gigabit Ethernet.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten