De 5 beste mengpanelen van dit moment

1514

Er zijn de laatste tijd steeds meer mensen die het leuk vinden om hun eigen beats te maken. Los van het feit dat je een goed programma moet hebben voor het mixen zal je nog een ding nodig hebben. Dit is natuurlijk een goede mengpaneel. Mocht je zelf een mengpaneel willen kopen maar weet je niet waar je op moet letten bij het maken van deze aankoop dan heb je geluk. In dit artikel hebben we namelijk alle belangrijke informatie op een rijtje gezet die je eventueel kan helpen bij het maken van deze aankoop. Door middel van deze handige informatie is het niet meer nodig om straks voor verrassingen te staan.

Het belang van een mengpaneel

We laten je straks zien welke opties wij je zouden aanraden als het aankomt op het kopen van een mengpaneel. Maar voor het zover is moeten we eerst even kijken naar de vraag waarom je eigenlijk een mengpaneel zou moeten kopen. de voornaamste reden waarom het verstandig is om een mengpaneel te kopen is het feit dat je hiermee in staat bent om jouw muziek echt een stuk beter te kunnen mixen. Hoewel je ook wel een eind kunt komen met een programma als Fruity Loops is het toch handig om fysiek de knoppen te kunnen bedienen. Dit maakt het namelijk mogelijk om bijvoorbeeld bepaalde tonen te laten vervagen of om het volume langzaam te verhogen. Dit zorgt ervoor dat het maken van de juiste beat echt een stuk eenvoudiger zal zijn. Er is nu eenmaal een reden dat iedere professional die beats maakt gebruikt maakt van een dergelijk paneel.

Daar komt bij dat het gebruik van een mengpaneel ook gewoon ontzettend leuk is. Het gebruik van een mixer zorgt ervoor dat je altijd weer kunt gaan experimenteren. Hierdoor is de kans groot dat je achter dingen komt die je normaal nooit zou hebben gevonden. Doordat je op een bijzondere manier de muziek ontdekt kun je jouw eigen beats echt naar het volgende niveau tillen. Belangrijk is natuurlijk om wel altijd voor een paneel van een hoge kwaliteit te kiezen. Als je dit niet doet is de kans groot dat je er helemaal geen plezier uit haalt maar dat je alleen maar irritatie voelt opkomen wanneer het even niet zo werkt als je voor ogen had.

De 5 beste mengpanelen – top 5

Door het bovenstaande weet je waarom het geen verkeerd idee is om zelf een mengpaneel te kopen Nu is het alleen wel zo dat het door de vele merken en opties niet bepaald eenvoudig is om een keuze te maken. Veel mensen kunnen door alle keuzemogelijkheden niet meer de knoop doorhakken. Om je toch even wat beter op weg te helpen hebben we hieronder een selectie gemaakt met de beste mengpanelen die je op dit moment kunt vinden. Wanneer je kiest voor een van deze opties is het echt niet meer zo lastig om een goede aankoop in handen te hebben.

Presonus Studiolive 24.4.2AI Active Integration Digital Mixer

PreSonus staat bekend om de productie van uitstekende digitale audiomixers. Dit is een mengpaneel wat is voorzien van ruim vierentwintig kanalen. Deze zijn allemaal voorzien van XMAX-voorversterkers voor microfoons. Dit maakt het mogelijk om eenvoudig muziek te mixen in de studio of tijdens optredens. Er zijn meer dan negentig signaalprocessoren te vinden op dit mengpaneel. Compressoren, begrenzers en expanders zitten op alle kanalen. De speciale LED-monitoren laten je precies zien wat je instellingen zijn. Kanalen kunnen worden voorgeprogrammeerd als beginpunt voor instrumenten en kunnen worden aangezet wanneer dat nodig is. Daarnaast is een automatische opslagfaciliteit die de huidige instellingen opslaat in geval van een storing. Hij is zeker niet goedkoop, maar door de vele functies is het de prijs meer dan waard.

Voordelen

  • Er zijn meer dan negentig signaalprocessoren te vinden op dit mengpaneel
  • Door de automatische opslagfaciliteit raak je nooit je instellingen kwijt

We hopen dat je door de informatie uit dit artikel een beter beeld hebt gekregen bij de mogelijkheden die voor je open liggen als het aankomt op het kopen van een mengpaneel. Dankzij onze handige selectie is het in ieder geval niet meer zo lastig om uit te komen bij een mengpaneel wat volledig aansluit bij wat je al die tijd al voor ogen had. Mocht je nu nog andere aankopen op de planning hebben staan dan zou het zeker geen verkeerd idee zijn om even bij de andere artikelen te kijken op deze site. Er zijn namelijk nog veel meer handige artikelen die we voor je hebben opgenomen op deze site. Door deze artikelen is het maken van een miskoop iets wat tot het verleden behoort.

Yamaha Ag03 3-Channel Mixer / 1 Microfoon

Dit is ook een product van Yamaha, echter gaat het hier wel echt om een uniek product. De kleine Yamaha-mixer met USB is namelijk echt speciaal ten opzichte van enkele andere opties die je op dit moment kunt vinden. Dit is een mixer die niet alleen geschikt is voor gaming en voor streamen, maar ook voor muzikanten die veel onderweg zijn. Het werkt voornamelijk als een 24bit drie-channel mixer en een tweesporige opname- en audio-interface. Het draagt studio-achtige effecten met EQ, Reverb en hij bevat zelfs compressie. Iedere functie is volledig aanpasbaar aan de omgeving waarin je werkt en werkt. Wil je bijvoorbeeld live-streamen? Dan kan je dit zonder problemen doen met behulp van de speciale een loopback-functie die al je tracks combineert om het op te nemen voor je streaming software. Hij kan zelfs worden aangesloten op je iPad, dit maakt het echt handig voor de mensen die zoeken naar een mengpaneel voor onderweg.

Het zou natuurlijk geen mengpaneel zijn als je hem niet kan gebruiken voor het mixen van alle mogelijke soorten liedjes. Dit is de reden dat je dit mengpaneel zonder problemen kan aansluiten op een gitaar of keyboard. Als je een condensatormicrofoon gebruikt is er een voorversterker aan boord. De USB werkt met Mac en PC. Het is verbazingwekkend hoeveel er in dit kleine apparaatje is gestopt. Het geluid is ondanks de beperkte omvang zeer helder. Als je op zoek bent naar een kleine mixer die makkelijk in gebruik kan worden genomen dan is dit de optie die je zou moeten kiezen.

Voordelen

  • Door de compacte omvang kan je dit ding ook onderweg gebruiken tijdens het reizen
  • De USB mogelijkheid stelt je in staat om hem eenvoudig te verbinden met je tablet of telefoon

Yamaha Emx5014c 14-Input Powered Mixer

Dit is een merk wat bij veel mensen wel bekend in de oren zal klinken. Dit komt natuurlijk door het feit dat het merk altijd een goede kwaliteit weet te leveren. Met dit Yamaha digitale mengpaneel ben je voorzien van meer dan genoeg verschillende faciliteiten en opties. Er zijn 14 kanalen beschikbaar op dit handige apparaat. Hiervan zijn er tien mono en vier stereo's. Ook vind je er enkele knopcompressoren bij de zes ingangen. Er zijn speciale filters op 80Hz voor het wegwerken van ongewenste bodemruis. Daarnaast is hij voorzien van Pre-Fader schakelaars om individuele kanalen te kunnen monitoren. Er zijn feedback-indicatoren in LED-formaat om bepaalde problemen met de overbelasting snel en eenvoudig te verhelpen. Ook hebben alle kantelen indicatoren om signaalpieken te monitoren. Verder bestaan er goede beoordelings- en besturingsfaciliteiten met Aux 1 en 2 en retourmonitorschakelaars. Acht microfoonvoorversterkers zitten bij de XLR-ingang, twee in stereo en acht kanalen hebben Phantom Power.

De EQ is een 3-bands mid-channel, sweepable EQ en een stereo over 3 banden en een 9-bands grafiek. Yamaha voorziet je daarnaast ook van genoeg effectprocessoren. Deze maken deel uit van de SPX-serie. Bij aankoop van dit mengpaneel zijn er zestien van die effecten inbegrepen. Het beschikt over twee 500 watt vermogensversterkers met YSP. Dit staat voor Yamaha Signal Processing is. Deze zijn schakelbaar om verschillende geluidsopties mogelijk te maken. Yamaha is een super goede mixer die in staat is om alles te kunnen mixen. Door de geweldige effecten in combinatie met de sterke behuizing is  dit echt een van de betere producten om voor te kiezen. Met dit mengpaneel ben je voorzien van een uitzonderlijk goede prijs-kwaliteitverhouding. Vandaar dat deze optie niet op deze lijst mocht ontbreken.

Voordelen

  • Dit mengpaneel is voorzien van versterkers met Yamaha Signal Processing
  • Deze mixer is voorzien van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Allen & Heath Zed-12fx 12-Channel Mixer

Allen Heath is ook en goede optie als je op zoek bent naar een mengpaneel van de hoogt mogelijke kwaliteit die je op dit moment maar kunt vinden. Er zitten ontzettend veel functies in dit kleine frame. Dit maakt het echt geschikt voor concerten of voor in de studioa Met een gewicht van maar 11 kilo en een afmeting van 22 inch bij 18 is het gemakkelijk mee te nemen. Het is een 12-kanaals mixer met zes microfoon- of lijningangen. Ook is hij voorzien van vier hulpzenders. Zes van de kanalen zijn voorzien van voorversterkers waarmee je lijningangen of directe input luidsprekers kunt aansluiten. De voorversterkers hebben een enorme +69dB aan volume. Er is een drie-bands EQ op de zes hoofdkanalen en daar komen nog drie stereokanalen met volumeregeling en twee-bands EQ voor elk kanaal bij. Er is een USB aansluiting voor het rechtstreeks versturen van audio naar een computer als dat nodig is.

De faders zijn ruim 100mm groot en voorzien van twee koptelefoonaansluitingen, een met 1⁄4" en een met 1⁄8". Hoewel dit in de eerste plaats een mengpaneel is heeft het ook genoeg 24-bit effecten. Vertragingen, reverbs, chorus en flangers zijn allemaal inbegrepen. Op die manier kan het geluid precies goed kan worden afgespeeld. Met dit product ben je altijd voorzien van een zuiver geluid. Allen en Heath staat bekend om de hoogwaardige kwaliteit, ze hebben dan ook echt een prima reputatie weten op te bouwen over al die jaren. Wat meteen opvalt is de kwaliteit van de voorversterkers. Ze zijn uitzonderlijk goed in het produceren van een zuiver geluid. De effecten voegen veel opties toe en laten altijd enige toonproductie toe. Hoewel dit een mid-range mixer is, zal het wat werk vergen om alle functies te leren gebruiken.

Voordelen

  • Door de compacte omvang en het lichte gewicht kan je dit mengpaneel makkelijk meenemen
  • Deze mixer is voorzien van talloze 24-bit effecten voor een optimale controle

Mackie Profx8v2 8-kanaals Compacte Mixer

Mackie staat bekend om de hoogste mogelijke kwaliteit als het aankomt op mixers en panelen. Ze zijn ontzettend goed in het maken van multifunctionele apparaten die gemakkelijk werken. Dit brengt dan ook met zich mee dat je deze mengpanelen ook als beginner kunt gebruiken. Dit 8-kanaals mengpaneel is een goed voorbeeld. Mackie heeft veel van de functies die je vindt op grotere consoles gecombineerd in dit paneel om je veel controle te geven over het geproduceerde geluid. Je krijgt vier Mackie Vita voorversterkers om het geluid te versterken voor een microfoon, gitaar, keyboard en alle andere soorten instrumenten die je aan wilt sluiten. Dit zijn voorversterkers die speciaal zijn ontworpen zijn voor live shows. Elk van de 8 kanalen heeft een 100Hz low cut filter en een eigen 3-band EQ. Er is nog een 7-bands grafische EQ die gebruikt kan worden voor de hoofduitgang of de auxiliary.

Naast deze geluidsopties heeft Mackie een aantal interessante effecten toegevoegd. Deze geven je ontzettend veel controle over het totale geluid. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan reverb, delay en chorus. Om te zorgen voor de juiste balans is er de 48-volt Phantom power toegevoegd voor alle condensator microfoons. Er zijn ingangen voor je mp3 of laptop, inclusief een USB-poort voor het geval je extern opgenomen geluid gebruikt. Er zijn ook andere functies toegevoegd, zoals de voetschakelaar voor FX mute. En er is een enkele hoofdtelefoonaansluiting met een eigen volumeregelaar. Het is naast het gebruik voor live optredens ook een prima mengpaneel als studiomixer. Door de vele functies is het een uitstekende optie om te kiezen.

Voordelen

  • Je zorgt altijd voor de juiste balans met 48-volt Phantom power
  • Door de vele poorten is het mogelijk om veel controle te behouden bij het mixen
Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten