De 5 beste matrix printers om te kopen

171

Een goed matrix printer is al verkrijgbaar vanaf 250 euro. Matrixprinter verschillen in het aantal naalden (hoe meer naalden, hoe fijner het afdrukbeeld), de aansluitingen (WLAN, LAN of USB) en het aantal maximale kopieën. Hoe meer naalden er zijn, hoe minder kopieën een dot-matrix printer kan maken.

Linten voor een matrix printer kosten gewoonlijk tussen tien en vijftien euro. In vergelijking met een laserprinter zijn de afdrukkosten van een dot-matrixprinter per vel dus lager, waardoor deze modellen bijzonder goedkoop zijn in het gebruik.

Helaas zijn matrix printers niet bepaald stil en kunnen ze het volume van een naaimachine bereiken. Een geluidwerende kap kan helpen om het lawaai te beperken. Moderne printers zijn praktisch, bijna geruisloos, maar niet langer robuust of zelfs maar in staat om een doorslag te produceren. Wie echter op zoek is naar een dergelijk model, zal tevreden zijn met een dot-matrixprinter.

Hoe werkt een dot matrix printer?

Een dot-matrixprinter genereert zijn afdrukbeeld met naalden die op het papier slaan. Daarom zijn dot-matrixprinters karakteristiek veel luider dan moderne kleurenlaserprinters en kunnen ze al worden herkend aan de hoge achtergrondruis.

Een groot voordeel van de dot-matrixprinter vergeleken met een inkjetprinter is het bijzonder grote doordringingsvermogen van de naalden. Het is dus mogelijk een dot-matrixprinter niet alleen als een normale printer te gebruiken, maar ook om tegelijkertijd kopieën te maken. Vanwege deze eigenschap wordt de dot-matrixprinter vaak gebruikt in de industriële sector of bijvoorbeeld in medische praktijken waar een carbon-kopie vereist is.

Andere voordelen van de dot-matrixprinter zijn de lange levensduur en de robuustheid. Een dot-matrixprinter kan dus ook in stoffige ruimten worden gebruikt, terwijl een moderne laserprinter het waarschijnlijk niet lang zou uithouden zonder fijn stof op te hopen en de werking te beperken.

Verschillend aantal naalden of pins

Als je een dot-matrixprinter wilt kopen, zul je in een vergelijking van dot-matrixprinters het verschillende aantal naalden van de dot-matrixprinter opmerken. Er zijn bijvoorbeeld types met 9, 24 of 48 naalden.

Hoe meer naalden de printer heeft, hoe fijner het afdrukbeeld. Omgekeerd duurt het afdrukken met veel naalden ook langer dan met minder naalden. Het aantal naalden heeft ook een effect op de penetratiekracht.

Hoe hoger de resolutie, hoe beter het afdrukbeeld

Een hoge resolutie garandeert een fijn afdrukbeeld. Net als bij een inkjetprinter wordt de resolutie van een dotmatrixprinter gespecificeerd. Hoe hoger de resolutie, hoe beter en fijner het afgedrukte beeld. Terwijl het dot-matrix-lettertype op een dot-matrix-printer met negen naalden gewoonlijk maar een resolutie van 240 × 144 dpi haalt, maakt het dot-matrix-lettertype op een apparaat met 24 naalden al indruk met een resolutie van 360 x 360 (dpi). Als u met de dot-matrixprinter niet alleen teksten, maar ook afbeeldingen op papier wilt afdrukken, moet je een dot-matrixprinter kiezen met ten minste 360 × 360 (dpi).

Epson dot matrix-printers

Wat is een dot matrix printer en hoe werkt het

Zoals een andere matrix printer is een dot-matrixprinter een randapparaat van een computer dat als functie heeft een document van de computer op het papier over te brengen of te markeren. Daartoe beweegt de printkop van links naar rechts met behulp van pennen die het papier met inkt markeren om de afbeelding te vormen die wordt afgedrukt.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze Dot-matrixprinter kan aangesloten worden op verschillende systemen die verantwoordelijk zijn voor het afdrukken van facturen, zoals computers of kassa's. De printer wordt aangesloten via USB-kabel waardoor de installatie en de gegevensoverdracht gemakkelijker worden.

De dot-matrixprinter heeft het voordeel dat hij doorlopend kan afdrukken op kettingpapier. Dit brengt in ieder geval lagere kosten met zich mee voor het papierverbruik.

Ook bespaar je heel veel op inkt omdat het lint van deze printer 1,5 miljoen karakters kan afdrukken.

Deze printer heeft pas na achttienduizend werkuren een onderhoudsbeurt nodig

Deze printer van 180 × 190.5 × 101.5 mm weegt 1600 gram.

Epson LX-350

Deze printer is geschikt om uren na elkaar af te drukken op kettingpapier

Doordat het linkt een capaciteit heeft van vier miljoen tekens kun je veel geld besparen op inkt

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze printer verbruikt in slaaptstand maar 1,1 Watt stroom. In werking is dat 27 Watt. Door zijn uitstekende energie-efficiëntie is de printer Energy Star gecertificeerd.

De printer is eenvoudig aan te sluiten via parallelle, seriële of usb-interfaces en past op elk bureau Met deze printer kun je niet scannen of kopiëren

Epson TM-T88V

Deze printer gebruikt een andere printmethode dan de matrix printer. Het is een thermische printer. Deze kan het best worden gebruikt in winkels met grote volumes, betaalstations in restaurants, of op plaatsen waar snel moet worden afgedrukt.

De belangrijkste eigenschappen

Deze Epson-printer wordt geleverd met een voedingseenheid, een netsnoer, een eerste rol bonnenpapier en een schijf met stuurprogramma's. Drie leds aan de bovenzijde geven aan of de printer stroom heeft, het papier op is of papier invoert. Een zoemer is een optionele functie die een hoorbare melding geeft als het papier op is of de snijplotter vastloopt.

De interface waarmee de printer op een pc wordt aangesloten, is verwisselbaar, zodat de printer gemakkelijk kan worden geüpgraded als er een nieuwe pc is aangeschaft.

Uit tests is gebleken dat aan dat de TM-T88V een solide en gebruiksvriendelijke bonnenprinter is.

De installatie van het stuurprogramma verloopt via Epsons hulpprogramma voor printerinstallatie, in plaats van via de wizard Printer toevoegen in het configuratiescherm van Windows. Hierdoor kan de printer communiceren via een Epson afdrukmonitorpoort en worden afdrukgegevens verzonden op een manier die de printer begrijpt. Het automatisch afsnijden gaat snel en schoon, waarbij aan de linkerkant een klein label overblijft om bonnetjes op aan te sluiten.

Technische kenmerken

 • Het toestel drukt af op een formaat van tien op vijftien centimeter met een 1200 × 1200 resolutie
 • Deze printer kan zowel met Mac- als met Windowsbesturing gebruikt worden
 • De thermische printer weegt 2300 gram

Epson - LQ-350

Het is een hoogwaardige en snelle 24-pins dot-matrix printer. Deze zeer betrouwbare printer van Epson kan gedurende tienduizend uren printer zonder dat enig onderhoud nodig is. Het is een zeer nuttige printer om lange overzichten af te drukken op kettingpapier.

De belangrijkste eigenschappen

Een lint van deze printer kan 2,5 miljoen tekens afdrukken. Daardoor en door het lage energieverbruik is het zeker een printer waar je geld kunt mee besparen. De printer verbruikt maar 1,3 Watt stroom in rust. Tijdens het afdrukken gebruikt hij 23 Watt

Deze printer word geleverd met parallelle, seriële en USB-interfaces. Met zijn compacte ontwerp en kabelbeheersysteem kan de printer op elk bureau worden geïnstalleerd

Technische kenmerken

 • Naast het duurzame lint is er ook een duurzame printkop die tot 400000000 miljoen karakters kan afprinten
 • De printer heeft een buffergrootte van 128 kB
 • Hij produceert een maximaal geluid van 53 dB
 • Hij print tot 25 pagina’s af per minuut
 • De zwart-wit matrix printer weegt 4100 gram

Oki Microline 3320 - Matrix Printer

Deze matrix printer is gemaakt voor momenten waar flexibel schakelen tussen verschillende printers vereist is en waar tezelfdertijd een hoge printsnelheid vereist is.

De belangrijkste eigenschappen

De matrixprinter heeft een hoge betrouwbaarheid. Het gebruiksgemak en verschillende ingebouwde barcode-lettertypen maken deze printer tot een ideaal hulpmiddel voor industriële, groothandel- en servicetoepassingen.

De printer heeft een 9-pins printkop en weegt 7300 gram. Bij het afdrukken maakt hij een geluid tot 57 dB.

Technische eigenschappen

 • Deze matrix printer is 39,8 cm breed, 34,5 cm diep en 11,6 cm hoog
 • Je kunt er A4-document mee afdrukken met een 240 × 216 resolutie
 • Hij kan niet draadloos verbonden worden met je laptop via Wifi
 • Deze printer heeft geen andere functies zoals scannen, kopiëren…
Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten