De 5 Beste Luchtontvochtigers van 2022 Doorgelicht

2202

De juiste vochtigheidsgraad in je woning is erg belangrijk. Teveel vocht in een ruimte kan schimmelvorming op de muren veroorzaken. Dit leidt in veel gevallen tot sluimerende gezondheidsklachten bij bewoners van het desbetreffende pand. Door een goede luchtontvochtiger aan te schaffen kan dit probleem binnen korte tijd verholpen worden. Deze apparaten filteren de lucht en verzamelen het vocht dat er in zit in de container van de luchtontvochtiger. Het aanbod aan luchtontvochtigers is behoorlijk groot en ze doen lang niet allemaal even goed wat ze uiteindelijk moeten doen. Om die reden presenteren we je bij deze een overzicht van de 5 beste apparaten op dit gebied, zodat je er een kunt kopen waar je ook echt iets aan hebt

Eurom DryBest 10

De 10 in deze Eurom DryBest luchtontvochtiger geeft de maximale ontvochtigingscapaciteit van dit apparaat aan. Die bedraagt namelijk 10 liter per dag. De ingebouwde watertank kan echter slechts 2 liter bevatten, zodat je deze tussentijd dus regelmatig moet legen als je de ontvochtiger de hele dag aan hebt staan. Gelukkig is de DryBest 10 wel voorzien van een waarschuwingslampje dat duidelijk aangeeft wanneer de tank vol is. De maximale luchtverplaatsing van deze ontvochtiger bedraagt 180 m3 en het vermogen is 230 Watt. Je kunt een afvoerslang aan het apparaat koppelen, zodat het water meteen wordt afgevoerd en je dus niet steeds de tank hoeft te legen. Het geluidsniveau van de DryBest 10 is minder dan 42 Db, waardoor je kunt spreken van een tamelijk stille ontvochtiger.

Voordelen van de Eurom DryBest 10

De DryBest 10 is een duurzame ontvochtiger, die gemakkelijk in het gebruik is. Het apparaat heeft een mooi design en is van goede kwaliteit.

Nadelen van de Eurom DryBest 10

Het in- en uitnemen van het waterreservoir van de DryBest wordt door sommige gebruikers van het apparaat als lastig ervaren. Ondanks het relatief lage geluidsniveau kan het nog steeds als storend worden ervaren als je deze luchtontvochtiger 's nachts in je slaapkamer aan hebt staan

LifeGoods LG1126

Met een geluidsniveau van slechts 36 Db en een vermogen van maximaal 12 liter per dag kun je gerust stellen dat de LifeGoods LG1126 een fluisterstille krachtpatser is. Het bijzondere van deze luchtontvochtiger is dat het apparaat gebruikmaakt van een 360° Airflow waardoor gemakkelijker de hele ruimte wordt ontvochtigd. Het apparaat is ook prima geschikt om bijvoorbeeld was op een wasrek in een badkamer snel te drogen. Voor dat specifieke doel beschikt deze ontvochtiger zelfs over een speciale functie. In het meest gunstige geval verwerkt de LG1126 tot wel 100 m3 aan lucht per uur. Op het moment dat je het apparaat inschakelt geeft een LED-indicator meteen aan hoe vochtig de ruimte is. Hierdoor zie je ook gelijk of de luchtvochtigheid op dat moment al optimaal is, zodat je de ontvochtiger niet onnodig in hoeft te schakelen en daardoor dus stroom bespaart. Het stroomverbruik van de LG1126 bedraagt overigens 185 Watt.

Voordelen van de LifeGoods LG1126

De ontvochtiger is multifunctioneel inzetbaar en kan ook grotere ruimtes relatief snel droger maken. De speciale wasdroogfunctie kan ervoor zorgen dat de aanschaf van een aparte wasdroger overbodig wordt. De vochtigheidsindicator voorkomt onnodig stroomverbruik in ruimtes waar de luchtvochtigheid al optimaal is.

Nadelen van de LifeGoods LG1126

Een belangrijk nadeel van de LG1126 is dat het apparaat zichzelf niet uit kan schakelen. Je zal dus zelf op moeten letten of het waterreservoir vol is en/of de vochtigheidsindicator aangeeft dat de lucht inmiddels voldoende droog geworden is

JAP Envio D6

De Envio D6 luchtontvochtiger van JAP doet vrijwel geruisloos z'n werk en is daarom ook erg geschikt voor het gebruik in slaapkamers of in een kantooromgeving. Voor een optimale werking van het apparaat kun je hem het beste plaatsen in een ruimte die niet groter is dan 25 m2. De ontvochtiger is voorzien van een schakelaar waarmee je de snelheid van het ontvochtigen kunt regelen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld nattere ruimtes sneller drogen of ervoor kiezen om het apparaat de hele dag als het ware 'stationair' te laten draaien, zodat verholpen vochtproblemen niet weer snel terugkeren. De watertank van de Envio D6 kan een maximale capaciteit van 1.000 ml aan en in de hoogste stand kan het apparaat 750 ml water per dag uit de lucht filteren. Zodra het waterreservoir helemaal vol is schakelt de ontvochtiger zichzelf auttomatisch uit. Het ingebouwde filter reinigt daarnaast de lucht van stof, pollen en rook.

Voordelen van de JAP Envio D6

De ontvochtiger is geluidsarm en is daardoor geen storende factor in een ruimte. Het apparaat kan z'n werk in 3 verschillende snelheden doen en is vanwege het beperkte gewicht van slechts 2,8 kg gemakkelijk te verplaatsen. Met een verbruik van slechts 45 Watt haal je met de Envio D6 van JAP een energiezuinige luchtontvochtiger in huis.

Nadelen van de JAP Envio D6

Vanwege het compacte design functioneert deze ontvochtiger alleen echt goed in ruimtes van 25 m2 en kleiner. De droogsnelheid van de Envio D6 kan weliswaar in 3 verschillende standen worden aangepast, maar het apparaat bevat verder geen aanvullende functies die het droogproces kunnen vergemakkelijken.

In principe kun je de Essential Link Dehumidifier overal in huis neerzetten om de lucht te drogen en te reinigen, maar het beste resultaat behaal je in ruimtes met een grootte tussen de 10 en 25 m2. Deze luchtontvochtiger is in staat om elke dag tot 350 ml water uit de lucht te filteren. De afneembare watertank van deze ontvochtiger heeft een capaciteit van 1.000 ml, waardoor je er niet elke dag aan hoeft te denken om hem te legen. Sowieso hoef je niet bang te zijn dat de watertank overstroomt, want het apparaat schakelt zichzelf automatisch uit op het moment dat de maximale capaciteit van de tank is bereikt. Als leuk extraatje wordt het reservoir van deze luchtontvochtiger verlicht door LED-verlichting. Daarbij heb je keuze uit 7 verschillende kleuren. Het apparaat schakelt - bij wijze van waarschuwing - automatisch over naar een rode verlichting op het moment dat de watertank voor 70 procent of meer gevuld is. Het energieverbruik van de Essential Link Dehumidifier is slechts 40 Watt.

Voordelen van de Essential Link Dehumidifier

De Essential Link Dehumidifier is een compacte, fluisterstille ontluchter met een fraai design en een aangenaam laag energieverbruik. Het apparaat is gemaakt van stevig plastic en is gemakkelijk schoon te maken.

Nadelen van de Essential Link Dehumidifier

De beperkte capaciteit van de watertank en werkkracht van het apparaat maakt deze luchtontvochtiger minder geschikt voor ruimtes groter dan 25 m2. De LED-verlichting is een leuk extraatje, maar niet strikt noodzakelijk bij een ontvochtiger.

Qlima DD 208

In het algemeen geldt dat de capaciteit van een luchtontvochtiger sterk afhankelijk is van de omgevingstemperatuur. Om die reden heeft Qlima een variant ontworpen, die speciaal geschikt is voor koude ruimtes. Dit betekent dan ook meteen dat er van een compleet andere techniek gebruik wordt gemaakt om de lucht te filteren. Traditionele apparaten benutten daarvoor namelijk een koudemiddel.

De Qlima DD 208 verzet trouwens niet alleen in koude ruimtes goed werk. Het apparaat is zonder problemen ook in andere omgevingen een prima luchtontvochtiger. Bij praktisch alle temperaturen wordt dezelfde capaciteit behaald. Het is echter wel duidelijk te zien dat deze versie bij koudere temperaturen meer vocht uit de lucht haalt dan alle andere ontvochtigers van Qlima.

De gemiddelde capaciteit van de DD 208 bedraagt 8 liter water in een tijdsbestek van 24 uur. Dit water wordt opgevangen in een container die ruimte biedt aan 3,5 liter water. Het apparaat droogt niet alleen de lucht, maar maakt deze ook schoner, want het ingebouwde filter houdt stof en bacteriën tegen. De DD 208 verbruikt 620 Watt per uur en is geschikt voor ruimtes tussen de 50 en 75 m2. Het fraaie, witte design zorgt er tenslotte voor dat deze ontvochtiger probleemloos bij elke interieurstijl past,

Voordelen van de Qlima DD 208

Je kunt de Qlima DD 208 ook zonder problemen in een caravan, vakantiehuisje of kelder plaatsen, aangezien het apparaat speciaal geschikt is om optimaal te werken bij lage temperaturen. Daarnaast is de DD 208 niet alleen maar een ontvochtiger, maar reinigt het ook meteen de lucht van bacteriën en stof.

Nadelen van de Qlima DD 208

De beperkte capaciteit van het waterreservoir zorgt ervoor dat je dit meerdere keren per dag moet legen als je de ontvochtiger het complete etmaal aan hebt staan. De fabrikant heeft helaas niet de extra moeite genomen om het een geluidsniveau van het apparaat terug te dringen. Het niveau van 50 decibel komt overeen met het gemiddelde dat andere soortgelijke apparaten produceren. Met een stroomverbruik van 620 Watt is de DD 208 de minst energiezuinige luchtontvochtiger in dit overzicht.

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten