De vijf beste linialen voor in de klas

14

Een liniaal is één van de meest gebruikte meetinstrumenten. Al sinds de Oudheid worden deze handige hulpmiddelen gebruikt om dimensies en afstanden op te meten. Bij het woord liniaal denkt men vaak meteen aan een standaard meetlat. Wat veel mensen echter vaak vergeten, is dat er ontzettend veel verschillende soorten linialen bestaan. We gaan in dit artikel daarom even dieper in op de verschillende soorten linialen en we geven je een mooi overzicht van de vijf beste linialen van het moment.

Wat is een liniaal juist?

Een standaard liniaal is een rechthoekig meetinstrument dat bij het tekenen, in de bouw of in de wiskunde gebruikt wordt. Een meetlat staat voornamelijk bekend als een instrument om afstanden of lengtes mee op te meten. Deze accessoires kunnen echter ook gebruikt worden om rechte lijnen mee te trekken of bepaalde formaten mee uit te snijden.
Afhankelijk van de toepassing worden linialen uit hout, kunststof of metaal vervaardigd. De lengtes van de verschillende linialen kunnen erg variëren. Aan één of aan beide kanten van de lat is steeds een maatverdeling aangebracht. In onze regio’s bestaat de maatverdeling hoofdzakelijk uit centimeters en millimeters. In regio’s die een ander metriek stelsel hanteren, zal de meetlat op een andere maatverdeling gebaseerd zijn.

Welke soorten linialen bestaan er?

De bekendste liniaal is natuurlijk de standaard meetlat. Er bestaan echter nog heel wat andere soorten linialen:

– Meetlat voor op kantoor: Tegenwoordig worden er steeds meer luxelinialen op de markt gebracht. Voor op kantoor zijn er bijvoorbeeld linialen met een ingebouwde kalender of met een rekenmachine beschikbaar.
– Snijliniaal: Een snijliniaal is een meetlat met aan één zijde een snijrand. Dit soort liniaal wordt vaak gebruikt door grafische designers of andere creatieve beroepen. De meeste exemplaren hebben trouwens een opstaande rand om je vingers te beschermen.
– Digitale liniaal: Een digitale meetlat geeft het resultaat, zoals de naam al doet vermoeden, digitaal weer. Je kan de meetresultaten na enkel seconden op het scherm aflezen. Digitale linialen zijn iets duurder, maar ontzettend nauwkeurig en precies. De linialen beschikken vaak ook over heel wat extra functies die in technische beroepen vaak van pas komen.
– Schaalstok: Een schaalstok is een meetlat met zes schaalverdelingen. De doorsnede van deze liniaal is stervormig, zodat alle zes schalen duidelijk aangeduid worden. Een schaalstok is vooral handig op plaatsen waar men met verschillende maatschalen werkt. Op deze manier met men niet te veel omrekenen en wordt er heel wat kostbare tijd bespaard

Silverline Aluminium Liniaal met handvat

Deze stevig meetlat van een uitstekende kwaliteit valt voornamelijk op door de enorme gebruiksvriendelijkheid en de dubbele schaalverdelingen. Op het oppervlakte vind je namelijk zowel metrische als imperiale afmetingen terug.
Deze afgeschuinde aluminium linialen richten zich voornamelijk op professioneel gebruik. Op de meetlat zijn diverse snij- en markeerranden terug te vinden die voor erg precieze en nauwkeurige tekeningen zorgen. Dankzij het handvat kan je de lat bovendien goed op de juiste plaats houden en verschuift de liniaal minder snel.
Aluminium is een erg sterk materiaal dat zeer lang meegaat. De Silverline linialen kunnen tegen een stootje en breken helemaal niet snel. Bovendien beschikken deze meetlatten over een hanggat. Je kan deze accessoires dan ook zeer eenvoudig opbergen of met een koordje aan je werkkledij of aan ander werkgereedschap bevestigen.

Voordelen

- Metrische en imperiale schaalverdelingen
- Een handvat voor een mooi en precies resultaat
- Stevig meetlatten die wel 1200 mm lang zijn

Nadelen

- De hoeken zijn vrij scherp

Snijliniaal Aristo 50 cm van plexiglas

De snijlinialen van Aristo zijn ontzettend populair. Deze meetlatten zijn uit hoogwaardig plexiglas vervaardigd en zijn volledig transparant. Tijdens het tekenen of snijden kan je aanduidingen op de ondergrond duidelijk zien en je kan het resultaat dan ook erg nauwkeurig afwerken. De markeringen zijn aan beide kanten van de meetlat aangebracht en de doorlopende mm-verdeling heeft een handig 0-punt in het midden.
Het snijliniaal beschikt langs één kant over een stalen kant. Je kan zonder problemen met een rolmes langs de lat snijden, zonder dat je je over eventuele schade zorgen hoeft te maken. Bovendien is de liniaal uitgerust met een ruitverdeling van één cm, waardoor je erg precies kan werken.
De Aristo linialen zijn multifunctionele hulpmiddelen die je bij diverse beroepen kan inzetten. Met deze latten kan je namelijk erg eenvoudig snijden of meten. Bovendien worden de latten ook vaak gebruikt om rechte lijnen mee te trekken en om technische tekeningen mee te maken.

Voordelen

- Lange meetlat van wel 50 cm
- Geschikt voor zeer uiteenlopende doeleinden
- Beschikt over verschillende aanduidingen om nauwkeurig te snijden of te tekenen

Nadelen

- De vele aanduidingen op de liniaal kunnen verwarrend overkomen

Rotring schaalstok 1:20 in kunststof koker

De Rotring schaalstokken onderscheiden zich duidelijk van de andere linialen door hun prachtig design, hun precieze metingen en hun uitstekende kwaliteit. Deze schaalstokken worden voornamelijk door professionals gebruikt. Zeker in de bouwindustrie wordt er vaak met uiteenlopende maatschalen gewerkt en de Rotring schaalstok is in dit geval een uitstekende oplossing.
Deze handige kunststof schaalstok geeft zes verschillende schaalaanduidingen weer. De schaalstok is in drie stralen verdeeld. Elke straal geeft twee schalen weer. De schaalverdelingen worden duidelijk op elke straal vermeld. Op deze manier hoef je tijdens het tekenen niet te rekenen en klopt het resultaat tot op de millimeter.
De Rotring schaalstok is uit stevig kunststof vervaardigd. De schaalaanduidingen zijn op de stok gelijmd en de diverse stralen worden door een gekleurde rand van elkaar gescheiden. De schaalstokken zijn van een uitstekende kwaliteit en gaan erg lang mee. De aanduidingen op de stok zijn waterbestendig en blijven gedurende een zeer lange periode duidelijk zichtbaar.

Voordelen

- Dubbel becijferde schaalverdelingen
- Prachtig en uniek design
- Zowel centimeters als millimeters worden duidelijk vermeld

Nadelen
- De schaalstok is helemaal niet flexibel

Multifunctionele Digitale liniaal met LCD Display van Duka Atuman

Deze moderne digitale meetlat kan voor ontzettend veel toepassingen gebruikt worden. Dit meetlint beschikt namelijk over tien verschillende functies, gaande van rechte lijnmeting tot cilindrische diametermeting en willekeurige krommingmeting. De linialen kunnen afstanden tussen de 0,99 en 99 meter opmeten.
De meetresultaten kan je op het hoogwaardig lcd-display aflezen. Verder is dit moderne accessoire ook uitgerust met een USB-aansluiting en een hightech microprocessor. De linialen verbruiken erg weinig energie en de batterij gaat ontzettend lang mee.
Een uniek kenmerk van deze digitale liniaal is dat de resultaten automatisch verzameld worden en dat je er allerlei berekeningen mee kan uitvoeren. Je kan de resultaten optellen, aftrekken of zelfs vermenigvuldigen. Bovendien worden de resultaten opgeslagen en kan je een vorige meting op elk moment opzoeken. Deze multifunctionele digitale liniaal is dan ook een erg handig accessoire waar heel wat professionals voortdurend mee werken.

Voordelen

- Tien verschillende meetfuncties
- Een duidelijk lcd-display en een USB-aansluiting
- De meetresultaten worden automatisch verzameld en opgeslagen

Nadelen

- Een hoge kostprijs

Stalen 20 cm liniaal met gegraveerde maatverdeling

Deze stalen liniaal is een gebruiksvriendelijke meetlat die voor verschillende toepassingen gebruikt wordt. De lat is 20 cm lang en geeft zowel de centimeters als de millimeters duidelijk weer. De aanduidingen vervagen bovendien nauwelijks en zijn ook na lange tijd nog steeds goed zichtbaar.
Deze stalen meetlat is van een erg hoge kwaliteit en gaat ontzettend lang mee. Je kan deze meetlat niet alleen gebruiken om lengtes op te meten, maar ook om kaartjes te creëren. Je kan namelijk zonder problemen met een mes langs de rand van de liniaal snijden. Het staal is ontzettend stevig en loopt niet snel schade op.
Deze bekende meetlat beschikt ten slotte ook over een handig gaatje aan het uiteinde van de lat. Op deze manier kan je de liniaal aan je werkkledij of aan andere accessoires bevestigen. Zeker voor technische tekenaars of architecten is dit ontzettend belangrijk. Zo hebben ze namelijk voortdurend een nauwkeurig meetinstrument binnen handbereik.

Voordelen:
- Vervaardigd uit stevig en duurzaam staal
- Gegraveerde maatverdeling
- Kan aan de werkkledij bevestigd worden

Nadelen:
- Slechts 20 cm lang

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten