De 5 beste leidingzoekers om thuis te gebruiken

1568

Een leidingzoeker is een opsporingsapparaat waarmee je metalen en stroomvoerende draden in een muur kunt opsporen. Door de verschillende dichtheid detecteert het toestel ook houten balken, spijkers of andere risico’s.

Met de leidingzoeker weet je dus wat er achter een muur zit, zodat je zonder zorgen kunt boren, spijkeren of andere renovatiewerkzaamheden kunt uitvoeren. Andere termen zijn lijnzoeker, bundelzoeker of multidetector, maar ze betekenen altijd hetzelfde.

Waarom een leidingzoeker kopen

Stel je voor dat je een schilderij of een plank wilt ophangen. Je moet er dus of een spijker in slaan of meteen een stevige schroef bevestigen. Als je de montageplaats bij benadering kent, kun je gewoon je gang gaan. Je loopt echter het risico een leiding of kabel te raken. De belangrijke kabels zijn niet altijd horizontaal of verticaal aan de contactdoos bevestigd. Vooral in oude gebouwen is er een verhoogd risico, omdat er bij de bouw geen regels voor het leggen waren.

Als je zonder leidingzoeker werkt, riskeer je een kabelbreuk of een defecte kabel. Dit kan leiden tot grote reparatiekosten. Afhankelijk van de leiding die je raakt, kun je zelfs waterschade oplopen. Het grootste gevaar komt echter van onder spanning staande kabels, die tot een elektrische schok kunnen leiden. In het ergste geval brengt dit je leven in gevaar, en daarom moet je altijd een leidingzoeker gebruiken voordat je aan een muur gaat werken.

Het toestel detecteert de voorwerpen die zich in een muur bevinden. In plaats van een leiding te raken, kun je het  gebied van buitenaf onderzoeken en op mogelijke gevaren controleren. Het toestel zal je een precies resultaat geven als er iets achter zit en wat het precies is. Zo weet je precies waar je iets mag ophangen of veranderen.

Wat zijn de aankoopcriteria voor de beste leidingzoekers

Wanneer je op zoek bent naar een geschikt toestel, zul je diverse modellen van verschillende fabrikanten tegenkomen. Met zo’n assortiment is de keuze niet gemakkelijk. Om u in staat te stellen het juiste toestel te vinden, willen we je graag wat meer informatie geven over de belangrijkste aankoopcriteria.

Het type

Als je iets in je huis wilt verbouwen en daarvoor een muur moet veranderen, dan moet je terugvallen op een leidingzoeker. Het zal je de meeste objecten aanduiden, zodat je zonder risico wijzigingen kunt aanbrengen. Naast metalen en stroomvoerende kabels krijg je ook een overzicht van mogelijke houten balken of andere steunmaterialen.

De nauwkeurigheid en scandiepte

Het volgende aankoopcriterium is de nauwkeurigheid. Als je een onnauwkeurige kabelzoeker koopt, kun je zonder. Goedkope modellen zijn meestal bijzonder onnauwkeurig omdat ze maar een detectiesysteem gebruiken en dus niet alle objecten kunnen detecteren. Duurdere zoekers beschikken daarentegen over gesofisticeerde technologie, zodat je op de resultaten kunt vertrouwen. Neem dus liever wat meer geld in de hand, want de investering bespaart je reparatiekosten als gevolg van verkeerde resultaten.

Wat de nauwkeurigheid betreft, moet je echter altijd een compromis sluiten met de lokalisatiediepte. Uiteindelijk, hoe ondieper de diepte, hoe nauwkeuriger het opspoorsysteem. Als je dus een goedkoop model vindt met een maximale scandiepte van 120 millimeter, kunt je uitgaan van een geringe nauwkeurigheid. Toch zou je toekomstige toestel de vereiste waarden moeten bereiken. Alvorens te kopen, moet je dus rekening houden met de diepte waarop de voorwerpen zich bevinden. Pas dan weet je welke scandiepte de leidingzoeker moet hebben voor de respectieve materialen en hoe diep je in de buidel moet tasten.

Dekko Tools 5 in 1 leidingzoeker

Beschrijving van het product

Dit is een leidingszoeker voor professionele klussers en doe-het-zelvers. Dit nieuwe model kan nauwkeurig  kabels en buizen tot 120 mm detecteren / meten. Op deze manier kunnen de werkzaamheden snel en veilig worden afgerond!

De belangrijkste eigenschappen

Zorg ervoor dat je geen waterleidingen, netsnoeren, metaal of andere onderdelen in de muur raakt.  Het apparaat heeft meerdere standen voor detectie van verschillende materialen. Een lichtindicator en een geluid geven je de juiste plaats aan waar je wel of niet mag boren.

Technische gegevens

 • Het grijze toestel wordt geleverd met een opberghoes en een batterij
 • Het heeft een gewicht van 350 gram

Leidingzoeker - Meetgereedschap - Leidingdetector -

Met deze leidingzoeker weet je precies waar je moet boren. Het apparaat is eenvoudig in gebruik en nauwkeurig. Detecteert objecten tot 120 mm. Het vindt zowel metaal, hout, draden en kabels.

De belangrijkste eigenschappen

Het toestel heeft verschillende modi. De eerste stand dient voor de detectie van metalen. Een tweede vindt hout of andere materialen De exact modus werkt bijzonder nauwkeurig en je kunt leidingen en voorwerpen vinden tot een diepte van 120 mm. Nadat het groene lampje gaat branden, kun je beginnen met scannen. Verander van modus door de knop ingedrukt te houden.

Selecteer het object dat je wilt detecteren en je kunt direct beginnen met scannen. Druk de leidingzoeker tegen de muur en beweeg deze voorzichtig over het oppervlak. Hoe dichter je bij kabels of andere objecten bent, hoe sneller het alarm afgaat. De rode en oranje lampjes geven de aanwezigheid (of nabijheid) van kabels of andere objecten aan. Groen betekent dat boren veilig is.

Technische kenmerken

 • De leidingzoeker wordt geleverd met een negen Volt batterij en een opberghoes.
 • Je krijgt ook een Nederlandstalige handleiding meegeleverd.
 • Het toestel weegt vierhonderd gram

BOSCH PROFESSIONAL Leidingzoeker GMS120

Wil je in een buur boren waarvan de constructie of de exacte plaats van de buizen en leiding niet bekend is, gebruik dan de GMS 120 leidingendetector om veilig te werken.

De belangrijkste eigenschappen

Je kunt de diepte van zowel kunststof als metalen buizen volgen tot twaalf centimeter diep. Ook kun je een goed begrip krijgen van de bestaande houten onderconstructie. De “finder schaal” van de middelste zoeker geeft de exacte plaats aan van het object dat je gedetecteerd hebt.

Door de automatische kalibratie kan het toestel alle objecten vinden en applicatiefouten voorkomen.De driekleurige led-lichtring zorgt dat je je betrouwbaarder signalen krijgt bij het vinden van een leiding of een buis.

De technische kenmerken

 • De zoeker vindt zowel ferro- als non-ferrometalen, houten onderconstructie en elektrische leidingen.
 • Afhankelijk van het materiaal varieert de detectiediepte tussen vijftig en honderdtwintig millimeter.
 • Het waterdichte toestel met een lengte van twintig centimeter weegt 270 gram
 • Het toestel wordt geleverd met een beschermende tas en een negen Volt blokbatterij.

Bosch Truvo Leidingzoeker

Gebruik deze detector voor snelle en duidelijke resultaten. Met deze leidingzoeker kun je snel muren en plafonds scannen. Door snel de buizen en de leidingen te vinden kun je veilig gaten boren als je bijvoorbeeld iets wilt ophangen.

De belangrijkste eigenschappen

De driekleurig leds en waarschuwingssignalen geven de gebieden aan waar niet mag geboord worden. Het bedieningsconcept met maar een knop maakt het apparaat eenvoudig te bedienen.

Dit meetinstrument is geschikt voor het detecteren van elektrische leidingen en metalen (zoals staal en koper).

Technische kenmerken

 • Het meettoestel kan zowel ferro- als non-ferrometalen, stroomvoerende leidingen...detecteren.
 • Het detecteert leidingen en metalen tot een diepte van vijftig tot zeventig millimeter
 • Het toestel met drie batterijen van  1,5 Volt LR03 (AAA)
 • Het schakelt automatisch uit na tien minuten
 • Het toestelletje weegt maar honderdvijftig gram

5 in 1 Leidingdetector

Deze digitale leidingzoeker heeft vier modi. Ze kunnen gebruikt worden om houten en metalen voorwerpen in muren, het midden en de randen van kabels en randen te detecteren. De leidingzoeker kan op verschillende oppervlakken worden gebruikt en wordt bij het beginnen automatisch gekalibreerd.

De belangrijkste eigenschappen

De leidingzoeker  wordt geleverd met een hoorbaar alarm en een lcd-scherm. Op die manier kun je veilig boren in slecht verlichte of donkere kamers.

Of het nu gaat om een ​​klein project of een grootschalig renovatie- en sloopproject, al het zoekwerk van kabels en leidingen kan gedaan worden met deze leidingendetector

In de eerste stand kun je het midden van houten balken in wanden, vloeren en plafonds vinden.

De tweede stand is dient voor metaaldetectie. Via deze modus kun je ijzer, koper, lood en andere metalen detecteren in wanden met een dikte tot twaalf centimeter.

Dankzij de software die ze gebruiken heb je nooit calibratieproblemen. Dit zorgt voor veilig gebruik en garandeert maximale betrouwbaarheid.

Via het lcd-scherm kun je zien in welke richting je de leidingzoeker moet verplaatsen. Wanneer het midden en de uiteinden van het object gedetecteerd zijn, weet je waar je moet boren. Hoe vaker het alarm afgaat, hoe dichter je bij je doel bent.

De leidingzoeker werkt soepel en nauwkeurig. Het beeld op het lcd-scherm is helder waardoor je snel zicht krijgt op de ligging van de leidingen. Dankzij het laag gewicht en de goede grip is het toestel eenvoudig te gebruiken.

Technische kenmerken

 • Het toestel wordt geleverd met een opberghoes, een handleiding en een batterij
 • Het is ontworpen in twee kleuren: zwart en oranje
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten