De 5 beste laselektroden: een lastechniek voor zowel de professional als de doe-het-zelver

466

Laselektrode is een lastechniek die niet alleen bij professionele lassers wordt gebruikt, maar ook door de doe-het-zelver klusjesman. Het grote pluspunt is dat het werkt zonder gas. Daarnaast is de laselektrode techniek uitermate geschikt voor kleine karweitjes te klaren. Ondanks dat deze vorm van lassen als laagdrempelig wordt ervaren, blijft de gulden regel om eerst wat ervaring op te doen voor dat je de lastoorts in handen neemt.

Hoe ga je te werk bij laselektrode?

Het bewerken met laselektrode wordt in vaktermen ook wel MMA (Manual Metal Arc) lassen en boogklassen met beklede elektroden (BMBE) genoemd. Heel typisch aan deze lastechniek is het werken met een elektrode die afsmelt. In feite trek je een elektrische boog tussen het werkmateriaal en de elektrode door deze tegen het werkstuk te droppen. Je kan het systeem een beetje vergelijken wanneer je een lucifer aansteekt aan je fornuis als je wil koken. Vervolgens smelt de elektrode, die bestaat uit een kerndraad van metaal en een bekleding (mantel). De zogenaamde kerndraad zorgt er voor dat je de boog in stand houdt.

Welk materiaal kan je met een laselektrode bewerken?

Welk materiaal je van plan bent te gaan lassen, hangt en beetje af van het soort bekleding dat voorzien is op je elektrode. In principe kan je met een laselektrode alle mogelijke materialen met elkaar verbinden, op uitzondering van aluminium. Uiterst belangrijk is wel met welk soort laselektrode je aan de slag gaat. Zo zal je met een andere laselektrode je klus moeten klaren op gietijzer, dan bijvoorbeeld bij materiaal uit rvs. Daarnaast zal je ook de dikte van het materiaal niet over het hoofd mogen zien. Zo is een laselektrode minder geschikt voor dunne platen. Dat heeft alles te maken dat het lassen op een vrij grove manier gebeurt en de kans bestaat dat je je werkstuk gaat beschadigen. Voorkomen is beter dan te genezen….

Wat heb je zoal allemaal nodig om te werken met een laselektrode?

Elektrode lassen doe je met een lasapparaat dat continu stroom levert. Naast een robuust toestel om te lassen heb je beklede elektroden nodig om te ‘verlassen’. Die zijn in verschillende diameters in de handel te verkrijgen. Elk laswerktuig is geschikt voor elektroden tot een specifieke maat. Denk maar van 2 tot 4 millimeter. De bekleding van elektroden is onder te verdelen in 3 hoofdgroepen: basisch, rutiel en cellulose. Dit zijn de voordelen:

Basische elektroden

 • Mogelijke producten te verkrijgen met een waterstofgehalte dat extreem laag is
 • Het lasmetaal is heel zuiver
 • Het geeft zekerheid bij verschillende constructies die aan hoge eigenspanningen worden blootgesteld
 • Het lasmetaal biedt een relatief grove tekening

Rutiel elektroden

 • Dit wordt het meest toegepast
 • De lasbaarheid is ronduit uitstekend
 • Zorgt voor mooie naadloze lassen die mooi aan elkaar vloeien
 • Ze zijn verkrijgbaar in diverse diameters en soorten varianten
 • Beschikken over een relatief hoog waterstofgehalte
 • Vrij goede mechanische eigenschappen

Cellulose elektroden

 • In alle mogelijke posities heb je een diepe inbranding
 • De mechanische eigenschappen zijn acceptabel
 • In de verticaal neergaande positie is het uitstekend en makkelijk lasbaar
 • Het waterstofgehalte ligt vrij hoog

De grote voordelen van een laselektrode

Zoals al eerder aangegeven is elektrode lassen een techniek om te lassen die heel populair is bij zowel professionelen als bij het manusje-van-alles. Het is daarom niet toevallig dat elektroden ook in minimale verpakkingen te koop worden aangeboden. Geschikt dus voor de sporadische lassers. Voor een beroepslasser is elektrode lassen ideaal om constructie- of reparatieklusjes uit te voeren. Beschermgas is niet aanwezig. Dit betekent concreet dat je de werken ook in buitenlucht kunt uitvoeren. Het apparaat dat je nodig hebt is vrij licht en overal heel gemakkelijk mee te transporteren. Een bijkomend pluspunt is dat de kostprijs van het lasapparaat aan de lage kant blijft. Bovendien is dit type lastoestel nauwelijks kapot te krijgen. Voor een aspirant lasser is dit een heel aantrekkelijke lastechniek om mee te starten.

Deze 5 beste laselektroden zijn momenteel absolute toppers op de huidige markt:

GYS Rutiel Laselektroden staal

Ben je van plan metaal te bewerken met je lasapparaat of wil je andere constructies uit staal van een onderhoudsbeurt voorzien, dan haal je met deze Gys laselektrode een hele voorraad en een absolute toppe meteen in huis. Zo zitten in de doos 110 rutiel staal elektroden van 350 millimeter lang. De diameter is 2,5 millimeter en ontsteken kan vanaf 40 Volt. De lasstaven hebben volgende classificaties: AWS A5 en EN ISO 2560-A.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Bevat 110 rutiel staal elektroden van 350 millimeter lang
+ De lasstaven zijn gecertificeerd
+ Eenvoudig voor vast en los te lassen

Minpunten
- Geen negatief punt op aan te merken

 • Technische specificaties in een notendop

Merk: GYS
Categorie: laselektrode
Diameter laselektrode: tot 2 millimeter
Gewicht: 1,5 kilogram

STAHLWERK Wolfraamelektroden WP


De wolfraamelektroden van het merk Stahlwerk is een hoogwaardig las accessoire voor bijna alle laswerkzaamheden die je maar kan bedenken. Het heeft een perfect ontsteking gedrag en uitmuntende geleide eigenschappen. Het is zowel geschikt voor gelijkstoom als voor wisselstroom. Het bevat een universele elektrode en is toepasbaar tot 160A. Het is geschikt voor het lassen van legeringen, aluminium en lichte metalen. Producent Stahlwerk staat bekend voor de duurzaamheid, de goede stroombelastbaarheid, de hoge boogstabiliteit en voor het milieuvriendelijk karakter. Vrij van thorium en 100 procent wolrfraam.

 • Plus- en minpunten

Plus
+ 100 procent wolfraam
+ Uitstekende geleide eigenschappen
+ Geschikt voor lichte metalen, legeringen en aluminium

Minpunten
- Niets op aan te merken

 • Specificaties in een notendop

Merk: Stahlwerk
Categorie: laselektroden
Diameter laselektrode: 2 tot 5 millimeter
Lengte product: 17,5 centimeter
Gewicht aantal: 75 gram

DeWalt-DW033-laser-afstandsmeter-30M


Het modeltype DW033 van het merk DeWalt doet beroep op laser technologie om de juiste afstand te meten tussen het apparaat en het beoogde doel. Door het formaat, dat heel compact is, kan je de DW03 overal in het gezichtsveld neerzetten wanneer je heel weinig plaats hebt om op te meten. De (digitale) LED display is op een eenvoudige manier af te lezen en geeft de afmetingen zowel in inches als in millimeters aan. De nauwkeurigheid van metingen bedraagt plus minus 3 millimeter. Het gewicht bedraagt 112 gram.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Digitale display (LED) is makkelijk af te lezen
+ Geeft de afmetingen zowel in inches als in millimeter aan
+ Doet beroep op laser technologie

Minpunten
- Het toestel behoort niet tot de goedkoopste apparaten

 • Technische specificaties in een notendop

Merk: DeWalt
Categorie: laselektroden
Diameter elektrode: vanaf 20 millimeter
Lengte product: 4,5 centimeter
Gewicht aantal: 0,24 kilogram

FERM Las Elektroden

Het gerenommeerd gereedschapsmerk Ferm is gevestigd in Nederland. De las elektroden 3,2 millimeter zijn uiterst geschikt voor de WEM1035 en de WEM1042 lasapparaten van de vernoemde fabrikant. Door de jarenlang opgebouwde ervaring sinds 1965, weten ze precies wat de behoeften van de consument zijn. Dit resulteert in een brede waaier van werkmaterialen waaronder laselektroden. Ergonomisch design staat voorop bij dit modeltype.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Voorzien en verpakt met 3.2 millimeter elektroden
+ Het aantal stuks bedraagt 12
+ Ergonomie, performance en kwaliteit zijn de belangrijkste troefkaarten bij FERM

Minpunt
- Geen minpunt vast te stellen

 • Technische specificaties in een notendop

Merk: FERM
Categorie: lasapparaten - laselektroden
Lasapparaat type: elektrode lasapparaat
Diameter elektroden: 2 tot 5 millimeter - 3.2 millimeter
Gewicht aantal: 1,047 kilogram

FERM Las Elektroden 2


FERM is een powertool uit Nederland dat zich ook richt op de internationale markt. Meer dan vijftig jaar produceert deze Nederlandse fabrikant tools voor frezen, slijpen, boren, schuren zagen. De las elektroden 2 zijn uiterst geschikt en compatibel voor de WEM1035 en WEM1042 lasapparaten van dit bedrijf. Alle producten zijn conform met de Europese normen en voldoen aan alle veiligheidseisen.

 • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Conform met alle Europese normen
+ Het bedrijf FERM is gespecialiseerd in power tools
+ Duurzaamheid wordt gegarandeerd en staat hoog in het vaandel

Minpunten
- Weinig of niets op aan te merken

 • Technische specificaties in een notendop

Merk: FERM
Categorieën: laselektroden
Diameter electroden: tot 2 millimeter, 2 tot 5 millimeter
Lengte product: 25 centimeter
Gewicht aantal: 1,022 kilogram

Gerelateerde berichten