Laselektrode is een lastechniek die niet alleen bij professionele lassers wordt gebruikt, maar ook door de doe-het-zelver klusjesman. Het grote pluspunt is dat het werkt zonder gas. Daarnaast is de laselektrode techniek uitermate geschikt voor kleine karweitjes te klaren. Ondanks dat deze vorm van lassen als laagdrempelig wordt ervaren, blijft de gulden regel om eerst wat ervaring op te doen voor dat je de lastoorts in handen neemt.
Hoe ga je te werk bij laselektrode?
Het bewerken met laselektrode wordt in vaktermen ook wel MMA (Manual Metal Arc) lassen en boogklassen met beklede elektroden (BMBE) genoemd. Heel typisch aan deze lastechniek is het werken met een elektrode die afsmelt. In feite trek je een elektrische boog tussen het werkmateriaal en de elektrode door deze tegen het werkstuk te droppen. Je kan het systeem een beetje vergelijken wanneer je een lucifer aansteekt aan je fornuis als je wil koken. Vervolgens smelt de elektrode, die bestaat uit een kerndraad van metaal en een bekleding (mantel). De zogenaamde kerndraad zorgt er voor dat je de boog in stand houdt.
Welk materiaal kan je met een laselektrode bewerken?
Welk materiaal je van plan bent te gaan lassen, hangt en beetje af van het soort bekleding dat voorzien is op je elektrode. In principe kan je met een laselektrode alle mogelijke materialen met elkaar verbinden, op uitzondering van aluminium. Uiterst belangrijk is wel met welk soort laselektrode je aan de slag gaat. Zo zal je met een andere laselektrode je klus moeten klaren op gietijzer, dan bijvoorbeeld bij materiaal uit rvs. Daarnaast zal je ook de dikte van het materiaal niet over het hoofd mogen zien. Zo is een laselektrode minder geschikt voor dunne platen. Dat heeft alles te maken dat het lassen op een vrij grove manier gebeurt en de kans bestaat dat je je werkstuk gaat beschadigen. Voorkomen is beter dan te genezen….
Wat heb je zoal allemaal nodig om te werken met een laselektrode?
Elektrode lassen doe je met een lasapparaat dat continu stroom levert. Naast een robuust toestel om te lassen heb je beklede elektroden nodig om te ‘verlassen’. Die zijn in verschillende diameters in de handel te verkrijgen. Elk laswerktuig is geschikt voor elektroden tot een specifieke maat. Denk maar van 2 tot 4 millimeter. De bekleding van elektroden is onder te verdelen in 3 hoofdgroepen: basisch, rutiel en cellulose. Dit zijn de voordelen:
Basische elektroden
- Mogelijke producten te verkrijgen met een waterstofgehalte dat extreem laag is
- Het lasmetaal is heel zuiver
- Het geeft zekerheid bij verschillende constructies die aan hoge eigenspanningen worden blootgesteld
- Het lasmetaal biedt een relatief grove tekening
Rutiel elektroden
- Dit wordt het meest toegepast
- De lasbaarheid is ronduit uitstekend
- Zorgt voor mooie naadloze lassen die mooi aan elkaar vloeien
- Ze zijn verkrijgbaar in diverse diameters en soorten varianten
- Beschikken over een relatief hoog waterstofgehalte
- Vrij goede mechanische eigenschappen
Cellulose elektroden
- In alle mogelijke posities heb je een diepe inbranding
- De mechanische eigenschappen zijn acceptabel
- In de verticaal neergaande positie is het uitstekend en makkelijk lasbaar
- Het waterstofgehalte ligt vrij hoog
De grote voordelen van een laselektrode
Zoals al eerder aangegeven is elektrode lassen een techniek om te lassen die heel populair is bij zowel professionelen als bij het manusje-van-alles. Het is daarom niet toevallig dat elektroden ook in minimale verpakkingen te koop worden aangeboden. Geschikt dus voor de sporadische lassers. Voor een beroepslasser is elektrode lassen ideaal om constructie- of reparatieklusjes uit te voeren. Beschermgas is niet aanwezig. Dit betekent concreet dat je de werken ook in buitenlucht kunt uitvoeren. Het apparaat dat je nodig hebt is vrij licht en overal heel gemakkelijk mee te transporteren. Een bijkomend pluspunt is dat de kostprijs van het lasapparaat aan de lage kant blijft. Bovendien is dit type lastoestel nauwelijks kapot te krijgen. Voor een aspirant lasser is dit een heel aantrekkelijke lastechniek om mee te starten.
Deze 5 beste laselektroden zijn momenteel absolute toppers op de huidige markt: