De  beste laptop onder 1000 euro doorgelicht

1041

De apparaten in deze rubriek variëren tussen 700 en 1000 euro. Wat kun je verwachten in deze prijsklasse? Allereerst een goede afwerking,  een processor met fatsoenlijke, geïntegreerde graphics en een SSD met een capaciteit van 256 GByte of meer.

Wat je niet per se kunt verwachten is een uitstekend display met een hoge helderheid. Dit is ook een van de belangrijkste verschillen tussen goedkopere notebooks en notebooks uit hoger geprijsde gebieden.  Als je dit niet erg vindt  kun je solide apparaten tegen eerlijke prijzen vinden in deze klasse.

Lenovo IdeaPad 3 17IML05

De eerste indruk

Lenovo heeft besloten om een 15,6-inch in de S-serie dunne laptops te integreren en introduceert de Lenovo IdeaPad 3 17IML. Deze notebook  weegt maar 1,7kg. Dit is bijzonder goed geoptimaliseerd, ook al is het formaat nog vrij volumineus

De belangrijkste eigenschappen op een rijtje

Rondom het scherm probeerde Lenovo de grenzen lichtjes te verfijnen, maar zonder  helemaal randloos te maken wat de charme van de PC niet schaadt. Je ontdekt een scherm met basisspecificaties: een standaarddefinitie (1920 x 1080 pixels) en de ondersteuning van een TN-paneel dat leidt tot smalle kijkhoeken. Goed punt is echter dat de anti-reflectiebehandeling problemen in een heldere omgeving zal voorkomen.

De connectiviteit vrij beperkt en vergeet de USB Type-C-poort. Er is een USB 2.0-poort, twee USB 3.2-poorten, een HDMI-uitgang en een SD-kaartlezer. De Ethernet-poort is ook opzij geschoven op het altaar van de finesse en de draadloze modules maken gebruik van Wifi en Bluetooth 5.0.

Om deze Lenovo IdeaPad 3 17IML05) van stroom te voorzien, wordt de kern aangedreven door een 10e generatie (2019) Comet Lake processor, de i5-10210U Quad Core. Zo bestrijkt de PC het hele scala aan dagelijks gebruik (surfen op het web, Office-verwerking, video) met een vrij geavanceerde beheersing in meer veeleisende toepassingen met multi-core architectuur Met 8 GB RAM zal het systeem niet aan vlotheid inboeten bij multitasking.

Bij gebrek aan een speciale kaart wordt alleen de Intel UHD 620 chip gebruikt voor alle taken die grafische ondersteuning nodig hebben en als de diensten perfect zijn in het dagelijks gebruik, zal het niet in staat zijn om meer veeleisende dan oudere spellen te ondersteunen.

De opslag is een hybride oplossing die bestaat uit een speciale SSD van 128 GB en een harde schijf van 1000 GB die bepalend zal zijn voor het reactievermogen. In principe kan de SSD het besturingssysteem en de programma's hosten, terwijl de harde schijf zorgt voor de opslag van bibliotheek, waardoor een efficiënte algehele uitvoering, snelle aan/uit-fasen en snelle kopieersnelheden worden gegarandeerd.

Laten we deze analyse beëindigen met de levensduur van de batterij, die gebaseerd is op een gemiddelde capaciteit van de batterij (42 Whr). Zo mag de Lenovo IdeaPad 3 17IML05niet meer dan zes uur autonomie hebben in het huidige gebruik (surfen op het internet via Wifi).

Besluit

Lenovo heeft zijn best gedaan om tegen een aanvaardbare prijs een stijlvol, snel toestel te ontwerpen. Het is uitstekend geschikt voor de doorsnee laptopgebruiker.

Acer Aspire 5 A515-52G-53Y9

De eerste indruk

Dit model is de beste laptop onder 1000 euro. De glanzende zijkanten van het apparaat geven de prestaties en het display weer. Aan een Intel Core i5-8265U met  vier  rekenkernen worden acht  gigabyte RAM en een snelle SSD met 256 gigabyte geheugen toegevoegd. Samen met het instapmodel  van de grafische chip, Nvidia GeForce MX150, leidt dit tot een goede alledaagse prestatie en de meer veeleisende spellen zijn goed speelbaar.

De belangrijkste eigenschappen

  • Het dunne apparaat weegt maar 1,7 kilogram en is daarom redelijk mobiel voor een 15,6-inch apparaat tijdens het transport.
  • De levensduur van de batterij is indrukwekkend: De batterij heeft een capaciteit van 49 watt/uur en gaat acht uur mee tijdens het renderen van video's en zelfs vijf uur onder zware belasting.
  • Alles wat belangrijk is, is aan de verbindingszijde ingebouwd: Gigabit-LAN, ac-WLAN, HDMI, volledige SD-kaartlezer en een webcam.
  • Er zijn in totaal vier USB-poorten beschikbaar voor externe apparaten: 2 × USB 2.0 (Type A), 1 × USB 3.0 (Type A) en 1x USB 3.0 (Type C).

De voordelen op een rijtje

  • goede prestaties
  • veel verbindingen
  • hoekstabiel IPS-scherm
  • goede levensduur van de batterij & lichtgewicht apparaat

Besluit

De Acer Aspire 5 krijgt een  goede totaalscore in alle testen. Een over het algemeen succesvolle configuratie laat alleen maar kleine punten van kritiek over. De snelle processor van het product en het 15,6 inch display met een stabiele kijkhoek moeten worden benadrukt. De prijs is gunstig voor wat je krijgt.

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten