De 5 beste koolmonoxidemelders om in je huis te hebben

203

Koolmonoxide en koolmonoxidevergiftiging, daar hebben de meeste mensen wel eens van gehoord. Maar is dat dan niet iets van vroeger? Nee dus, want jaarlijks overlijden er in Nederland nog steeds zo’n tien tot vijftien mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden jaarlijks in het ziekenhuis door een koolmonoxidevergiftiging. Het vooroordeel is dat het alleen voorkomt in oude huizen of bij ouderwetse kachels of bij onverstandige mensen, maar de realiteit wijst dus anders uit. Ook een moderne Cv-ketel in een nieuwbouwwijk kan een gevaar opleveren. Het kan echt iedereen overkomen.

Koolmonoxide ruik en zie je namelijk niet. Dat maakt het zo verraderlijk. Als het gehalte aan koolmonoxide te hoog is in een ruimte, dan is het al snel te laat om te kunnen handelen, omdat je het bewustzijn verliest en dan kan het dodelijk zijn. Vooral in je slaap ben je kwetsbaar. Een koolmonoxidemelder (ook wel CO-melder) kan dan levens redden, omdat die tijdig een signaal afgeeft, zodat je meteen kunt handelen en daarmee een vergiftiging kan voorkomen.

Hoe werkt een koolmonoxidemelder?

Een CO-melder heeft een sensor. Bij een te hoog CO-gehalte ontstaat er een chemische reactie en gaat er een alarm af. Dan is het zaak dat je snel alle ramen en deuren opent en zo spoedig mogelijk de ruimte verlaat en naar buiten gaat.

Waar en wanneer loop je het meeste risico op een koolmonoxidevergiftiging?

 • Als een verbrandingstoestel (kachel, cv, combiketel, geiser…) ondeugdelijk is geïnstalleerd en dan met name in kleine, slecht geventileerde ruimtes, zoals bijvoorbeeld een douchecel.
 • Als er geen directe toevoer van het toestel naar buiten is.
 • Ondeugdelijk geïnstalleerde, beschadigde, defecte schoorstenen of afvoerkanalen.
 • Onverstandig stoken (een open haard is geen allesbrander en barbecueën is niet voor binnen bedoeld), waardoor afvoerkanalen verstopt raken.
 • Slecht onderhoud van afvoerkanalen en schoorstenen.
 • Het verbranden van gas, olie of hout in afgesloten ruimtes zoals schuurtjes, een caravan of een partytent.

Wat kan ik als voorzorgsmaatregelen nemen?

Ventileer, controleer en alarmeer is het algemene advies, dus:

 • Laat installatie van verbrandingstoestellen over aan professionals.
 • Zorg altijd voor voldoende ventilatie; vooral in kleine ruimtes.
 • Laat schoorstenen regelmatig reinigen en controleren door vakmensen.
 • Zorg voor goed onderhoud van afvoerkanalen en van CV-ketels en andere verwarmingstoestellen door erkende bedrijven.
 •  Gebruik een toestel altijd waarvoor en zoals het bedoeld is.
 • Koop een goede koolmonoxidemelder en plaats die in de ruimte waar een gevaar voor een te hoog koolmonoxidegehalte zou kunnen ontstaan.

Hoe merk ik een koolmonoxidevergiftiging?

Zoals al eerder vermeld, merk je het vaak te laat, omdat het een onzichtbaar, reukloos gas is. Aanwijzingen dat het koolmonoxidegehalte te hoog is zijn:

 • hoofdpijn, misselijkheid, suf gevoel, duizeligheid, vermoeidheid en een snellere hartslag. Zodra je naar buiten gaat, verdwijnen deze klachten geleidelijk.
 • Andere voortekenen van een te hoog koolmonoxidegehalte kunnen zijn dat de ramen gaan beslaan en dat gasvlammen verkleuren van blauw naar de kleuren geel en oranje en ze flakkeren meer.

Op de website van het Rode Kruis en de Brandwondenstichting vind je ook veel informatie en tips.

Laat je eventueel adviseren door de plaatselijke brandweer

Voordat je een koolmonoxidemelder aanschaft, kan je overwegen om je eerst goed te laten adviseren door veiligheidsdeskundigen. De plaatselijke brandweer doet bijvoorbeeld heel vaak meer dan alleen maar branden blussen. Vaak hebben ze ook een adviserende taak en geven ze voorlichting.

Zij weten niet alleen alles over brandpreventie, maar ook over het voorkomen van een koolmonoxidevergiftiging. Samen lopen ze dan met jou het huis door en maken een preventieplan. Met hun kennis en ervaring weet je zeker dat je het op de juiste manier aanpakt. Dit geeft rust.

Voel je veilig in huis met één van deze vijf beste rookmelders

We hebben de beste melders er voor je uitgelicht. Met een goede CO-melder, eventueel in combinatie met rookmelders, ben je beschermd tegen de gevaren van (brand en) koolmonoxidevergiftiging. Vooral ’s nachts geeft zo’n waakhond je een veilig gevoel, want als je slaapt overvalt het gevaar je en duurt het langer voordat je begrijpt wat er aan de hand is.

Lees voor het plaatsen van een melder altijd goed de gebruiksaanwijzingen door en volg deze nauwkeurig op.

Alecto COA-26 koolmonoxidemelder

Deze kwam bij de Consumentenbond in oktober 2016 als uitblinker uit de test!

Deze melder heeft een levensduur van zeven jaar. Het alarmsignaal is 85 decibel, hetgeen luid genoeg is om je wakker te maken als je diep slaapt. Vanaf een verlicht LCD display lees je de CO-waarde en zie je hoelang de batterij nog meegaat. Bij een lege batterij krijg je bovendien een waarschuwingssignaal te horen. Deze melder is gemakkelijk te installeren

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten