De 5 beste komschijven om te schuren

355

Een komschijf wordt gebruikt voor het schuren of slijpen van oppervlakken van speciale materialen, zoals beton en natuursteen. Deze schijf kan droog en nat gebruikt worden en is in allerlei uitvoeringen te verkrijgen. Denk hierbij aan verschillen in dikte, materiaalgebruik en grootte. Al deze varianten kunnen voor dezelfde of verschillende werkzaamheden ingezet worden om een bepaald eindresultaat te verkrijgen.

Wat is een komschijf?

Een komschijf is dus ontworpen voor het slijpen of schuren van bepaalde materialen. Hierbij zijn er veel verschillende uitvoeringen aan te schaffen, maar een veel voorkomende variant is de komschijf met diamanten details. Hierbij zitten in de randen van de schijf diamantkorrels verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de schijf extra hard en sterk is en het slijp- of schuurproces sneller gaat. Voor de volgende werkzaamheden is het gebruik van (diamanten) komschijven ideaal:

  • Voor het egaliseren van ruwe materialen.
  • Om betonoppervlakken te schuren.
  • Voor het verwijderen van beton- of cementlagen.
  • Om lijmresten weg te halen van materialen.
  • Voor het weghalen van bepaalde verflagen.

Verschillende soorten komschijven

Om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van deze speciale schijf is het wel belangrijk dat je voor ieder type ondergrond de juiste variant gebruikt. Wanneer je aan de slag gaat met de verkeerde schijf is de kans op botheid of slijtage namelijk veel groter. Wil je het wel voor meerdere werkzaamheden gebruiken? Dan is de meest gangbare soort één met een dubbele rij-segment, aangezien deze voor verschillende werkzaamheden te gebruiken is. Ook heeft zo’n komschijf hetzelfde resultaat.

Een voorbeeld van zo’n model is een diamantschijf die geschikt is voor baksteen, betonnen dakpannen en oud beton. Een andere variant is er één die geschikt is voor zacht materiaal, waaronder holle bouwstenen, kalkzandsteen en vers beton. Dit soort schijven, zeker wanneer er diamant wordt gebruikt, hebben een zeer lange levensduur. Daarnaast zijn de volgende komschijven ook heel gangbaar:

  • Een model met een waaier segment.
  • Een komschijf met turbo lamellen.
  • Een variant met een enkel rij-segment.

Stofvrij slijpen

Tijdens het slijpen of schuren met komschijven kan er best wat stof vrijkomen en het is dan niet fijn als dit alle kanten opwaait, waardoor jij er last van hebt. Om dit probleem op te lossen, zijn sommige komschijven voorzien van gaten in de kern. Hierdoor kan het slijpstof eenvoudig weggezogen worden door middel van een bouwstofzuiger. Deze stofzuiger kan aangesloten worden op de slijpmachine, waardoor je te alle tijden stofvrij kunt slijpen. De gaten in de komschijven zorgen daarnaast ook voor verkoeling van de slijpkop. Wanneer je dan beton of natuursteen aan het slijpen bent, kan de warmte gemakkelijk weggevoerd worden.

Wat zijn de vijf beste komschijven voor jou?

Komschijven zijn dus handig voor het schuren en slijpen van allerlei harde materialen. De volgende vijf modellen zijn hierbij het beste.

M&H diatools Diamantfrees Komschijf

De laatste komschijf wordt geleverd door M&H Diatools en is in verschillende groottes te verkrijgen. Het gaat om een universele komschijf en je kunt kiezen voor een diameter van 115, 125 180 millimeter. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor verschillende ontwerpen, zoals een dubbele of enkele rij en voor veel of weinig gaten in de kern. Ook het diamantfrees wordt in verschillende uitvoeringen aangeboden aan de consument.

Voor een komschijf van 115 millimeter betaal je een prijs van ongeveer 47 euro en dit model is compatibel met 22,2 millimeter asgat haakse slijpmachines. Het gaat hierbij om een variant met een enkele rij die voor zowel droog als nat schuurwerk gebruikt kan worden. Het is vooral geschikt voor het slijpen van beton en steen.

Voordelen

Het is erg voordelig dat je bij dit merk keuze hebt uit allerlei verschillende groottes en uitvoeringen om de beste schijf voor jouw klusjes te kunnen vinden.

Nadelen

Daarentegen is de prijs voor deze komschijven wat aan de hoge kant, waardoor het niet voor iedereen geschikt is.

Silverline Klittenband steunschijf 125 mm

Wanneer je je met een komschijf ook wilt bezighouden met het polijsten in combinatie met speciale bekers, sponzen en zelfklevende schuurschijven komt deze steunschijf zeker van pas. De schijf zelf weegt iets meer dan 100 gram en het gaat om een stijve steunplaat. Het product is te gebruiken met polijstschuurmachines en haakse slijpers. De binnendraad is M14 x 2 en de maximale snelheid waarbij het te gebruiken is, is 12.500 tpm (Total Productive Maintenance).

De diametergrootte van deze steunschijf betreft 125 millimeter, dus hier moet bij het gebruik ervan in combinatie met andere schijven rekening mee gehouden worden. De schijf is voorzien van klittenband en een grote moer, waarmee het bevestigd kan worden op andere onderdelen of apparaten. Je betaalt een prijs van rond de 15 euro voor deze schijf.

Voordelen

Deze steunschijf zorgt voor extra ondersteuning en daardoor leidt het tot meer nauwkeurigheid in het eindresultaat. Het is ook makkelijk te gebruiken en bevestigen.

Nadelen

Het nadeel is dat deze steunschijf door zijn grootte beperkt wordt, aangezien kleinere komschijven er niet geschikt voor zijn.

SILVERLINE 100 mm diamant komschijf

In een opvallende lichtblauwe kleur en met een diameter van 100 millimeter biedt Silverline deze diamanten komschijf aan met een dubbele rij. Er zitten net zoals de vorige modellen gaten in de kern voor de verkoeling en afvoering van slijtstof. De slijpschijf is overigens opgebouwd uit gesinterde diamant en het product heeft een segment hoogte van zeven millimeter. Ideaal voor het slijpen van beton, metselwerken en steen dus. De dubbele rij zorgt overigens voor een uiterst fijne afwerking.

Het maximale toerental staat op 15.000 min-1 en de schijf is te gebruiken in combinatie met 22,23 millimeter asgat haakse slijpmachines. Silverline heeft ook zelf slijpmachines waar de schijf perfect op past. De schijf kan goed voor zowel droog- als natslijpen gebruikt worden. Het model weegt ruim 300 gram en kan voor diverse klusjes ingezet worden. Het heeft overigens een prijs van ongeveer 38 euro.

Voordelen

Dit product zorgt ten eerste voor een mooi resultaat door de diamanten details en dubbele rij, is daarnaast multi-inzetbaar en heeft een lange levensduur.

Nadelen

Aan de andere kant is de prijs wel wat hoger dan andere modellen, terwijl het formaat wel kleiner is.

115 mm Diamant Komschijf

De volgende beste komschijf is van Lemato en kost rond de 20 euro. De schijf heeft een diameter van 115 millimeter en is eveneens voorzien van een dubbele rij, waardoor meer nauwkeurigheid verkregen kan worden in het resultaat. De slijpschijf is hierbij voorzien van gesinterde diamant en heeft een segment hoogte van zeven millimeter. Ook met deze komschijf kun je dus beton, metselwerken en steen fijn slijpen.

Het maximale toerental is evenals het vorige beschreven model 15.000 min-1. Een andere overeenkomst met de vorige schijf is dat deze geschikt is voor 22,23 millimeter asgat haakse slijpmachines. Ook is het compatibel met droog- en natslijpen, waarbij met natslijpen het beste resultaat wordt verkregen. De schijf weegt 200 gram.

Voordelen

Voordelig aan deze komschijf is zijn hoge kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid. Hierdoor is het apparaat lang te gebruiken en makkelijk te bedienen. Beton en andere materialen worden erdoor snel mooi egaal geslepen.

Nadelen

Een nadeel is dat de schijf wat kleiner is en het daardoor langer duurt voordat een groot oppervlak volledig geslepen is.

125 mm Diamant Komschijf

Deze eerste schijf is er één met een dubbele rij en met diamanten details voor een prijs van ongeveer 22 euro. De schijf wordt geleverd in een stijlvolle bronzen kleur en er zitten handige gaten in de kern, waardoor het apparaat gekoeld blijft tijdens het slijpen. Hierdoor kan al het slijpsel ook makkelijk opgezogen worden. Het gaat overigens om een gesinterde diamanten slijpschijf met een segment hoogte van zeven millimeter. Dit is handig voor het fijn slijpen van beton, metselwerken en steen.

De dubbele rij zorgt voor een fijne afwerking, waarbij het maximale toerental is 15.000 min-1. Deze schijf is compatibel met 22,23 millimeter asgat haakse slijpmachines en kan gebruikt worden voor zowel droog- als natslijpen. De beste resultaten worden echter verkregen wanneer natslijpen wordt toegepast. De diameter van de schijf is overigens 125 millimeter en het weegt 300 gram.

Voordelen

De komschijf is allereerst van hoge kwaliteit en erg sterk, waardoor het resultaat ook goed is. Tevens is het een duurzaam product dat lang meegaat en voor veel verschillende klussen gebruikt kan worden.

Nadelen

Echter, slijtage kan na enige tijd uiteraard wel optreden, zeker wanneer er veel hard beton met deze schijf wordt bewerkt.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten