De 5 beste koelvriescombinaties besproken

8

Een koelvriescombinatie is een combinatie van een koelkast en een vriezer. Ongeveer de helft van het apparaat is een koelkast, en de andere helft een vriezer. Vaak zit de vriezer aan de onderkant en de koelkast bovenin, omdat de koelkast vaker wordt gebruikt dan de vriezer. Bij sommige koelvriescombinaties kan je ervoor kiezen om de vriezer juist bovenin te hebben en de koelkast aan de onderkant. Een Koelvriescombinatie is handig wanneer je wel graag voldoende vriesruimte hebben wilt, maar te weinig ruimte hebt om een losse vriezer en een losse koelkast te plaatsen. Is zo’n koelvriescombinatie echt wat voor jou? Lees dan hier waar je op moet letten bij de aankoop en bekijk de 5 beste koelvriescombinaties.

Waar moet je op letten?

Er zijn veel verschillende dingen die koelvriescombinaties van elkaar doen verschillen. Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om te weten waarin deze verschillen zitten, en welke verschillen voor jou van belang zijn. Hieronder benoemen we een aantal verschillen die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

Energieverbruik

Een van de belangrijke dingen waar je over na moet denken voordat je huishoudelijke apparatuur aanschaft, is het energielabel. Het energielabel geeft aan hoe zuinig apparaten omgaan met stroom en geven dus een indicatie van hoe hoog het verbruik zal zijn. Het energielabel loopt van A (heel zuinig) tot en met F (niet zuinig). Vaak is huishoudelijke apparaat met een goed energielabel duurder in aanschaf dan een apparaat met label F. Door de hoge energieprijzen kan het toch verstandig zijn om een duurdere koelvriescombinatie aan te schaffen, omdat je jaarlijks een stuk minder geld kwijt bent aan de energiekosten dan bij een minder zuinig apparaat.

Ontdooien

Een koelvriescombinatie met ‘No Frost’ hoef je nooit te ontdooien. Dat scheelt veel gedoe! In een vriezer met No Frost wordt al het vocht namelijk weggezogen, waardoor er geen ijs ontstaat in de vakken zelf, of op je producten. Naast ‘No Frost’ bestaat er ook ‘Low Frost’, die je maar twee keer per jaar hoeft te ontdooien. Vriezers die zijn uitgerust met deze opties zijn vaak iets luider dan vriezers die dit niet hebben. Ook zijn ze wat duurder.

Afmetingen

De afmetingen van de combinatie zullen vooral afhankelijk zijn van de beschikbare ruimte in je keuken. Meet daarom vooraf goed op welke breedte en diepte in je keuken past. De meeste koelvriescombinaties zijn tussen de 150 en 190 centimeter hoog, maar ook lagere en nog hogere combinaties zijn verkrijgbaar. De breedte van de meeste combinaties is 50 tot 60 centimeter, en de diepte is vaak 50 tot 70 centimeter. Ook hiervoor geldt dat er andere breedtes en dieptes te verkrijgen zijn. Bedenk ook goed aan welke kant je de deur wilt kunnen openen; op basis daarvan kies je aan welke kant de scharnieren moeten komen.

Extra functies

Een koelvriescombinatie kan extra functies hebben, zoals een waterdispenser waaruit je gekoeld water kan tappen. Ook een snelvriesfunctie of snelkoelfunctie. Wil je geen hard lawaai horen bij het dichtmaken van de deur, kies dan voor een koelvriescombinatie met een soft close functie. Voor minder lawaai is het ook belangrijk om een stille combinatie te kiezen. Tot 38 decibel wordt als stil gezien, 38 t/m 40 decibel is gemiddeld en alles boven 41 decibel betekent dat de koelkast goed hoorbaar is. Andere extra’s zijn bijvoorbeeld een geurfilter, display op de deur of een vakantiestand. Om erachter te komen welke extra functies handig zijn voor jou, is het slim om vooraf na te gaan hoe je dit apparaat vooral wilt gaan gebruiken.

Inbouw koelvriescombinatie of Amerikaanse koelvriescombinatie

Een andere optie dan de standaard combinatie is de inbouw koelvriescombinatie. Hierbij wordt de koel/vrieskast verwerkt in een bestaande nis in je keuken, waardoor er voor het apparaat een deur zit. Je kan dus niet aan de buitenkant zien dat de koelkast en vriezer achter de deur zitten. Hierdoor ziet de keuken er vaak opgeruimder en strakker uit. Wanneer je kiest voor een inbouw koelvriescombinatie, is het heel belangrijk dat je de goede maat kiest. Voor het openen van de deuren moet je nadenken over het scharniersysteem. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat de deuren van de koelkast en vriezer tegelijk opengaan, terwijl dat niet de bedoeling is. Meet dit vooraf goed op en houd hier rekening mee in de plaatsing.

Een Amerikaanse koelvriescombinatie kent verschillende varianten. In de side-by-side variant zitten de koelkast en de vriezer naast elkaar en worden beide delen met een eigen deur geopend. In de French Door variant zit de koelkast boven en de vriezer onder, waardoor er vier deuren zijn. Amerikaanse combinaties zijn vaak groter dan de gewone combinaties. Meet dus goed op of een Amerikaanse combinatie in jouw keuken past

Severin KS 9956

Deze stoere koelvriescombinatie met retro look blinkt uit in ruimte en indeling. Het vriesgedeelte zit bovenin en het koelgedeelte onderin. Je kan de combinatie vanbinnen indelen zoals je zelf handig vindt. Op het moment dat er sprake is van een storing, is er nog een bewaartijd van 17 uur. Het vriesgedeelte moet je handmatig ontdooien. De belangrijkste eigenschappen van de Severin KS 9956 zijn:


- 150 centimeter hoog, 56 centimeter breed, 60 centimeter diep
- Energieklasse E
- Inhoud koelruimte: 166 liter, inhoud vriesruimte 46 liter
- Geluid: 39 decibel (gemiddeld geluid)

Samsung RB38T602DSA

De deurscharnieren zijn te verwisselen bij deze koelvriescombinatie, waardoor je deze makkelijk op verschillende plekken kan plaatsen. De inhoud van de combinatie is optimaal dankzij de dunnere wanden en een slimme indeling. Met de PowerCool en PowerFreeze functie kan je snel producten invriezen of koelen en door de grote inhoud hoef je je nooit zorgen te maken of je boodschappen in de koeling passen of niet. Deze combinatie heeft energielabel E. De belangrijkste eigenschappen van deze Samsung RB38T602DSA zijn:


- 203 centimeter hoog, 60 centimeter breed, 66 centimeter diep
- Energieklasse E
- Inhoud koelruimte: 276 liter, inhoud vriesruimte 114 liter
- Geluid: 35 decibel (weinig geluid)
- No Frost: nooit meer ontdooien

Samsung RB29HSR2DSA/EF

Deze koelvriescombinatie biedt veel opslagruimte door de grote inhoud van zowel het koel- als vriesgedeelte. Dankzij dunnere wanden blijft er meer opslagruimte over, en door een uitschuifplank in de koelkast is het makkelijk om spullen die achterin staan naar voren te halen. Door ‘No Frost’ hoef je nooit meer te ontdooien. Met energielabel F heeft deze combinatie echter wel het op één na laagste energielabel, wat betekent dat deze combinatie niet erg zuinig is. De eigenschappen op een rijtje:

- 178 centimeter hoog, 60 centimeter breed, 68 centimeter diep
- Energieklasse F
- Inhoud koelruimte: 213 liter, inhoud vriesruimte 108 liter
- Geluid: 37 decibel (weinig geluid)
- No Frost: nooit meer ontdooien

Inventum KV1808R

Dankzij de No Frost-functie van deze Inventum KV1808R hoef je het vriesgedeelte nooit te ontdooien. Ook kun je met deze koelvriescombinatie superkoelen: handig als je snel voedsel wilt afkoelen. Er zit 5 jaar garantie op deze combinatie. De belangrijkste eigenschappen op een rijtje:


- 188 centimeter hoog, 55 centimeter breed, 63 centimeter diep
- Energieklasse E
- Inhoud koelruimte: 199 liter, inhoud vriesruimte 71 liter
- Geluid: 41 decibel (goed hoorbaar)
- No Frost: nooit meer ontdooien

CHIQ koelkasten FBM157L42

Deze combinatie valt meteen op door het strakke uiterlijk. Hierdoor past dit apparaat perfect in een moderne keuken waaraan de hoogste eisen worden gesteld. Een groot voordeel van de CHIQ koelkasten FBM157L42 is dat de scharnieren aan beide kanten van de deur bevestigd kunnen worden. Dit is ideaal als je de keuken anders in wilt delen, of als je deze combinatie mee wilt nemen als je gaat verhuizen. De belangrijkste eigenschappen zijn:


- 144 centimeter hoog, 47 centimeter breed, 49 centimeter diep
- Energieklasse E
- Inhoud koelruimte: 109 liter, inhoud vriesruimte 48 liter
- Geluid: 38 decibel (weinig geluid)
- Low Frost: 1 tot 2 keer per jaar ontdooien

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten