5 beste kippenhokken: de ideale thuishaven van je kip

182

Kippen houden is een aangename hobby. Wie houdt niet van dagelijkse eieren die ook je restaval opeten. Wanneer je dat goed wil aanpakken, dan geef je je kippen een veilige thuishaven tegen wind, weer en nachtelijke roofdieren. Als beloning voor dat leuk onderkomen krijg je in ruil eieren in de plaats. Zondermeer een win-win situatie. Als je van plan bent een kippenhok aan te schaffen, moet je aan volgende parameters denken.

De perfecte grootte van het kippenhok

Bij de aankoop van een kippenhok zal je vooral moeten opletten naar de juiste grootte voor het aantal gewenste kippen die je voor ogen stelt. De minimale grootte van een krielkip wordt geschat tussen de 0,25 en 0,50 vierkante meter. Voor ‘gewone’ kippen kan je best de afmetingen verdubbelen tot 0,5 vierkante meter per kip. Hou rekening dat dit gemiddelde maten zijn. Kijk ook uit welk kippenras je wil houden. Hoe meer ruimte voor je kippen, hoe beter het is.

Let op lichtinval en ventilatie

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Een doorsnee kip heeft een hogere lichaamstemperatuur dan een mens met 41 graden Celsius. Het overgrote deel van een nachthok is vaak niet erg groot. Dit betekent dat het zonder ventilatie heel warm wordt. Het rechtstreekse gevolg is dat de ontlasting begint te stinken. Een kippenhok voorzien met een ventilatie is een absolute must. Tegelijkertijd moet je denken dat er geen tocht ontstaat omdat het de gezondheid van de kippen schaadt. Een andere factor wat je niet over het hoofd mag zien: de lichtinval. Zeker in de zomer kan overdreven lichtinval voor problemen zorgen. Tracht dit zoveel mogelijk te vermijden. Bovendien houden kippen ervan dat eieren kunnen worden gelegd op een donkere plek.

De wekelijkse schoonmaak van een kippenhok

Een kippenhok schoonmaken behoort tot de terugkomende activiteiten en liefst elke week. Zo voorkom je ongedierte en ziektes. Het schrapen van de mest van de zitstok en maak op tijd en stond de bodembedekking schoon. Regelmatig een kippenhok ontsmetten zorgt dat je ziektes voorkomt. Beter voorkomen dan te genezen luidt hier het parool. Zorg dat je voor de aanschaf van een hok, eerst de praktische kant bekijkt. Zijn de legnesten en de zitstokken makkelijk bereikbaar of niet? Check of je de uitwerpselen makkelijk kan verwijderen. Sommige kippenhokken hebben een mestlade voorzien. Dit versnelt alleen maar de schoonmaak.

Maak dat het nachthok hermetisch is afgesloten

Het is geen publiek geheim dat ongedierte afkomt op een kippenhok. Ratten, vogels en muizen zijn vaak ongenodigde gasten. Zie dat het nachthok voldoende is afgeschermd, zodat er minder vlug andere dieren naar binnen kunnen komen. Ook zijn er speciale voerbakken in de handel verkrijgbaar die ongedierte tegenhouden. Zo blijf je gespaard van ziektes bij de kippen. Vooral bloedmijt, in de volksmond ook bloedluis genoemd, kan een ware ravage aanrichten. Niet iedereen heeft er mee te maken, maar blijf op je hoede.

Deze 5 beste kippenhokken zorgen voor een ideale thuisbasis voor je kippen:

Kippenhok Victor met uitloopren en legnest

Dit kippenhok heeft een volledig overdekte buitenren dat afsluitbaar is. Het nachthok is te bereiken via een loopplank en heeft een legnest ter beschikking. Het nest is heel eenvoudig van buitenaf te bereiken om de eieren in te zamelen. Zowel het legnest als het volledige kippenhok is mooi afgewerkt met groen dakleer. Het nachthok heeft een deur, raampje en een mestlade. De ingang is van de buitenkant afsluitbaar dankzij een aanwezige hendel. Hierdoor worden de kippen beschermd tegen nachtelijke ongewenste bezoekers zoals vossen of wolven. Er werd dus duidelijk voldoende aandacht besteed aan de veiligheid van de kippen. Het hok wordt als bouwpakket geleverd. Met de hulp van een duidelijke handleiding is de montage gemakkelijk op te zetten.

  • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Het legnest en het volledige hok is mooi afgewerkt met groen dakleer
+ De ingang van het hok is makkelijk af te sluiten met een hendel
+ Het nachthok heeft een deur, raampje en een mestlade

Minpunten
- Het aantal schroeven om te monteren is beperkt

  • Specificaties in een notendop

Merk: The benelux
Categorie: hokken
Grootte hok: middel (1 tot 2 meter)
Zonder of met ren: met ren
Materiaal bestaat uit: hout
Kleur: grijs
Dier type

Duvo Cleo Skip Kippenhok

Dit Cleo kippenhok van het merk Duvo+ heeft voldoende ruimte voor 3 kippen met legnest en uitloop aan de voorkant. Het kippenhok is vervaardigd uit hout dat bewerkt is en met een (roofing) dak. Het extern legnest met dak dat je kan open klappen, maakt dat je de eieren op een heel makkelijke manier kunt rapen. De afmeting van het hok: 105 x 65 x 70 centimeter. Het hok wordt gratis aan huis geleverd als bouwpakket. Monteren gebeurt via de hulp van een duidelijke handleiding.

  • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Voldoende ruimte voor 3 kippen met legnest
+ Het materiaal van het hok bestaat uit hout en is duurzaam
+ Mooi design en veilig

Minpunten
- De onderkant van het hok is open

  • Specificaties in een notendop

Merk: Duvo +
Categorie: hokken
Grootte van het hok: middel (van 1 tot 2 meter)
Zonder of met ren: zonder ren
Dieren type: kippen
Materiaal bestaat uit: hout
Kleur: bruin

Duvo Woodland Goldie Kippenhok

Het kippenhok Goldie van het merk Duvo + kan je overal plaatsen: in een wei, tuin of in een ren. Dit kippenhoek biedt bescherming tegen ongewenste gasten 's nachts zoals marters, wolven of vossen in de buurt. Die preventie kan je doen door eigenhandig de 2 handvatten te verplaatsen. Het hok is uiterst geschikt om 5 krielkippen of 3 legkippen te houden. Het is een kant en klaar binnenhok. Het wordt geleverd als bouwpakket en is heel eenvoudig te monteren. Het lichte nachthok is makkelijk verplaatsbaar.

  • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Je plaatst het hok in een wei, tuin of in een kippenren
+ Ideaal om 5 krielkippen of 3 leghennen te houden
+ Montage is heel eenvoudig met de hulp van een duidelijke handleiding

Minpunten
- Weinig of niets op aan te merken

  • Specificaties in een notendop

Merk: Duvo +
Categorie: hokken
Grootte hok: klein tot 1 meter groot
Zonder of met ren: zonder ren
Dieren type: kip
Materiaal: bestaat uit hout
Kleur: bruin

Chickenguard Standaard

Deze geautomatiseerde hokopener wordt standaard geleverd met een timer die geïntegreerd is en over een handmatige deur controle beschikt. Het bedienen van de klok is kinderlijk eenvoudig en werkt op 4 AA batterijtjes. De aanwezige grote knoppen zijn makkelijk te besturen, zelfs wanneer je handschoenen aantrekt. Het hefvermogen van de opener is vastgesteld op 1 kilogram. De Chickenguard heeft zijn roots in Engeland en staat bekend voor de gebruiksvriendelijkheid. De deurkit wordt standaard niet meegeleverd. Anderzijds behoren schroeven en batterijen wel tot het totaalpakket.

  • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ De hokopener wordt geleverd met een geïntegreerde timer
+ De knoppen zijn ook met handschoenen makkelijk te bedienen
+ Batterijen en schroeven zitten standaard in het pakket

Minpunten
- De deurkit wordt niet meegeleverd

  • Specificaties in een notendop

Merk: Chickenguard
Categorie: hokken
Serie: Chickenguard automatische hokopener
Grootte van het hok: klein tot 1 meter groot
Zonder of met ren: zonder ren
Kleur: grijs
Materiaal: kunststof
Dier type: kip

Kippenhok Anna

Dit kippenhok heeft een raam aan de voorzijde om voldoende verse lucht te laten binnenkomen. Het beschikt over 1 (dubbel) legnest. De mogelijkheid bestaat om het dak te openen zodat de eieren op een makkelijke manier kunnen worden geraapt. Van buitenaf wordt de deur afgesloten via een opstapladder en een draaiende beweging. Het hok is vervaardigd uit grenenhout. Dit garandeert duurzaamheid en stevigheid voor heel wat jaren. Klein minpuntje: een bodemplaat staat niet ter beschikking.

  • Plus- en minpunten

Pluspunten
+ Er komt voldoende verse lucht binnen via het raam aan de voorzijde
+ Er is is een dubbel legnest voorzien
+ Het dak is makkelijk te openen en kan je de eieren rapen

Minpunt
- Een bodemplaat is niet voorzien

  • Specificaties in een notendop

Merk: merkloos
Categorie: hokken - kippenhokken
Hok grootte: klein tot 1 meter grootte
Zonder of met ren: zonder ren

Gerelateerde berichten