Kippen houden is een aangename hobby. Wie houdt niet van dagelijkse eieren die ook je restaval opeten. Wanneer je dat goed wil aanpakken, dan geef je je kippen een veilige thuishaven tegen wind, weer en nachtelijke roofdieren. Als beloning voor dat leuk onderkomen krijg je in ruil eieren in de plaats. Zondermeer een win-win situatie. Als je van plan bent een kippenhok aan te schaffen, moet je aan volgende parameters denken.
De perfecte grootte van het kippenhok
Bij de aankoop van een kippenhok zal je vooral moeten opletten naar de juiste grootte voor het aantal gewenste kippen die je voor ogen stelt. De minimale grootte van een krielkip wordt geschat tussen de 0,25 en 0,50 vierkante meter. Voor ‘gewone’ kippen kan je best de afmetingen verdubbelen tot 0,5 vierkante meter per kip. Hou rekening dat dit gemiddelde maten zijn. Kijk ook uit welk kippenras je wil houden. Hoe meer ruimte voor je kippen, hoe beter het is.
Let op lichtinval en ventilatie
Een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Een doorsnee kip heeft een hogere lichaamstemperatuur dan een mens met 41 graden Celsius. Het overgrote deel van een nachthok is vaak niet erg groot. Dit betekent dat het zonder ventilatie heel warm wordt. Het rechtstreekse gevolg is dat de ontlasting begint te stinken. Een kippenhok voorzien met een ventilatie is een absolute must. Tegelijkertijd moet je denken dat er geen tocht ontstaat omdat het de gezondheid van de kippen schaadt. Een andere factor wat je niet over het hoofd mag zien: de lichtinval. Zeker in de zomer kan overdreven lichtinval voor problemen zorgen. Tracht dit zoveel mogelijk te vermijden. Bovendien houden kippen ervan dat eieren kunnen worden gelegd op een donkere plek.
De wekelijkse schoonmaak van een kippenhok
Een kippenhok schoonmaken behoort tot de terugkomende activiteiten en liefst elke week. Zo voorkom je ongedierte en ziektes. Het schrapen van de mest van de zitstok en maak op tijd en stond de bodembedekking schoon. Regelmatig een kippenhok ontsmetten zorgt dat je ziektes voorkomt. Beter voorkomen dan te genezen luidt hier het parool. Zorg dat je voor de aanschaf van een hok, eerst de praktische kant bekijkt. Zijn de legnesten en de zitstokken makkelijk bereikbaar of niet? Check of je de uitwerpselen makkelijk kan verwijderen. Sommige kippenhokken hebben een mestlade voorzien. Dit versnelt alleen maar de schoonmaak.
Maak dat het nachthok hermetisch is afgesloten
Het is geen publiek geheim dat ongedierte afkomt op een kippenhok. Ratten, vogels en muizen zijn vaak ongenodigde gasten. Zie dat het nachthok voldoende is afgeschermd, zodat er minder vlug andere dieren naar binnen kunnen komen. Ook zijn er speciale voerbakken in de handel verkrijgbaar die ongedierte tegenhouden. Zo blijf je gespaard van ziektes bij de kippen. Vooral bloedmijt, in de volksmond ook bloedluis genoemd, kan een ware ravage aanrichten. Niet iedereen heeft er mee te maken, maar blijf op je hoede.
Deze 5 beste kippenhokken zorgen voor een ideale thuisbasis voor je kippen: