De 5 beste IPS monitors voor thuis

507

Een IPS monitor levert hele grote horizontale en verticale kijkhoeken en daarom zijn allerlei professionals, zoals grafisch ontwerpers, professionele fotografen en video editors, in het bezit van zo’n monitor. In vergelijking met normale monitors is deze technische ontwikkeling een enorme vooruitgang en ze zijn tegenwoordig ook erg populair, onder andere voor gamen. Binnen IPS monitors is er veel veelzijdigheid en je kunt uit diverse producten van allerlei merken kiezen.


Wat is een IPS monitor precies?

IPS staat voor In-Plane Switching en de monitors maken gebruik van vloeibare kristallen welke parallel zijn uitgelijnd. Hierdoor worden er rijke kleuren en vloeiende patronen geproduceerd. Dit is ook wat het type monitor karakteriseert. IPS monitors zijn ontworpen ter verbetering van de beperkingen van TN-schermen, welke een kleinere kijkhoek hebben. Door deze verbetering heeft dit type monitors de voorkeur tegenwoordig. Daarbij kiezen gebruikers met een IPS monitor voor kleurnauwkeurigheid en consistentie.

Een IPS monitor blinkt dus uit in zijn grote kijkhoek en zijn mooie kleurprestatie. In vergelijking met een TN scherm kun je kleurovergangen via IPS monitors beter waarnemen, waarbij ze minder drastisch verschuiven vanuit bepaalde kijkhoeken. Op de IPS monitor zijn diverse variaties gemaakt, waaronder e-IPS, H-IPS en PLS (Plane-to-Line Switching). Onder een verzamelnaam worden ze als IPS-type aangeduid.

Voordelen

IPS monitors kennen een aantal voordelen ten opzichte van andere type monitors:

  • Ze hebben een uitstekende consistentie en kleurnauwkeurigheid.
  • Het zorgt voor toegang tot maximaal beschikbare kijkhoeken.
  • De reactietijd is vaak goed.
  • Het elimineert contrast- en kleurverschuivingen.

Nadelen

Echter, zoals aan iedere innovatie kleven er ook een aantal nadelen aan:

  • Het heeft soms een wat statische contrastverschuiving.
  • Je kunt te maken krijgen met een witte gloed wanneer je kijkt vanuit afwijkende hoeken.
  • Er is meer bewegingsonscherpte dan bij TN monitors.

Goede toepassingen

IPS monitors kunnen op een aantal gebieden goed worden ingezet. Dit geldt ten eerste voor kleur kritische, professionele applicaties, zoals bij professionele fotografen. Daarnaast is het geschikt voor zakelijk of thuisgebruik op een hoger niveau en voor gamers die veel waarde hechten aan een goede beeldkwaliteit. Hierbij moet reactietijd voor gamers minder van belang zijn. Tot slot is het hebben van dit type monitor nog geschikt voor technologische enthousiastelingen.

ASUS TUF VG249Q

De laatste beste IPS monitor is van Asus en is uiterst geschikt voor fanatieke gamers. Je kunt voor een grootte van 24, 25 en 27 inch kiezen en daarnaast voor een plat of curved scherm. Het model kost rond de 175 euro en beschikt over ingebouwde speakers, 144 Hertz en één milliseconde reactiesnelheid. De monitor is in hoogte verstelbaar en kan tot 90 graden gedraaid worden. Tevens is het product uitgerust met allerlei optimalisaties speciaal voor gamers.

Een voorbeeld hiervan is de shadow-boost, zodat je in het donker snel kunt reageren. Echter, het is ook geschikt voor gebruik buiten gamen om, zoals voor office-gebruik, mailen en surfen op het internet. Er zitten tot slot aansluitingen in voor HDMI, DisplayPort, VGA en een koptelefoon.

Voordelen

Deze IPS monitor beschikt over een mooi formaat en het is voor diverse omstandigheden te gebruiken is. Een tweede voordeel is de mooie kleur- en kijkcombinaties.

Nadelen
Er is alleen wel sprake van korte meegeleverde kabels en de speakers zijn van lage kwaliteit.

LG 34WL500

Dit product van LG is een extra wijde IPS monitor van 29 of 34 inch, waarbij je ook kunt kiezen voor een model met ingebouwde speakers. Door deze grootte kun je gemakkelijk werken met meerdere schermen tegelijkertijd, aangezien twee volwaardige vensters naast elkaar kunnen worden geopend. Werk erop aan Excel en PowerPoint-bestanden, maar je kunt er ook Netflix-series op volgen of lekker mee gamen. De reactietijd is hierbij vijf milliseconden, waardoor je weinig last hebt van haperingen.

Deze IPS monitor is evenals het vorige beschreven model ergonomisch en heeft een verstelbare voet. Daarnaast is er sprake van On-screen-control-software, waarmee je schermen kunt opdelen en extra efficiënt kunt werken. Tot slot is de monitor uitgerust met een blauw licht filter en een flicker-free scherm, zodat je minder snel last kunt krijgen van vermoeide ogen.

Voordelen

Voordelen vormen het unieke grote scherm, het stevige ontwerp en het feit dat je eenvoudig kunt multitasken.

Nadelen

Aan de andere kant is dit extra grote scherm ook niet geschikt voor elke ruimte of ieder bureau. Daarnaast is de prijs van 250 euro wat aan de hoge kant.

Samsung LS24R650

Voor een prijs van ongeveer 170 euro kun je deze Full HD IPS Monitor in huis halen, waarbij je kunt kiezen voor een grootte van 24 of 27 inch. Dit betreft een moderne IPS monitor voor wanneer je thuiswerkt en er zitten vier USB-aansluitingen en een DisplayPort in. Daarnaast is het model in hoogte draaibaar, kantelbaar en verstelbaar, zodat je het in elke gewenste positie kunt neerzetten. Het uiterlijk van dit product is tevens strak en modern en heeft ook handige extra's, zoals een IPS-paneel voor de beste kijkhoeken en kleurweergaves.

De monitor is uiterst flexibel en beschikt over 75 Hertz en een reactietijd van 5 milliseconden. Hierdoor is het product ook geschikt voor snel bewegende beelden bij gamen. Een belangrijk detail is ook de Smart Eco Saving-technologie, waardoor een tien procent besparing van energie wordt behaald. Tot slot is er gewerkt aan het minimalisme van de IPS monitor, waardoor het op iedere plek makkelijk past, en de levendigheid van de heldere kleuren.

Voordelen

Deze monitor heeft ten eerste een ergonomisch ontwerp, waardoor je het op allerlei manieren kunt verstellen en het gebruik nog productiever kunt maken. Daarnaast zijn er veel aansluitmogelijkheden en is het een veelzijdig product.

Nadelen

De monitor beschikt daarentegen niet over ingebouwde speakers en de stroomkabel is wat aan de korte kant.

LG 27GL63T Ultragear


Van deze LG monitor zijn wel negen modellen beschikbaar, waarbij verschil zit in het aantal inch en in de verstelbaarheid van het beeldscherm. Het product beschikt over 144 Hertz en één milliseconde reactietijd en is specifiek gericht op het vereenvoudigen en vergroten van het speelplezier voor gamers. Door deze eigenschappen zijn haperingen bijna onmogelijk. Daarnaast zorgt de monitor voor een mooie kleurweergave en geweldige kijkhoeken.

De gaming-ervaring wordt door dit product naar een hoger niveau getild, aangezien de randen en het scherm erg dun zijn en de monitor in hoogte verstelbaar is. Hierbij heeft het ook een pivot-stand. Hierdoor kun je uit meerdere weergaveopties kiezen. Daarnaast heeft het beeldscherm een hoge helderheid, waardoor ook gamen in daglicht en overdag werken makkelijk is. Er zit bij dit model zelfs een koptelefoon. Dit allemaal krijg je voor een prijs van rond de 210 euro.

Voordelen

Deze monitor is uiterst geavanceerd en daardoor erg geschikt voor fanatieke gamers of mensen die op professioneel gebied gebruik willen maken van de functies.

Nadelen

Nadelen zijn echter het extreem lage energielabel en de vrij hoge prijs, aangezien dit enkel de monitor betreft. Dit maakt het niet voor iedereen een geschikte keuze.

Samsung LS24R350

De eerste beste IPS monitor die besproken zal worden, is van het bekende merk Samsung en betreft een klassiek model. De monitor is te verkrijgen in een grootte van 24 en 27 inch, heeft energielabel F en en kost ongeveer 130 euro. Het is een goede instap monitor en geschikt voor dagelijks gebruik door de dunne schermranden en het minimalistische ontwerp. Het is hierbij vooral handig voor het maken van presentaties of het opstellen van rapporten, maar ook voor het kijken van filmpjes op Netflix of Youtube.

Door de 75 Hertz en vijf milliseconden reactietijd heeft het beeld een stuk minder haperingen dan vergelijkbare modellen. Door de Flicker-Free technologie wordt een knipperend scherm geminimaliseerd. Hierdoor krijg je minder snel last van je ogen wanneer je lange tijd achter het scherm zit. In de avond kan een blauw licht filter geactiveerd worden, waardoor er tevens minder ballast is voor je ogen. Er zitten tot slot een HDMI- en VGA-aansluiting in en het wordt geleverd in combinatie met een HDMI- en stroomkabel en een handleiding.

Voordelen

Het ontwerp wordt als een pluspunt gezien, waarbij het elegant is en dunne randen heeft en voor een goede kijkhoek zorgt. Dit maakt multitasking ook erg makkelijk.

Nadelen
Daarentegen is het energielabel wel erg laag en kan het scherm wat wiebelen wanneer je aan typen bent. Ook kan de monitor geen geluid geven en is er geen AUX-aansluiting

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten