De 5 beste interne geluidskaarten voor je computer

366

Met een goede interne geluidskaart haal je het meeste uit de randapparatuur voor audio van de systemen die je hebt. Voordat je je luidsprekers vervangt of zelfs een nieuwe PC koopt, kun je beter nadenken over een hoogwaardige en krachtige interne geluidskaart.

Wanneer je op je laptop aan het skypen, gamen of films aan het streamen bent, is geluid de belangrijkste factor, samen met beeldkwaliteit en overdrachtssnelheid. Neem niet langer genoegen met slecht geluid, trakteer jezelf op heldere tonen via een stereokoptelefoon met een goede geluidskaart.

Niet alleen in team-speak tijdens het gamen, de geluidskwaliteit met een geluidskaart is bijna altijd beter dan die van de geïntegreerde on-board geluidskaart. Je hoeft niet altijd de interne geluidskaart te vervangen, want er zijn vernuftige manieren om geluidskaarten in de audiowereld te integreren met de juiste connectoren.

Waarom komt er geen geluid uit het apparaat zonder geluidskaart?

Geluidskaarten zijn over het algemeen zogenaamde geluidskaarten die zijn ingebouwd in zowel laptops als tower-pc’s of tablets.

Ze worden on-board geluidskaarten genoemd in de vorm waarin de fabrikant ze in de toestellen integreert. Ze beheren digitale, maar ook analoge audiosignalen.

Geluidskaarten kunnen bijvoorbeeld de analoge signalen van een oude vinylplaat omzetten in een digitale vorm, zodat je de bestanden kunt gebruiken op verschillende, moderne afspeelapparatuur.

Een interne geluidskaart zorgt voor al het audiosignaalbeheer in een computer. Dit betekent dat het de respectieve bestanden en signalen verwerkt die erin zijn opgeslagen, bijvoorbeeld wanneer een bepaald spel wordt opgestart.

De gecomprimeerde gegevens worden uitgelezen en omgezet door de hardware van de interne geluidskaart. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt om de respectieve audio-interface van de geluidskaart aan te sturen die uit de signalen de voor onze oren hoorbare geluiden genereert.

Veel geluidskaarten zijn vast in de computerkast geïntegreerd in de vorm van een insteeksysteem of zijn geïntegreerd als een flexibele insteekvariant. Het spectrum van geluiden is echter meestal vrij beperkt met in de fabriek geïnstalleerde geluidskaarten, wat aanzienlijk kan worden verbeterd door een betere interne geluidskaart te gebruiken.

Koopadvies: hoe kies ik het juiste type geluidskaart

In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen drie soorten geluidskaarten:

  • USB-geluidskaart
  • On-board geluidskaart
  • Externe geluidskaarten

In detail hebben de respectieve varianten verschillende eigenschappen, voordelen en toepassingsgebieden.

USB-geluidskaarten zijn uiterst gemakkelijk te gebruiken

USB-geluidskaarten zijn waarschijnlijk de eenvoudigste variant onder de geluidskaarten. In tegenstelling tot interne varianten die als geluidskaart via PCI-interfaces zijn geïntegreerd, kunnen USB-kaarten even gemakkelijk worden aangesloten als een Mp3-speler of een oplaadkabel voor de smartphone.

Zoek op de tv, laptop, PC of tablet gewoon de USB-poort en verbind de geluidskaart en het apparaat via de USB-poort met elkaar.

Je hoeft de computer niet los te schroeven of andere rompslomp te doen om deze USB-geluidskaarten te gebruiken.

Ingebouwde geluidskaarten – let bij de aanschaf van computers op de kwaliteit ervan

Met fabrieksgeïntegreerde geluidskaarten bereik je vaak niet dezelfde kwaliteit als met extra geluidskaarten.

Een nieuwe laptop, computer of zelfs een nieuwe tablet wordt meestal niet per se gekozen op basis van de kracht van de ingebouwde geluidskaart.

In de huidige toestellen zijn de ingebouwde geluidskaarten veel krachtiger dan een paar jaar geleden, maar ze zijn meestal niet van dezelfde kwaliteit als betere geluidskaarten.

Geluidskaarten voor interne installatie

In deze vorm vervang je de bestaande interne geluidskaart door een beter alternatief, maar je moet het in de kast installeren. Geluidskaarten worden aangesloten via de PCI-interface. PCI is de afkorting van “Peripheral Component Interconnect”. Dit is een zogenaamde seriële bus, die zich voordoet als een witte strip op het moederbord in de computer. Een interne PCI-geluidskaart van hoge kwaliteit is een permanente, ongecompliceerde oplossing om te genieten van echt goed geluid.

De moeite is de moeite waard, want na één keer de PCI-geluidskaart te hebben aangepakt, zul je elke minuut het geluid in volle intensiteit ervaren.

Nedis ASCR10020GY Analoge Audioswitch

Met dit toestel kun je met een druk op de knop schakelen tussen je hoofdset je je speakers. Je hoeft geen kabels te verwisselen. Er zijn aansluitingen voor een speakerset, een hoofdtelefoon en microfoon.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze geluidskaart is ivoorkleurig en gemaakt van ABS kunststof. Er wijn drie vrouwelijke uitgangen van 3,5 millimeter en twee mannelijke van 2,5 millimeter.Het toestel meet 50 × 40 × 15 cm (lengte × breedte × hoogte) en wordt geleverd met een Nederlandstalige handleiding

DeLOCK USB Sound Box 7.1 7.1 kanalen

Met de Delock USB Sound Box 7.1 kun je je computer uitbreiden met één geluidskaart. Door het uitbesteden van de geluidsprocessor kunnen alle storende invloeden worden geminimaliseerd, zodat jeu een perfect geluid hoort.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Sluit de Sound Box gewoon aan op een vrije USB-poort van je PC of notebook en sluit je luidsprekers of oortelefoon aan. Dit product is ideaal voor toepassingen zoals Skype, wanneer je een headset gebruikt. Het resultaat is fenomenaal.

  • Het apparaat beschikt over een S/PDIF optische
  • >Het is een USB-audio-apparaat van de klasse 1.1 en het onderteunt 7.1 kanaals-geluid
  • De maximale audioresolutie is 16 bit
  • Er is een microfoonaansluiting en een aansluiting voor een hoofdtelefoon USB-geluidsbox weegt 290 gram

Goobay USB - Soundcard 2.0 OHL 2.0kanalen USB

Deze USB-geluidskaart heeft twee aansluitkanalen en ondersteunt alle Windows-versies

>De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze geluidskaart is universeel en ondersteunt een groot aantal apparaten. Je moet niet over geavanceerde vaardigheden beschikken tijdens de installatie en je hebt geen speciale apparatuur nodig voor een soepele werking. Het primaire doel van deze USB-geluidskaart is het verbeteren van de geluidskwaliteit

ASUS STRIX RAID DLX Intern 7.1 kanalen PCI-E

Gamers zullen dol zijn op de eersteklas audiokwaliteit van de STRIX RAID DLX, die zorgt voor kristalheldere muziekweergave en rijke meeslepende audio in games.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De meegeleverde control box biedt gemakkelijke toegang tot de hoofdtelefoon/microfoon-poorten en volumeregeling, terwijl de RAID-functie verdere on-the-fly audio-aanpassingen mogelijk maakt.

ASUS heeft de neiging bijzonder scherpzinnig te zijn met hun audioproducten en dit blijkt ook uit de componentenselectie die is gemaakt voor de STRIX RAID DLX. Wanneer gamer hun top-end hoofdtelefoons kunnen aansluiten zul je zonder probleem elke andere koptelefoon kun aansluiten op kaart die gebruik maakt van kwalitatieve audiofiele componenten waardoor hoogwaardig hig-fidelity audio uit je koptelefoon zal klinken.

  • Er zijn zeven aansluitkanalen en ook je geluidsinstallatie zal geweldig klinken in de virtuele surroundmodus.
  • Voor de installatie van de driver en de Sonic Studio software heb je een minimale harde schijfruimte: van 60 MB nodig. Het RAM-geheugen moet minimum 256 MB bedragen.
  • De kaart meet 41 × 26 op 7 cm en weeg 1,39 kg

Sweex 5.1 PCI Sound Card Intern 5.1 kanalen

Met deze Sweex 5.1 interne geluidskaart kun je genieten van surroundsound, muziek opnemen en afspelen

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Je kunt de
interne geluidskaart in een vrije PCU-sleuven bevestigen en ze stevig op haar plaats schroeven met de schroeven die op het frame van je computer aanwezig zijn.

Er zijn vijf aansluitkanalen. Zo kun je de luidsprekergroepen aansluiten op de groen aansluiting, de achterluidspreker op de zwarte aansluiting en de middenluidspreker op de oranje aansluiting.

De kaart meet 21,5 × 15,4 × 4,3 en is standaard voor de meeste sleuven. De kaart van het merk Sweex weeg 196 gram

Jordi Declerq
Jordi Declerq
Sinds jongs af aan ben ik gepassioneerd door alles wat met computers en elektronica te maken heeft. Overdag vind je mij als verkoper in een IT winkel, s'avonds kom je me dan weer tegen op World of Warcraft. Ik noem mezelf graag een echte geek en review dan ook regelmatig de laatste nieuwe gadgets. Wordpress sites maak ik sneller met WP Rocket

Gerelateerde berichten