De 5 beste houtbeits voor je meubels

95

Een houtbeits is een coating voor houten meubelen, schuttingen, tuinhuizen… en andere houten onderdelen.

Terwijl vernis de houtnerf bedekt, blijft deze zichtbaar na het schilderen met beit. In de handel vind je producten voor binnen- of buitengebruik. Bovendien wordt het aangeboden in verschillende kleuren, die zijn afgestemd op houtsoorten.
Bovendien wordt een onderscheid gemaakt tussen dun- en diklaags glazuur. De consistentie van een dikke-film beit is vaster dan die van een dunne-film glazuur. Door een beits aan te brengen, bescherm je het hout van je tuinmeubelen, schuttingen of andere houten voorwerpen die aan het weer worden blootgesteld. Dit houtverduurzamingsmiddel dringt door in het hout zodat het veilig is tegen vocht, schimmel en Uv-stralen.

Beitsen voor binnen en buiten

In de handel zijn houtbeitsen voor binnen en buiten te krijgen. Bovendien heb je de keuze tussen beitsen met een dunne laag en beitsen met een dikke laag.

Houtbeits voor binnen

Bij houtbeitsen voor binnen speelt het uiterlijk een grotere rol dan de houtbescherming. De producten zijn op waterbasis en meestal vrij van schadelijke stoffen. Omdat er meer nadruk wordt gelegd op het uiterlijk, vind je glazuren in veel verschillende tinten voor gebruik binnenshuis.

Houtbeits voor buiten

Bij een glazuur voor buitengebruik gaat het vooral om de bescherming van het hout. Meestal zijn deze producten gebaseerd op oplosmiddelen. Ze beschermen het hout tegen schimmel, vocht en UV-stralen. Je mag deze beitsen niet binnenshuis gebruiken omdat ze schimmelwerende middelen bevatten die permanent zijn. Je hebt ook de keuze uit verschillende kleurschakeringen voor buitengebruik.

Bij sommige producten wordt vermeld: “Geschikt voor vormvaste houtsoorten”. Dimensioneel stabiele houtsoorten zijn bijvoorbeeld deuren, kozijnen en ramen. Deze houten onderdelen lopen het risico krom te trekken als gevolg van vocht of temperatuurschommelingen. Door een geschikte beit aan te brengen, zorg je ervoor dat deze houten voorwerpen hun vorm behouden.

Beit voor een dunne laag

Dunvloeibare glazuren hebben een vloeibare consistentie en dringen diep in het hout. Omdat ze dun zijn, zijn ze moeilijker te hanteren omdat het glazuur druipt. Je moet dit glazuur in meerdere lagen aanbrengen. Een dunne laag beit is geschikt voor houten onderdelen die niet maatnauwkeurig hoeven te zijn. Dit omvat gevelbekleding en hekken.

Beit voor een dikke laag

Beitsen met een dikke laag hebben een soortgelijke taaie consistentie als vernis. Ze dringen niet zo diep in het hout. Deze producten vormen een dikke beschermende laag en zijn bijzonder geschikt voor harde houtsoorten en voor gebruik binnenshuis. Door de taaie consistentie is deze beit gemakkelijk aan te brengen. Een dikke laag glazuur zal echter na verloop van tijd afbladderen. Voordat je de volgende laag aanbrengt, moet je de afgebladderde verf wegschuren.

Voordelen van boutbeits

  • Houtnerf blijft zichtbaar
  • Hout kan ademen omdat glazuur open poriën heeft
  • Dringt diep door in het hout
  • Veel producten zijn ecologisch onschadelijk

Het toepassingsgebied van houtbeitsen

Dit is breed. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om je omheiningen en uitbouwen te beschermen tegen invloeden van buitenaf. De meest voorkomende toepassingsgebieden zijn de volgende:

  • Tuinmeubilair
  • Tuinhuizen
  • Raamkozijnen
  • Trap

Je houten tuinmeubelen worden blootgesteld aan UV-stralen, vocht en temperatuurschommelingen. Met een glazuurlaag kun je je meubelen beschermen en hun uiterlijk behouden. Tuinhuisjes staan nog meer bloot aan deze invloeden. Daarom moet je elk jaar een beschermende houtbeits aanbrengen.

Je moet ook de raamkozijnen één keer per jaar schilderen. Let er bij de aankoop op dat de beits geschikt is voor vormvast hout.

Je moet je trap niet alleen buiten, maar ook binnen met een houtbeits behandelen. De beits biedt bescherming tegen mechanische belasting.

5 liter donkerbruin

Als je je oude stoelen, je schutting of je schuur een nieuwe look wilt geven moet je deze perfecte beit van Spectrum gebruiken.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze weerbestendige beits op waterbasis wordt gebruikt voor de bescherming en de decoratie van schuttingen, schuurtjes, tuinhuizen …. De beits is gemakkelijk aan te brengen en geeft het hout een nieuwe look. De houtstructuur van het hout blijft zichtbaar. Je kunt de beits gebruiken op nieuw hout, maar ook op hout dat eerder met carbolineum behandeld werd.

De donkerbruine beits wordt geleverd in potten van 2,5 liter. Hij kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Hij heeft een matglanzende afwerking.

Spectrum beits 2

Deze doorzichtige houtbeits die gemaakt is op van alkyd emulsie biedt een uitstekende bescherming tegen alle weersinvloeden.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Voor het beste resultaat moet je de beits gebruiken op een droge en schone ondergrond die vrij is van vuil en vet. Het product is gebruiksklaar en kan met een platte kwast worden aangebracht. Breng minimaal twee lagen van deze houtbeits aan. Het wordt aanbevolen om tussen de verschillende lagen lichtjes te schuren. De uiteindelijke kleur hangt grotendeels af van de houtsoort waarop de beits wordt aangebracht. Bij een temperatuur van twintig graden is de beits stofdroog na vier uur en overschilderbaar na twaalf uur.

Xyladecor Tuinhuis Color

Deze dekkende beit op waterbasis kan gebruikt worden voor tuinhuisjes en ander tuinhout. De matte en dekkende kleuren zijn speciaal ontwikkeld om natuurlijke kleuren in de tuin aan de vullen. De beits tast de natuurlijke schoonheid van het hout niet aan.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

In twee lagen is dit product volledig dekkend. De houtstructuur van het hout blijft volledig zichtbaar. Met deze beits breng je sfeer en kleur in je tuin en is je hout beschermd tegen alle weersinvloeden. Het product is waterafstotend, het schilfert niet af en vertraagt de vergrijzing van het hout maximaal zestien procent vocht bevatten. Dit betekent dat het al goed moet uitgedroogd zijn. Voor het beste resultaat moet je eerst het blote hout schuren en stof en vet verwijderen. Met twee lagen kun je perfect afwerken op voorwaarde dat je tussen het aanbrengen van de eerste en tweede laag nog eens fijn schuurt.

Na goed omgeroerd te hebben kun je de beit verwerken met een kwast of een roller. Voor geschaafd hout heb je een liter nodig voor twintig tot vijfentwintig vierkante meter.Bij ongeschaafd hout zal de beits meer intrekken en zul je maar zes tot tien vierkante meter kunnen behandelen met een liter.

De beits is stofdroog na dertig minuten en overschilderbaar na vier tot zes uur.

Hermadix Impraline Zwarte Teer

Dit zwart impregneermiddel is geschikt voor het onderhoud van balken en planken die altijd buiten staan of liggen.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze teervervanger maakt geen vlekken en geeft een mooie zijdematte afwerking. Dit alternatief voor teer dring door in hout en biedt voldoende bescherming tegen verschillende weersinvloeden. Je kunt er ook hout mee behandelen dat eerder met Carbolineum of Creosoot behandeld werd. Aan ander voordeel is dat het niet afbladdert.

Met dit product kun je negen vierkante meter per liter behandelen. Het wordt geleverd in ketels van 2,5 liter.

Xyladecor Vergrijsd Effect

Deze doorschijnende en beschermende beit s geschikt voor alle houtsoorten. Deze beit is geschikt voor buitenhout en voorkomt weersinvloeden en ultraviolette stralen. Dit product is speciaal ontwikkeld om buitenhout direct en egaal de uitstraling van natuurlijk grijs hout te geven.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Deze beit is geschikt voor de meeste soorten onbehandeld hout voor buiten. Het mag ruw, geschaafd of verweerd hout zijn. Het is geschikt voor tuinhuizen, schuttingen, wandpanelen, schuttingen …

Het product is gemaakt op waterbasis en dus geurarm. Het dringt diep door in het hout en vormt geen afpelbare film. Het biedt bescherming tegen alle weersinvloeden, inclusief Uv-straling. De beits is bestand tegen schimmels en groene aanslag.

Het matte grijze aspect heeft een mooi uitstraling. De structuur van het hout blijft nog steeds zichtbaar. Het eindresultaat is afhankelijk van de ondergrond en het aantal aangebrachte lagen. Een ketel bevat 2,5 liter beits. De droogtijd is 16 uur. Je kunt 16 vierkante meter bewerken met een liter product.

Gerelateerde berichten