De 5 beste hoekmeters toegelicht

32

Een hoekmeter is een standaard stuk gereedschap dat wordt gebruikt om hoeken op te meten. Deze gradenmeters worden onder andere gebruikt door timmermannen, meubelmakers en metselaars. Wanneer je regelmatig klust, is het goed om een hoekmeter aan te schaffen als onderdeel van je gereedschapskist. In de onderstaande tekst vertellen we je wat voor soorten hoekmeters er zijn, hoe je dit gereedschap gebruikt en waar je op moet letten bij de aanschaf van een gradenmeter.

Hoe gebruik je een gradenmeter?

Tijdens het klussen kan het op verschillende momenten noodzakelijk zijn om een hoek op te meten. Stel dat je een stoel maakt. Bij het maken van een stoel is het belangrijk dat de hoek tussen de zitting en de poot voor alle poten gelijk is. Is dat niet het geval, dan kan het zijn dat de zitting niet op de stoel past. Ook zit een stoel die schots en scheef in elkaar is gezet natuurlijk helemaal niet lekker. Dat kan niet de bedoeling zijn!
Een standaard hoek van 90 graden kan je ook opmeten met een winkelhaak. Een winkelhaak is een simpel stuk gereedschap, bestaande uit twee latten die in een hoek van 90 graden tegen elkaar aan zijn gezet. Met een winkelhaak teken je hoeken van 90 graden uit, of controleer je of de gemaakte hoeken inderdaad 90 graden zijn. Een winkelhaak kan je alleen gebruiken voor hoeken van 90 graden.

Een zweihaak of zwaaihaak biedt al meer mogelijkheden als je hoeken met andere graden wilt uitmeten. Door middel van een bewegend onderdeel dat vastgezet kan worden, kan je makkelijk de hoek overbrengen van het ene naar het andere onderdeel. Een zweihaak wordt vooral vaak gebruikt voor het uitmeten van hout.
Ga je voor precisie en gebruikersgemak, dan zul je veel hebben aan een hoekmeter. Hiermee kan je allerlei soorten hoeken aflezen met maximale nauwkeurigheid. De gegevens kun je opschrijven en elders weer opnieuw gebruiken. Zo’n meter heb je in allerlei uitvoeringen, waarbij sommige ook zijn uitgevoerd met bijvoorbeeld een waterpas.

Wat voor soorten hoekmeters zijn er?

Er zijn hoekmeters in verschillende soorten en maten. Voordat je er een aanschaft, is het goed om te bedenken hoe vaak je de hoekmeter gaat gebruiken. Gebruik je een hoekmeter niet vaak, dan hoef je geen bijzondere hoekmeter te kopen, maar kan je het prima af met een basismodel. Deze basismodellen zijn goed betaalbaar. Ben je juist van plan om bij elke klus gebruik te maken van een hoekmeter, dan loont het de moeite om hierin te investeren.

Digitale hoekmeter

Het meest nauwkeurig en makkelijk in gebruik zijn digitale hoekmeters. Deze digitale gradenboog werkt vaak op batterijen en geeft op een display weer om wat voor hoek het gaat. Hoeken kan je aflezen met een nauwkeurigheid tot maar liefst 0,1 graden. Vaak kun je de gemeten gegevens opslaan en later weer gebruiken. Sommige digitale hoekmeters hebben een verlicht display, waardoor je ook in minder verlichte ruimtes nog de exacte hoek kan aflezen. Door middel van magneten of riemen is het mogelijk om het gereedschap te bevestigen aan het materiaal. Zo heb je nooit meer handen te weinig en kan je veilig en nauwkeurig zelf aan de slag met je projecten.

Analoge hoekmeter

Een analoge hoekmeter is de versimpelde versie van een digitale hoekmeter. Daardoor is de analoge hoekmeter vaak voordeliger geprijsd. Doordat de getallen al standaard vermeld staan op de hoekmeter zelf, kan je deze gemakkelijk aflezen. Er is geen mogelijkheid om dit op te slaan: je zult dus zelf de hoeken op een papiertje moeten schrijven om ze te onthouden.

Materiaal

Een hoekmeter kan gemaakt zijn van staal, plastic of aluminium. Hoekmeters van staal en aluminium zullen lang meegaan en kunnen tegen een stootje; ze zullen dus niet snel verbuigen. Bepaalde soorten plastic kunnen bij een te zware belasting of bij hitte vervormen of verbuigen. Dit komt de nauwkeurigheid van de hoekmeter niet ten goede.

DW4Trading® Digitale hoekmeter

Door zijn compacte vormgeving is deze meter makkelijk te vervoeren en op te bergen. De meter biedt nauwkeurige gegevens die snel af te lezen zijn. Perfect geschikt voor de veeleisende klusser die op zijn gereedschap moet kunnen vertrouwen. Door de magneet aan de onderkant kan deze meter makkelijk overal bevestigd worden.

DW4Trading maakt uiteenlopende artikelen met een overkoepelende eigenschap: kwaliteit. Van gereedschap tot reisbenodigdheden: alles is doordacht ontworpen en biedt de consument de beste kwaliteit. De eigenschappen van deze meter zijn:
- Digitale meter
- Weegt slechts 200 gram
- Makkelijk en snel in gebruik
- Afmetingen: lengte 100 millimeter x breedte 150 millimeter x hoogte 100 millimeter

Bosch Professional Hoekmeter en Waterpas GAM 220 MF

Ben jij een veeleisende en frequente klusser, dan is dit Bosch apparaat precies wat je zoekt. Compleet uitgerust met lichtgevend display, de mogelijkheid tot het opslaan van gegevens, en met een meetprecisie van 0,1 graden, is dit een ideale digitale gradenboog voor de échte klusser.

Kap- en verstekhoeken worden automatisch berekend. Door het mechanisch vastzetten van hoeken zijn deze direct over te brengen. Kalibratie is niet nodig, waardoor meteen aan de slag kan worden gegaan bij elke klus. Deze Bosch Professional Hoekmeter en Waterpas GAM 220 MF kost wat meer dan een analoge uitvoering, maar geeft je daar ook veel gemak en precisie voor terug. Een overzicht van de belangrijkste eigenschappen:
- Meetbereik: 0 – 220°
- Meetnauwkeurigheid 0,1° graden
- Werkt op batterijen
- Schakelt automatisch uit na ongeveer een halfuur
- Pootlengte: 40 cm
- Gewicht ongeveer 1200 gram
- Afmetingen: Lengte 446 millimeter x breedte 52 millimeter x hoogte 60 millimeter

Medilon 6 delige Verstelbare Multi-hoek liniaal

Door een handig schuifmechanisme dat verbonden is aan 6 linialen kan je met dit gereedschap makkelijk en snel aan de slag. Door het gebruikte materiaal zijn de metingen betrouwbaar, maar is tegelijkertijd het gereedschap simpel en flexibel in gebruik. Draai na het opmeten het schuifmechanisme weer vast om in alle rust de metingen te bekijken. Aftekenen wordt makkelijk gemaakt door het gebruik van deze Medilon 6 delige Verstelbare Multi-hoek liniaal.

Medilon maakt naast kleine gereedschappen ook medische hulpmiddelen zoals rugbraces. Het doel van Medilon is dan ook om het dagelijkse leven makkelijker te maken; iets wat te merken is aan het slimme design van dit meetinstrument. De belangrijkste eigenschappen zijn:
- Analoge meter die direct klaar is voor gebruik
- De 6 linialen hebben een lengte van 12 centimeter
- Uitgerust met pasvorm voor buizen en leidingwerk
- Beschikbare pasvorm is 35, 40 en 45 millimeter
- Gemaakt van betrouwbaar en lichtgewicht aluminium

Raiden Products ® - Meetinstrument

Deze analoge meter is een voordelig geprijsde tophulp bij elke klus. Je klapt simpelweg het gereedschap uit, en leest makkelijk de hoek af. Door haar vormgeving is dit gereedschap van Raiden Products perfect te gebruiken bij het zetten van tegels. De meter is gemaakt van kunststof en aluminium, waardoor een lange levensduur gegarandeerd is.

Raiden Products levert verschillende handige instrumenten voor in huis. Denk hierbij aan linialen of messenslijpers. Door het gebruik van hoogwaardige materialen en door de goede prijs-kwaliteitverhouding zijn de producten van Raiden Products erg geliefd. De specificaties van dit gereedschap zijn:
- Gemaakt van aluminium en kunststof
- Vooral geschikt voor tegels zetten en vloeren plaatsen
- Aan te passen naar alle mogelijke hoeken
- Afmetingen: lengte 31 centimeter x breedte 5,5 centimeter x hoogte 2,6 centimeter

Bosch PAM 220

Deze digitale gradenboog helpt jou met het nauwkeurig aflezen van hoeken onder alle omstandigheden. Met een nauwkeurigheid van 0,2 graden zit je er nooit naast en kan je makkelijk sierranden aanbrengen, tegels plaatsen of zelf meubels maken. Door middel van de pootverlenging wordt het makkelijker om op moeilijk te bereiken plekken te meten, en door de handige tas waarin deze digitale hoekmeter geleverd wordt houd je het gereedschap netjes en stofvrij.

Bosch is wereldwijd een van de grootste spelers in elektrisch gereedschap. Door jarenlang in te zetten op innovatie levert Bosch al jarenlang gereedschappen van de hoogste kwaliteit. Een gradenmeter van Bosch helpt je bij je klus en gaat jaren lang mee. De belangrijkste eigenschappen van Bosch PAM 220 zijn;

  • Meetbereik 0° – 220°
  • Meetnauwkeurigheid 0,2 graden
  • Werkt op batterijen
  • Schakelt automatisch uit na 5 minuten
  • Pootlengte 40 cm
  • Gewicht 860 gram
  • Afmetingen: lengte 425 millimeter x breedte 58 millimeter x hoogte 41 millimeter
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten