De 5 beste hoefschoenen bekeken

257

Paardeneigenaren doen er alles aan om de verzorging van hun paard zo volledig en makkelijk mogelijk te maken. Er zijn dan ook verschillende soorten dekens, hoofdstellen, zadels en nog veel meer op de markt gebracht om aan deze behoefte te kunnen voldoen. Ook wanneer een paard last heeft van aandoeningen zijn er diverse producten om pijn en ongemak tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan is de hoefschoen. Dit is een vuilafstotende schoen voor de hoef van een paard die voor bescherming zorgt en het gebied schoonhoudt. Het komt bijvoorbeeld van pas bij aandoeningen, kneuzingen en zweren aan de hoeven, zodat je paard alsnog lekker naar buiten kan.

Wat is een hoefschoen precies en welke vijf modellen zijn het beste voor jouw paard om de hoeven te beschermen tegen vuil?

Wat doet een hoefschoen?

Deze speciale schoen voor je paard is een nauwsluitend product dat om de hele hoef van je paard gaat en het gebied hierdoor droog en schoon houdt. Het wordt gezien als medisch hulpstuk om de hoef te beschermen. Hierdoor kan je paard wel gewoon de paddock of wei in, maar de hoeven worden tegelijkertijd effectief beschermd. Het principe werkt makkelijk en sluit netjes aan door de asymmetrische rits. Dit zorgt ervoor dat het niet zomaar openschiet of afzakt.

In de medische hoefschoen zit een gegroefde zool wat zorgt voor grip en ook paarden met ijzers onder hun hoeven kunnen de schoenen aan. Vaak zijn er veel verschillende maten te verkrijgen. Wanneer jouw paard verband draagt, kun je na het inzwachtelen van de hoef de schoen hier overheen trekken. Hierdoor heb je ook minder verband nodig. Hoefschoenen zijn herbruikbaar en kunnen vaak in de wasmachine op 30 graden gewassen worden.

Waar je op moet letten bij het kopen

Wanneer je besluit hoefschoenen aan te schaffen voor jouw paard moet je een aantal voorbereidingen treffen. De juiste maat kun je bepalen door middel van een maattabel. Hiervoor moet je de lengte en breedte van de desbetreffende hoef in millimeters opmeten. Til de hoef van jouw paard op en meet daarna het breedste gedeelte ervan en vervolgens de lengte. Bij dit laatste moet je van de straal tot en met de teen meten. De hoefballen hoeven echter niet meegenomen te worden.

Welke vijf hoefschoenen zijn het beste?

Easyboot Stratus Size 7

De laatste hoefschoen wordt eveneens geleverd door het merk Easycare en kost gemiddeld 55 euro. Je kunt de schoen in diverse maten aanschaffen en het ontwerp is helemaal dicht om de hoef en enkel van je paard. Er is gebruikgemaakt van leer, waardoor de schoen ook goed tegen nattigheid kan. Ook is het voetbed luchtig en zacht, zodat jouw paard optimaal ondersteund wordt tijdens het lopen.

Deze hoefschoen is een echte therapeutische schoen voor paarden en kan vooral goed gebruikt worden wanneer zij lijden aan hoefbevangenheid of laminitis. Hierbij worden vaak zwellingen aan de hoeven ontwikkeld.

Voordelen

De zeer voordelige prijs is een eerste voordeel, waardoor het geschikt is voor iedere paardeneigenaar. Daarnaast is de schoen helemaal dicht, zodat de hele hoef van het paard wordt beschermd tegen vuil.

Nadelen

Daarentegen is het sluitingsprincipe niet geweldig en kan de schoen iets gaan schuiven wanneer een paard het draagt.

Welke hoefschoen koop jij voor jouw paard om hem of haar te ondersteunen bij een hoefaandoening?

Swiss Galoppers NEON hoefschoen

Zoek je naar een hoefschoen met een unieke uitstraling, die tegelijkertijd de comfort geeft aan jouw paard die hij of zij nodig heeft? Schaf dan deze neon-kleurige hoefschoen van rond de 250 euro aan, welke in wel 12 verschillende maten te verkrijgen is. Voor iedere hoef is de juiste schoen via de handige maattabel te vinden. Aangezien deze schoen ook van het merk Swiss Galoppers is, zijn bij deze schoen ook de ideeën van een orthopedische paardenspecialist gebruikt om het effect zo optimaal mogelijk te maken.

Door de opinie van experts in het ontwerp te verwerken, voorkom je ook dat jouw paard problemen ontwikkeld door een verkeerde schoen. Naast een hoge functionaliteit bestaat deze hoefschoen uit twee componenten. Het is gemaakt van kunststof en biedt veel versteviging tijdens het lopen. In de balzone zijn zachte componenten verwerkt om een juiste pasvorm en comfort te bevorderen. Tot slot zorgt de zachte binnenzool voor een schokabsorberend effect.

Voordelen

Deze schoen is helemaal ontworpen naar een zo groot mogelijk effect en het zorgen van comfort, wat voordelig is voor jouw paard.

Nadelen

Aan de andere kant is het wel een erg dure schoen, dus niet voor iedereen geschikt.

Easyboot Glove Soft hoefschoen

Het volgende model is een hoefschoen die gericht is op het bieden van praktische ondersteuning voor paarden. Het wordt bevestigd door middel van klittenband en het voetbed is gemaakt van rubber voor de stevigheid. Het product kost ongeveer 117 euro en is zwart van kleur. Met een gewicht van slechts 460 gram zal jouw paard geen last krijgen van de schoen en bijna niet eens merken dat het er zit. De schoen komt overigens tot over de enkel van je paard heen, zodat de versteviging nog meer wordt vergroot.

Zoals het eerste beschreven model is deze schoen van het merk Easycare. De maat verschilt echter wel en deze schoen wordt geleverd in maat 1,5. Dit betekent dat het geschikt is voor paardenhoeven met een breedte van tussen de 126 en 129 millimeter en een lengte van tussen de 126 en 129 millimeter. Het model is gericht op het bieden van comfort en heeft een goede pasvorm.

Voordelen

Voordelen van deze hoefschoen omvatten de redelijk voordelige prijs, de hoge aansluiting en de stevige materialen die zijn gebruikt. Daarnaast biedt de schoen veel grip en is het licht van gewicht.

Nadelen

De schoen ziet er wel wat saai uit en bevat een open gedeelte, waardoor vuil gemakkelijker op de hoef kan komen.

Swiss Galoppers hoefschoen

In een eveneens stijlvolle uitvoering wordt de tweede beste hoefschoen geleverd van Swiss Galoppers. Het model is zwart met roze details, maar is in verschillende kleuren beschikbaar. Tevens zijn er verschillende maten te verkrijgen en de schoen is gemaakt van kunststof. De hoefschoen is ontworpen op basis van ideeën van een opgeleide, orthopedische paardenspecialist. Een onjuiste behandeling kan het probleem namelijk verergeren en een duurzame, praktische schoen is erg belangrijk voor de ondersteuning van paarden.

De schoen is gemaakt naar comfort, functionaliteit, kwaliteit en vakmanschap en heeft door het sterke materiaal een hoge slijtvastheid. Hierdoor heeft het model een lange levensduur en een goede pasvorm. De binnenzool vormt een zacht bed en verzorgt een schokabsorberend effect. Hierdoor wordt ook voorkomen dat de schoen draait op de hoef.

Voordelen

Het mechanisme van deze schoen is effectief en maakt verschuiven vrijwel onmogelijk. Het product past precies om de hoef en de binnenzool maakt het lopen voor je paard geheel pijnloos. Ook is het fijn om te weten dat het getest is door een echte orthopedische paardenspecialist.

Nadelen

Aan de andere kant is het model wel vrij duur, het kost namelijk rond de 230 euro. Dit zorgt ervoor dat het niet voor iedereen geschikt is. Daarnaast is niet de hele schoen dicht, wat de kans op vuil op de hoef vergroot.

Easyboot Rx maat 0

Voor een prijs van ongeveer 85 euro kun je deze hoefschoen van Easycare aanschaffen. De schoen voor paarden wordt door middel van klittenband gesloten en is voorzien van luchtig gaas. De onderkant is verhard door middel van rubber en heeft een patroon waardoor jouw paard grip houdt. De schoen wordt geleverd in maat 0, wat betekent dat het geschikt is voor hoefafmetingen met een breedte van tussen de 111 en 116 millimeter en een lengte van tussen de 118 en 124 millimeter. Overigens wordt het model geleverd in een stijlvolle zwarte kleur.

Deze therapeutische hoefschoen is een lichtgewicht, aangezien het maar 580 gram weegt, zodat jouw paard geen evenwichtsproblemen krijgt. Het zorgt juist voor ondersteuning en stabiliteit. De schoen geeft verlichting aan paarden die last hebben van chronische kreupelheid, hoefbevangenheid en andere aandoeningen aan de hoeven. Ook is het een hulpmiddel wanneer jouw paard herstelt van een hoefprobleem. Het product wordt per stuk geleverd.

Voordelen

Een eerste voordeel van dit eerste product is zijn stijlvolle uitvoering en het makkelijke gebruik. De schoen is eenvoudig te bevestigen en geeft veel steun aan paarden die lijden aan diverse hoefproblemen.

Nadelen

Daarentegen wordt het klittenband snel vies wanneer paarden het buiten dragen, waardoor het mechanisme ook minder goed werkt. Ook zorgt de rubberen onderkant ervoor dat de hoef van een paard er precies goed in moet passen, omdat het anders gaat verschuiven.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten