De 5 beste heteluchtpistolen besproken

16

Met een heteluchtpistool kun je diverse klussen klaren, zoals het afbranden van verf en het verbuigen van bepaalde materiaalsoorten. Maar welk soort heteluchtpistool is het meest geschikt voor jouw werkzaamheden? Bekijk hiervoor de top 5 van de beste heteluchtpistolen.

Makita DHG180Z – 18V LXT

Steeds vaker worden apparaten niet meer rechtstreeks op netstroom aangesloten, maar werken zijn draadloos op een accu. Zo is ook de Makita DHG180Z – 18V LXT een heteluchtpistool op accu. Maar dan komt ook direct het eerstes nadeel, bij dit pistool is geen accu en lader meegeleverd. Nu heeft Makita een universele accu en lader uitgebracht die op al hun accuapparatuur werkt. Koop je dus een accu voor dit pistool, dan gebruik je deze ook voor al je andere Makita apparaten.

De Makita is uitgerust met een speciale vergrendeling, zodat je zonder jezelf te verwonden aan de hete metalen onderdelen. Hiervoor is een speciale kunststof ring gemonteerd. In de heteluchtpistool zit een LED werklamp verwerkt met nagloeifunctie. Het softgrip handvat zorgt ervoor dat het pistool gemakkelijk en comfortabel in de hand ligt. Met deze Makita behaal je een maximale temperatuur van 550° Celsius. Hiermee is dit een ideaal hulpmiddel bij het afkrabben van verf en lak.

Plus- en minpunten

+ Omdat de Makita draadloos is, heb je nooit last van een snoer tijdens je werkzaamheden.
+ Een handige ophanghaak om de heteluchtpistool gemakkelijk en snel op te bergen.
+ Gemakkelijk en veilig mondstukken vervangen.

– Geen accu en lader meegeleverd, die moet je separaat aanschaffen.
– De temperatuur en het volume is niet aan te passen.
– Dit model is vrij prijzig. Dit heeft er vooral mee te maken dat het pistool draadloos is.

Bosch UniversalHeat 600

In de Bosch UniversalHeat mag je gerust al je vertrouwen leggen. De UniversalHeat 600 is compact en licht in gewicht. Hierdoor is het gemakkelijk werken met dit heteluchtpistool. Het pistool heeft een vermogen van 1600 watt en een gewicht van amper een halve kilogram. Er worden diverse mondstukken meegeleverd, zodat je heel gericht oppervlaktes kunt verwarmen. De heteluchtpistool zet je gemakkelijk op de achterzijde laat je stationair lopen. Jij heb zo je handen vrij om het werkstuk boven je pistool te houden.

Hoewel het pistool geen display heeft, kun je aan de pictogrammen op het oppervlak snel aflezen op welke warmtestand deze staat. Zowel de temperatuur als de luchtstroom zijn in een drietal standen te zetten. Met de diverse meegeleverde mondstukken, kun je onder andere de volgende werkzaamheden uitvoeren:

  • Verwijderen van verf
  • Verdelgen van onkruid
  • Ontdooien van bevroren waterleidingen
  • Krimpkousen in vorm brengen

Bovendien wordt het pistool met de mondstukken geleverd in een fraaie opbergkoffer.
Plus- en minpunten

+ Een licht en compact ontwerp.
+ Gemakkelijk in te stellen in één van de drie standen.
+ Stevige en mooi opbergkoffer.

– Geen heteluchtpistool op accu, waardoor je beperkt wordt in je bewegingsvrijheid.
– Onduidelijkheid over welk mondstuk je voor welke klus moet gebruiken.
– Maximale temperstuur is 600 graden.

Black & Decker KX1650-QS

Over het merk Black & Decker hoef je geen twijfels te hebben, het merk levert altijd hoogwaardige kwaliteit. In dit geval met een heteluchtpistool van 1750 watt. Dit heteluchtpistool is zeer geschikt om verf, lijm en vernis te strippen van verschillende ondergronden. Met een gewicht van iets meer dan 800 gram, is het pistool gemakkelijk en licht in gebruik. Helaas zijn er maar twee warmtestanden en een tweetal luchtstroom instellingen. Hierdoor ben je betreffende de werkzaamheden die je het met het pistool kunt uitvoeren enigszins beperkt.

Ondanks beperkte werkzaamheden is dit heteluchtpistool voor schilders die verf of lak van kozijnen moeten schrapen of voor het verwijderen van stickers een ideaal hulpmiddel. Vooral ook omdat de handgreep ergonomisch gevormd is, ligt deze lekker in de hand. Door de aanwezige koeling, zul je zelf geen last hebben van de hete lucht en is de kans op je vingers verbranden nihil.

Plus- en minpunten

+ Een handig compact formaat.
+ Nog nonsense heteluchtpistool, die doet waar deze voor gemaakt is.
+ Ergonomische vormgeving, dus langdurig gebruik is mogelijk zonder klachten.

– Snoer is maar twee meter.
– Niet geschikt voor alle werkzaamheden, maar wel voor verwijderen van verf en stickers.
– Handleiding is in het Engels.

FERM HAM1017P

De heteluchtpistool van FERM is zeer geschikt voor professioneel gebruik. Daarnaast ligt het pistool mede door het compacte formaat en de softgrip handgreep comfortabel in de hand. Met een vermogen van 2000 watt, mag je van de FERM zeker professionele heteluchtpistolen verwachten. De temperatuur kun je variabel instellen tussen de 400 en 600 graden. De vormgeving van het pistool zorgt ervoor, dat je deze heel gemakkelijk rechtop zet. Laat het pistool stationair lopen, dan heb je beide handen vrij om het materiaal vast te houden en boven de brander te houden.

FERM is een zeer betrouwbaar Nederlandse fabrikant van apparatuur voor professioneel gebruik, voor klussers en voor hobbyisten. Over de betrouwbaarheid van FERM heteluchtpistolen hoef jij je geen zorgen te maken. Ook dit model is veelzijdig inzetbaar voor verschillende soorten klussen. Hiermee verwijder je oude lak en verf, het pistool biedt ondersteuning tijdens het solderen, je voert er allerhande folie werkzaamheden mee uit, verwijderen van stickers gaat gemakkelijk of gebruik het pistool voor het versnellen van het droogproces.

Plus- en minpunten

+ Eenvoudig in gebruik en gemakkelijk rechtop te zetten voor gebruik zonder handen.
+ Geen opwarmtijd nodig.
+ Ruime instelmogelijkheden voor de temperatuur.

– Geen display aanwezig waarin je informatie kunt aflezen.
– Maar 3 warmtestanden.
– De uitlaat waar de warmt uitkomt is onbeschermd. Oppassen dus dat je jezelf niet brandt

VONROC Professioneel heteluchtpistool

VONROC brengt hoogwaardige heteluchtpistolen op de markt die professioneel, maar ook als doe-het-zelver of hobbyist te gebruiken zijn. Het pistool heeft een vermogen van 2000 watt en je hebt keuze uit maar liefst 60 verschillende warmtestanden. Hierdoor is dit pistool geschikt voor iedere denkbare klus waar het verwarmen van materialen noodzakelijk is. Naast al deze warmtestanden, beschik je ook over vijf verschillende luchtstroomsnelheden. Er worden vier verschillende soorten mondstukken meegeleverd, dit maakt het werken met dit heteluchtpistool veel gemakkelijker en comfortabeler.

Een sterk punt, is dat je de heteluchtpistool stationair kunt laten lopen. Zet hem op de gewenste warmtestand, zet hem neer en je hebt beide handen vrij om het materiaal in de juiste vorm te duwen. De temperatuur zet je desgewenst met stappen van 10 graden hoger vanaf 50° Celsius tot 650° Celsius. Je hebt altijd een goed overzicht van de instellingen, door de aanwezigheid van een LCD display. De volgende mondstukken worden meegeleverd:

  • Spreidingsmondstuk: de lucht wordt gelijkmatig over een oppervlak verdeeld. Ideaal voor het drogen van oppervlaktes.
  • Reduceermondstuk: concentreert de lucht over kleine gebieden en is geschikt voor het maken van een krimpverbinding.
  • Glasbescherming mondstuk: buigt de lucht af, zodat glas niet te heet wordt. Gebruik dit mondstuk voor het afbranden van verf of stickers op kozijnen en ramen.
  • Lepelvormige reflectormondstuk: zorgt voor een goede verdeling rondom het materiaal. Voor bijvoorbeeld het solderen van een leiding

Plus- en minpunten


+ Stationair te gebruiken, dus beide handen heb je vrij.
+ Een snoer van 3 meter voor optimale bewegingsvrijheid.
+ Licht in gewicht en dus gemakkelijk te gebruiken.

– De brander komt niet altijd snel op temperatuur.
– Opzetstukken zitten soms niet altijd goed vast.
– LCD display is erg klein.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten