De 5 beste harsapparaten van 2023 bekeken

4287

Al honderden jaren lang wordt de techniek van harsen gebruikt om ongewenst haar te verwijderen. Het dateert waarschijnlijk al terug tot de oude Egyptische beschaving, waar lichamelijke schoonheid in een hoog vaandel stond.

Harsen is een manier om ongewenst haar te verwijderen, met wortel en al. Dit klinkt pijnlijk en dat kan het inderdaad ook zijn. Toch, voorgoed weg krijg je het niet. Het ongewenste haar komt na drie tot acht weken weer terug, zij het dat het haar dan wat zachter en dunner is.

Hete wax is inmiddels een bewezen ontharingsmethode. Het werkt beter dan ontharingscrème. De hitte bij hete wax opent de poriën, waardoor verwijderen gemakkelijker wordt.

Harsen is niet meer alleen een vrouwelijke aangelegenheid. Steeds meer mannen willen ook ongewenst haar verwijderen, zoals borsthaar of haar op de benen (denk aan wielrenners of zwemmers).

Je kan naar een speciale waxsalon gaan of naar een schoonheidsspecialist, als je ongewenst haar wilt laten verwijderen, maar tegenwoordig zijn er genoeg veilige manieren om dit zelf thuis te doen. Om je te helpen het harsen zelf thuis zo pijnloos en effectief mogelijk te doen, zijn er harsapparaten ontwikkeld. In dit artikel onderzoeken we de verschillende soorten harsapparaten en lichten we er vijf voor je uit, die wij de beste vinden.

Softwax, hardwax en elastische wax

Softwax werkt met harsstrips en is geschikt voor grotere lichaamsdelen, zoals bijvoorbeeld de benen.

Hardwax (filmhars) wordt uit zichzelf hard en het verwijdert haar zonder strip. Hardwax gebruik je voor de gevoelige lichaamsdelen, zoals de bikinilijn, Brazilian wax, de oksels of gezichtshaar.

Als hardwax is afgekoeld, breekt het gemakkelijk. Tegenwoordig is er daarom ook elastische wax op de markt, die niet breekt. Elastische wax verwijdert het haar eveneens zonder gebruik te maken van een harsstrip. Elastische hars wordt verkocht als waxparels (ook wel wax bonen genoemd of wax beans) die je gemakkelijk kan doseren. Een ander voordeel van elastische wax is dat het alleen hecht aan het haar en niet aan de huid. Hierdoor is het harsen minder pijnlijk.

Wat doet een harsapparaat precies?

Een harsapparaat is elektrisch en verwarmt koude hars, totdat deze smelt en op precies de juiste temperatuur is. Dit bereik je niet bij verwarmen in een pan, waarbij het risico aanwezig is dat de hars stolt of verbrandt. Een harsapparaat werkt ook veel sneller en efficiënter. Het filtersysteem in harsapparaten zorgt bovendien voor extra hygiëne.

Verwarm in ieder geval altijd de wax tot de maximale temperatuur, zodat het snel smelt. Wax tussen de 40 en 50 graden kan je in het algemeen zonder risico gebruiken, maar bij een gevoelige huid is het wel zaak om voorzichtig te werk te gaan.

Welk type harsapparaat heb ik nodig?

Er zijn verschillende typen harsapparaten verkrijgbaar, voor zowel professioneel gebruik als voor thuisgebruik. Bij professioneel gebruik is er behoefte om meer wax tegelijk te verwarmen, dan voor kleinschalig gebruik. Hoe meer je moet verwarmen, hoe langer het duurt voordat de juiste temperatuur bereikt is. Bedenk dus van tevoren hoeveel wax je per keer nodig hebt en hoe groot het reservoir dan moet zijn.

Voor- en nadelen harsen met harsapparaten

Voordelen

  • Het gaat sneller en efficiënter dan met crèmes of door middel van scheren.
  • Het vertraagt de haargroei en het haar dat terug groeit is zachter en dunner.
  • Na ontharen met een harsapparaat voelt je huid mooi zacht en glad aan.

Nadelen

  • Let wel: voor mensen met een erg gevoelige huid is een harsapparaat niet altijd aan te raden.
  • Het gebruik van een harsapparaat kan pijnlijk zijn en
  • er is altijd een kans dat de huid verbrandt.

Voor- en nazorg harsen

Bereid je huid voor en scrub eerst de huid. Daarna maak je de huid goed droog. De wax leg je in de verwarmingsemmer en als de temperatuur optimaal is strijk je met een spatel, tegen de haarrichting in, de warme wax op het betreffende lichaamsdeel. Laat dit helemaal opdrogen en trek het dan in één snelle beweging van het lichaam af; ook weer tegen de haarrichting in.

Het is aan te raden om na het waxen de huid in te wrijven met verzorgende olie of lotion. Hierdoor wordt de huid weer rustig. Er zijn speciale huidverzorgingsproducten op de markt om te gebruiken na het waxen. Het is ook beter om niet meteen in de hete zon te gaan zitten na een waxbehandeling. Wacht totdat de huid niet meer rood is en volledig gekalmeerd. En dan nu de vijf beste harsapparaten

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten