De 5 beste hapjespannen: enkele tips bij aankoop

79

Als je van plan bent een pannenset of hapjespan binnen een korte tijdspanne aan te schaffen, is het vrij logisch dat je iets koopt waar je jarenlang plezier aan gaat beleven. Omdat je met verschillende parameters rekening moet houden bij de aankoop van een pan, zetten we enkele tips even op een rijtje als geheugensteuntje. Hoe je het ook draait of keert, duurzaamheid staat immers centraal bij de aankoop van een hapjespan.

Welk fornuis gebruik je?


Eerst en vooral hangt de aankoop van een pan af van het soort fornuis dat je gebruikt. Dit heeft te maken dat niet alle pannen geschikt zijn voor bepaalde warmtebronnen. Vooral als je kookt op een inductiekookplaat, zal je moeten nachecken of de pan hiervoor kan worden gebruikt. Van de andere kant: op gas kan je alle kookpannen gebruiken. Besteed bovendien vooraleer je een hapjespan aanschaft, ook aandacht aan hoeveelheden. Kook je voor een, twee of meerdere personen en koop in functie van de hoeveelheid. De diameter van een pan speelt hierbij een cruciale rol.

Enkele aandachtspunten die je in het achterhoofd moet houden

  • Welke warmtebron gebruik je en is de pan hiervoor geschikt
  • Kijk niet alleen maar naar de diameter van de hapjespan, maar ook naar de hoogte van de pan
  • Hou rekening met het materiaal van de pan. Denk maar aan gietijzer, aluminium of keramiek
  • Het belang van handgrepen mag je sowieso niet onderschatten. Zijn het koudgrepen of niet? En ga na of de handvatten ook vanuit ergonomisch standpunt zijn gemaakt
  • De beschikbaarheid van een deksel mag je niet onderschatten. En welke deksel is voorzien? Eentje van glas of uit metaal? Ga ook na of het deksel een klep heeft of volledig gesloten is
  • Als je op een inductiekookplaat kookt, zal je moeten nagaan of de bodem van de pan past op de inductie
  • Wat vaak wordt onderschat is het gewicht van de pan. Een vrij grote gietijzeren ‘volle’ pan kan al dadelijk enkele kilo’s wegen. Als de kok van dienst dan last heeft van zwakke polsgewrichten, zorgt dit wel eens voor problemen
  • De randvorm bij een pan berokkent soms heel wat narigheid bij het uitschenken van de gerechten. In die mate zelfs dat bij bepaalde pannen de hele tijd wordt geknoeid als je iets wil uitscheppen aan tafel. Dit veroorzaakt heel wat irritaties die je best kan vermijden

GreenChef Diamond Inductie Hapjespan

De Diamond Inductie hapjespan van GreenChef is inzetbaar voor alle warmtebronnen. Ook voor inductiekookplaten. De pan heeft een diameter van 28 centimeter en beschikt over een keramische antikleeflaaf die heel duurzaam is en versterkt met diamanten. Op maat gesneden voor perfect dagelijks gebruik. De keramische antikleefpan bevat geen schadelijke stof en wordt geproduceerd van natuurlijke grondstoffen waaronder zand. De greep is gemaakt vanuit ergonomisch oogpunt met een speciale voorziene duimafdruk. Op deze manier heb je ook een betere grip tijdens het kokkerellen. De antikleeflaag is bestand tegen temperaturen die zelfs 450 graden Celsius kunnen halen.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Een keramische antikleeflaag die duurzaam is
+ De handgrepen zijn ergonomisch
+ Toepasbaar op alle warmtebronnen, ook voor inductiekookplaten

Minpunten
- De levensduur is niet zo bevorderlijk voor spatels die uit metaal bestaan

Product specificaties in een notendop

Merk: GreenChef
Kleur pan: zwart
Vorm van de pan: rond
Panmateriaal: aluminium
Materiaal deksel: glas
Diameter pan: 28 centimeter
Gewicht: 2,396 kilogram

BK Easy Induction Hapjespan

De Easy Induction hapjespan van producent BK heeft een diameter van 28 centimeter. Het bakken van allerlei soorten gerechten zoals vlees of aardappelen vormt geen enkele probleem. Dit heeft alles te maken met de anti-aanbaklaag, die zorgt dat de ingrediënten niet aan een de pan blijven vastkleven. Daarnaast heb je nog nauwelijks vetstoffen zoals boter of olie nodig. De hapjespan beschikt over een solide bodem met een magnetische laag. Dit betekent dat je de hapjespan ook kan gebruiken op een inductiekookplaat. Het materiaal van de pan bestaat uit aluminium. De greep is anderzijds voorzien van kunststof. De pan onderscheidt zich ook door het gebruiksgemak. De pan reinigen is kinderlijk eenvoudig en doe je gewoon in de vaatwasmachine na gebruik.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Met deksel die uit glas bestaat, laat je de ingrediënten langzaam garen
+ De pan kan je voor alle warmtebronnen gebruiken, inclusief inductiekookplaten
+ Tot 160 °Celsius kan je de pan eveneens in de oven zetten

Minpunten
- De krasbestendigheid van de pan laat te wensen over

Product specificaties in een notendop


Merk: BK
Kleur pan: grijs
Vorm van de pan: rond
Panmateriaal: aluminium
Materiaal deksel: glas
Diameter pan: 28 centimeter
Gewicht: 2,5 kilogram

Tefal So Intensive - Hapjespan

Dankzij de hoge rand van de So Intensive hapjespan van Tefal maakt het weinig uit of je nu grote hoeveelheden wil bereiden of een éénpansgerecht. De glazen deksel zorgt ervoor dat je tijdens het kookproces nauwelijks vocht verliest. De anti-aanbaklaag (Titanium Force) biedt het grote voordeel dat je kan bakken zonder olie of boter. De robuuste bodem is duurzaam en werkt een gelijkmatige verdeling van de warmte in de hand. Bij het bereiken van de juiste temperatuur om te bakken, merk je dit aan de Thermo Spot. Die begint dan effen rood te kleuren. Uigezonderd van inductie kookplaten, kan je de pan voor elke warmtebron gebruiken. Zelfs in de oven vormt dit geen probleem tot een temperatuur van 175 °Celsius. De hapjespan heeft een diameter van 24 centimeter.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ De Tefal Thermo Spot kleurt helemaal rood bij de exacte baktemperatuur
+ Olie of boter is nauwelijks nodig bij het bakken
+ De pan kan je makkelijk ophangen door het oog in de steel

Minpunten
- De aluminium pan is minder duurzaam dan een gietijzeren hapjespan
- Niet geschikt voor een inductiekookplaat

Product specificaties in een notendop


Merk: Tefal
Kleur pan: grijs
Vorm van de pan: rond
Panmateriaal: aluminium
Materiaal deksel: glas
Diameter pan: 24 centimeter
Gewicht: 1,58 kilogram

BK Easy Basic Hapjespan

De aluminium Easy Basic Hapjespan van het merk BK - voorzien van een glazen deksel - leent zich uitstekend om vlees aan te braden. Maar is eveneens ideaal voor éénpansgerechten en sauzen. De pan bestaat uit aluminium waardoor de gerechten gelijkmatig worden opgewarmd. Dank zij de zogenaamde PFOA-vrije anti-aanbaklaag mag je op beide oren slapen dat de ingrediënten niet vastkleven aan de bodem. De handgreep, die uit kunststof bestaat, blijft koel. Je hebt ook de mogelijkheid om de pan in de oven te plaatsen tot een temperatuur van 160 °Celsius. De pan reinigen doe je heel makkelijk in de vaatwasmachine.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ De zogeheten teflon coating is PFOA vrij. Vrij vertaald betekent dit dat er geen stoffen vrijkomen die schadelijk zijn
+ Door de voorziene anti-aanbaklaag heb je nauwelijks vetstof nodig
+ Tot 160 °Celsius kan je de pan ook zonder problemen in de oven plaatsen

Minpunten
- De kookpan is niet geschikt voor een inductiekookplaat

Product specificaties in een notendop


Merk: BK
Kleur pan: grijs
Vorm van de pan: rond
Panmateriaal: aluminium
Materiaal deksel: glas
Diameter pan: 28 centimeter
Gewicht: 1,9 kilogram

Tefal Expertise Hapjespan


De nieuwe pannenserie Expertise van deze luxe Tefal pan heeft het grote voordeel dat de pan voorzien is van de allernieuwste anti-aanbaklaag Titanium Exellence. De dikke anti-aanbaklaag is voor honderd procent veilig en van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Er werd ook voldoende aandacht aan duurzaamheid besteed. Tijdens je baksessies heb je zelfs geen olie of boter meer nodig. Ook de bekende (rode) Thermo Spot werd helemaal vernieuwd. Deze warmte indicator - die je ziet in het midden van de pan - wijst nu nog duidelijker aan wanneer de Tefal-pan de juiste temperatuur om te bakken heeft bereikt. Op deze manier gaan geen vitamines verloren en blijft de textuur van het gerecht bewaard. De hapjespan is uiterst geschikt voor het bereiden voor grotere volumes of éénpansgerechten. Door de anti-baklaag - ook aan de buitenkant - is het reinigen van de pan een koud kunstje. Nog een kleine hint: zonder deksel plaats je de hapjespan ook in de oven (tot 175 °Celsius) probleemloos en is eveneens geschikt voor fornuizen met inductie.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ De hapjespan gebruik je voor alle warmtebronnen
+ Je hebt geen vetstoffen meer nodig: geen olie of boter
+ Zonder deksel plaats je de hapjespan ook in de oven plaatsen (175°Celsius)

Minpunten
- Is niet vaatwas- en magnetronbestendig

Product specificaties in een notendop


Merk: Tefal
Kleur pan: zwart
Vorm van de pan: rond
Panmateriaal: aluminium
Materiaal deksel: glas
Diameter pan: 24 centimeter
Gewicht: 1,970 kilogram

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten