De 5 beste halogeen ovens voor de keuken

1074

Alles moet tegenwoordig snel en eenvoudig en koken valt ook onder deze nieuwe norm, waarbij we maaltijden het liefst binnen een kwartier of halfuur op tafel hebben. Lang kokkerellen moet er bij de dagelijkse bezigheden vaak bij inschieten en er zijn dan ook verschillende technische snufjes op de markt gebracht om het koken een stuk sneller en eenvoudiger te maken.

Een voorbeeld van zo’n technisch snufje is de halogeen oven. Dit is een soort glazen pan waarin snel diverse soorten ovengerechten in bereid kunnen worden. Hitte wordt op een efficiënte manier over de ingrediënten in het bakje verdeeld en het eten blijft tegelijkertijd lekker sappig. Uit het brede aanbod van halogeen ovens zullen hier de vijf beste modellen besproken worden om het koken te vergemakkelijken en tijd te besparen.

Wat is een halogeen oven en hoe werkt het?


Een halogeen oven is een kleine, handzame convectieoven die qua uiterlijk vergeleken kan worden met een glazen pan en afgedekt kan worden. Met behulp van infrarood- en halogeenstraling wordt het voedsel in deze glazen pan gegaard en daarmee functioneert het als een kleine oven. Het voedsel in de halogeen oven wordt gelijkmatig voorzien van warmte en het is ook een gezonde manier van koken, omdat er geen vet toegevoegd hoeft te worden.

Hoe snel en wat kan bereid worden met een halogeen oven?


Een halogeen oven kan gerechten tot wel 50 procent sneller bereiden dan normale ovens, maar dit ligt wel aan het soort eten dat gegaard wordt en de grootte van het apparaat. Wanneer je bijvoorbeeld een groot en dik stuk vlees wilt braden, wordt deze uiteraard moeilijker gaar dan groente of dunner voedsel. Dit kan dan ook langer duren dan het braden van vlees in een gewone oven of een braadpan of je moet het vlees eerst garen in een normale pan. Je moet bij de aanschaf dus goed letten op de doeleinden waarvoor je het wilt gebruiken.

Toch zijn veel voedingsmiddelen goed te bereiden in de halogeen oven, zoals groente en kleine stukjes vlees, welke binnen een korte tijd op de juiste manier zijn gegaard. Het voordeel van een halogeen oven is daarnaast dat het erg makkelijk schoon te maken is en meerdere gerechten tegelijkertijd klaargemaakt kunnen worden. Dit bespaart ook tijd en moeite bij het afwassen. Tot slot is de halogeen oven eenvoudig op te bergen wanneer je het niet gebruikt.

Met een halogeen oven kunnen heel veel verschillende soorten gerechten klaargemaakt worden, net zoals je een gewone oven ook voor veel verschillende doeleinden kunt inzetten. Het is als het ware alsof je een mini oven in huis hebt, waarbij je de te bereiden voedingswaren in de halogeen oven doet, de knop aanzet en er verder niet meer over na hoeft te denken tot het klaar is.

De 5 top halogeen ovens voor iedere keuken

vidaXL Halogeen heteluchtoven met uitbreidingsring 800 W 10 L

Op de laatste plaats van beste halogeen ovens staat de kleine oven van vidaXL, welke je kunt aanschaffen voor een prijs van rond de 40 euro. Het ontwerp bestaat uit een kom van glas met een maximale inhoud van tien liter. De hoofdkom heeft een inhoud van zeven liter en er wordt een uitbreidingsring bijgeleverd met een inhoud van drie liter. Hierdoor kunnen ook grotere hoeveelheden voedsel bereid worden.

De hete lucht wordt gelijkmatig gecirculeerd, waardoor het voedsel overal even gaar wordt en de montage is daarnaast erg eenvoudig. Het vermogen bedraagt 800 Watt en er is een mechanische timer beschikbaar om de baktijd in te stellen. Het temperatuurbereik is 250 graden Celcius. De halogeen oven kan gebruikt worden voor bakken, braden, grillen en koken en werkt energiezuinig. Daarnaast worden er een laag en hoog rek, tang en dekselhouder meegeleverd.

Voor- en nadelen


Deze halogeen oven is handig vanwege zijn mogelijkheid tot uitbreiding, waardoor grotere maaltijden ook bereid kunnen worden. Echter, een nadeel is dat het materiaal kwetsbaar is en snel schade kan oplopen.

Hetelucht Oven Halogeen LOKS

De tweede variant halogeen oven is van LOKS en is geschikt voor het braden, grillen, ontdooien, opwarmen en roosteren van voedsel zonder dat hierbij olie of vet gebruikt hoeft te worden. Dit maakt het een gezondere manier van koken. Daarnaast is de glazen schaal hittebestendig en is er een grote ventilator in de deksel ingebouwd. De temperatuur en tijd kunnen eenvoudig worden ingesteld, waarbij een timer aanwezig is van 0 tot 60 minuten, waarbij een belletje het einde van het programma aangeeft.

De maximale inhoud van deze halogeen oven is twaalf liter en het maximale vermogen staat op 1300 Watt. Bij het oventje worden twee roosters meegeleverd, waardoor tegelijk verschillende gerechten klaargemaakt kunnen worden. Deze kunnen dan op verschillende niveaus geplaatst worden. De prijs van het apparaat bedraagt ongeveer 55 euro.

Voor- en nadelen


De voordelen van deze halogeen oven zijn de mogelijkheid om meerdere gerechten tegelijkertijd klaar te maken en de grote ventilator, waardoor voedsel optimaal bereid kan worden. Een minpunt is echter dat de timer niet hoger dan 60 minuten kan en dat er geen kookaccessoires worden meegeleverd om het bedienen te vergemakkelijken.

Cecotec Combi Grill 3001 Convectie-Oven

In het midden van de beste halogeen ovens staat de combi-oven van Cecotec die je voor ongeveer 65 euro kunt aanschaffen. Deze convectie oven verzorgt gezonde en lekkere maaltijden die op een uiterst snelle en eenvoudige manier bereid kunnen worden. Niet onbelangrijk is dat tijdens dit proces goede voedingsstoffen niet verloren gaan, zoals wel gebeurt bij bijvoorbeeld het gebruik van een magnetron om maaltijden op te warmen.

Het ontwerp is gebaseerd op het creëren van een warme lucht-systeem, waarbij geen olie of water nodig zijn en waarbij gehard, slijtvast glas is gebruikt. Er is een thermostaat aanwezig die tot 250 graden Celcius gaat en een timer die ingesteld kan worden tot 60 minuten. Het energieverbruik is daarnaast laag, er ontstaat geen rook en het is makkelijk schoon te maken. Het maximale volume is twaalf liter.

Adler AD 6304 Convectieoven vrijstaand 12 Ltr

Voor ongeveer 50 euro kun je de halogeen oven van Adler al in huis halen, welke een inhoud heeft van maar liefst twaalf liter. Door het glas kun je de bereiding van jouw etenswaren goed in de gaten houden en er hoeft geen vet gebruikt te worden voor de bereiding. Het maximale vermogen is 1300 Watt en het materiaal is warmtebestendig en uitgerust met een handige timer, instelling van de temperatuur en een automatische uitschakeling voor de veiligheid.

Er kan zowel op een laag als hoog rooster gebraden worden en er zijn warmtebestendige handvaten aanwezig om het apparaatje mee op te tillen. Het netsnoer kan daarnaast afgekoppeld worden en de voedingskabel is afneembaar. Naast de verschillende niveaus worden ook een uitbreidingsring, een tang en een stand voor de deksel meegeleverd.

Voor- en nadelen


Het voordeel van deze halogeen oven is de veiligheidsuitschakeling, de mogelijkheid tot uitbreiding en de verschillende niveaus, waardoor veel eten tegelijk klaargemaakt kan worden. Aan de andere kant zorgt deze uitschakeling er ook voor dat het apparaat soms sneller afslaat dan de bedoeling is.

Camry CR6305 - Mini oven - Vrijstaand

De beste halogeen oven wordt geleverd door Camry en is geschikt voor bakken, braden, opwarmen en roosteren. De krachtige lamp zorgt ervoor dat ook bevroren eten zo gebakken kan worden en binnen enkele minuten is de maaltijd klaar om opgediend te worden, wat wel drie keer sneller gebeurt dan bij een gewone oven. Er is daarnaast een sterke ventilator ingebouwd, waardoor warmte gelijkmatig wordt verdeeld en eten niet uitdroogt.

Met de timer kan de tijdsduur worden ingesteld en met een belletje wordt het einde van de tijd aangegeven. De thermostaat loopt van een temperatuur van 100 tot 250 graden Celcius en het elektriciteitssnoer is afneembaar, waardoor het ook op tafel gezet kan worden. De prijs bedraagt ongeveer 46 euro.

Voor- en nadelen


Wat deze halogeen oven de beste maakt, is de kracht van de halogeen lamp en de eindeloze mogelijkheden waarvoor het gebruikt kan worden. Echter, het nadeel is dat het materiaal vanwege het gebruikte glas kwetsbaar blijft en met zorg behandeld moet worden.

Gerelateerde berichten