De hakmolen is een van die kleine apparaten die eenvoudig te gebruiken zijn en de bereiding van gerechten versnellen, waardoor je voedsel zoals peterselie, knoflook, selderij, vlees … in een kwestie van seconden kunnen hakken. Er zijn veel verschillende soorten hakmolens op de markt. Aan je om te bepalen welk type aan je behoeften voldoet.
Waar je rekening moet mee houden
De messen – voor korte haktijd
Het eerste grote verschil tussen het ene model en het andere zijn de messen, die nauwkeurig moeten worden beoordeeld voordat je je apparaat aanschaft om er zeker van te zijn dat ze geschikt zijn voor het soort ingrediënten dat je gaat verwerken.
Het eerste wat gecontroleerd moet worden is dat ze goed geslepen en resistent zijn, zodat ze niet na korte tijd beschadigd raken en dat het hakken fijn en homogeen is. Daarom moeten de messen altijd van inox zijn.
Ook het aantal bladen mag niet worden onderschat. Er zijn niet alleen modellen met twee bladen, maar ook modellen met vier of zes bladen. Het is duidelijk dat hoe groter het aantal messen, hoe korter de benodigde haktijd en hoe groter de verscheidenheid aan ingrediënten die gehakt kunnen worden.
De motor sterkte van de molen
Als de beoordeling van de messen voltooid is, is het een goed idee om te informeren naar het vermogen van de motor die je overweegt aan te schaffen. Dit detail, waar je maar al te vaak geen aandacht aan besteedt, geeft je veel informatie om de veelzijdigheid van het model in kwestie te begrijpen. Er zijn namelijk verschillende aspecten die verband houden met het gebruik van de hakmolen en die precies afhankelijk zijn van het vermogen van de motor.
De container capaciteit van de hakmolen
Maak niet de fout om de eigenschappen van de container te onderschatten! In de eerste plaats is het belangrijk om rekening te houden met de capaciteit ervan. Omdat dit geen mixers zijn, mag je geen grote capaciteit verwachten, die kan variëren van 0,2 liter tot 1,5 liter.
Dit heeft niet alleen invloed op de uiteindelijke hoeveelheid gehakt voedsel die kan worden verkregen, maar ook op de hoeveelheid en de grootte van de ingrediënten die kunnen worden ingevoegd.
We raden je ook aan om altijd een model te kiezen met een doorzichtige bak, zodat je de toestand van de gehaktmolen kunt controleren zonder deze te hoeven demonteren. De aanwezigheid van een gegradueerde schaal op de container is ook een praktisch hulpmiddel omdat het je toelaat de juiste porties klaar te maken.