De 5 beste grasscharen van dichterbij bekeken

134

Het is een schaar waarmee je gemakkelijk en zonder veel moeite gras en graskanten kunt knippen. Als je in eenvoudige bewoordingen wil samenvatten wat een het is, zal het waarschijnlijk dit of iets dergelijks zijn. Maar het is veel meer dan een eenvoudig knipinstrument dat klassiek in de tuin wordt gebruikt. Het is een, in zijn functie, eenvoudig en toch veelzijdig tuingereedschap.

Het is een klassiek tuingereedschap waarmee afzonderlijke grassprieten kunnen worden geknipt. De grasschaar heeft haar populariteit nooit verloren ondanks de vele vergelijkbare soorten gereedschap. Efficiënt en toch eenvoudig in zijn werking, biedt de schaar precies wat nodig is om een gelijkmatig, schoon en dus mooi gazon te creëren.

Grasscharen, graskantensnijders – wat zijn de verschillen?

De schaar wordt beschouwd als het klassieke maaigereedschap voor het rechttrekken van losse plukjes gras of oneffenheden in het gazon. Er zijn echter andere tuingereedschappen die op het eerste gezicht gelijkwaardig lijken. Wat zijn de verschillen tussen een grasschaar en een graskantensnijder, en is het echt altijd nodig om een grasschaar en een heggenschaar te hebben?

Belangrijke verschillen tussen grasscharen en ander gereedschap zijn:

 • Grasscharen zijn veelzijdig en flexibel
 • Hoofdzakelijk gebruikt om alle soorten gras te trimmen of te maaien
 • Kan ook worden gebruikt voor het trimmen van graskanten, heggen en struiken.

In principe worden grasscharen en graskantensnijders onderscheiden in hun primair gebruik. De grasschaar op zich is geschikt voor alle soorten maaiwerk dat met de hand moet of kan worden gedaan, en kan daarbij natuurlijk ook de graskanten opschonen. De graskantensnijder zelf is uitsluitend bedoeld voor het opschonen van de graskant in de richting van paden, muren of wegen en kan tegelijkertijd minder flexibel worden gebruikt.

Hier moet je zeker op letten bij de aankoop

Wie besluit een nieuwe schaar te kopen, die heeft in deze tijd niet alleen de lijdensweg van de keuze met de meest uiteenlopende producten en modellen, maar ook de lijdensweg van de keuze van de verdeler. Online kun je zonder koopverplichting rustig kijken en vergelijken. Je kunt op basis van de kenmerken en je behoeften de juiste keuze maken. We willen je graag de belangrijkste koopcriteria voor je nieuwe schaar voorleggen.

Handschaar of telescoopschaar – een belangrijke basisbeslissing

Het belangrijkste aankoopcriterium voor grasscharen is natuurlijk het model zelf. Tegenwoordig wordt een basisonderscheid gemaakt tussen drie varianten van de klassieke schaar, dit zijn:

 • De handgrasschaar
 • De telescopische schaar
 • Het combinatieproduct – kan met de hand en met een telescopische stok worden gebruikt

Het eerste wat je moet beslissen is of je de grasschaar uitsluitend met de hand wilt gebruiken, of je ze altijd staand aan de telescopische stok wilt bevestigen, of dat je flexibel met de hand en soms met de stok wilt knippen, afhankelijk van je behoeften. De ervaring heeft geleerd dat combimodellen – d.w.z. scharen die zowel met de hand als aan de telescoopstang kunnen worden gebruikt – echte bestsellers zijn, omdat ze veel flexibeler en handiger kunnen worden gebruikt en als het gaat om prijs-prestatie al lang vergelijkbaar zijn met de oorspronkelijke varianten.

Je kunt sommige handgrasscharen kopen en die later uitbreiden met een telescoopstang als je dat wenst.

Twee of meer messen – vaak onderschatte basis van het snijpatroon

Een ander belangrijk aankoopcriterium is de keuze van het aantal messen. Klassiek heeft een schaar twee bladen die het gras op dezelfde manier knippen als een klassieke schaar. Er zijn echter ook scharen met meerdere bladen die een beter en groter snijpatroon mogelijk maken en de snede in een gekartelde beweging uitvoeren.

Voordelen van het aantal messen in één oogopslag:

 • Twee bladen – een klassieke schaar, perfect voor geïsoleerde / kleine plukjes gras
 • Meerdere messen – verlengde schaarvorm, perfect voor grotere snijklussen

Of het nu twee of meer messen zijn dat hangt uiteindelijk vooral van je eigen voorkeur af. Wel kan worden gesteld dat met meerdere messen meestal sneller kan worden gewerkt, omdat de snijbreedte navenant groter of navenant preciezer is. Om die reden wordt een schaar met twee bladen alleen aanbevolen voor kleinschalig knipwerk.

Of het nu voor je eigen tuin is, het gazon voor het huis of om de paden tussen het huis en de bedrijfsgebouwen schoon te maken. Een schaar is een handig klein stuk gereedschap dat gewoon niet mag ontbreken. Of het nu gaat om het opnieuw maaien van het gras of het opruimen van het gazon aan randen, muuruitsteeksels of tussen de straatstenen, met een schaar zijn deze taken snel en gemakkelijk geklaard.

Wie het moeizame knippen van de graspluimen wat gemakkelijker wil hebben, moet in elk geval kiezen voor een model die niet alleen met de hand kan worden gebruikt, maar ook comfortabel staand. Ja, de telescopische variant is de meest populaire vorm van dit handige tuingereedschap, want zonder de vervelende buig- en kniebewegingen is het grassnijwerk veel gemakkelijker dankzij de soepel verstelbare telescopische stok.

Talen Tools graskantelschaar

Deze grasschaar met uitschuifbare armen is geschikt voor het verticaal knippen van grasranden.

De belangrijkste eigenschappen

Voor het ontwerp van het bovenblad is gebruikgemaakt van middelhard koolstofstaal. Voor de bodemplaat is verchroomd staal gebruikt. Het mes is gecoat met Teflon om het snijden en het schoonmaken te vergemakkelijken. De armen zijn uitschuifbaar van 55 tot 96 centimeter.

Technische kenmerken

 • Deze handmatige grasschaar weegt 1700 gram
 • De messen zijn gecoat met een antikleeflaag
 • De uitschuifbare handvaten zorgen voor meer gebruiksgemak

GARDENA ClassicCut

Met deze gras- en buxussnijders kun je de gazonranden netjes houden en je buxus of andere kleine struiken regelmatig trimmen.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

de hoogwaardige messen zorgen voor perfecte snijresultaten. Je kunt ze met een druk op de knop demonteren en vervangen. De meegeleverde lithium-ionbatterij kan op elk moment snel worden opgeladen.

Het gereedschap wordt geleverd met een mesbeschermer en oplader. De schaar kan worden uitgerust met telescopische handgrepen. Deze moeten afzonderlijk besteld worden.

BLACK+DECKER GSL700-QW Gras

Dit toestel van Gardena is een twee-in-één pakket. Het combinatiepakket gras- en buxusschaar is een uitkomst voor het knippen van gazonranden, kleine heggen en kleine struiken.

De belangrijkste eigenschappen

Doordat het toestel aangedreven wordt door een lithium-ionbatterij levert ze betere prestaties en kun je er langer mee werken

Het snoerloze toestel biedt je veel bewegingsvrijheid. Het ergonomisch licht ontwerp zorgt voor een gemakkelijke bediening.

Met een druk op de knop kan het mes van de trimstand naar de kantmaaistand worden geschakeld en kunnen het laadstation en een losse oplader in verschillende standen worden opgeladen.

Deze machine heeft een geïntegreerde indicator om het batterijniveau te controleren.

Voor een langere levensduur moet je na gebruik het mes reinigen met een doek en een zachte borstel. Om het mes scherp te houden kun je een onderhoudsspray gebruiken. De meegeleverde opbergkoker beschermt de messen.

Technische eigenschappen

 • De messen hebben een lengte van vijftien centimeter en een snijbreedte van acht millimeter
 • De grassnijder wordt geleverd met een 7 V 1.3Ah Lithium-Ion accu, een lader en een handleiding
 • De grassnijder weegt 650 gram

GARDENA Comfort grasschaar

Deze flexibele grasschaar is ook geschikt voor linkshandige mensen. De draaibare messen zorgen ervoor dat je de randen van het gazon gemakkelijk en nauwkeurig trimmen.

De belangrijkste eigenschappen

Door het 360° rotatiemechanisme van de schaar kunnen ook bijna ontoegankelijk plekken in de tuin getrimd worden. Het draaisysteem zorgt er ook voor dat zowel linkshandigen als rechtshandigen de schaar op een comfortabele manier kunnen gebruiken. De ergonomische handgreep met zachte kunststof zorgt voor meer comfort tijdens het werken.

Met het gegolfde mes met antikleeflaag kun je nauwkeurig snijden. Een geleider zorgt ervoor dat je een constante hoogte kunt behouden. De grasschaar kan snel en eenvoudig vergrendeld worden.

Technische kenmerken

 • Deze handmatige grasschaar met draaibare antikleef messen weegt 264 gram

WOLF-Garten Grasschaar Classic

Deze manuele grasschaar maakt het je gemakkelijk om gras weg te snijden, zelf op de moeilijk bereikbare plaatsen.

De belangrijkste eigenschappen

De messen van deze grasmaaier kunnen 180° draaien. Dankzij de antikleeflaag blijft er geen gras aan de messen kleven. Het lemmet is licht gebogen en aan beide zijden nauwkeurig geslepen. Deze schaar is ideaal om gras weg te snijden langs muren.

Technische kenmerken

 • Deze handmatige grasschaar van Wolf-Garten is duurzaam, scherp en gemakkelijk in gebruik
Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten