De wereld digitaliseert snel. Steeds meer betalen we met plastic of met de smartphone. Toch wordt er nog steeds betaald met contant geld en het is ook nog veelvuldig in omloop.
Het nadeel voor de ondernemer is, dat contant geld naar de bank moet worden gebracht en moet worden geteld en gesorteerd. Je wilt namelijk niet al dat geld in huis houden en bovendien, bij de bank krijg je misschien nog wat rente over je geld. Een ander nadeel van contant geld is dat er natuurlijk ook vals geld in omloop is. Dit risico is geheel voor de ondernemer.
Toepassingen geldtelmachines
In winkels, de horeca en op de markt, wordt er bijvoorbeeld veel betaald met contant geld. ‘Geld stinkt niet’, zo klinkt het gezegde, maar geld is ook niet echt schoon. Het gaat door heel veel handen heen. Om hygiënisch, snel en gemakkelijk geld te tellen zijn er geldtelmachines. Een geldtelmachine spaart je tijd en geld uit en is bovendien nauwkeuriger dan een mens. Geld kan zijn biljetten of munten. Voor beiden zijn er machines te koop om dit te sorteren en te tellen. Ook zijn er geldtelmachines die valse biljetten kunnen detecteren.
Een andere slimme toepassing van geldtelmachines is bijvoorbeeld in verkoopautomaten. Zo kan men snel, makkelijk en accuraat tellen hoeveel de klant erin gestopt heeft.
In sommige moderne geldautomaten, zorgen geldtellers ervoor dat deposito’s zonder enveloppen gedaan kunnen worden. Deze geldtellers signaleren namelijk de precieze hoeveelheid geld en niet alleen het aantal biljetten. Dit zijn zogenaamde slimme geldtellers.
Valsgelddetectie bij biljettentellers
Elke ondernemer loopt het risico dat er met vals geld betaald wordt en dat dit in de kassa terecht komt. Er wordt van alles gedaan om de geldbiljetten dusdanig te vervaardigen, dat vervalsen niet gemakkelijk is, maar helemaal uitsluiten kan je het niet. De schade die de ondernemer oploopt door vals geld wordt niet vergoed. Je kunt je ertegen verzekeren, dat wel, maar dat is beperkt en dat kost ook weer geld.
Met een valsgelddetector haal je de valse biljetten eruit. Er zijn een aantal manieren van valse biljetten detecteren: magnetisch, UV en Infrarood. Verder spelen de afmeting en het gewicht van een biljet een rol en het kleurenspectrum dat gebruikt wordt voor de afbeelding.
Batchefunctie muntentellers
Bij muntentellers tref je vaak een handige batchfunctie aan. Je kan dan vooraf een bepaald aantal van een specifieke muntsoort opgeven. Als het gewenste aantal bereikt is, stopt de machine automatisch. Dit is erg praktisch als je bijvoorbeeld je muntgeld wilt sorteren voordat je het aanbiedt bij je bank. Bij het opmaken van je kassalade voordat je de winkel opent, is dit ook erg gemakkelijk.
Waar let je op bij de aanschaf van een geldtelmachine?
Allereerst zal je een bepaald budget hebben of heb je er een bepaald bedrag voor over. De door ons geselecteerde geldtelmachines variëren in prijs zo tussen de 80 euro en 250 euro.
Stel jezelf de volgende vragen voordat je een geldtelmachine gaat kopen:
- Wat wil je tellen? Munten of biljetten?
- Vind je snelheid belangrijk?
- Hoe groot wil je dat de maximale invoer is?
- Alleen euromunten of ook andere valuta?
- Wil je met batchfunctie?
- Wil je dat de machine ook valse biljetten detecteert?
- Wil je het apparaat meenemen?
Er zijn puur mechanische geldtelmachines of elektronische. Er zijn ook mix vormen; de zogenaamde hybride telmachines.