De 5 beste gaskookplaten voor in de keuken

111

Een gaskookplaat is een kookplaat voor thuis, commerciële keukens, camping of vakantiehuisjes om te koken op aardgas of vloeibaar gas. Afhankelijk van het model heeft zo’n kookplaat één of meer branders in verschillende sterktes.

De uitrusting van een moderne gaskookplaat omvat vaak een thermo-elektrische ontstekingsbeveiliging om de gasstroom te onderbreken wanneer er geen vlam is.

Op enkele uitzonderingen na kun je elke gaskookplaat zowel met aardgas als met vloeibaar gas zoals propaan, butaan of LPG = “Liquefied Petroleum Gas” (vloeibaar petroleumgas) laten werken. Je zult in elk geval verschillende sproeiers nodig hebben om de kookplaat om te bouwen. Tegenwoordig voegen fabrikanten meestal sproeikoppen voor vloeibaar gas en aardgas bij de gaskookplaten.

Waarom koken op gas?

Hoewel in Nederland en België relatief weinig huishoudens op gas koken, zijn veel professionele koks overtuigd van deze warmtebron. Beginnende koks zweren ook vaak bij gaskookplaten. Een van de meer subjectieve redenen voor dit enthousiasme is het oorspronkelijke, huiselijke gevoel van koken boven een open vuur. Maar er zijn nog andere argumenten die voor gas pleiten:

 • Warmte is onmiddellijk beschikbaar en flexibel regelbaar
 • Geen restwarmte, typisch voor glaskeramische kookplaten
 • Koken met hoge precisie mogelijk
 • Eenvoudige visuele controle van de kookzone
 • Koken in een klassieke wok is mogelijk met een wokbrander met opzetstuk

Voor wie is een gaskookplaat geschikt?

Gaskookplaten zijn de juiste keuze voor alle particuliere huishoudens met een gasaansluiting. Als je thuis geen gasaansluiting hebt, is ombouw mogelijk. Dit gaat echter gepaard met een niet onaanzienlijke financiële uitgave. Als je je huis wilt omschakelen op gas om te koken en te verwarmen, moet jeu vooraf nagaan hoe lang de gasleiding naar je huis moet zijn. Hoe langer de lengte, hoe duurder de conversie zal zijn. We willen erop wijzen dat het leggen van gasleidingen alleen door een vakman mag worden uitgevoerd.
Naast particuliere huishoudens met een gasaansluiting zijn vakantiegangers de tweede consumentengroep die profiteert van gaskookplaten. Je kunt een op vloeibaar gas omgebouwd fornuis in uw stacaravan gebruiken. In een volkstuin of ander vakantiehuis is een compacte kookplaat ook een energiezuinige oplossing.

De verschillende branders van een gaskookplaat

De branders van een kookplaat hebben verschillende vermogens, en je kunt de draaiknoppen gebruiken om het vermogen van elke kookplaat aan te passen aan je huidige behoeften. Er zijn vooral vier brandervarianten beschikbaar voor je op een gaskookplaat:

 • Normale branders met een vermogen tussen 1500 en 2000 watt zijn over het algemeen geschikt voor middelgrote kooktoestellen voor het verder koken van aardappelen in de schil, soepen, pasta of groentegerechten.
 • Hoge branders met een vermogen tussen 2500 en 5000 watt worden aanbevolen voor groter kookgerei om te broeien, steaks of omeletten te bakken en te frituren. Op een lage stand is een hoge brander geschikt om langzaam kokende gerechten te blijven bereiden.
 • Wokbranders, vaak met twee of drie vlammen, met een bovengemiddeld vermogen tussen 3000 en 6000 watt worden gebruikt voor het bereiden van Aziatische gerechten of voor grote kookpotten. Sommige fabrikanten leveren een wokopzetstuk voor halfronde wokpannen bij de levering.
 • Hulpbranders met een vermogen van 750 tot 1200 watt zijn de juiste oplossing voor kleinere potten en voor het verwarmen van kleine hoeveelheden of het smelten van boter.

Bij de keuze van een kookplaat is het aan je om te bepalen aan welke behoeften ze moet voldoen.

Everglades EVBI850

Met dit gasfornuis van Everglades beleef je urenlang kookplezier. De kookplaat heeft vijf gaspitten.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

De kookplaat heeft een nisformaat van zestig. Het fornuis kan aangesloten worden op butaan en propaan

Voor de elektrische onderdelen is er een snoer van tachtig centimeter voorzien

De afmeting (hoogte × breedte × diepte) zijn 7 × 68 x 51 cm

De kookplaat met vijf kookzones weegt 13 kg

Het vermogen van de branders varieert van 1,8 kW tot 3,6 kW. Een van de branders is geschikt voor de wok.

Bosch POP6B6B10

Deze vierkante zwarte gaskookplaat van zestig centimeter heeft vier branders. Via de thermokoppel ontsteking kun je de vuren met een hand aansteken en wordt het gas automatisch afgesloten wanneer de vlam dooft.

De belangrijkste eigenschappen en de technische kenmerken

 • De emaille bovenlaag is gemakkelijk te reinigen. Dit gasfornuis van Bosch meet (hoogte × breedte × diepte) 4,5 × 59 × 52 cm een weegt 11,7 kg
 • Het gasfornuis heeft vier kookzones met verschillende vermogens

Siemens EB0C2PY80N

Dit is een wit, vrijstaand gasfornuis met een geëmailleerde bovenkant. De oven heeft vier gasbranders, waaronder een krachtige brander met een vermogen tot drie kW.

De beschrijving van de gaaskookplaat

Met een decoratieve glazen afdekking voorkom je dat er vetvlekken of andere spatten op de muur komen. Hoogwaardige materialen en vakmanschap: met stalen pandrager. Uniek en mooi wit emaille oppervlak. De zwaardvormige knop combineert groot gemak met modern ontwerp.

Technische kenmerken

 • Het vermogen van de branders varieert van een kW tot drie kW
 • de afmetingen van het toestel zijn (h × b x d): 103 × 580 × 510 mm en er is een aansluitkabel van anderhalve meter
 • Met thermo-elektrische beveiliging stopt de gastoevoer wanneer er geen vlam is
 • Houd er rekening mee dat de gasslang niet meegeleverd wordt
 • De gaskookplaat weeg tien kg

ETNA KG775ZTA

Deze gaskookplaat heeft vijf gaspitten en is breed. Het past echter in elke standaard nis op elk aanrecht. Naast twee gewone gasbranders, een sudderbrander en een grote brander, heeft dit gasfornuis ook een brander speciaal voor de wok. Het is voorzien van moderne veiligheidsopties en is gemaakt van hoogwaardige en professionele horeca kwaliteitsmaterialen.

De belangrijkste eigenschappen

Het gasfornuis is voorzien van een vonkontsteking. Je hoeft dus geen aansteker of lucifers te gebruiken. De kookplaat heeft gietijzeren pannendragers en ziet er luxueus uit.

Naast de vier normale branders is er ook een wokbrander. Terwijl de pannendragers gemaakt zijn van massief gietijzer is het fornuis zelf gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal.

Het gasfornuis beschikt ook over moderne beveiligingsopties

Technische eigenschappen

 • De gaskookplaat heeft vijf kookzones met een vermogen van respectievelijk 1000-1750(tweemaal),3000 en 3500.
 • de buitenmaten zijn (b × d): 750 × 510 mm
 • De inbouwmaten(h x b x d) zijn 50 × 560 × 480 mm
 • De producent Erna biedt je vijf jaar garantie op voorwaarde dat je apparaat binnen dertig dagen na aankoop geregistreerd is.
 • De positie van de gasaansluiting is linksachter en voor de bediening van de elektrisch gestuurde onderdelen is er een snoerlengte van 1,3 meter en een ingebouwde zekering
 • De gaskookplaat weegt dertien kg

MEDION inductie kookplaat 2 pits

Voor we verschillende gasbranders bespreken willen we ook een kleine inductie kookplaat in de kijker zetten. Deze MEDION inductiekookplaat heeft twee pits en een vermogen van 3500 watt.

De belangrijkste eigenschappen

De kookplaat heeft tien vermogensniveaus aan de linkerkant en acht aan de rechterkant. De temperatuur kan ingesteld worden tussen zestig en tweehonderdveertig graden. Je kunt de temperatuur en de insteltijd tussen nul en 180 minuten aflezen op een led-display. Er is een beveiliging die de kookplaat automatische uitschakelt bij oververhitting.

Technische eigenschappen

 • De zwarte inductie kookplaat is 7 × 60,3 × 35,5 cm en heeft twee kookzones
Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten