Een gaskookplaat is een kookplaat voor thuis, commerciële keukens, camping of vakantiehuisjes om te koken op aardgas of vloeibaar gas. Afhankelijk van het model heeft zo’n kookplaat één of meer branders in verschillende sterktes.
De uitrusting van een moderne gaskookplaat omvat vaak een thermo-elektrische ontstekingsbeveiliging om de gasstroom te onderbreken wanneer er geen vlam is.
Op enkele uitzonderingen na kun je elke gaskookplaat zowel met aardgas als met vloeibaar gas zoals propaan, butaan of LPG = “Liquefied Petroleum Gas” (vloeibaar petroleumgas) laten werken. Je zult in elk geval verschillende sproeiers nodig hebben om de kookplaat om te bouwen. Tegenwoordig voegen fabrikanten meestal sproeikoppen voor vloeibaar gas en aardgas bij de gaskookplaten.
Waarom koken op gas?
Hoewel in Nederland en België relatief weinig huishoudens op gas koken, zijn veel professionele koks overtuigd van deze warmtebron. Beginnende koks zweren ook vaak bij gaskookplaten. Een van de meer subjectieve redenen voor dit enthousiasme is het oorspronkelijke, huiselijke gevoel van koken boven een open vuur. Maar er zijn nog andere argumenten die voor gas pleiten:
- Warmte is onmiddellijk beschikbaar en flexibel regelbaar
- Geen restwarmte, typisch voor glaskeramische kookplaten
- Koken met hoge precisie mogelijk
- Eenvoudige visuele controle van de kookzone
- Koken in een klassieke wok is mogelijk met een wokbrander met opzetstuk
Voor wie is een gaskookplaat geschikt?
Gaskookplaten zijn de juiste keuze voor alle particuliere huishoudens met een gasaansluiting. Als je thuis geen gasaansluiting hebt, is ombouw mogelijk. Dit gaat echter gepaard met een niet onaanzienlijke financiële uitgave. Als je je huis wilt omschakelen op gas om te koken en te verwarmen, moet jeu vooraf nagaan hoe lang de gasleiding naar je huis moet zijn. Hoe langer de lengte, hoe duurder de conversie zal zijn. We willen erop wijzen dat het leggen van gasleidingen alleen door een vakman mag worden uitgevoerd.
Naast particuliere huishoudens met een gasaansluiting zijn vakantiegangers de tweede consumentengroep die profiteert van gaskookplaten. Je kunt een op vloeibaar gas omgebouwd fornuis in uw stacaravan gebruiken. In een volkstuin of ander vakantiehuis is een compacte kookplaat ook een energiezuinige oplossing.
De verschillende branders van een gaskookplaat
De branders van een kookplaat hebben verschillende vermogens, en je kunt de draaiknoppen gebruiken om het vermogen van elke kookplaat aan te passen aan je huidige behoeften. Er zijn vooral vier brandervarianten beschikbaar voor je op een gaskookplaat:
- Normale branders met een vermogen tussen 1500 en 2000 watt zijn over het algemeen geschikt voor middelgrote kooktoestellen voor het verder koken van aardappelen in de schil, soepen, pasta of groentegerechten.
- Hoge branders met een vermogen tussen 2500 en 5000 watt worden aanbevolen voor groter kookgerei om te broeien, steaks of omeletten te bakken en te frituren. Op een lage stand is een hoge brander geschikt om langzaam kokende gerechten te blijven bereiden.
- Wokbranders, vaak met twee of drie vlammen, met een bovengemiddeld vermogen tussen 3000 en 6000 watt worden gebruikt voor het bereiden van Aziatische gerechten of voor grote kookpotten. Sommige fabrikanten leveren een wokopzetstuk voor halfronde wokpannen bij de levering.
- Hulpbranders met een vermogen van 750 tot 1200 watt zijn de juiste oplossing voor kleinere potten en voor het verwarmen van kleine hoeveelheden of het smelten van boter.
Bij de keuze van een kookplaat is het aan je om te bepalen aan welke behoeften ze moet voldoen.