De 5 beste freesmachines voor thuis bekeken

108

Voor het afwerken van randen en het maken van groeven of sleuven kun je gebruikmaken van een freesmachine. Dit is een machine die het geheel aan onderdelen omvat om te kunnen frezen, oftewel door middel van een roterende frees materiaal verwijderen. Het apparaat bestaat onder andere uit een frees en een spilas waar de frees aan vastzit. Een freesmachine kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden en er zijn ook veel verschillende soorten.

Een freesmachine wordt ook wel een freesbank genoemd en kan dus ingezet worden om bepaald materiaal te verwijderen en randen af te werken. Er zijn handmatige en computergestuurde (CNC) varianten. Handmatige freesmachines moeten door middel van menselijke kracht in beweging gebracht worden, terwijl een computergestuurde freesmachine met behulp van een computerprogramma geactiveerd wordt. Bij deze laatste wordt het patroon vooraf in het programma ingevoerd. Handmatige machines worden vooral gebruikt door hobbyisten of mensen die het in hun vrije tijd willen gebruiken. De computergestuurde freesmachines zijn veelal voor industriële doeleinden.

Voor freesmachines zijn diverse soorten frezen te verkrijgen voor allerlei uiteenlopende materialen en toepassingen. Denk hierbij aan houtfrezen bedoeld voor zwaluwstaartverbindingen of een profielrandje of frezen voor het maken van groeven in betonnen vloeren of stenen muren. Het woord frees komt van “fraiser”, wat golven of krullen in het Frans betekent.

Soorten freesmachines

Bovenfrees

Dit is de meest gebruikte freesmachine, waarmee gleuven en profielranden gemaakt kunnen worden. Ook kun je er allerlei vormen mee uitfrezen met behulp van sjablonen en het apparaat is te gebruiken voor precisie zaagwerk.

Kantenfrees

Deze tweede soort is voor het afwerken van randen, waarnaast je met verschillende freesbitjes allerlei profielrandjes kunt aanbrengen op meubels en werkbladen.

Lakfrees

De lakfrees is niet bedoeld voor het maken van groeven of profielen, maar wordt gebruikt om verflagen weg te halen van egale oppervlakken. Dit gaat een stuk sneller dan schuurpapier en is daardoor meer geschikt voor grotere oppervlakken.

Lamellenfrees

Met deze frees kun je blinde houtverbindingen, waaronder deubels, lamello’s of zwaluwstaartverbindingen maken.

Multifrees

Deze freesmachine is, zoals zijn naam al zegt, geschikt voor het verrichten van meerdere werkzaamheden. Door middel van diverse opzetstukken kun je het bijvoorbeeld als bovenfrees of kantenfrees inzetten.

Muurfrees

Voor het wegwerken van kabels en leidingen kan een muurfrees gebruikt worden. Dit type wordt ook wel sleuvenfrees genoemd en je kunt er parallelle gleuven in een muur mee maken. Daarna kun je de tussenliggende stenen met een elektricienbeitel weghakken.

Aandachtspunten bij de aanschaf

Naast de verschillende doeleinden van een freesmachine is het ook belangrijk te kijken naar het toerental. De meeste machines hebben een toerental van tussen de 25.000 en 30.000 p/m. Je kunt het beste kiezen voor een freesmachine met een instelbaar toerental, wat aan te passen is aan de hardheid van het materiaal. Daarnaast zijn de freesdiepte en -diameter van belang, waarbij geldt dat hoe groter de maximale freesdiepte en -diameter zijn, hoe meer taken ermee uitgevoerd kunnen worden.

Tevens zijn veiligheidsvoorzieningen, zoals een beschermkap of stofzak, nuttige accessoires en freesbitjes belangrijke onderdelen. Voor dit laatste kun je kiezen tussen groeffrezen, voor het maken van groeven, en afkantfrezen, voor het afwerken van randen. Hier zijn weer allemaal variaties op gemaakt. Tot slot kun je nog het materiaal waarvan freesbitjes zijn gemaakt overwegen, zoals hout of kunststof.

Bosch - POF 1200 AE Bovenfrees

Deze laatste freesmachine is tevens van Bosch en kost ongeveer 100 euro. Je kunt er goed creatief mee werken op hout en je kunt gemakkelijk de frezen wisselen. Door het Bosch-SDS-systeem wordt het erg eenvoudig om zonder gereedschap de kopieerhuls te plaatsen. Het vermogen bedraagt 1.200 Watt en het onbelast toerental is 11.000 tot 28.000 toeren per minuut. Dit toerental kun je zelf verstellen.

De machine weegt 3,4 kilogram, waardoor het makkelijk te verplaatsen is. Er zit ook een softgrip handvat aan, waardoor een comfortabele bediening ondersteund wordt.

Voordelen

Deze freesmachine is allereerst makkelijk te bedienen en opbergen. Daarnaast is het erg veelzijdig.

Nadelen
Daarentegen is de afwerking niet altijd even nauwkeurig en het vermogen wat laag

MAKITA Kantenfrees RT0700C

De vierde beste freesmachine is van Makita en kan gebruikt worden voor onder andere het bewerken van aluminium, hout en metaal. De freesdiepte kan hierbij ingesteld worden tot een maximale diepte van 35 millimeter en het apparaat weegt slechts 1,8 kilogram. Voor het ondersteunen van veilig werken zit er een soft start in en de kabellengte is wel 4 meter voor de bewegingsvrijheid. De toerenregeling kun je via een draaiknop zelf instellen tot een maximum van 30.000 toeren per minuut.

Het geluidsniveau is 82 decibel, wat voordelig is en het gehoor zo veel mogelijk beschermt. Naast de machine krijg je er een afzuigadapter, een kopieerring, een parallelgeleider, steeksleutels en spantangen bij. Het kost 177 euro.

Voordelen

Het gebruikersgemak van deze machine is erg hoog en het heeft een breed toepassingsbereik door het variabele toerental. Daarnaast is er gebruikgemaakt van aluminium, wat een licht en duurzaam materiaal is.

Nadelen

Er zit aan de andere kant wel wat speling in de afstelling en de kosten zijn erg hoog.

Bosch POF 1400 ACE bovenfrees

Ook Bosch komt met een bovenfrees, waarbij je een zesdelige frezenset in een koffer krijgt. In deze set zitten onder andere een afzuigadapter, bochtaanslag, centreerstift, kopieerhuls, parallelgeleider en spantangen. Het apparaat heeft een vermogen van 1.400 Watt en kost ruim 145 euro. Alles is veilig op te bergen in de kunststof opbergkoffer en er wordt gebruikgemaakt van een constant toerental van tussen de 11.000 en 28.000 toeren per minuut met een optimale zaagkwaliteit.

De freesdiepte is op fijn niveau in te stellen en het Bosch-SDS-systeem zorgt ervoor dat het plaatsen van de kopieerhuls makkelijk en zonder additioneel gereedschap kan. De geïntegreerde werklamp zorgt voor een goed verlicht werkstuk, waarbij het werken optimaal wordt ondersteund door het ergonomische handvat. Het apparaat is ook erg licht en weegt slechts 3 kilogram.

Voordelen

Het ergonomische handvat, de verlichting en het lichte gewicht maken het een handig apparaat.

Nadelen

Echter, hier betaal je wel een vrij hoge prijs voor, wat niet iedereen ervoor over heeft.

FERM Bovenfrees 1300W

De tweede freesmachine die besproken wordt, is een bovenfrees met een vermogen van 1300 Watt en een prijs van rond de 90 euro. Met het apparaat kun je groeven, kanten en profielen maken en er zit ingebouwde LED-verlichting in, waardoor je ook in donkere ruimtes kunt werken. De ergonomische handgrepen ondersteunen comfortabel werken en er is een mogelijkheid om een stofzuigerslang aan te sluiten.

Deze machine is ook te gebruiken voor kopieer- en slobgatfrezen en het heeft een onbelast toerental van 9.000 tot 30.000 toeren per minuut. De freesdiepte is 60 millimeter en de freesdiameter 30 millimeter. Naast de freesmachine krijg je er een parallel- en sjabloongeleider, een zes-delige freesset, een inbussleutel en een handleiding bij.

Voordelen

Voordelig aan deze machine zijn het ergonomische ontwerp, de mogelijkheid van het aansluiten van een stofzuiger en de ingebouwde LED-verlichting.

Nadelen

Daarentegen is het apparaat soms wat onnauwkeurig en wordt er goedkoop plastic gebruikt bij het ontwerp. Ook is het met een gewicht van 5,5 kilogram wat aan de zware kant.

VONROC Muurfrees Sleufmachine

De eerste beste freesmachine is van Vonroc en is geschikt voor het wegwerken van elektriciteitskabels en waterleidingen. Het gaat om een muurfrees die makkelijk door beton en steen zaagt met een vermogen van 1.700 Watt. Het apparaat kan geulen van 14, 19 of 29 millimeter breed maken en heeft een zaagdiepte van 5 tot 40 millimeter. Met een gewicht van 5,1 kilogram en een prijs van ongeveer 95 euro is het een degelijke machine.

Bij de machine krijg je overigens een set van 6 gesegmenteerde diamantschijven met ieder een doorsnede van 150 millimeter. Deze worden parallel in de freesmachine geplaatst. Daarnaast krijg je er een stofzuigadapter, inbussleutel, moersleutel en opbergtas bij.

Voordelen

Een eerste voordeel is dat de machine goed tegen een stootje kan. Daarnaast zit er een stofzuigeraansluiting bij, waardoor je je werkplek makkelijk schoon kunt houden. Door de soft start, kun je overigens op een veilige, rustige manier werken.

Nadelen

Aan de andere kant wordt de machine niet geleverd in een koffer, wat handiger zou zijn dan slechts een opbergtas. Ook kunnen de diamantschijven erg vast komen te zitten, waardoor ze vervangen moeilijk kan zijn.

Frank De Zutter
Frank De Zutter
Als leraar biologie heb ik een grote passie voor alles wat met Fauna & Flora te maken heeft. Zo kweek ik mijn eigen groenten in een zelfgemaakte serre en beschouw ik mezelf ook als een hobby tuinman. Bij Techgeek ben ik verantwoordelijk voor het testen en reviewen van de laatste tuin & outdoorproducten. Bij vragen omtrent producten kan je mij steeds contacteren!

Gerelateerde berichten