De 5 beste soorten fotopapier om te kopen

393

Technische ontwikkelingen in de printtechnologie maken het mogelijk om met een inkjetprinter of laserprinter beeldbestanden met een hoge resolutie als foto’s in laboratoriumkwaliteit af te drukken met speciaal kunstdrukpapier, het zogenaamde picture printing paper.

Zowel het afdrukapparaat als de inkten en toners, maar ook het papier, waarop de kleur van het af te drukken beeld wordt afgedrukt, zijn wat hun technische eigenschappen betreft perfect op elkaar afgestemd en zorgen voor de reproductie van beeldbestanden die overeenkomen met de kwaliteit en eigenschappen die in de klassieke fotografie gebruikelijk zijn.

Het juiste papier voor de juiste printer

Nu de technologie van het digitaal afdrukken van foto’s met succes is ingevoerd, zijn er op de markt veel apparaten beschikbaar voor het afdrukken van foto’s. De fabrikanten van de afdrukapparatuur voor foto’s kennen de technische vereisten voor het afdrukken van foto’s goed genoeg om ook de printersupplies voor hun producten te leveren die voldoen aan de vereisten om de afdruk van de printer op hoog niveau de kwaliteit van een foto uit het lab te geven. Fotoprinters zijn gebouwd voor de uitvoer van digitale beeldbestanden met een hoge resolutie en zijn ontworpen op basis van inkjet- en laserafdruktechnologieën

Bij inkjet- en laserafdrukken is de technologie voor de overeenkomstige fotoprinter telkens uitgerust met verbeterde technologie, die een breder kleurengamma bij het afdrukken mogelijk maakt en een hoge precisie biedt voor de uitvoering van fijne details. Niet alleen zijn de printerbenodigdheden zoals inkt en toner voor fotoafdrukken voorzien van speciale technische kenmerken en hebben zij een aanzienlijk hogere lichtechtheid en duurzaamheid dan inkten en toners voor normale kleurenafdrukken, maar ook de mogelijkheid om randloos af te drukken is een speciaal kenmerk van de afdrukapparatuur voor fotoafdrukken.

Fotoprinters gebruiken meer kleurencartridges dan de gebruikelijke vier kleuren cyaan, magenta, geel en zwart in het normale kleurenprintsysteem.

Naast de extra gepigmenteerde zwarte inktpatronen in veel inkjet-druksystemen wordt nog minstens één andere lichtere grijstint gebruikt. Druksystemen die hoge kwaliteitseisen stellen, werken overwegend met gepigmenteerde inkten en toners en gebruiken ook kleuren die de kleurruimte aan de rand van de normale printerkleuren aanzienlijk uitbreiden, zoals de kleuren oranje, blauw en rood.

Een doorslaggevende bijdrage tot de afdruk van een beeldbestand met hoge resolutie tot een fotoafdruk van hoge kwaliteit wordt geleverd door het papier dat niet alleen nauwkeurig moet worden afgestemd op de technologie van het afdrukapparaat, maar ook op de aard van de inkt en de toner.

Omdat voor de twee primaire printtechnologieën voor fotoafdrukken verschillende technieken worden gebruikt, heeft het corresponderende papier voor inkjetafdrukken een andere samenstelling dan fotopapier voor laserafdrukken. Bij inkjetdruk komen de inktdruppels op het oppervlak van hetpapier terecht om te drogen. Het oppervlak van het bijbehorende papier moet de vloeistof van de inkt absorberen zonder dat deze uitloopt en uitdroging in de hand werkt.

Bij laserdruk wordt de inkt aangebracht in de vorm van tonerpoeder dat door warmte en druk op het papier wordt gefixeerd. Daarom moet het fotopapier voor laserprinten hittebestendig, duurzaam en scheurvast zijn. Afhankelijk van de eisen die aan het resultaat van de afgedrukte foto worden gesteld, worden talrijke verschillende soorten fotopapier voor beide druktechnieken inkjet- en laserafdrukken aangeboden door de fabrikanten van klassiek papier en door de fabrikanten van afdrukapparatuur, waaronder Hewlett-Packard, Canon en Epson.

Er zijn verschillende types fotografisch papier:

  • Hoogglans fotografisch papier – voor een bijzondere kleurintensiteit
  • Mat papier – voor gepigmenteerde inkt
  • Halfglanzend fotopapier – voor glanzende effecten
  • Baryta fotografisch papier – voor zwart-wit
  • Textuurpapier – voor artistieke fotografie

Glanzend fotopapier is een papier van hoge kwaliteit

Kleuren die op glanzend fotopapier zijn gedrukt, vertonen een hoge intensiteit en helderheid, evenals een uitstekende precisie bij de reproductie van fijne details, sterke contrasten met ruimtelijke diepte en een grote kleurgetrouwheid. Fotoafdrukken op glanzend fotopapier vereisen speciale aandacht bij de behandeling tijdens en onmiddellijk na het afdrukken, en zorgvuldige opslag voor een lange levensduur.

Mat fotopapier

Mat en halfglanzend fotopapier vertonen geen reflecties bij fel licht en direct licht en geven de afgedrukte afbeelding daarom op een bijzonder natuurlijke manier weer. Zijdeglanzend fotopapier is bijzonder geschikt voor amateurfotografen, omdat het gemakkelijk te hanteren, gemakkelijk te onderhouden en duurzaam is en hen in staat stelt zacht glanzende foto’s te maken.

Baryta-fotopapier – ontwikkeld voor klassieke zwart-witfotografie

Baryta-fotopapier wordt gekenmerkt door een bijzonder heldere weergave van licht en schaduw en kan gemakkelijk over lange perioden worden gearchiveerd. Vanwege zijn uitstekende eigenschappen en hoge kwaliteit is Baryt Photo Paper verder ontwikkeld voor gebruik bij digitaal printen en is het ideaal voor kleurenfotoprints in inkjetprinters.

Fotopapier – niet zomaar papier

Fotografisch papier dat door vele leveranciers is ontwikkeld, is een speciaal papier dat sterk verschilt van standaard kantoorpapier. Papier voor foto’s heeft gewoonlijk verschillende lagen met speciale oppervlakken die – afhankelijk van de druktechniek – een verhoogd absorptievermogen of een hogere waterbestendigheid hebben, terwijl de kern van het papier een minimale permeabiliteit moet toelaten of bijzonder hittebestendig moet zijn en de extra barrièrelaag – de zogenaamde barrièrelaag – opzwellende of microporeuze eigenschappen moet bezitten. Fotopapier is dikker dan normaal afdrukpapier en, met een minimum van 130 g/m2, veel zwaarder en dichter dan normaal afdrukpapier voor kantoorgebruik. Met een gemiddeld gramgewicht van ongeveer 260 g/m2 ligt dit papier in de buurt van het gewicht van fotoafdrukken uit het lab. Papier voor hoogwaardige fotoafdrukken in galeriekwaliteit heeft nog veel hogere gramgewichten en ligt in de buurt van het gewicht van karton

Epson S042167 Fotopapier -

Beschrijving van het papier

Dit papier is geschikt voor verschillende inktjetprinters en kopieermachines. Op dit glanzend papier van Epson produceer je duidelijke en contrastrijke tekst en foto’s.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Dit glanzende fotografisch papier van Epson heeft een afmeting van tien op vijftien centimeter en wordt geleverd per tachtig stuks.

Fotopapier A4 245 gram Glans Huismerk

Het witte Quantore A4 papier van 240 gram per vierkante meter is glanzend en wordt geleverd per vijftig vellen.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Dit hoogwaardig papier voldoet aan hoge eisen en zorgt voor realistische prints. Het is geschikt voor de meeste inktjetprinters. De vijftig vellen zitten opgeborgen in een kartonnen doos.

Het witte papier van Quantor is licht glanzend. De verpakkingsdoos heeft een breedte van 21,8 millimeter en een lengte van 32,4 millimeter

Een volledige verpakking van vijftig vellen weegt 822 gram en de leverancier zorgt voor een snelle levering

Canon ZINK Zelfklevend Fotopapier

Dit papier van Canon heeft een zelfklevende achterkant. Op die manier kun je de foto’s ergens op plakken zonder dat je een fotolijst nodig hebt.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Het glanzende papier van Canon is wit en heeft een glanzende afwerking. Het is in A8-formaat wat betekent dat de afmetingen 5 × 7,6 cm zijn. Het papier is verpakt per vijftig vellen.

De dikte van het papier wordt uitgedrukt in gram per vierkante meter en is 71 gram

De vijftig vellen zitten netjes opgeborgen in een doos en worden in een verpakking met een breedte van 63 mm en een lengte van 120 mm.

Het papier maakt deel uit van de Canon Zomini serie

HP Everyday Photo Paper

Print kleurrijke alledaagse foto’s tegen lage kosten op recyclebaar papier. Dit glanzende papier droogt snel en is geschikt voor elke inkjetprinter. Met HP Photo Creations-software kun je fotoblokjes, nieuwsbrieven, kalenders en meer maken.

De belangrijkste eigenschappen en technische kenmerken

Dit betaalbare papier is perfect voor spontane familiefoto's en schoolprojecten. Met HP Photo Creations-software kun je gewone foto's omzetten in fotoblokjes, kalenders, ….

Het sneldrogende papier zorgt voor kleurrijke fotoprojecten die direct na het printen kunnen worden gebruikt. Door de korte droogtijd is het gemakkelijk te verwerken. De foto's op het glanzende papier zijn helder en levendig.

Het papier is van gemaakt van FSC-gecertificeerde vezels? De fabrikant ondersteunt daarmee duurzame bosbouw. Het papier kan worden gerecycled in inzamelingssystemen voor consumenten die geschikt zijn papier en karton.

Dit glanzende papier van HP heeft een A4-formaat en weegt 150 gram/m2

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten