De 5 beste föhnborstels van 2023 doorgelicht

17609

Het hebben van een föhnborstel is zeer handig bij het creëren van de perfecte haarstijl, waarbij je zowel mooie, glanzende punten als soepel vallende, grove krullen kunt maken. De beste föhnborstels zijn voorzien van een ingebouwde haardroger, waardoor je haar borstelen en föhnen nu nog makkelijker wordt.

Als meest verkochte stylingvoorwerp in Nederland is de föhnborstel met zijn eenvoudige ontwerp en werking een favoriet product bij klanten en er is dan ook een breed aanbod beschikbaar. Echter, wat zijn uit dit aanbod de vijf beste föhnborstels?

Wat is een föhnborstel precies?

Een föhnborstel is zoals gezegd een combinatie van een gewone borstel en een haardroger. Deze haardroger zit in de borstel ingebouwd, waardoor je tijdens het gebruik ervan één hand vrij hebt om je haar om de borstel heen te draperen. Veel föhnborstels kunnen voorzien worden van verschillende opzetstukken, waardoor er voor ieder haartype een perfecte diameter en vorm opzetstuk gebruikt kan worden.

De haardroger die bij de föhnborstel zit ingebouwd is uiteraard minder krachtig dan een echte föhn, waardoor het drogen van je haar langer kan duren. Het is dan ook verstandig eerst een normale föhn te gebruiken om je haar iets droger te föhnen en daarna aan de slag te gaan met de föhnborstel voor het beste resultaat.

Door het keramische materiaal dat veelal wordt gebruikt in de borstels, kan de warmte optimaal verspreidt worden en wordt statisch haar voorkomen. Daarnaast is een föhnborstel ook erg makkelijk in gebruik, waardoor het voor iedereen geschikt is.

Tips voor het gebruiken van een föhnborstel

Door middel van de volgende handige tips creëer je de perfecte haarstijl met een föhnborstel:

  • Gebruik een warmte beschermende spray of mousse.
  • Pak niet te grote en brede lokken tegelijk.
  • Begin bij de onderste laag haar en zet daarbij de rest van je haar vast op je hoofd. Werk zo door de laagjes heen naar boven.
  • Bepaal van tevoren of je haar naar binnen of naar buiten moet vallen om consistentie te behouden. Een lok naar binnen föhnen, doe je door de föhnborstel onder de pluk te plaatsen. Een lok naar buiten föhnen, kan door de borstel juist boven de pluk te plaatsen.
  • Houd de plukken vast tijdens het aanzetten van de föhnborstel. Begin vervolgens bij je hoofdhuid, waarna je de föhnborstel langzaamaan naar beneden toe beweegt.
  • Zorg ervoor dat de borstel tijdens het gebruik in beweging blijft.
  • Wanneer je dit bij een pluk een aantal keer herhaald hebt, kun je deze apart leggen en verder gaan.
  • Spray je haar na afloop in met een glansspray om het glanzende resultaat gedurende de dag te kunnen behouden.

BaByliss ® Shape & Smooth AS82E

Op de eerste plek komt de föhnborstel van BaByliss die je al voor ongeveer 20 euro in huis kunt halen en zowel twee opzetstukken als twee verschillende temperatuurstanden heeft. Je creëert volume en het model is kleiner van stuk, waardoor je het makkelijker kunt gebruiken een geen last krijgt van vermoeide armen. Er wordt één opzetborstel meegeleverd van 38 millimeter die flexibele pinnen heeft en één van 20 millimeter die zachte haren heeft.

Door het stylen af te sluiten met de koude lucht-functie blijft je haar langer in model zitten en krijgt het meer glans. De filter is tevens te verwijderen, waarbij je het kan schoonmaken en de borstel langer meegaat. Ook bij deze föhnborstel is er een extra lang, meedraaiend snoer.

Voor- en nadelen
Het fijne aan deze föhnborstel is zijn hoge mate van bewegingsvrijheid, de verschillende standen en aangepaste uitvoering, waardoor het makkelijker te gebruiken is dan eerder besproken varianten. Ook de verschillende opzetstukken komen van pas. Een nadeel is echter dat de borstel zelf niet ronddraait.

BaBylissPRO ® Blue Lightning BAB2620E

Voor slechts 30 euro kun je de BaBylissPRO föhnborstel al aanschaffen, wat een warmteluchtborstel is en ervoor zorgt dat je haar op een mooie manier naar binnen of buiten valt. Het is verstandig bij deze borstel je haar eerst voor ongeveer 80 procent droog te maken, waarna je per lok de borstel kunt inzetten. Het heeft een diameter van 32 millimeter en is geschikt voor normaal en lang haar. Er zijn daarnaast twee standen beschikbaar met verschillende snelheden.

De föhnborstel heeft een ronde vorm met blauwe en zwarte kleuren en werkt vrij eenvoudig, waardoor iedereen het kan gebruiken. Er is een geïsoleerd uiteinde, waardoor warmte zo veel mogelijk behouden blijft en een meedraaiend snoer, waardoor je niet beperkt wordt in je bewegingsvrijheid. De keramische coating zorgt voor het controleren van de warmte en het snoer is wel 270 centimeter lang.

Voor- en nadelen
Voordelen van deze föhnborstel omvatten het lange, meedraaiende snoer, de ronde kop en het eenvoudige gebruik. Je zult niet meer hoeven worstelen voor de spiegel en hebt binnen een halfuur het gewenste resultaat tegen een lage prijs. Een minpunt aan het apparaat is dat het aan de hete kant kan worden.

LifeGoods 3-in-1 Magic Brush

Op de derde plaats staat de LifeGoods 3-in-1 Magic Brush föhnborstel, waarmee je een föhn, krulbostel en stijltang in één product krijgt. Het apparaat is geschikt voor ieder haartype en er zijn drie blaasstanden beschikbaar, waaronder ook een koude lucht-stand. Ook deze borstel heeft een keramische laag waardoor je haar wordt beschermd tegen hitte.

Daarnaast voorkomt de ionentechnologie droog en statisch haar. De borstel heeft een ovale vorm en is ideaal voor het creëren van slag en volume. De nylon pinnetjes en haren zorgen ervoor dat je haar ook zacht wordt en vrij blijft van klitten.

Het snoer is twee meter lang en 360 graden meedraaiend, waardoor je bewegingsvrijheid wordt gegarandeerd. In slechts tien tot twintig minuten heb jij het model naar wens en ook geverfd of beschadigd haar of haar met extensions kunnen ermee behandeld worden. De prijs van het product bedraagt rond de 40 euro.

Voor- en nadelen
Door de verschillende standen en de materialen die zijn gebruikt, is de LifeGoods 3-in-1 Magic Brush voor iedereen geschikt en makkelijk te gebruiken. Ook is het apparaat snel opgewarmd en is het meedraaiende snoer een uitkomst. Nadelen omvatten dat de borstel wat aan de grote kant is en er geen opberghoes wordt meegeleverd om de föhnborstel in op te bergen

Revlon RVDR5222E

Ook de Revlon RVDR5222E föhnborstel maakt gebruik van de ionentechnologie, waardoor statisch haar wordt voorkomen. Ook bevat de Revlon RVDR5222E keramische warmte-elementen, waardoor warmte optimaal wordt verspreid en is de temperatuur instelbaar. De borstel is geschikt voor ieder haartype, van dun en fijn haar tot dik en pluizig haar, en voor iedere haarlengte.

Naast deze eigenschappen heeft de warmteluchtborstel een ovale vorm en drie warmtestanden voor het creëren van glanzend haar met veel volume. Er zijn overigens geen andere borstelkoppen op het apparaat te plaatsen.

Voor- en nadelen
Pluspunten van de föhnborstel van Revlon zijn het glanzend maken van haar en het geven van extra volume, waardoor je haar er levendiger uitziet. Daarnaast heeft het apparaat verschillende standen en is het makkelijk te gebruiken. Nadelen zijn daarentegen dat je haar er wat droog kan worden doordat het apparaat al snel erg heet wordt. Ook blaast het mogelijk niet krachtig genoeg, waardoor het niet voor iedereen even geschikt is.

Philips ProCare Airstyler HP8656/00

Op de vijfde en laatste plaats staat de Philips ProCare Airstyler die wordt geleverd met wel vijf opzetstukken. De spuitkop is voor het gericht afgeven van een luchtstroom, de intrekbare borstelpen zorgt voor golven en krullen zonder klitten, de platte borstel is om natuurlijk te ontkrullen, de thermoborstel maakt je haar glad en creëert golven en de volumizer zorgt voor meer volume.

De Philips ProCare Airstyler bevat keramische warmte-elementen, een instelbare temperatuur en een borstelkop die draaibaar is. De föhnborstel is gericht op het verzorgen van het haar en bevat een ionentechnologie. Dit houdt in dat negatieve ionen worden uitgestraald die voorkomen dat je haar statisch wordt tijdens het gebruiken van de borstel. De ionentechnologie bevordert juist glans. De borstel heeft een kabellengte van twee meter en een ophanghaakje voor het gebruiksgemak. De prijs ligt rond de 50 euro.

Voor- en nadelen
De voordelen van de Philips ProCare Airstyler zijn de verschillende opzetstukken, waardoor veel met het haar mogelijk is en klitten worden voorkomen. Daarnaast is het apparaat makkelijk te gebruiken. Minpunten zijn echter dat de borstelkoppen niet automatisch roteren, dat de föhnborstel na een tijdje zwaar aanvoelt en dat er geen display beschikbaar is.

Marleen Janssens
Marleen Janssens
Ik ben een 37-jarige spring-in-het-veld die op zelfstandige basis werkt als schoonheidsspecialiste . Naast de dagelijkse huishoudelijke taken speel ik wel eens padel en ga ik regelmatig eens en glaasje drinken met vriendinnen.

Gerelateerde berichten