5 beste fietssloten: hoe zie je dat het fietsslot veilig is?

267

Dure koersfietsen, e-bikes en elektrische fietsen zijn momenteel het grote doelwit van fietsdieven. Ze worden vaak in een bestelwagen getild of worden helemaal los gebroken, om vervolgens met gierende banden weg te rijden. Voor 100 procent kan je een diefstal niet vermijden, maar een fietsslot schrikt dieven af. Maar welk fietsslot moet je nu afschaffen? Een paar kanttekeningen.

De verschillende fietssloten en prijsklassen

Je hebt verschillende merken van fietssloten, prijsklassen en types. Het meest voorkomende fietsslot kan je in 3 hoofdcategorieën onderverdelen: kettingsloten, beugelsloten en kabelsloten. Maar hoe je het ook keert of draait. De kwaliteit van een slot haalt sowieso de bovenhand.

Enkele tips om een diefstal te vermijden

 • Zorg dat je (elektrische) fiets in een bewaakte fietsenstalling staat of eventueel in het zicht waar je je bevindt
 • Maak dat je het nummer van het frame ergens hebt genoteerd zodat je het eventueel aan de politie kan doorgeven
 • Indien je elektrische fiets lange tijd staat geparkeerd (station bijvoorbeeld), verwijder dan de batterij en neem die mee. Hierdoor vermindert je fiets al meteen van waarde

De soorten fietssloten

Zoals eerder aangegeven, de eerste voorname keuze die je moet maken is welk fietsslot je voorkeur wegdraagt. De keuzemogelijkheden zijn legio. Van oerdegelijke kettingsloten tot kabelsloten voor kids. Hieronder een summiere round-up van de verschillende soorten fietssloten:

 • Ringsloten

Een ringlslot is wellicht het meest bekende slottype. Het slot wordt bevestigd op het frame van de fiets via een ronde stalen buis die naar beneden wordt gedrukt. Als het systeem op slot zit, kan je de fietssleutel verwijderen.

 • Kettingsloten

Kettingsloten zijn verreweg de sterkste soorten fietssloten die momenteel op de markt te vinden zijn. De meeste sloten worden immers vervaardigd van gehard staal dat uiteraard steviger is dan gewoon een stalen frame. Kettingsloten met schakels van gehard staal zijn vrijwel onbreekbaar en onkreukbaar voor fietsendieven. Zelfs als de potentiële crimineel een cirkelzaag zou gebruiken, heeft hij 6 minuten nodig om de fiets te stelen. Als een dief nu iets hekelt, is dat het te lang tijd duurt of dat hij tijdens zijn rooftocht door ongewenste pottenkijkers in de gaten wordt gehouden.

Bekijk of het slot een ART categorie heeft

Sloten worden onderverdeeld in beveiligingscategorieën. Ook wel de ART categorie genoemd. Dit zijn beveiligingsklassen die in sterren worden uitgedrukt. Met een ART beveiligingsslot ben je zeker dat je een stevig fietsslot hebt aangeschaft. De categorieën zijn opgeschaald in een veiligheidsklasse tussen 1 tot en met 5. Een ART slot met klasse 1 is het minst veilig. Vanaf ART categorie 3 spreken we over scooters en motorsloten. Dit is het overzicht van de verschillende ART categorieën die er bestaan:

 • ART 1 fietssloten: een licht slot zoals een kinderslot
 • ART 2 fietssloten: de minimum voorwaarde die een verzekering stelt
 • ART 3 fietssloten: het stallen van de fiets in een stadsomgeving
 • ART 4 fietssloten: geschikt voor scooters en lichte motoren
 • ART 5 fietssloten: geschikt voor alleen maar de zwaardere motoren

Abus kettingslot code Steel-O-


Voor het vast zetten van fietsen is dit slot een uitstekende keuze. Je hebt verschillende mogelijkheden om fietsen aan objecten te koppelen. Het grote pluspunt van dit fietsslot is dat de tweewieler niet zomaar kan worden weggesleept. Het materiaal is vervaardigd uit staal met textielen behuizing om de lak min of meer te beschermen. Het veiligheidsniveau is bepaald op 5 en heeft een hoogwaardige sleutelcilinder. De schakeldiameter bedraagt 5 millimeter.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ De textielen behuizing beschermt de lak van het slot
+ Fiets kan niet zomaar worden weggesleept bij een diefstalpoging
+ Het veiligheidsniveau is bepaald op 5

Minpunten
- Beschikt niet over een ART keurmerk

 • Technische specificaties in een notendop


Merk: ABUS
Categorie: fietssloten
Fietsslot type: ketting
ART keurmerk: beschikt niet over een ART keurmerk
Voor type fiets: stadsfiets
Gewicht aantal: 608 gram
Kleur: zwart
Materiaal: metaal

ABUS Bordo Granit X-plus

De Bordo Granit X-plus van Abus staat bekend om een slot dat bestand is tegen intensieve pogingen van fietsdieven. Meer dan eens hebben de dieven hun tanden in het verleden stuk gebeten op dit robuust vouwslot. Niet voor niets dat de serienaam 'Graniet' wordt genoemd. Het materiaal bestaat uit dikke staven gehard staal (5,5 millimeter dik) die met speciale klinknagels met elkaar in verbinding staan. Het zogeheten Link Portection Shield van Abus kan zelfs aanvallen met een cirkelzaag aan. De schuifcilinder 'XPlus' beschermt pogingen tot manipuleren. Met een score van 15 van het veiligheidssysteem van Abus behaalt dit slot het hoogste veiligheidsniveau.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Uitstekend fietsslot behaalt het hoogste veiligheidsniveau
+ Beschermd zelfs tegen inbraakpogingen met een zaag
+ Materiaal bestaat uit 5,5 millimeter dikke staven van speciaal gehard staal

Minpunten
- Niets op aan te merken en een veiligheidssysteem buiten categorie

 • Technische specificaties in een notendop


Merk: ABUS
Categorie: fietssloten
Seie: ABUS Bordo
Type fietsen: elektrische fietsen en speedelec
Gewicht product: 2 kilogram
Fietsslot type: vouw
ART keurmerk: ART 2
Kleur: zwart
Materiaal: staal

ABUS Iven Chain 8210 Kettingslot

Het kwaliteitsvol kettingslot Iven 8210 van ABUS beschikt over een veiligheidslevel en een ART 2 keurmerk. Met dit keurmerk kan je je bij verzekeringsmaatschappijen een diefstalverzekering afsluiten. In het verleden werd dit slot door fietsverenigingen tot beste slot bekroond. Een referentie die wel mag tellen. Het slot bestaat uit speciaal gehard staal en heeft een 8 mm dikke vierkante schakel. Je hebt de keuze uit 3 verschillende modellen: 85 centimeter (1,8 kilogram), 110 centimeter (2,2 kilogram en 140 centimeter (3,185 gram). Het fietsslot heeft een hoes voor het kettingslot wat krassen en beschadigingen aan het lakwerk voorkomt. Er is een fabrieksgarantie van 2 jaar voorzien.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Beveiligd stadsfietsen, e-bikes en bakfietsen
+ Heeft een ART 2 keurmerk zodat je je fiets tegen diefstal kunt laten verzekeren
+ Vuil en water afstotend

Minpunten
- Het gewicht is met 2 kilogram vrij hoog

 • Technische specificaties in een notendop


Merk: ABUS
Categorie: fietssloten
Serie: Abus Iven
Fietsslot type: kettingslot
Geschikt voor fietstype: kinderfiets
Gewicht: 2 kilogram
ART keurmerk: ART 2
Materiaal: gehard staal
Kleur: zwart

Kabelslot Fiets Supersterk

Het merkloze kabelslot voor fietsen heeft een doorsnede van 12 millimeter. Het materiaal bestaat uit een stalen kabel met plastieken bekleding. Het pakket wordt standaard geleverd met 2 sleutels. Dankzij de clip kan je het kabelslot aan je fiets bevestigen. Er is een beveiligd sleutelgat voorzien. De kleur van dit kettingslot is zwart. Een klein minpuntje: een ART keurmerk ontbreekt.

 • Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Het kabelslot wordt aan de fiets bevestigd met een clip
+ Het sleutelslot is extra beveiligd
+ Het fietsslot wordt standaard geleverd met 2 sleutels

Minpunten
- Een ART keurmerk is niet van toepassing

 • Technische specificaties in een notendop


Merk: Merkloos
Categorie: fietssloten
Fietsslot type: kabel
ART keurmerk: geen ART keurmerk beschikbaar
Kleur van het slot: zwart
Gebruik voertuigtype: fietsen

ABUS Ionus 8900 Kettingslot

De Ionus 8900 van het bekende merk Abus is een kwaliteitsvol kettingslot met een ART 2 keurmerk en een ABUS security level. Concreet betekent dit dat je de fiets kan laten verzekeren tegen diefstal. De vernieuwde variant beschikt over een stevigere sleutel en een fonkelnieuwe cilinder ten opzichte van zijn voorganger. Het slot is vervaardigd uit verhard staal met een vierkante dikke schaal (9 millimeter). Het is verkrijgbaar in 2 versies: 85 centimeter (2,100 kilogram) en 110 centimeter (2,500 kilogram). Het is een gebruiksvriendelijk slot dat zijn meerwaarde bewijst om e-bike, stadsfietsen, speedelecs en bakfietsen te beveiligen. Er is een fabrieksgarantie van 2 jaar.

Plus- en minpunten


Pluspunten
+ Standaard worden 2 sleutels meegeleverd
+ Heeft een ART 2 keurmerk waardoor je je fiets kunt verzekeren tegen diefstal
+ Slot is vervaardigd uit verhard staal

Minpunten
- Het gewicht van het slot ligt aan de hoge kant

Technische specificaties in een notendop


Merk: ABUS
Categorie: fietssloten
Serie: Abus Ionus
Fietsslot type: ketting
Gewicht aantal: 3 kilogram
Keurmerk ART: ART 2
Kleur: zwart
Materiaal bestaat uit: staal
Gebruik voor voertuigtype: fietsen

Gerelateerde berichten